Върни се горе

ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНИТЕ И ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19

 

Безопасни ли са ваксините?

Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства. Проведени са проучвания сред голям брой доброволци от различни държави, на различна възраст, с или без придружаващи заболявания.

Към 1 ноември, в световен мащаб вече са приложени над 7 милиарда дози от ваксините срещу COVID-19.

Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това, което е различно за ваксините срещу COVID-19, е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. За целта Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) създаде специална експертна работна група и процедури за бърз преглед, за да оцени висококачествените предложения на компаниите във възможно най-кратки срокове, като същевременно гарантира солидни научни доказателства за ползата от ваксините.

Защо е важно да се ваксинирам?

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, защото рискът от тежко боледуване, влизане в болница и летален край при тях е най-висок. Боледуват обаче всички! Важно е да не забравяме, че ваксините дават индивидуална защита. Затова колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията.

Безплатна ли е ваксината?

Да, ваксините са безплатни за всички. Няма значение дали сте здравноосигурен/а или не. Ако желаете да се имунизирате, посетете общопрактикуващ лекар, регионална здравна инспекция (РЗИ) или имунизационен пункт. Трудноподвижните граждани и тези от отдалечени и труднодостъпни места могат да се свържат с РЗИ, на чиято територия живеят, за да им бъде осигурена ваксинация на място, чрез мобилен екип на РЗИ или ЦСМП.

Вярно ли е, че ваксините имат сериозни странични ефекти?

Не, това не е вярно. Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.

В случай на проява на неочаквана странична реакция, уведомете медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да подадете и чрез online формуляра на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ): https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-медицински-специалисти , както и на телефон 02 8903417.

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

  • иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Технологията за създаване на иРНК ваксина е разработвана в продължение на няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не оказват влияние на човешката ДНК. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.
  • аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.
  • антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Мога ли да се ваксинирам, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“. Преболедувалите могат да се ваксинират 3 месеца след като са били диагностицирани с COVID-19. При лицата, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим, втората доза ваксина трябва да се постави не по-рано от 6 месецa след диагнозата.

Трябва ли да се изследвам за COVID-19 преди да се ваксинирам?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация. 

Ще имам ли имунитет веднага след имунизацията?

Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от двудозовата ваксината обикновено са нужни около две седмици за изграждането на имунитет срещу COVID-19. За еднодозовата ваксина периодът е същият.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра?

Най-добрата ваксина е тази, която е най-лесно достъпна за Вас! Консултацията с Вашия общопрактикуващ лекар също може да Ви помогне в избора на ваксина.

Действат ли ваксините срещу COVID-19 срещу новите варианти на коронавируса?

Ваксините, които са одобрени до момента, осигуряват защита срещу новите варианти на COVID-19. Вече е доказано, че ваксините защитават от Делта варианта на коронавируса, включително от подварианта Делта Плюс. 

Мога ли да се заразя с COVID-19 след като съм ваксиниран/а?

За двудозовите ваксини: Нужно е време за изграждане на имунитет и ефективен имунен отговор. Защитният отговор започва да се проявява след около 2 седмици от прилагането на първата доза при ваксините с двудозов прием, след което за определен период от време продължава да се усилва. След няколко седмици защитният отговор започва да избледнява. Затова се прилага втора доза, която консолидира имунния отговор за много по-продължителен период. Усилващият ефект на втората апликация се проявява също след около 1-2 седмици. Накратко, нужно е време за изграждане на имунитет. В този период, ако вирусът циркулира в популацията, ваксинираният се намира в риск от инфектиране и разболяване.

При първата среща с антигена (в резултат на първата апликация на ваксината) около 50% от ваксинираните изграждат достатъчно добър имунитет, който да ги предпази от разболяване. След втората апликация този процент значително се повишава и достига 80-90%.

При еднодозовата ваксина: имунитет се изгражда 14 дни след поставянето на ваксината. Това е посочено и в кратката характеристика на лекарствения продукт.

Положителен PCR резултат за SARS-CoV-2 означава инфекция с вируса, но все още не и разболяване. В резултат на инфекцията само някои ще развият и симптоми на COVID-19.

Разрешени ли са ваксините за деца?

Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

С кратките характеристики на разрешени за употреба във възрастовата група 12-17 години ваксини - Comirnaty и Spikevax – можете да се запознаете на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата: https://bda.bg/bg/

Кой може да си постави бустерна доза ваксина срещу COVID-19?

В кратките характеристики на двете иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax е посочено:

Spikevax:  Една бустер доза (0,25 ml, съдържаща 50 микрограма иРНК - половината от първичната доза) Spikevax, може да се приложи интрамускулно най-малко 6 месеца след втората доза на лица на 18 и повече години.

Comirnaty: Бустер доза (трета доза) може да се приложи интрамускулно най-малко 6 месеца след втората доза на лица на възраст 18 и повече години.

Повече информация за решението кога и на кого да се приложи бустерна доза можете да намерите в кратките характеристики на двете ваксини – в рубриката „Информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти/“ – секция „За медицински специалисти“ или на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Възможно ли е чрез ваксината да се заразя с COVID-19?

Не е възможно ваксината да Ви зарази с COVID-19. Тя не съдържа жив вирус.

Променят ли ваксините човешката ДНК?

Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Ваксините не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК! Това означава, че ваксината по никакъв начин не влияе и не взаимодейства с яйцеклетките и сперматозоидите.

Водят ли ваксините до безплодие?

Не. Ваксините срещу COVID-19 не оказват влияние върху репродуктивното здраве на мъжа и жената.

Какво знаем за Делта варианта на коронавируса?

Делта вариантът е по-контагиозен (над 2 пъти по-заразен) и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на SARS-CoV-2.  Най-голяма заболяемост се регистрира във възрастовите групи 20-29 г. и 30-39 г.. Боледуват обаче всички –и децата, и възрастните, и хората с хронични заболявания. В това отношение характеристиката на епидемията не е променена.

Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните хора.

Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването и хоспитализация. При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намаля –  около 35% по отношение тежкото протичане на заболяването. Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект!

Какво означава „ваксинален пробив“?

Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина “пробив в защитата на ваксината” (breakthrough cases). Появата на пробиви зависи от три основни фактора:

От вируса – пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти (Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор.

От приложената ваксина - за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.

От индивидуалния имунен отговор – в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Има и клинично здрави хора, които не изграждат качествен имунен отговор. Продължителният прием на някои медикаменти, като поддържаща терапия при определени заболявания, също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор.

Къде мога да се ваксинирам срещу COVID-19?

Можете да се ваксинирате в разкритите в страната имунизационни пунктове, при общопрактикуващ лекар, във временните мобилни пунктове за ваксинация, както и, в случай че сте трудноподвижно лице, да заявите желанието си за имунизация в дома, като се обърнете към регионалната здравна инспекция (РЗИ), на чиято територия е населеното Ви място.

Освен това, всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, има възможност да попълни електронно своята заявка за ваксинация в онлайн базирана платформа на сайта на Националната здравно-информационна система (НЗИС): https://his.bg/.

Ако съм български гражданин и съм ваксиниран с първа доза ваксина срещу COVID-19 в друга държава, мога ли да си поставя втора доза ваксина в България?

В случай че е приложена първа доза на разрешена в Европейския съюз ваксина в друга държава, втората доза може да бъде приложена в България, при положение, че е предоставен документ, от който е виден видът на ваксината, датата на приложението ѝ, имената на ваксинираното лице и са налице данни за лицето, приложило ваксината.

Мога ли да се ваксинирам, ако имам алергия?

Прилагането на ваксините срещу COVID-19 от медицинските специалисти трябва да е в съответствие с Кратката характеристика на всяка една от тях. Те са публично достъпни на електронната страница на Изпълнителна агенция по лекарствата: https://www.bda.bg/bg.

Ако съм ваксиниран срещу COVID-19 трябва ли да продължа да спазвам противоепидемичните мерки?

Тъй като се още няма доказателства за ефекта на ваксините върху предаването на вируса и продължителността на имунитета след ваксиниране, е препоръчително спазването на нефармацевтичните мерки (като използване на маски за лице, физическа дистанция и хигиена на ръцете) да продължи.

Трябва да бъдем внимателни, защото все по-често се разпространява невярна информация за ваксините. За да направите своя информиран избор, използвайте достоверни източници на информация. При въпроси можете да се консултирате с Вашия лекар, с регионалната здравна инспекция, която отговаря за населеното Ви място!

 

! Информация за ваксините срещу COVID-19 може да намерите и на страницата на Единния информационен портал, секция „Ваксини срещу COVID-19“: https://coronavirus.bg/bg/vaccinations

Полезна информация вижте и тук:

Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците

Как действат ваксините?

Как се разработват, разрешават и пускат на пазара ваксините?

Ваксини срещу COVID-19: гарантиране на тяхната безопасност

1-faceandback-small.jpg

ВЪПРОСИ ОТНОСНО РЕГИСТРАЦИЯТА В ОНЛАЙН БАЗИРАНАТА ПЛАТФОРМА ЗА ВАКСИНАЦИЯ:

 

Ако съм маркирал, че имам предпочитания за определен тип ваксина и тя не е налична – ще получа ли съобщение, когато ваксината е налична?

Не се изпраща предварително съобщение за наличните ваксини. В момента страната ни разполага с достатъчни количества от всички одобрени в ЕС ваксини.

Нямам възможност за избор на час за дълъг период напред?

Системата работи на следния принцип - часове могат да се записват най-рано за след една седмица, като отвореният период за регистрация е в интервал от две седмици, или 14 календарни дни.

Получавам грешка за невярно въведени данни, какво да правя?

Системата прави проверка на данните Ви, както са валидни спрямо данните в МВР. Проверете отново въведените данни и, ако скоро сте подновявали документа си за самоличност, се свържете с МВР, което го е издало. С цел предпазване на личните Ви данни, системата не показва къде е грешката. 

Получавам грешка, че не мога да си запиша час и да опитам отново?

Следва да проверите данните за електронна поща и телефон, защото е вероятно да са въведени грешно и системата да не успява да Ви изпрати известие и това да е причината да Ви връща в началото.

Имам успешна регистрация и запазен час за поставяне на ваксина, но при проверка с ЕГН в портала е изписано, че резервацията е отказана. Как да процедирам?

Ако сте се регистрирали повторно и сте завършили регистрацията успешно, предишният час, който сте имали, е отказан автоматично.

Системата ми показва, че часът е зает на 75%, какво означава това?

Ваксинационните пунктове имат възможност да ваксинират няколко души едновременно, поради което часът става зает на 100%, когато се запълни капацитетът за едновременни ваксинации.

Все още не съм получил известие за сменен час и дата за ваксинация. На какво се дължи това?

Възможно е да не сте маркирали желания от Вас канал за известяване. Проверете посочените от Вас телефон и електронна поща за връзка.

Мога ли да се регистрирам в системата, ако в момента се намирам в чужбина?

Технически платформата позволява да бъде достъпена от чужбина и да се направи регистрация. Препоръчваме да се чуете предварително със съответния имунизационен пункт и да потвърдите наличност на ваксини, ако пътуването Ви до България е свързано с прилагането на ваксина

В колко часа електронният регистър отваря следваща дата за записване?

Новите свободни за записване часове са налични в системата след 00:00 часа.  

Получавам СМС, че трябва да се явя за имунизация в час, който вече е преминал. Какво да правя?

Не е възможно да получавате СМС за минала дата. Системата изпраща потвърждение за регистрирания час в момента на регистрацията и напомняне 24 часа преди часа.

Къде мога да намеря данни за приложената ми ваксина и към кого да се обърна?

Данни за приложената Ви ваксина можете да намерите в Електронното медицинско досие, което се достъпва с електронен подпис (КЕП). Също така данни за поставената Ви ваксина можете да намерите и при Вашия личен лекар.

Ваксинирал съм се в един ваксинационен пункт, но за втора доза няма да съм в същото населено място. Може ли да ми бъде приложена втората доза в различен пункт? Трябва ли да съобщя на някой, или направо да отида на място?

Можете да получите втора доза ваксина (*за ваксините с двудозов прием) и на друго място – в друг имунизационен пункт, при общопрактикуващ лекар или във временен мобилен пункт.

2-faceandback-small.jpg

Какъв е редът за коригиране на сгрешени данни в сертификатите за ваксинация?

 

Във връзка със зачестилите сигнали на граждани за допуснати грешки в електронните удостоверения (сертификати) за поставена ваксина срещу COVID-19, Министерството на здравеопазването информира:

Всички несъответствия, за които министерството е сезирано, ще бъдат отстранени до 21 май, този петък. Става дума за грешно изписани имена, изписани на латиница за гражданите с ЕГН и ЛНЧ.

В случаите, когато граждани, установят несъответствия в издадените сертификати (сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др.), трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция, на територията, на която се намира пунктът. Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия. При необходимост към сигнала се прилагат копия на документи.

В случаите, когато лице подаде сигнал до имунизационния пункт, в който му е поставена ваксината или необходимостта от промяна е установена от страна на медицински специалист, директорът/управителят на лечебното заведение попълва и подписва заявка -декларация по образец (Приложения 1 и 2) за корекция на данни или за анулиране на запис в НЗИС и изпраща документа до РЗИ. След положително становище на РЗИ заявката се подава за изпълнение в МЗ.

В случаите, когато ваксината е поставена от РЗИ или структури към МЗ, гражданите подават сигнал в РЗИ и при установяване на основания за извършване на корекция, РЗИ попълва заявка-декларация по образец (Приложения 3 и 4), която се изпраща в МЗ за изпълнение.

Министерството на здравеопазването създаде и възможността при несъответствия в имената, изписани в сертификат за ваксинация, гражданите да сигнализират и директно МЗ, като изпратят имейл на следната електронна поща: mhcallcenter@mh.government.bg. в имейла трябва да бъдат приложени копие на сгрешения сертификат и посочени вярно изписаните имена на лицето.

Обръщаме внимание, че в Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация, са разрешени корекции единствено на следните данни: дата на администриране на ваксината; код на заболяване, срещу което се извършва имунизацията; дата на следващата доза при серийни ваксини; предходната имунизация от серията е поставена преди съществуването или извън системата НЗИС (ако ваксината изисква повече от една доза); национален референтен номер (НРН) на предходната имунизация от серията (ако ваксината изисква повече от една доза); настоящ адрес на пациента (всяко от полетата вътре); националност на пациента по ISO 3166-1 alpha-2; социална група на пациента (лекари, учители, общи работници, пенсионери и т.н.); телефон за връзка с пациента; имейл за връзка с пациента; телефон за връзка с лекаря; имейл за връзка с лекаря.

За всяка корекция, извън описаните по горе, записът трябва да се анулира, чрез подаване на заявка-декларация (Приложения 3).

Всички лечебни заведения и РЗИ следва да изпълняват заповед № РД-01-202/02.04.2021 г. на министъра на здравеопазването, е регламентирана в стандартната оперативна процедура за промяна на данни в Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация. Заповедта е достъпна на адрес https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/02/zapoved_im_campaign_2_04_2021.pdf

 

Coronavirus-COVID-19.jpg


 

Как да предпазим себе си и околните
PDF файл, 775,4 KB, качен на 14.02.2020

pdf document
200220_COVID-19-infographic_bg.jpg

Spikevax - ново търговско име на COVID-19 vaccine Moderna
PDF файл, 920,0 KB, качен на 25.06.2021

pdf document

НА ВНИМАНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ

Предоставяме Ви информация и насоки относно текущата епидемична ситуация на нов коронавирус (COVID-19), докладван за първи път на 31 декември в гр. Ухан, Китай.

Материалите са изготвени от експерти на Световна здравна организация и Центърът за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм с цел бързо разпространяване на научна информация за новия вирус, проследяване на неговото разпространение и вирулентност, както и за предоставяне на съвет на държавите и лицата относно мерките за опазване на личното и обществено здраве и превенция на разпространението на COVID-19.

При поява на нова информация, материалите ще бъдат актуализирани.

 

 

Дефиниция за случай на COVID-19
PDF файл, 222,2 KB, качен на 17.08.2020

pdf document

Препоръки за медицинския персонал
PDF файл, 189,4 KB, качен на 09.02.2020

pdf document

Представените от Комисията законодателни предложения за улесняване на безопасното движение в рамките на ЕС чрез цифровия сертификат на ЕС за COVID бяха приети под формата на регламенти. Регламентът е правен акт с общо действие, задължителен във всички свои елементи, непосредствено приложим във всяка от държавите членки на ЕС. Неговите адресати не могат избирателно или частично да прилагат разпоредбите му, тъй като регламентът е директно приложим във всички държави членки и има незабавно действие - от момента на влизането си в сила поражда всички действия в националното право.

Съгласно регламентите гражданите на ЕС, които са ваксинирани в държава извън ЕС, могат да поискат цифровия сертификат на ЕС за COVID от държавата членка, на която са граждани или в която пребивават. Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще бъде издаден, ако има надеждно доказателство за ваксинация и ако структурата на здравната система позволява това. Държавите членки на ЕС нямат задължение да издават или преиздават сертификати на лица, които не са ваксинирани на тяхна територия, но са длъжни да приемат тези сертификати, указващи завършен ваксинационен курс в страни извън ЕС, стига те да отговарят на европейските норми. Българските здравни власти приемат всички сертификати, отговарящи на реквизитите заложени в Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19.

Министерство на здравеопазването насочва вниманието Ви към следния текст относно цифровия COVID-19 сертификат, наличен на сайта на Европейската комисия ( https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/QANDA_21_2781  - т. 2 ), и касаещ издаването му, а именно:

„Гражданите на ЕС, които са ваксинирани в държава извън ЕС, могат да поискат цифровия сертификат на ЕС за COVID от държавата членка, на която са граждани или в която пребивават. Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще бъде издаден, ако има надеждно доказателство за ваксинация и ако структурата на здравната система позволява това.“.