Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за БТВ

 

Водещ: Мой първи гост е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Здравейте.
Костадин Ангелов: Здравейте. Добър ден на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Нали знаете кой е един от въпросите, от който най-много се вълнуват хората - масово вървят слухове, че наесен като съвпадне грипната епидемия с разпространението на КОВИД, като захладни мъничко и отново слагате КПП-та и затваряте държавата.
Костадин Ангелов: И аз чувам подобни неща, те са категорично неверни. В нито един момент не сме обмисляли подобен тип мерки, т.е. това е лъжа. Аз за себе си не мога да си обясня в коя глава се раждат подобен тип конспирации и какво целят. Искам да успокоя всички български граждани, че не възнамеряваме да въвеждаме подобен тип мерки. Нито се купуват КПП-та, нито се купуват бариери, нито се купуват будки за КПП-та, това са лъжи, които целят дестабилизиране на психиката на хората. Бъдете спокойни.

Водещ: Въпросът е, ако наистина се разрасне епидемията и тъй като ние веднъж вече преживяхме това, бяхме блокирани, в случай на сериозно засилване на епидемията, това вариант ли е или той е абсолютно изключен?
Костадин Ангелов: Когато започна епидемията в самото начало, ние знаехме изключително малко за коронавируса. В научните среди имаше много оскъдна информация, която беше противоречива, т.е. - ние работехме в състояние на неинформираност, а когато човек е неинформиран, винаги има един страх от неизвестното.

Водещ: И се презастраховахме ли с тези КПП-та?
Костадин Ангелов: Да. Към днешна дата тези КПП-та са контролирани. Ние знаем много за протичането на тази инфекция, в България тя е абсолютно контролирана. В България няма такава здравна криза, към днешна дата няма здравна криза, няма и натиск върху системата. Аз съм ви донесъл няколко цифри, не знам на коя камера да ги покажа, за да ги видят вашите зрители, но ще ви ги оставя. Направил съм една извадка за един месец от 7 август до 7 септември. Бройката на хората в лечебни заведения на 7 август са били 857, към днешна дата са 773. А броят на хората, които са в интензивни отделения, са едни и същи – 55 – 53. Т.е. няма абсолютно никаква динамика на увеличаване на постъпилите в лечебни заведения, което означава, че към момента здравната система няма никакъв натиск. Здравната система е подготвена по отношение на наличие на апаратура, по отношение на наличие на дезинфектанти, лични предпазни средства. Разполагаме с количества, които са запаси на българското правителство за месеци наред. Така сме ги планирали нещата. В момента предстои закупуването на допълнителни количества лични предпазни средства за всички служители на първа линия, т.е. нещата са абсолютно контролирани и няма никаква опасност в тази посока. Най-важното в случая е, че всичко това се случва благодарение на хората, които са на първа линия, които вече са преуморени. И подобен тип енергия, която влагаме в конспирации, в постоянни въпроси към тези хора, в постоянното им показване в светлината на прожекторите, постоянната ни критика към тях, още повече ги изморява и ги обезверява. Трябва да подкрепим българските лекари и сестри. Сега е моментът.

Водещ: Как да ги подкрепим? Аз не мисля, че някой има недоверие към тях. Само споменахте вече втори път думата конспирация, проф. Ангелов. В същото време вие виждате големите демонстрации и в Берлин, и в Лондон. Новата теория, в която се оказа, че хората масово вярват и на запад /…/, според която сатанисти педофили са измислили този КОВИД, за да може чрез ваксината да се чипираме. И това не е само български страх, българско презастраховане. В това нещо вярват масово хората и навън.
Костадин Ангелов: Така е. Това, което казвате, е абсолютно така. Мои близки скоро ме питаха дали съм запознат с фактите, че ние, едва ли не, правителството плаща на хора, които да казват, че са заразени от коронавирус. Това е още една лъжа, която се разпространява в публичното пространство. Дори много мои близки ми дадоха конкретни примери. Една моя приятелка, когато тръгнах да разплитам този случай, по пътя се оказа, че такава приятелка няма, че на тази приятелка й казала нейна приятелка и т.н. Не може да вярваме на агенцията „една жена каза“. Ние сме хора, които казвате недоверие. Ето това е недоверие. Аз съм лекар. Много мои колеги са лекари, много лекари са в болница, много сестри са в болници, много известни личности бяха в болници. Те част от конспиративната теория ли са? Разбира се, че не.

Водещ: Добре, но признайте, че имаше едно създаване на паника и страх прекомерно. Вие самият участвахте в това. Помните прословутата конференция на Цветница, на която се говореше за трупове, за чували, за смърт вместо за живот. Имахте ли, беше ли това някаква поръчка да плашите обществото по този начин?
Костадин Ангелов: Не. Към онзи момент нещата изглеждаха точно по този начин.

Водещ: Не за всички, за вас може би. Имаше ваши колеги, които казваха спокойно, ще се справим.
Костадин Ангелов: Ние не казвахме бъдете спокойни, ние искахме да покажем на хората пред какво сме изправени ние като лекари, като сестри. Аз и тогава казах – на мен, когато хората излязоха по улиците, ми звъннаха много от нашите лекари и сестри, които работиха в КОВИД структурата. Те ме помолиха – идете и кажете на хората пред какво сме изправени. Аз и тогава разказах за хора, които не могат да погребат своите близки, защото стоят в лечебните заведения, това е и трагедията, която стана в „Пирогов“ с нашите колеги. Спомняте си цялото семейство – баща, син, майка. Това са истините, които аз исках да кажа. Аз съм лекар. Аз и тогава, и сега не се боря за одобрение или неодобрение. Аз следвам лекарския си инстинкт и дълг.

Водещ: Казвате, лекарите ви го казват. Не ви ли го казаха политиците, строени директори на болници, които да плашат хората?
Костадин Ангелов: Не. Вижте, към онзи момент нещата изглеждаха много различни. И към онзи момент ние като лекари имаме дълг да съветваме хората така, че да си останат вкъщи. И ако с този мой призив тогава съм успял да спася един човешки живот, аз съм си изпълнил мисията като лекар.

Водещ: Така е, но ако сте успели да разтревожите десетки, стотици хора психически, това също е проблем.
Костадин Ангелов: По-добре да са живи.

Водещ: Добре. Минаваме към настоящето. Няколко пъти споменахте за вашите колеги, които са болни. Днес също има една неприятна статистика – 20 ваши колеги се оказаха с КОВИД, нали така? Защо българските медици се разболяват толкова много?
Костадин Ангелов: Това е цифрата, която е качена в информационната система. Аз направих проверка сутринта и аз се обезпокоих, като видях тази цифра. Оказа се, че всъщност са вкарани допълнително данни, касаещи професията на хората, които са заразени. Реалната цифра е двама. Вкарани са допълнителни данни. По-важната цифра, която искам да кажа е, че от началото имаме 965 заразени лекари, сестри, санитари и други служители, но в момента имаме 193, които са активни случаи. От тях 33 са в лечебни заведения, 160 са на домашно лечение, т.е. те са добре. Нямаме много голям брой на заразените, защото 965 е голяма цифра, но истинската цифра е 193, които към момента са…

Водещ: Как се получава толкова голяма цифра? Казвате добавени към професиите, те лекари ли са тези, които 20-те, обявени днес, или не са лекари?
Костадин Ангелов: Тези, които са обявени днес, са лекари, сестри, служители, които са немедицински персонал, които са в лечебните заведения. Много е важно, ние следим със загриженост тези цифри и подготвяме с доц. Кунчев, нека да ги наречем опреснителни курсове на хората, които са извън София по отношение на спазването на всички онези методи на обличане, на събличане, на облеклата. Защото тази умора, която съществува в тези хора, които са на първа линия, може понякога да доведе до неглижиране на тези мерки, на тези принципи. Ще се опитаме да опресним знанията и уменията на хората. Една от причините е именно дезинфекционните режими, личните предпазни средства. Много голяма част от лекарите и сестрите се хвърлят безрезервно, следвайки лекарските си инстинкти, да помагат, неглижирайки личните предпазни средства. Такива случаи има много. Така че, нека да подхождаме с едно наум, тогава, когато тръгваме да изпълняваме лекарските си задължения. Да мислим, че вирусът съществува. Той ще продължи да съществува. Ние трябва да свикнем да живеем с това и да работим със знанието за това. Да знаем, че със знание, с интелект, с разум, ние можем да се справим с тази ситуация.

Водещ: Добре, все още има такива огнища, както е случаят с Дома за възрастни хора в Славянци. Каква е актуалната ви информация за там?
Костадин Ангелов: Актуалната информация към днешна дата, в момента, в който това се случи, аз веднага изпратих доц. Кунчев на място, в момента имаме 8 хоспитализирани, 4 от тях са в инфекциозно отделение, 3 са в белодробната болница в Бургас, 1 е починал. От персонала с положителен резултат са 5, от които 1 е хоспитализиран, 4 са изолирани в дома. Тези, които са потребителите с отрицателен резултат, за тях се грижат отделен екип от хора, тези които са положителни – отделен екип от хора, т.е. имаме разделяне на потоците. Искам да изкажа благодарностите си на д-р Паздеров, който е директорът на РЗИ там, който изключително педантично и систематично осъществява здравния контрол на място в цялата област, аз го видях лично с очите си.

Водещ: Темата ваксина вълнува хората. И ваксърите, и антиваксърите се вълнуват от тази система. В този момент освен руснаците, друг не е обявил официално, че е създал ваксината. В същото време ние обаче се включихме в какво? В някакъв пул за закупуване на ваксини и на какъв етап е това изобщо? Очаквате ли наесен октомври-ноември да има някаква ваксина и в какво се включихме изобщо?
Костадин Ангелов: Българският парламент прие решение, с което упълномощихме ЕК да преговаря от името на България и да осигури ваксина за всички европейски граждани тогава, когато такава ваксина бъде създадена. Тогава, когато тази ваксина бъде изпитана, мине всички изпитания по начина, по който са създадени за тези ваксини- първа, втора, трета фаза, когато бъде регистрирана от Европейската агенция по лекарствата, тази ваксина ще бъде достъпна за българските граждани. Тя ще бъде абсолютно доброволна, тя ще бъде безплатна за всички български граждани, които пожелаят да се ваксинират. Това, което сме направили ние, сме извадили уязвимите групи, да ги наречем, това са хората, които са на първа линия, това са лицата, които са над 65 г. и това са всички онези български граждани, които имат хронични заболявания. Те са над 2 милиона прави тази цифра. За тези хора ние сме осигурили достатъчно количества брой ваксини, когато тази ваксина бъде изобретена. Много важно за нас и за българското правителство е българските граждани да знаят, че ваксината, която ще бъде предложена, ще бъде абсолютно безопасна и безвредна, т.е. тя ще е изтърпяла всички елементи на регулация такива, каквито съществуват в ЕС. Това за нас е най-важното. Предстои да направим социологическо проучване, за да разберем какви са нагласите в българското общество по отношение на ваксинирането и по отношение на нашата политика в посока предпазване на българските граждани от коронавирус.

Водещ: По отношение на руската ваксина проявяват ли българските власти някакъв интерес към тази ваксина?
Костадин Ангелов: Руската ваксина не е в по-напреднал етап от ваксината, която ще имат достъп европейските граждани. Т.е. фирмите, които произвеждат ваксина и които ще я предоставят на гражданите на ЕС и ще подадат документи за регистрация са на същия етап, на който е руската ваксина. Публикацията, която аз прочетох в /../, тази ваксина не е преминала по данни на това реномиране списание медицинско, трета фаза на изпитание. Тези неща, които се появяват в медиите, под никаква форма не са в научното пространство, до което ние имаме достъп в публикувани.

Водещ: Вашето впечатление като лекар и човек, който доскоро работеше на терен като директор на Медицинска академия, кажете ми каква е разликата в боледуването, в тежестта на боледуване от времето, в което ние бяхме наистина затворени у дома, наистина с КПП-та, с ограничено общуване, и сега, когато на практика са отворени клубове, ресторанти, хората пътуват, срещат се и прочие? Имате ли някакво наблюдение?
Костадин Ангелов: В самото начало всички бяха много дисциплинирани. Сега като, че ли дисциплината я няма. Наблюдавайки хората…

Водещ: Въпросът е има ли сериозно увеличение на броя на болните, на тежестта, на която те боледуват?
Костадин Ангелов: Не, не. Сериозно увеличение на броя на болните няма. Дори бих казал, че по отношение на ЕС и на Балканите, България от началото до момента се намира на 20 място по обща заболеваемост и на 16 място по смъртност. По отношение на Балканите България се нарежда на предпоследно място по заболеваемост, т.е. ние изключително добре стоим по отношение на цифрите на заболеваемост и на смъртност в сравнение с европейските държави, в сравнение със страни от Балканския полуостров. Това е така, защото, първо, нашите мерки бяха навременни. Второ, това което правим в момента, нашите мерки, са най-меки. Те са свързани с дезинфекция, свързани с носене на маски на закрито.

Водещ: Аз това имам предвид, когато бяха относително строги и затворени, ние дори сами се ограничавахме отвъд това, което властите разпореждаха, има ли някакъв бум сега, когато се срещаме, движим се по улиците, ходим по заведения, ходим на море?
Костадин Ангелов: Бум в момента не се наблюдава, аз ви казах.

Водещ: Това не доказва ли, че КОВИД според вас, че КОВИД не може да бъде ограничен като си стоим вкъщи, че той ще съществува стоим ли си вкъщи или не си стоим вкъщи и че това е нещо, което трябва да преодолеят нашите организми, нашето общество като цяло?
Костадин Ангелов: Той няма как да бъде ограничен, а трябва да бъде добре контролиран. Т.е. разумът трябва да надделява, а не емоцията и конспирацията. В тази посока, това което искам да кажа, е много важно - в момента наблюдаваме една тенденция, в която хората неглижират дори симптомите. Те постъпват по-късно в лечебно заведение, което обяснява лекото повишаване на смъртността в България. Голяма част от хората постъпват в лечебно заведение тогава, когато почти целият им бял дроб е засегнат, измененията са дифузни, когато имат тежка температура, но не едно денонощие, а няколко дни са си стояли вкъщи с тежка температура, със симптоми и са се надявали, че е нещо друго. Повтаряме многократно – грипоподобните симптоми, протичащи с фебрилитет, т.е. висока температура няколко дни, с кашлица, суха кашлица, дори продуктивна кашлица да е, обща отпадналост, неразположение, са повод да се потърси лекарска помощ и не са повод за самолечение.

Водещ: Много важен въпрос и според мен един от най-съществените – обещахте електронни рецепти. Кога? Ще се случи ли наистина, защото аз обещанието за електронно здравеопазване го слушам от години наред? Кажете вие докъде сте стигнали и това обещание ще го реализирате ли?
Костадин Ангелов: Това е една голяма моя амбиция. Електронизацията и дигитализацията са цели, които няма да се откажа да преследвам, докогато й да е. В Националната здравна информационна система днес имаше среща при единия от заместник-министрите в Министерство на здравеопазването с екипа на Информационно обслужване. Всички ме уверяват, че сроковете ще бъдат спазени. До края на годината трябва да имаме електронна рецепта. Направихме среща с БЛС, с Български зъболекарски съюз, с Българския фармацевтичен съюз, с пациентски организации. Предстои да покажем функционалността на тази електронна рецепта с всички заинтересовани страни – да видят как работи процесът. Със сигурност ще има хора, които ще имат предложения, някои ще имат критики. В хода на този работен процес, те трябва да бъдат изчистени, за да можем да представим продукт, който да бъде максимално одобряван от всички потребители и съответно - българските пациенти.

Водещ: В момента какво е състоянието на българските болници, смятате ли че са добре екипирани вашите колеги на първа, на втора линия? Защото човек не знае кога ще се срещне с която и да е инфекция, извън дори на КОВИД-19. Добре ли са екипирани българските лекари и българските болници функционират по система, която е създадена и строга от министерството например?
Костадин Ангелов: Българските болници към настоящия момент са добре оборудвани по отношение на наличностите на апаратура, която има, лични предпазни средства, дезинфектанти. От обиколките ми из страната, искам да ви кажа, че нямам притеснение по отношение на оборудването или някакъв друг тип притеснения, свързани с това, което предстои. Ние се готвим за лош сценарий. Такъв обаче няма да има. В смисъл такъв – готови сме за лош сценарий, но лош сценарий не очакваме да се случи. Ние винаги се готвим за тежки неща, като дойдат добрите неща, сме доволни, че те са се случили. В тази посока трябва да ви кажа, че единственото нещо, което е притеснително, е умората на хората. И на финала искам да благодаря на всички служители, които са на първа линия – българските лекари, медицински сестри, санитари, служители в РЗИ, в аптеки, зъболекари, служители в РЗИ, които са на първа линия, служителите в Центровете за спешна медицинска помощ. Това са хората, които заслужават нашия поклон. Всичките онези добри неща, които могат да бъдат казани. Ние овладяхме и овладяваме тази епидемия заради тях.

Водещ: Благодаря за този разговор.
Костадин Ангелов: И аз ви благодаря.

Сподели в: