Върни се горе

По последни данни, ситуацията в АЕЦ Фукушима, Япония, остава сериозна. Продължават усилията за охлаждане на блоковете и хранилището за отработено гориво. На настоящия етап, в района на централата и прилежащата морска част, са измерени повишени нива на радиационния фон, надвишаващи в хиляди пъти нормата, обявена е най-висока степен на опасност от радиация в атомната централа. Властите са предприели евакуация на населението в радиус от 20 километра като призовават населението в радиус от 30 километра да не напуска домовете си. Започна йодна профилактика на засегнатите.

Според обобщен доклад на Международната агенция за ядрена енергия, за актуалната ситуация в Япония, в 9 префектури е измерено наличие на йод 131, а в 12 – на цезий 137. Ограничението за консумация на питейна вода, остава в сила, само в четири района на префектура Фукушима. Във връзка с измерените нива на цезий 137, такива не се налагат. В 63 проби на хранителни продукти (включващи различни зеленчуци, плодове, гъби, яйца, морски храни и пастьоризирано мляко), взети в периода 24-29 март от района на 9 префектури в Япония, включително и най-засегнатата префектура Фукушима, измерените нива на йод-131, цезий-134 и цезий-137 са в безопасни граници, определени от японските власти. Първите анализи от изследване на риби, от района на Чоши, префектура Чиба показват, че от 5 взети проби в 4 не се откриват, с възможностите на апаратурата, наличие на цезий-137, а в една има минимално количество, което е много под определената граница. Някои морски водорасли имат способност да натрупват йод-131 и технеций-99м, но поради краткия полуживот на тези радионуклиди, скоро тези стойности няма да бъдат повод за притеснение. Все още не е възможно да се направи прогноза за бъдещите концентрации на радионуклиди в морски храни, тъй като ситуацията може да се промени бързо. Очакванията са, че измерените първоначални високи нива в морската вода, скоро ще се понижат поради разреждане и стойностите в морските храни, предназначени за консумация, най-вероятно няма да достигнат нива, над нормите за безопасност. 

Условията в България

По данни на Агенцията за ядрено регулиране, информацията от непрекъснатия мониторинг на гама-фона в България показва, че стойностите от последните дни са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони. В проба аерозоли, в атмосферния въздух на град София, е регистриран радиоактивен йод (йод-131), стойностите на който са в десетки хиляди пъти под годишната норма. Измерената стойност не налага никакви предпазни мерки за бебета, деца, бременни жени и кърмачки, както и цялото население. Не се наблюдава тенденция към нарастване, в сравнение с резултати от предходния период. От Националния център по радиобиология и радиоационна защита обръщат внимание, че концентрациите на радионуклиди над България са изключително ниски и не представляват опасност за човешкото здраве! 


Към момента не съществува сериозен риск от радиационно замърсяване на територията на България и не съществува последващ риск за населението, като резултат от аварията в АЕЦ Фукушима. 


Във връзка с нарасналите опасения сред българското население и разпространяване на информация за самоволно приемане на йодни препарати с цел профилактика е необходимо да се подчертае, колко опасно може да бъде това. Йодна профилактика се извършва чрез приемане на таблетки, най-често калиев йодид (KI), съдържащи нерадиоактивен йод. По този начин предварително се насища (“блокира”) щитовидната жлеза с йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод в нея при дишане или поглъщане на вещества (храна, мляко, вода), замърсени с радиоактивен йод в резултат на ядрена или радиационна авария. Препоръките за начало на прием на калиев йодид в различните страни варира от около10 часа преди преминаване на радиационния облак до 1-2 часа след инцидента. Един грам стабилен йод е максималното количество, което е допустимо да приеме човек в продължение на 10 дни при провеждане на йодна профилактика. Таблетки се вземат след консултация с лекар при заболявания като нарушение на функциите на щитовидната жлеза, бронхиална астма, бъбречна недостатъчност, имунна недостстъчност. Децата под 1-годишна възраст, бременните жени, кърмачките и хората, страдащи от нарушение на функциите на щитовидната жлеза трябва да вземат йодните таблетки под лекарски контрол. Йодните таблетки предпазват само щитовидната жлеза от попадане на радиоактивен йод в нея, но не защитават от други радиоактивни вещества, които могат да бъдат отделени при ядрена или радиационна авария. На настоящия етап не се налага йодна профилактика на населението на България. Тя се прилага само след изрично указание от страна на Министерството на здравеопазването. 

Липсата на данни за повишаване на радиационния фон, над установените норми на територията на България, не налага започването на конкретни профилактични мероприятия. 

Мерки при опасност и препоръчителни храни

Препоръчваните неспецифични мерки при опасност са:

  • Да се спазва добра лична хигиена.
  • Грижливо и продължително да се измиват плодовете и зеленчуците.
  • По възможност да се използват екологично чисти, с доказан произход и качество хранителни продукти, с възможно най-малко кулинарна обработка и добавени консерванти и адитиви.
  • Да се приема пълноценна и здравословна храна, с избягване на рафинирани храни, храни богати на мазнини и добавени захари.
  • Да се увеличи консумацията на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци с доказан произход, ядки, бобови храни, растителни масла.
  • Да се приемат достатъчно количество течности.

Не е установена храна или хранителна група, с категорично доказано защитно или лечебно действие срещу ефектите на повишената радиация. Съществуват изолирани и в ограничен обем, научно издържани проучвания на някои храни и хранителни добавки като морски водорасли, келп, спирулина, мизо, селений, германий, които не са част от националния модел на хранене, т.е. не са достъпни за населението като цяло, както и не са напълно проучени с ясно документиран ефект, механизъм на действие, необходима дозировка и ниво на токсичност. Поради това, препоръки в насока да се консумират някои или комбинации от тях, биха имали по-изявен плацебо ефект, отколкото реална, конкретно насочена към защита от повишени нива на радиация полза. Независимо от това, може да се препоръча да се увеличи употребата на определени храни, с оглед повишаване на неспецифичните защитни сили на организма, подпомагане на антиоксидантната защита, конкурентно изместване и свързване на радиоактивни елементи, подпомагане процесите на възстановяване и синтез. 

Особено ценни в този аспект са пълнозърнестите храни, положителните им ефекти се обясняват с няколко механизма:

  • Храни, при които степента на концентрация на радиоактивни вещества при замърсяване е по-ниска от тази при продукти от животински произход,
  • Високото съдържание на фибри ускорява транзитното време на храната в стомашно-чревния тракт, повишава капацитета им да свържат и елиминират от организма радиоактивни съединения,
  • Богати са на витамини от групата В и магнезий, който конкурентно изместват радиоактивния изотоп на стронция, витамин Е и селен – с антиоксидантен ефект, предпазват клетките от увреждания.

Към групата се включват пълнозърнест хляб и хлебни изделия, кафяв ориз, булгур, елда.

Плодовете и зеленчуците са друга важна група, особено богати са на витамини С, бета-каротен, които имат антиоксидантно действие; пектини, които играят ролята на хелатори. Необходимо е да се консумират в голямо разнообразие. Препоръчват се тези с гладка повърхност, поради вероятността при отлагане, да натрупат по-малко количество радиоактивни частици по повърхността си. Листните зеленчуци трябва внимателно да се почистват, а плодовете и зеленчуците с кора, след щателно измиване, да се консумират без нея. 

Други важни храни са: бирена мая и черен дроб, богати на витамини от В групата; растителни масла, ядки, рибено масло, богати на витамин и полиненаситени омега мастни киселини. Храни източници на белтък, особено съдържащи аминокиселината цистеин, като важен участник в антиоксидантната защита и процесите на синтез и регенерация – като извара, яйца, нетлъсти меса, бобови храни, броколи, зеле, карфиол. Употребата на напитки с изявени антиоксидантни свойства в разумни количества, като зелен чай от незамърсени райони и червено вино също може да намерят място. Съществуват предположения за защитен ефект на храни, богати на микроелемента бор, като стафиди, лешници, бадеми, авокадо, сушени кайсии

По същество препоръките за хранене не се различават от тези за балансирано и здравословно хранене на съответните групи от населението.


Материалът е подготвен от доц. д-р Веселка Дулева и д-р Е. Чикова, Национален център по опазване на общественото здраве