Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов

 

Водещ: Какво ни чака? Спорят ли властите за затягането на анти-ковид мерките или опипват обществените настроения? Вчера премиерът Бойко Борисов във видеообръщение каза, че фалшиви сайтове и вуду магии разпространявали лъжи от негово име. Нямала да бъде затваряна държавата, обеща той, и допълни, че в началото властта е затваряла държавата, защото не е знаела какво е това, имам предвид COVID. Сега сме знаели. Според Борисов здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, а болните да се лекуват. Валери Симеонов настоява за някаква форма на затваряне, включително и на училищата и чакал Борисов да оздравее и да свикат Коалиционен съвет. Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев отбеляза, че не споделя оптимизма на управляващите, че с тези мерки ще се справим и ще предложи нови. А какво мисли здравният министър ще разберем от него сега? Тук е проф. Костадин Ангелов.

И сега какво? Ще има ли нови мерки, казвайте, виждате всеки говори различни неща? Какво трябва да очакваме?

Проф. Костадин Ангелов: Всичко, което казахте дотук, като човек, който е вътре в нещата от самото начало, не намирам нищо различно и ще Ви кажа защо. Водят се много разговори, чуват се много мнения, цял следобед сме провеждали разговори с експертните съвети. Това, до което стигнахме като консенсус, нови мерки в момента няма да въвеждаме. Защо няма да въвеждаме нови мерки? Защото най-важните мерки, които дават резултат във всички държави по света, които са приложими и към нас, и които и в момента действат, са няколко елементарни мерки. Едната от тях е носенето на маски – на закрито и на открито, там където не може да спазваме дистанция от 1,5 м. Другата мярка е дезинфекцията или миенето на ръцете. Разбира се това трябва да е съпроводено с проветряване на помещенията, отваряне. Следващото е дисциплината. Ето тук е основният проблем, който на нас ни куца – дисциплината, разумът на хората, разбирането на опасността и спазването на тези мерки. Не е въпросът да се разпишат заповеди. Не е въпросът да напишем някакви указания. Много е важно хората да разберат, че всичко, което се случва, то е облечено в разум и този разум е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Кое е важно сега? Важно е държавата да бъде стабилна, важно е хората да бъдат спокойни, че нещата, които предстоят да се случват в България са предвидими. Голяма част от тях са очаквани. Голяма част от тях са неочаквани, наистина. Те са така и в ЕС, те са така и в целия свят. Вие, ако днес сте следили много внимателно брифинга, там ние казахме следното – заболеваемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС и в европейското икономическо пространство, сравнена със заболеваемостта в тези държави. Ние там казахме, че на Балканския полуостров ние сме на 4 място по заболеваемост. Това означава, че ние контролираме кризата. Всичките тези мерки са насочени единствено и само към контролиране на кризата. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно, което считаме че може да бъде въведено, е осигуряването на зелени коридори на хората, които имат нужда от това, за да можем да протектираме тяхното свободно придвижване и да не излагаме на риск живота и здравето им. А кои са те? Това са хората над 65 г., хората с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. Ето за тях трябва да мислим. Усилваме здравната система, снабдяваме болниците с лични предпазни средства, с консумативи, с медикаменти. Днес пристигнаха дозите ремдесивир в страната, които искам да кажа, че като говорим за ремдесивир, хората, всеки се хваща за някакъв медикамент и счита, че той е панацея.

Водещ: Както с хлорокина беше…

Проф. Костадин Ангелов: Точно така. Не е панацея. Именно затова днес разпространихме един протокол до всички лечебни заведения. В този протокол е описано абсолютно всичко като поведение. Това е един опит, който е събран на всички български лекари. Не че досега болниците не разполагаха с протоколи. Напротив. Тук е събран целият опит – и световен, и европейски консенсуси. Лекарите на България с техния опит, който е натрупан до момента, събраха този документ. Този документ е изпратен до всички лечебни заведения. Освен ремдисивир, тук има и хлорокин, тук има и други медикаменти, които могат да бъдат използвани. Ние разполагаме с тези медикаменти. Нека хората да не се притесняват, че ако се разболеят от коронавирус, това е присъда. Много е важно, тъй като в България се наблюдава един елемент на нарастване на смъртността. Защо? Защото хората много късно търсят лекарска помощ. Това е много важно да го разберат българските граждани. Нека да не се самолекуват. Нека да не четат какво пише в интернет, нека да не пият лекарствата на съседа си, който е болен, а да се свържат с лекар, да чуят неговото професионално мнение. Това е най-важното, за да се преодолее тази криза – разумът, дисциплината и интелектът.

Водещ: А няма ли стремеж към свръххоспитализация? Много Ваши колеги, включително и проф. Бобов, и други колеги Ваши, казват че в болниците има хора, които ако не бяха с позитивен PCR тест, те щяха да са си вкъщи, да се лекуват като при грипоподобни симптоми. Има ли стремеж към свръххоспитализация у нас?

Проф. Костадин Ангелов: Свръххоспитализацията, както я наричате Вие, не произтича от лекарите. Тя произтича от страха на хората, и аз имам близки хора, дори и в моето семейство, които са положителни, които живеят с чувството на страх за някакъв тип обреченост. Такова нещо няма. Аз започнах днес брифинга, като казах, че за последната седмица в България са излекувани, изписани от лечебните заведения близо 3000 човека за една седмица, били са болни и са изписани. Т.е. заболяването е преодолимо. То е победимо. Да, в България има няколко места, където имаме проблем. Ние ги знаем. Едното място е София, другото място е Шумен, другото е Бургас. Имаме проблем в Северозападна България – във Враца. В Шумен днес е заместник-министърът д-р Пенков. Във Враца е заместник-министър Светлана Йорданова. Ние тези неща ги знаем, контролираме ги, подпомагаме. Там, където хората не искат да разберат ролята на тези мерки, резултатът е лош. Там, където хората разбират значението на мерките, резултатът е видим. Нека да дадем един пример. Ако си спомняте преди време имаше криза в Добрич. Имаше проблем, имаше много голям натиск. Там хората говореха, че няма място в болниците, че няма как да издържат повече. Въведохме мерки, направихме коридори, спряхме пресичането на потоците, знаете, че сменихме изпълнителния директор. Сега Добрич от червената зона, мина в оранжевата зона. Т.е. мерките, организацията, дават резултат. Но мерки, взети с разум.

Водещ: Добре, искам само да уточним темата за мерките, защото от вчера виждате, че има една суматоха, щом и Борисов се намеси. Т.е. нови мерки няма да вземате. Единственото, което ще направите, е планирате или утре ще излезе заповедта този зелен коридор за възрастните хора, за да не се смесват с младите хора в магазините? Кога ще излезе тази заповед?

Проф. Костадин Ангелов: Точно така. Тази заповед ще излезе в следващите дни. Друго нещо, което в обществото има напрежение, което се чувства по отношение на училищата. Нека да стане ясно на всички – има разписани ясни критерии. Тези критерии ги работихме цяло лято съвместно екипите на МОН и на МЗ. Тези критерии са ясни. Те са разпространени във всички училища. Ние сме си направили съвместно с министъра на образованието и науката, с всички областни управители, с всички шефове на РУО група, която денонощно си пишем, разменяме мнения, становища. Много е важен локалният подход. Защото, например, ако затворим училищата, нещо, което ние мислим да правим, има училища, където няма нито едно заболяло дете и нито един учител. Тогава там ние постъпваме несправедливо. Затова ние сме дали….

Водещ: Липса на справедливост, това е едно цяло поколение, което може да бъде обречено на недобро образование и последиците ще са много по-лоши, според мен.

Проф. Костадин Ангелов: Ето това е липса на справедливост. Защото на едни хора, които са били преди тях, получават добро ниво на образование, а ние в момента искаме да изведем учениците в електронна среда. Не, това не е добре за учениците. Затова казваме, че присъственото обучение е нещо, към което ние се стремим. То е незаменимо. Връзката между учителя и ученика не може да се прекрати.

Водещ: Същото е и за студентите, искам да Ви попитам. Особено за Вашите колеги, които учат медицина. Четох постове на млади Ваши колеги, на студенти, казва аз какво да кажа след това на моя пациент, аз електронно видях тази херния и затова сега не мога на практика да ви направя операцията, защото електронно ми беше предаден този урок, час или както се нарича? Говоря по принцип.

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, ако даваме конкретен пример за операция, със сигурност студентът по медицина, който завършва, много трудно би направил една операция за херния, аз съм преподавател по хирургия. Но електронното обучение, особено за студентите по медицина, не е приемливо. Затова ние ще направим изключение, след като изтекат тези мерки в тази заповед. Пак казвам, много е важно локалният подход, много е важно да имаме гъвкавост при вземането на решения да се водим от критерии, които са ясни и разписани. Лутането от една посока в друга посока, няма да доведе до печеливш резултат. Ние също следим цифрите, ние виждаме какви са цифрите, имаме стратегия какво да направим като следваща стъпка. Въпросът е ние да усилим здравната система, болниците да са готови. Ясно е, че ние не можем да спрем това заболяване.

Водещ: Именно, аз това щях да попитам. Нали бяхме затворени, не само ние, цяла Европа, целият свят. Бяхме истински затворени 2-3 месеца. Вирусът не спря.

Проф. Костадин Ангелов: Защо бяхме затворени тогава?

Водещ: Аз знам защо. Укрепвахме системата, не знаехме какво е. Въпросът е, стана ли ясно, че със затваряне вирусът няма да изчезне от само себе си.

Проф. Костадин Ангелов: Стана ясно, разбира се. Ние дори и да затворим сега, няма да има ефект. Точно това се опитвам да Ви кажа. Вече заболяването се разпространява дифузно. Ние можем само да контролираме неговото разпространение. Как? Като носим маски, като си дезинфекцираме ръцете, като избягваме комуникацията близко с хората. Тези мерки са елементарни. Сега, аз много примери можете да ми дадете и Вие, и аз, за неспазването на мерките. Но това е липса на разум, липса на нормалност.

Водещ: И да се затворим, пак някой няма да спазва мерките. Каквото и да се случи, ако някой е решил да е луд и да е самоубиец, той ще продължава да го прави при всякакви обстоятелства.

Проф. Костадин Ангелов: Аз благодаря на всички български граждани, които в момента проявяват разум, защото аз виждам, че той се увеличава. С всеки ден, аз, вървейки по улиците, където има повече хора, по светофарите пред МЗ, по улиците, виждам, че хората осъзнаха необходимостта да спазват тези мерки. И затова искам да благодаря на тези хора. Те ни помагат адски много. Те помагат на лекарите в болниците, те помагат на сестрите, на санитарите, на лекарите в линейките, на цялото общество. Те помагат на България.

Водещ: Вие казахте, че вече има протокол, който ще бъде разпространен до всеки български лекар.

Проф. Костадин Ангелов: Разпространен е.

Водещ: Разпространен е за лечението на COVID. Нашият премиер е с COVID, как лекувате Борисов и в какво състояние е?

Проф. Костадин Ангелов: Преди 20 минути говорих последно с министър-председателя, от началото на деня първото ми чуване с него беше в три през нощта. Така че днес сме се чували може би повече от 10 пъти, обсъждаме най-различни проблеми, които са свързани, тяхното решаване, необходимостта от намирането на средства. Трябва да изкажа благодарността си за това, че българското правителство в негово лице и колегите министри, ме подкрепиха във вземането на решение за намирането на решение за финансирането на българските лекари, на българските сестри, на българските санитари.

Водещ: С какво го лекувате?

Проф. Костадин Ангелов: Това са лични неща. Лекуваме го, това което мога да Ви кажа, откакто аз го познавам, винаги сме го лекували по един и същи начин. Така, както се лекуват всички български граждани. Негови са думите – каквото е за всички, такова и за мен.

Водещ: Казахте ще се увеличават заплатите, или ще давате еднократна помощ. Разяснете какво ще получат българските лекари, българските сестри и българските санитари?

Проф. Костадин Ангелов: Аз с изключителна радост ще го повторя, защото това е много голям успех за мен – всеки един български лекар, който работи в болница, всяка една сестра, която работи в болница, всеки един санитар, независимо каква е болницата – държавна, общинска, областна, ще получи лекарят по 600 лв., сестрата по 360 лв., санитарят по 120 лв. Това ще бъде към всяка заплата, всеки месец от 1 януари до 31 декември догодина. Ние го дължим на българските лекари и сестри, ние сме длъжници на тези хора, защото въпреки лошото възнаграждение на някои места, те не се отказаха. Те бяха плътно в болниците, плътно в линейките, те са на местата си. Благодарение на тях ние сме на тези места в ЕС и на Балканския полуостров. Поклон, колеги!

Водещ: Вие разочарован ли сте от това, че госпожа Фандъкова отказа да уволни шефа на Четвърта градска болница, чиято оставка Вие поискахте?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, ние водихме няколко разговора с госпожа Фандъкова. Аз и до днес стоя на думите, които съм казал, аз като здравен министър не мога да се съглася с пропуските, с това че една линейка може да бъде задържана пред едно лечебно заведение. Госпожа Фандъкова е принципал на това лечебно заведение, тя взима решение за нещата, които ще свърши там. Т.е. аз съм си свършил работата като здравен министър. Тя е взела това решение с оглед интереса на лечебното заведение, с оглед на това, че колегите в болницата искат да запазят директора. Аз държа да подчертая нещо – за мен доц. Аркади Иванов е изключително уважаван лекар. Аз го познавам като хирург. Ние с него сме приятели. Аз за него нищо лошо не мога да кажа, само хубаво. Говорим за организация. Организация на работния процес в едно лечебно заведение. Отговорността за тази организация я носи директорът. Аз съм носил тази отговорност, знам какво е. Тя се носи денонощно, тя се носи осъзнато, тя се носи солидарно рамо до рамо с лекарите и сестрите ежедневно.

Водещ: Добре, какво се случва с частните болници? Защото общинските и държавните болници може да уволнявате директори, може да изисквате, може да ги спасявате, може всичко. Обаче частните болници спазват ли условието, препоръката или каквото е там за отваряне на COVID места. Има ли съпротива все още?

Проф. Костадин Ангелов: Не бих казал, че има съпротива. Има различни доводи в различни посоки. Аз например благодаря на частните болници, които са в Пловдив, благодарение на тях проблемът в Пловдивска област е контролиран. В София също нямаме проблем с частните болници. Проведохме разговори с няколко големи лечебни заведения, в други сме в непрекъсната комуникация, няма отпор. Има в някои частни болници, които са специализирани, притеснения, че може по някакъв начин в специализирана, да кажем очна болница, ние да закараме пациент с пневмония. Това няма как да се случи. Няма как да се случи, така че тези техни притеснения са безпочвени.

Водещ: Финален въпрос. Вие изразихте надежда, че ваксината скоро ще бъде готова. Доколкото аз съм запозната и знам, че една ваксина много дълго се изработва във времето. Не е ли рисковано хората да си слагат ваксина, изработена за няколко месеца, както се казва петилетката за три години едно време? Т.е. ваксината ще бъде ли панацея?

Проф. Костадин Ангелов: Ако не вярвате на мен, трябва да повярвате на Европейската агенция по лекарствата. Тази ваксина ще мине през целия лицензионен режим, след като бъде регистрирана на Европейския пазар, тя ще бъде внесена в България. Тази ваксина трябва да е безопасна, за българските граждани тя ще бъде и безплатна, тя ще бъде доброволна. Всеки български гражданин, който попада в уязвимите групи, които са над 2 милиона има възможността да се възползва от тази ваксина. Всички лекари, сестри, санитари и други служители на първа линия, също са предвидени за безплатна ваксина. Така че всеки, който счита себе си за рисков, ще има достъп до тази ваксина. Доброволна и безплатна. И няма да бъде включвана в имунизационния календар.

Водещ: Това е добре, че няма да бъде включвана в имунизационния календар.

Проф. Костадин Ангелов: Категорично, да.

Водещ: Благодаря, проф. Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: И аз благодаря.

 

Сподели в: