Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Денят на живо", Нова нюз

 

Водещ: Здравейте, проф. Ангелов.

Костадин Ангелов: Добър вечер на Вас и на Вашите зрители. Успех на новото предаване.

Водещ: Много благодаря. Наистина има нещо символично в това, че човекът, който отговаря за здравето и може би неговото пожелание ще носи здраве, е тук тази вечер.

Костадин Ангелов: Дай Боже всички да са здрави.

Водещ: Вие бяхте първият ваксиниран българин и тогава казахте, че правите това, защото много бихте искали да се срещнете с Вашия 70-годишен баща и да го прегърнете. Срещнахте ли се вече с него?

Костадин Ангелов: Все още не. Спазвам стриктно препоръките на производителя, разписани в кратката характеристика. След 10-тия ден от втората ваксинация ще мога да направя това.

Водещ: Значи, на 10-ия ден след втората ваксинация един ваксиниран вече е безопасен за своите близки?

Костадин Ангелов: Пълната безопасност ще се постигне, когато и баща ми бъде ваксиниран в общата група от български граждани.

Водещ: Той е съгласен на тази ваксинация?

Костадин Ангелов: Мисля, че да, не сме говорили очи в очи.

Водещ: Това беше важно уточнение. Кажете, от какво предпазва ваксината – по-скоро да не се зарази човек или по-скоро да не се разболее?

Костадин Ангелов: Ваксината предпазва от самото заболяване. Освен че човек е защитен и не може да се разболее, след като не може да се разболее, той не може и да получи най-тежките усложнения и да има фатален край. Много хора загубихме. Да, както обявихте, това е една война, но вече ние сме изключително добре запознати с поведението на този вирус и можем успешно да го контролираме, а ваксината наистина е най-силното оръжие срещу него.

Водещ: Може ли обаче един ваксиниран да получи някаква доза вирус в своите контакти и да зарази някой друг след тези 10 дни, които са минали след втората ваксинация?

Костадин Ангелов: Много са неяснотите, свързани с коронавируса. Въпросът, който задавате, е абсолютно резонен. Имунитетът, който се създава, чисто логично, имунитетът, който имаме с антитела - изграден, напрегнат имунитет, тогава, когато попадне микроорганизъм в нашето тяло, нашият имунитет да може да го унищожи максимално бързо. Разбира се, тук можем да отворим една скоба и да говорим за друг вид ваксини, които се използват локално, които създават локален имунитет с друг вид специфични антитела, които са локални, антитела на имунния отговор. Това е вече много професионален разговор. В крайна сметка, ваксините са спасението и ваксините са надеждата, с която дойде 2021 г.

Водещ: Те ще спасяват животи, няма да може човек да се разболее тежко?

Костадин Ангелов: Категорично.

Водещ: В деня на ваксинацията ген. Мутафчийски каза, че сме като на война и че ваксините ще бъдат нашето оръжие. Днес пристигнаха 25 хиляди ваксини, втора пратка. Чувствате ли се достатъчно добре въоръжени?

Костадин Ангелов: Чувстваме се спокойни. Решени сме да водим тази битка докрай и сме сигурни в нейния изход - победата ще бъде на наша страна. Никога не съм се опиянявал от постигнатите резултати. Напротив. Те са ме мотивирали да се справим с целия процес от начало до край. И в тази ситуация, в която ние постигнахме резултат от въведените мерки, много се страхувам този резултат да не ни даде, нека да го кажем образно, да не ни пораснат крила и да започнем много да си вярваме. Постигнахме това с разум. Трябва да останем разумни.

Водещ: Искрено се надявам да няма трета вълна и да не е тежка. Оттук нататък да започне процесът на оздравяване. Но какъв е проблемът? От „Бионтех“ вече предупредиха европейските държави, че ще има забавяне в доставките. Въпросът е дали можем да получим необходимите ни количества, за да се получи една масова ваксинация така, че да има ефект, да можем да излизаме навън вече, да живеем нормално.

Костадин Ангелов: Нямам притеснение относно доставките за нашата страна. До края на този месец ще дойдат още две доставки с общо количество 70 хиляди. Следващата доставка очакваме в началото на следващата седмица на 11-ти, след това очакваме доставка в края на месеца или началото на следващия. Паралелно с това очакваме доставки и от втората ваксина, за която регулатора очакваме да се произнесе в рамките на тези дни. До 6-ти. Също така очакваме да получи разрешение и трета ваксина. Така че, с тези количества и предстоящите доставки на други ваксини, които са в процес на утвърждаване от европейския регулатор, ние ще задоволим нуждите на българските граждани. Наблюдаваме една много положителна тенденция. Ако в началото заявилите желание да се ваксинират бяха около 33% в първа фаза, сега този процент наближава и надминава 50%, което означава, че у хората вече страхът отстъпва пред информацията.

Водещ: Да, но това означава, че ни трябват спешно много повече ваксини. Дали са поръчани?

Костадин Ангелов: Нищо не ни трябва спешно. Ние сме направили нашите заявки, ваксините ще дойдат съгласно графика, който имаме. Направили сме този график. Аз съм сигурен, че нашите лекари ще си свършат работата по начина, по който заслужават пациентите.

Водещ: От „Бионтех“ се оплакват, че ЕС е поръчал много късно и много малко количества ваксини. Ако Щатите са поръчали юли месец още 600 милиона, ЕС е поръчал ноември 300 милиона и те така малко трудно ще изпълнят тези заявки. Разбира се, това е общоевропейски проблем. Но днес, учителите на малките отново се върнаха в клас, те са във втората фаза на ваксинация, след като бъдат ваксинирани лекарите, стоматолозите, фармацевтите. Но, когато започне ваксинацията на учителите, само тези на малките ли ще ваксинирате или ще ваксинирате и учителите на горните класове, университетските преподаватели?

Костадин Ангелов: Всички в системата на образованието. Всички. Работим с министър Вълчев, до края на тази седмица ще имаме бройката на заявилите желание да се ваксинират. До края на тази седмица социалното министерство и лично от министър Сачева очакваме бройката на потребителите на социални услуги, заедно с персонала с тези домове, така че втора фаза е почти готова и е въпрос на време тя да започне. Най-вероятно ще върви успоредно с първа фаза, тъй като в един момент ще имаме достатъчно ваксини и за двете фази.

Водещ: Може ли да прогнозирате колко учители трябва да се ваксинират, за да се нормализира учебният процес?

Костадин Ангелов: Навсякъде, тъй като учителите са извадка на нашето общество, целта ни е да достигнем между 60 и 70 процента от всяка една таргетна група, т.е. в обществото, за да постигнем ефект, трябва да имаме около 70% ваксинирани. Няма друг начин за постигането на така наречения колективен имунитет, който да ни избави от тази болест, освен ваксината. Няма друг начин.

Водещ: Господин министър, един въпрос на зрител. Помолиха да Ви попитам дали тези, които желаят да се ваксинират, биха могли, срещу заплащане, още сега да се ваксинират? Не работят на първа линия?

Костадин Ангелов: Не.

Водещ: Не. Не е възможно. Тези ваксини са предназначени само за хората, които имат нужда.

Костадин Ангелов: Точно така.

Водещ: Ще бъде ли възможно срещу заплащане?

Костадин Ангелов: Не, категорично. Ваксините са безплатни. Ваксините са доброволни. И всички български граждани са равни.

Водещ: Казахте, че масовата ваксинация се очаква да започне края на февруари, началото на март.

Костадин Ангелов: В зависимост от доставките, които ще имаме от фирмите, производители.

Водещ: Това е много оптимистичен срок, добре звучи. Но ще се въвеждат ли имунизационни паспорти, когато започне масовата ваксинация?

Костадин Ангелов: Да, ще се въвеждат. Работим по този проект заедно с „Информационно обслужване“. Работим върху създаването на дигитален паспорт, който да е възприет и в ЕС. Нашата цел е да бъдем максимално полезни на българските граждани така, че това, което създадем като продукт, да им върши работа навсякъде по света.

Водещ: Каква информация ще има в тези паспорти?

Костадин Ангелов: За вида ваксина, която е поставена.

Водещ: Вида ваксина, с която е поставена, с която, да речем, авиокомпанията има изискване, когато летиш, с такъв паспорт ще можеш да си закупиш билет.

Костадин Ангелов: Този въпрос има и друго измерение. На мен ми е малко трудно да го възприема това като подход, защото ваксината е доброволна, в един момент да слагаме някакви ограничения, те ограничават свободата на пътуване на гражданите. Всички европейски граждани. Така че, по този въпрос не съм много, трудно ми е все още да повярвам, че биха могли да поставят авиокомпаниите такива условия. За мен те са нередни.

Водещ: Аз четох, че британски авиокомпании вече обмислят въвеждането на такова изискване.

Костадин Ангелов: Според мен това е ограничаване на свободите на хората.

Водещ: Няма ли да бъдат ощетени определени групи на обществото, ако това се случи, на които не може да им бъде поставена ваксина? Например бременни, хора с автоимунни заболявания, хора с много понижен имунитет.

Костадин Ангелов: Вие ми задавате този въпрос, водени от кратката характеристика на ваксината, която в момента е една единствена. Надеждите са ни вперени в следващите ваксини, т.е. ние от тях имаме очаквания, че те ще са подходящи за тези рискови групи и хората ще имат възможност да изберат с коя ваксина да се ваксинират.

Водещ: Много е нисък процентът на хората, които са готови да се ваксинират във Франция. Там има страхотна драма. Днес президентът Макрон свика съвет, защото само 516 души са се ваксинирали, откакто започна ваксинацията. В същото време, на другия полюс е Израел, говорим за израелско чудо. Един милион са ваксинирани само в първите 10 дни, това е 10% от населението. До месец, месец и половина имат амбицията да ваксинират всички хора и да станат първата изцяло ваксинирана държава. Можем ли и ние да почерпим опит от Израел?

Костадин Ангелов: Много е трудно моделът на една държава, която й да е тя, да бъде автоматично пренесен в нашата държава. Вие видяхте, че нещата, които се случиха в Китай, не се случиха в Италия. Нещата, които се случиха в Италия, не се случиха в Израел. Или пък нещата, които се случват в България сега, не се случват в съседна Гърция. Като че ли всяка една държава и не като че ли, тук съм категоричен, всяка една държава трябва да изработи своя уникална формула, която да е работеща, която да дава сечението на всички проблеми, и да дава решенията на всички проблеми. Много е трудно, но не е невъзможно.

Водещ: В Израел основно заложиха на това да обясняват лидери на мнение, че ваксините не са вредни, че това е полезно за цялото общество. Натаняху беше първият, който се ваксинира, но как ще постъпим ние да убедим скептиците, които смятат че има страничен ефект ваксината?

Костадин Ангелов: Определено страхът започва там, където свършва информацията. Страхът изчезва тогава, когато гражданите на държавата са информирани. Имаме амбицията и ще го постигнем, и с ваша помощ. Благодаря на всички колеги журналисти, които се включиха в създаването и стартирането на една информационна кампания, благодарение на която ние ще направим българските граждани най-информираните граждани в Европа.

Водещ: Ще отговаряте на всички неудобни въпроси за странични ефекти…

Костадин Ангелов: Няма неудобни въпроси. Има грешни отговори.

Водещ: Няма неудобни въпроси, има грешни отговори. Господин Ангелов, говорихме за израелското чудо. Амбицията на Израел да ваксинира всички свои граждани, така всъщност да помогне на икономиката, която да се върне в своето старо състояние. Една много хубава амбиция. В Израел ще има избори през март така, както и при нас предстоят. Има ли опасност ваксинирането да бъде използвано с политическа цел? Казахте, че всяка държава има свои специфики, опасявате ли се от това?

Костадин Ангелов: Аз лично не се опасявам, но наблюдавам как някои политици, които са много напористи, които вероятно вечер сънуват как са спечелили изборите или как развяват знамената на победата, се заиграват политически в този момент. Искам да им напомня, че единственото и необходимо условие, за да спечелят тези избори, е българските граждани да са живи и да са здрави, за да могат да ги подкрепят. Заиграването със страховете на хората, използването на кризата с COVID и ваксинирането, с политическа окраска, за мен в тази ситуация освен безотговорно, лично за мен граничи с престъпление. Защото много лесно е да се заиграеш със страховете на хората, за да извлечеш дивиденти. Но българският народ е мъдър народ. Българите със сигурност ще видят кой реално иска да им помогне и кой иска да трупа политически дивиденти.

Водещ: Аз мисля, че вирусът, ваксините и така, гаранциите за здравето ще решат тези избори, които предстоят, независимо дали ще са през март или по-късно.

Костадин Ангелов: Вижте, ако за месец-два не забравим, че идват избори, хората ще забравят, че ни има нас. В момента е време за работа и за решаването на проблемите в този критичен момент.

Водещ: Вие в момента мислите за ваксинацията, което е много важно. Но Вие сте човекът, който трябва да тропне по масата и да каже как трябва да се гласува така, че да се запази здравето на хората.

Костадин Ангелов: Бъдете сигурни, че работим по този въпрос много дълго време. Вече повече от 2 месеца. Готови сме за всякакви сценарии. Въпросът е, че трябва да знаем кога ще бъдат изборите, за да можем да подготвим професионално всичко онова, което се иска от нас като здравни власти, за да могат българските граждани да упражнят законовото си право на глас и да бъдат спокойни тогава, когато го правят, включително и хората по секционните избирателни комисии също да бъдат спокойни за здравето си.

Водещ: И накрая, господин министър, да поговорим за годината, която започна? Можем ли да я наречем Година на надеждите, какво предстои в здравеопазването, не всичко е COVID?

Костадин Ангелов: Да, така е. Да, наистина 2021 г. е година на надеждите. Като че ли тази криза с COVID на нас ни помогна, на нас, като политици казвам, ни помогна, защото ситуацията е следната – много дълго време всички говорехме за България и за проблемите на България, и за интересите на България. Тази криза пренареди нашите приоритети. Приоритет номер едно според мен трябва да стане отделният човек и неговият личен интерес. Това ни помогна COVID-19 да го осъзнаем и да пренастроим и мисленето, и работата си.

Водещ: Добре, кажете – дигитализацията в здравеопазването можем ли да очакваме?

Костадин Ангелов: До края на м. януари ще представим разширяване на Националната здравна информационна система. Поел съм този ангажимент и ще работя до последно за него.

Водещ: Поел сте този ангажимент и ще работите. Добре, ще чакаме новини какво още като услуга.

Костадин Ангелов: Категорично.

Водещ: Лекарите и сестрите. Видяхме колко са важни, какво ще направите за тяхното заплащане, тяхното мотивиране да останат тук, защото в момента, в който малко се отпуснат мерките, може би други държави ще се опитат да купуват наши сестри, лекари.

Костадин Ангелов: В тази ситуация, в която се намираме, ние видяхме истинското лице на българското здравеопазване. Ние го проверихме в действие. И видяхме какво е то реално. За сестрите, за лекарите, за санитарите, за работещите през тази година сме направили допълнително стълбово финансиране за всеки един, работещ в системата на здравеопазването. В лечебните заведения всеки един лекар ще получи 600 лв. към заплатата си, всяка сестра ще получи 360 лв., всеки санитар ще получи 120 лв. Също така продължаваме с изплащането на 1000 лв. за тези, които са на първа линия, включително и за общопрактикуващите лекари и за работещите при тях сестри. Ангажиментът на държавата е такъв и той ще се спази. 237 млн. лв. са тези, които допълнително ще бъдат дадени за добавките към заплатите на лекарите, сестрите, санитарите в болничния сектор.

Водещ: Искам да попитам, пропуснах, утре ще участвате в консултациите при президента, нали?

Костадин Ангелов: Да, категорично.

Водещ: Вероятно имате Вашите основания, които….

Костадин Ангелов: Категорично ще запозная президента с постиженията на българските експерти, за да може решението, което бъде взето, да бъде информирано.

Водещ: Благодаря Ви много за това участие, господин министър. Надявам се, че ще се виждаме през годината.

Костадин Ангелов: И аз благодаря.

Сподели в: