Върни се горе

Преди и по време на бременност и при кърмене

Храната, която консумирате преди, по време и след Вашата бременност има важно значение за здравето Ви, за нормалното развитие на плода и раждането на здраво бебе. Здравословното хранене на майката осигурява пълноценно кърмене, важно е за здравето на детето и намалява риска от заболявания в по-късна възраст.

Материалът е част от Националния план за действие "Храни и хранене" и е разработен от доц. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве и национален консултант по хигиена, хранене и диетика.

При кърмачетата

Съвети за храненето на детето през първата година от живота, които са съобразени със съвременните препоръки за хранене на Световната здравна организация, с новите препоръки за хранене на кърмачетата на международните асоциации по хранене и педиатричните асоциации в Англия и САЩ, както и с добрите национални практики.

Материалът е част от Националния план за действие "Храни и хранене" и е разработен от доц. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве и национален консултант по хигиена, хранене и диетика и д-р Лалка Рангелова, лаборатория "Хранене и обществено здраве", НЦООЗ.

Здравословно хранене при кърмачета
PDF файл, 751,7 KB, качен на 07.04.2009

pdf document

На деца от 3 до 6 години

Храненето е основен фактор, определящ здравето, растежа и развитието на децета. В ранна детска възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни (например с по-малко мазнини, сол и захар) е чувство за удоволствие от храната. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване в бъдеще на риска от редица заболявания.

На учениците от 7 до 19 години

Здравословното хранене е ключ към добро здраве и успех в училище. Здравословно е разнообразното, балансирано и редовно хранене.

За да растете здрави и силни, опитайте се да спазвате следните 12препоръки за здравословно хранене:

 1. Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера
 2. Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно
 3. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия,предпочитайте пълнозърнест хляб
 4. Консумирайте повече зеленчуци и плодове, по възможност при всяко хранене
 5. Приемайте ежедневно мляко и млечни продукти
 6. Избирайте месо без тлъстини, заменяйте месото по-често с риба, боб и леща
 7. Ограничавайте мазнините, особено животинските, избягвайте пържените храни
 8. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия,избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар
 9. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни
 10. Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности. Не консумирайте алкохолни напитки
 11. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден
 12. Спазвайте хигиенните правила при хранене, приготвяне и съхранение на храните

На възрастни

Храната е нужна не само за развитието, растежа и поддържането функциите на организма, но също така играе ключова роля за качеството на живота. Както недоимъчното, така и свръхконсумацията и небалансираното хранене оказват неблагоприятен ефект върху здравето и работоспособността на хората.

Здравословно хранене на възрастни
PDF файл, 516,8 KB, качен на 07.04.2009

pdf document