Върни се горе

Рискови фактори

Употребата на тютюн и пасивното пушене

Употребата на тютюн е единствената най-голяма прчина за рака, която може да се предотврати днес в света. Тя причинява 80-90% от всички смъртни случаи при рак на белия дроб и около една трета на всички смъртни случаи в развиващите се държави, включително рак на устата, гласните струни, гърлото и стомаха. 

За да се предпазим от рак трябва да се спре употребата на тютюн (пушене, дъвчене и смъркане), както и да се избягва експозицията на пасивно пушене. 

Консумация на алкохол

Алкохолната консумация повишава риска от рак на устата, гърлото и гласните струни, гърдата, червата и черния дроб. Рискът от рак на горната част на храносмилателната система нараства в съответствие с количеството алкохолна консумация над 25 г/ден (около 250 мл вино или 500 млl бира). Сто грама алокхол на ден (приблизително 1 л вино или 2 л бира) повишават 4 до 6 пъти риска от рак в сравенние с хората, които не консумират алкохол или консумират умерено алкохол.

Ограничаването на алкохолната консумация е една ефективна мярка за предпазване от рак.

Ниска физическа активност

Физическата неактивност се оценява като причинител на около 25% от рака на гърдата и на дебелото черво по света.. При редовна физическа активност рискът от рак на гърдата и на дебелото черво намалява. Тези благоприятни ефекти се проявяват независимо от телесното тегло.

За възрастните поне 30 минути умерено физическо натоварване през 5 дни от седмицата намалява риска от рак на споменатите органи. За млавежите поне 60 минути умерена до интензивна физическа активност всеки едн се препоръчва за благоприятно въздействие върху здравето.

Здравословното тегло

При свръхтегло и затлъстяване (индекс на телесната маса 25 и 30) повишава риска от развиване на рак на матката, бъбреците, езофагуса, стомаха, дебелото черво, гърдата (при жени в пост-менопауза), простата , жлъчния мехур и панкреаса.

Поддържането на умерено телесно тегло чрез физическа активност и здравословно хранене намалява риска от рак.

Експозицията на слънце

Малки количества слънчева светлина са важни за тялото ни, за да се произвежда витамин D, докато излагането на много силно греене или изкуствени източници на ултравиолетово излъчване като солариуми повишава риска от рак на кожата.

Неизползването на солариуми и избягването на прекалена експозиция на силно слънчево греене, употребата на защитни препарати за кожата, както и на подходящо облекло са добри мерки за предпазване от рак.

Инфекции

Има определен брой инфекции, които могат да причинят рак директно или пък да повишат риска от рак. Почти 22% от смъртните случаи на рак в развиващите се държави и 6% в индустриализираните общества се причиняват от хронични нифекции като хепатит В или вируса на хепатит С (които причиняват рак на черния дроб), човешкия папиломен вирус (причинява рак на цервикалния канал) и хеликобактернната пилорна бактерия (която повишава риска от рак на стомаха).

Интервенциите като имунизации, лечение на инфекциите и промяна в поведението могат да намалят експозицията на специфични рискови фактори и са ефективни предпазни мерки.

Здравословно хранене

Има връзка между храненето и риска от определени видове рак. Проучванията показват, че всяка дневна порция (80-100 грама) на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на устата с приблизително 20%, а на стомаха с около 30%. Високият прием на хранителни влакнини (целулоза и др.) (средно 27 г/ден) е свързан с 20% по-малък риск от рак на черватал. Червеното и обработеното месо повишават риска от рак на червата, а високият прием на сол и солените храни повишава риска от рак на стомаха.

За да се намали риска от тези случаи на рак трябва да се ограничи консумацията на високо енергийи храни, наситени мазнини (напр. масло, кокосово и палмово олио), напитки, съдържащи големи количества захар, солени храни, червено и обработено месо, препечени и пържени ястия). Консумацията на разнообразни и здравословни храни, включващи много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да намали риска от тези видове рак.