Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Панорама", БНТ

 

Водещ: Проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването. Добър вечер.

Костадин Ангелов: Добър вечер. Благодаря за поканата.

Водещ: Вчера казахте, че държите епидемията на каишка. Не е ли малко рано да се хвалите?

Костадин Ангелов: Не мисля, че се хвалим. Това е реалната оценка на ситуацията, която е видима от числата. Нашата заболеваемост е на 27-о място в ЕС, смъртността ни е на 11-о място. Ние сме доволни от постигнатите резултати. И това не е емоция. Това ни дава увереността да започнем да разхлабваме мерките постепенно и считаме, че това е правилният път.

Водещ: Да, но смъртността още е много висока, пропорционално на населението, което поражда въпроса дали не Ви убягва част от пандемията? Не можете да я хванете.

Костадин Ангелов: Аз не мисля, че ни убягва част от пандемията, защото, както Ви казах, числата говорят за това. Да се върнем на времето, когато бях предния път при Вас, тогава бяхме на едно от водещите места по смъртност. Сега сме на почти от средните места в ЕС. За нас това е едно постижение и то се дължи на усилията на изключително много български лекари и сестри, за да стигнем до това място.

Водещ: Има ли вече в България от другите нови варианти на коронавируса – юфноафрикански и бразилски?
Костадин Ангелов: В момента вече доказаните случаи в България са 33 на британския вирус. Предната седмица бяха 8, доказахме още 25 такива случая.

Водещ: А южноафрикански?

Костадин Ангелов: Не сме доказали такъв вирус.

Водещ: А тези 33? Това хора, свързани с пътувания до Великобритания ли са, или вече намирате хора без връзка с Британия?
Костадин Ангелов: Намираме хора без връзка с Британия от доказаните случаи в Националния център по заразни и паразитни болести.

Водещ: Това означава, че този вариант на вируса вече циркулира свободно в България и е въпрос на време да получи предимство?
Костадин Ангелов: Точно така. Именно заради това сме много внимателни в преценката си кои мерки заслужава да бъдат отпуснати и кои да продължаваме да ги държим. Затова правим отпускането на мерките със стъпки през 14 дни, като през тези дни правим реална оценка на ситуацията. Тук също ни помагат и антигенните тестове. Вие знаете, че ние приравнихме антигенните тестове тогава, когато взехме решение дали един човек има това заболяване при изразени клинични симптоми, тестваме таргетни групи. По този начин разбираме какво е състоянието на големи групи от обществото. Например българските учители. От тестовете, които провеждаме при тях, ние всъщност разбираме, че една много голяма част от тях са отрицателни. Т.е. много малък процент - 0.02% от изследваните тестове са положителни. Това на нас ни дава изключително голямо спокойствие към момента, но не ни дава право да вземаме прибързани, емоционални решения.

Водещ: Затова ли Ви харесва толкова много да играете хардлайнера на мерки? Това някаква особена роля ли е, която Вие си избрахте от името на лекарите, за да създадете видимост, че заразата продължава да върлува в България?
Костадин Ангелов: Не играя роли. Това е категорично моето решение като лекар, защото то е резултат от клетвите, които съм полагал. Едната е Хипократовата клетва, другата е клетвата ми в парламента. Във всичките си действия трябва да се ръководя от интересите на хората, така че решенията, които вземаме, са основани на разум, на наука и на натрупания до момента практически опит в света.

Водещ: Но разбирате ли ресторантьорите и другите затворени браншове, които не просто губят хляба си, а някои от тях взеха много сериозни мерки, за да осигурят безопасност и сега покрай сухото гори и суровото?
Костадин Ангелов: Разбирам ги, разбирам всички притеснения на тези хора - ресторантьорите, на барманите, на сервитьорите, на управителите на заведенията. Да, наистина, те взеха много мерки, но най-важната от всички мерки е да запазим живота и здравето на хората. Не съм готов, господин Василев, при тези 33 случая на новия вид на този вирус, британския в България, ние да започнем отново да губим човешки животи и да се върнем на онези места, на които бяхме. Нека да вземем пример с Израел. Допреди няколко седмици Израел беше за пример в света като брой ваксинирани, като брой на случаите заболели в лечебните заведения. Вижте какво става в последната седмица – имат по 8000 случая на ден. 1000 са в интензивните структури. Не можем да си позволим такова действие.

Водещ: Да, но въпросът не е какво правите, а как го правите, изразявате ли уважение към тези хора и към тяхната жертва, защото Ицо Хазарта Ви обвини точно в това - в бездушие, като че ли?

Костадин Ангелов: Разбира се, че изразявам уважение към тях и то много ясно съм го показал. Аз съм поканил всички техни представители на среща. Проведохме няколко такива срещи. Те си изказаха своите мнения. Ние взехме решения. Аз казах, че възможността да бъдат отворени българските заведения не може да стане преди 18 февруари. Тази дата за тях не беше удовлетворяваща и затова решихме да стане от 1 март. Те настояваха да бъде от 1 февруари. Но нямаше как да пуснем толкова много сектори, изведнъж да върнем всички хора в живота, защото ако започне да нараства заболеваемостта, тя ще достигне такива размери, че ние тогава ще изтървем каишката, за която говорих преди няколко дни на брифинга. По отношение на Ицо Хазарта. Аз считам, че той вече повече от всички разбира основанията, които влагам аз по отношение на мерките. Ние си разменихме с него есемеси, където изразих желанието си за среща. От неговия отговор аз разбрах, че той е един изключително добър български творец, изключително стойностен човек.

Водещ: Ще се срещнете ли?

Костадин Ангелов: Аз Ви казах, че имаме кореспонденция и там сме уточнили позицията си.

Водещ: Да изясним най-важния въпрос в момента с последното място за ваксини. Защо България не поръча повече РНК ваксини и не си запълни квотата от 1,55% от РНК ваксини, които изглеждаха много перспективни през зимата?
Костадин Ангелов: Да, нека да изясним този въпрос, защото остава някакво съмнение и се насаждат различни тези, които са неверни. Когато говорим за вид ваксина, ние сме стъпили отново на числа и на изследвания, които са направени от нашите експерти. Първо, ние започнахме с една отправна позиция, която е - какво е настроението в българското общество, готовността за ваксиниране. Според изследването, което направихме, 37% от българските граждани изразиха готовност да бъдат ваксинирани. Това на национално ниво прави някъде около 40% по 7 млн. български граждани, това са около 2,8-3 млн. българи. Тогава ние взехме следното решение. Да имаме по 3 млн. от всеки вид ваксина, да могат да бъдат ваксинирани по 3 млн. български граждани, т.е. всеки един от тези хора, който иска да бъде ваксиниран, да може да си избере вида ваксина, с която това да се случи. По отношение на класацията, за която говорите, ваксинирането категорично не е надбягване, а е много дълъг маратон и как бягаш в самото начало няма никакво значение. В самото начало, когато започнаха с регистрацията на ваксините, цяла Европа заложи на Оксфордската ваксина, тъй като през август тя вече имаше договор, който е сключен с ЕК, и очакваните доставки бяха в края на годината през ноември и декември. Но това не се случи, както не се случиха много други неща, които бяха договорени или уговорени с някакъв вид документи между страните-членки и между фирмите-производителки.

Водещ: Да, тя получи одобрението днес, след престрелки с ЕК. Тези престрелки, както и въпросите от Германия за границата 65 г. ще се отразят ли на българската ваксинация?

Костадин Ангелов: Не. Нямаме никакъв повод за притеснения по отношение на ваксинацияата на територията на България. Ние сме заложили на трите вида ваксини, заложили сме тяхното пристигане в България да стане синхронно тогава, когато бъдат регистрирани, защото ние имахме предварително данни кога ще бъдат регистрирани тези ваксини в ЕС, съгласно движението на проучванията, третите фази, подадените документи в Европейската агенция по лекарствата. И сега вече, през февруари, българските граждани ще могат да избират от коя ваксина да вземат с информирано решение – нещо, за което аз винаги съм настоявал. Наистина искам българите да бъдат най-информираните граждани.

Водещ: Да, но каква полза да имаме 18 млн. ваксини до края на годината, ако сега е важно да се спасят повече животи?
Костадин Ангелов: Ние спасихме повече животи с мерките, господин Василев. Вие виждате къде се намира в момента България и това са неоспорими резултати. Затова Ви казах – много е важно ваксините да дойдат във времето тогава, когато българите са преведени през тази криза успешно и са стигнали здрави до ваксината. Именно затова повтарях едно мое мото вече стана, че аз наистина искам българските граждани да са здрави, не да са излекувани, за да стигнат здрави до ваксината. И след това, благодарение на нея, да победим това заболяване.

Водещ: Как ще ваксинирате стотици хиляди души, хайде поне стотина хиляди души от изборните администрации с това темпо през февруари и март?

Костадин Ангелов: Имаме готовността това да се случи. Днес осъществихме комуникация заедно с представители на ЦИК и там се взе решение. В сряда аз ще внеса предложение в Министерски съвет, където да бъде коригирана първата версия на ваксинационния план, така че в трета фаза да бъдат включени всички представители на секционните избирателни комисии, районните избирателни комисии, Централната избирателна комисия, които желаят да бъдат ваксинирани. Те не са стотици хиляди, те са по-малко. Някъде около 80 хил. са всичките. Знаете, че изборният закон беше променен. Съставът на изборните комисии може да бъде минимум 3 души, може да бъде повече в зависимост от желаещите хора и наличието на хора, които искат да бъдат членове на изборни комисии. Освен ваксини, за тези хора ще бъдат осигурени достатъчно количество лични предпазни средства, маски с висока степен на защита, дезинфектанти. Разписан е медицинският протокол, върви неговото експертно обсъждане. Няма да имаме човек, който да бъде поставен под риск, неговият живот и здраве, което е нашата цел.

Водещ: И още веднъж да повторим категорично това, което казахте – през февруари хората ще могат да избират ваксина, това ли казвате?

Костадин Ангелов: Точно така.

Водещ: Кога февруари?

Костадин Ангелов: Първата доставка на ваксината, която днес получи одобрение в Европейската агенция по лекарствата, по предварителни данни ще стане на 7 февруари.

Водещ: И тя важи и за над 65-годишните?

Костадин Ангелов: Тази ваксина може да се използва за граждани до 65-годишна възраст, а другата ваксина, която имаме с информационна РНК, първата, регистрирана, и втората могат да се използват при граждани над 65-годишна възраст. Ваксината, Оксфордската, в момента нямаме достатъчно натрупани данни, които да доказват, че тя е ефективна при хора над 65-годишна възраст. Но, приключва много скоро, в рамките на месец-два, едно голямо американско проучване, чиито данни могат да обогатят наличната информация и това да промени, и да разшири кратката характеристика на продукта. В очакване сме това да се случи.

Водещ: Ще влизате ли в политиката като депутат от ГЕРБ?

Костадин Ангелов: Министър на здравеопазването съм. Искам да преведем българския народ през тази криза. Тези разговори предстоят. Все още не са водени такива с мен.

Водещ: Добре. Благодаря Ви засега.

Сподели в: