Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Неделята на NOVA"

 

Водещ: Ден преди третия национален локдаун министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е при нас. Добре дошли.

Костадин Ангелов: Здравейте. Благодаря за поканата.

Водещ: Искате ли с новината от днешния ден, която се появи, да започнем? За Вашия колега проф. Андрей Чорбанов, който разбрахме, че се намира в болница с тежък COVID. Можете ли да ни кажете дали информацията е вярна? И така, какво е състоянието му, ако имате данни, разбира се?

Костадин Ангелов: Съжалявам за проф. Чорбанов. Вярна е информацията. Надявам се той да се оправи. Много е тежко заболяването, много е коварно. То става винаги истина тогава, когато ни застигне.

Водещ: Да кажем, че той беше от хората, които мерките смяташе, че определена група от хората трябва да се пазят – тези, които са по-уязвими, а останалите може да живеят малко по-свободно. Да се надяваме, че ще е в добро състояние.

Костадин Ангелов: COVID-19 е най-силният тест за истината. COVID-19 ни показа къде е границата между това да казваш истината и това да не я казваш или да я премълчаваш.

Водещ: Цялата ли истина казахте Вие, проф. Ангелов, с този десетдневен локдаун? Достатъчен ли ще бъде той? По всички изчисления, и в началото на предаването говорихме с математици, казаха, че са абсолютно недостатъчни? Нищо няма да направим за 10 дни.

Костадин Ангелов: Вижте, не бих искал да разсъждавам дали нещо е достатъчно или не е достатъчно, или дали съм казал цялата истина, или не. Никога не съм си позволявал да казвам нещо друго освен истината, защото живеем в една безпрецедентна криза. Такава криза става веднъж на 100 г. Нямаме по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали ще бъде достатъчно, дали няма да бъде достатъчно, аз предлагам на всички учени, на всички математици, биолози, лекари, политици най-вече, малко смирение. Нека да се научим на изкуството на малките крачки, както казва Екзюпери. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране или на социално събиране, където има много хора. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим.

Водещ: Ние ще мислим, но виждате как реагира бизнесът. Казват – кажете ни, че ще са 20 дни, че ще са 30 дни, но като кажете, че ще са 10, ние не можем да се ориентираме. Математиците казват - няма да стигнат тези 10 дни. Заради изборите ли го направихте? Заради това, че 2 дни по-късно само са изборите, след като изтече този локдаун, да не протестират ли, защо, какво?

Костадин Ангелов: Никога отправната ми точка не са били изборите. Изборите са нещо, което идва и си отива. Ако ние сме мислили само за тях, то нашите действия нямаше да бъдат професионални. Повярвайте ми, аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си, в мисленето си, ако щете, в плановете си. Защото не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план стъпка по стъпка. И аз искам да направя това, което мога най-добре – да направя план как да приключи една операция успешно. Само че ситуацията е различна. Преди 2 дни разбираме, че има вирус във Франция, който не може да бъде доказан с PCR. Аз не ги измислям тези вируси, ние не ги разпространяваме. Единственото нещо, което ние можем да направим, е да се изправим срещу този вирус, да имаме единен фронт срещу този вирус и той става само с наука, само с разум и само с общи действия.

Водещ: Добре, отговорете сега – възможно ли е след тези 10 дни да увеличите локдауна?
Костадин Ангелов: Нека да не мислим за след 10 дни. Това Ви казах преди малко. Трябва да…

Водещ: Не, не може, защото го мислим в политическа и предизборна ситуация. И те казват сега – те не искат да затварят сега преди изборите…

Костадин Ангелов: Само една секунда. Нека политиката да я дръпнем малко настрани. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят? Когато казват, че се заразяват малки деца, къде е политиката? Здравето на хората политика ли е? Тези хора, които умират – политика ли е това? Защо говорим за политика, бе хора?

Водещ: Защото казаха – ето, сега нарочно отвориха от 1 март, за да може да се …
Костадин Ангелов: Не търсете конспирация там, където я няма. Няма смисъл от такъв тип конспиративни твърдения. Пак Ви казах – ние сме лекари, ние искаме да помогнем на тези хора и за да го направим, трябва да дадем най-доброто от себе си и ще го дадем. Само че не политизирайте нашите действия, ние не мислим за политика. Политиците са нещо преходно, политиците са хора, които се явяват и печелят от такъв тип кризи. Държавниците са хората, които взимат решенията, които могат да ги отстояват, да ги защитават, да плащат личната цена за тези решения.

Водещ: Това така хубаво прозвуча. Кажете обаче – повече от 10 дни възможно ли е локдаунът да продължи, предвид факта, че изчисленията са, че става въпрос за много малко хора – около 2000 може би, с които ще намалее броят на болните?
Костадин Ангелов: Моята надежда е в тези дни, в които имаме този локдаун, хората да разберат неговия смисъл. И нека да кажа още нещо. Думата локдаун, която Вие използвате, която и аз използвах преди малко, това е нещо, което е взаимствано от българските журналисти от чужди вестници, от чужди държави. Това е затваряне на всичко. В България няма затваряне на всичко. В България няма вечерен час. В България се опитваме винаги да даваме онази глътка въздух, която хората искат. Ако ние можем да подарим една свобода на хората, за да живеят добре, ще го направим, каквото и да ни коства. Разберете го. Целият свят е изправен пред тази криза, не е само България, не е само Европа.

Водещ: Ние го виждаме и затова бизнесът Ви казва – кажете, ако са повече дните. Ако трябва повече, да се стегнем.

Костадин Ангелов: Аз не мога да предсказвам. Аз мога да работя професионално и го правя професионално. Срещал съм се с бизнеса. Много искам да дам категоричен отговор, но ми е трудно.

Водещ: Казвате засега 10 дни. Възможно ли е отлагане на изборите обаче?

Костадин Ангелов: Не, категорично. Нека хората да отидат и да гласуват, нека политиците да не използват COVID-19, за да правят политическа пропаганда или пък да се опитват да ни внушават, че видите ли заради COVID може да се провалят изборите. Не. Изборите ще се проведат безопасно. Нека хората да си сложат маските, да отидат в изборните секции, да подадат своя глас за партията или за хората, на които са преценили, че са заслужили тяхното доверие.

Водещ: И това ще се случи на 4 април. Не предвиждате отлагане на изборите, ако не дай си Боже броят на…

Костадин Ангелов: Категорично - не. Изборите ще се проведат и нека хората да гласуват. Нека да го направят, защото изборите ще бъдат безопасни. Взели сме всички мерки това да е така.

Водещ: Добре. Да чуем няколко зрителски въпроси, след което аз имам още няколко към Вас.

Репортер: Една голяма част от въпросите Вие вече ги обсъдихте – за 10 дни ли ще бъде само затварянето? Бизнесът наистина е притеснен и пита министър Ангелов дали няма вариант и не е по-добре да се даде по-дълъг срок на затваряне, за да има предсказуемост, да се избегне стресът и да не се губи доверие в институциите? И много са въпросите за ваксините и най-вече дали за всички ще има право на избор? Божидар Христов пита: „Пристигат ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“, а няма ваксинации с тези ваксини свободно, масово за хората.“ Деница Меразджиева също пита кога можем да очакваме и другите ваксини, за да можем да избираме коя да си поставим? Юлияна Стефанова – ще има ли ваксини не само на „Астра Зенека“? Може би е редно да обясните, хората много се уплашиха след последното спиране на ваксинирането с „Астра Зенека“, което допреди това вървеше добре, както каза една от зрителките. По-късно ще Ви прочета въпроса. Петко Зафиров Ви пита дали наистина само ваксинацията е решението да се спасим от пандемията?
Водещ: Много ти благодаря, Таня. Ако искате за ваксините, първо да разясните кога наистина ще има право на избор, кой месец, например май, очакваме да има от трите вида ваксини и всеки да може по този електронен портал да си заяви и наистина да му се случи заявката в срок и навреме?

Костадин Ангелов: Много въпроси. Тези въпроси показват едно единствено нещо – че хората са уплашени. Не знам този страх откъде се поражда и защо хората се доверяват на, аз бих ги нарекъл псевдо-експерти, които обикалят студиата и обясняват, трупат страхове, трупат незнания, докосват надеждите на хората. Трябва да говорим, както Ви казах и в самото начало, с истината. Кога ще дойдат в България ваксини? Всичко онова, което сме направили до момента, е да осигурим ваксини достатъчно, за да могат да се ваксинират всички български граждани. Нека да го кажа образно – осигурили сме ваксини за 2 Българии. Имаме 18 млн. дози. Кога ще започнат да идват тези ваксини в България не зависи от нас. Ние сме създали организацията такава, че в момента, в който дойде ваксината при нас, тя да стигне до ваксинационния център, да стигне до личния лекар. Ние не задържаме ваксини. Ние имаме много по-голямо желание да се справим с тази криза. И да, единствената възможност е ваксината. Това е надеждата за справяне.

Водещ: Кажете кога ще имат хората право на избор? От разговорите, които водите с фирмите производителки, новата ваксина на „Янсен“, която се появи, „Модерна“, „Пфайзер“, „Астра Зенека“ кога ще ги има налични всичките при личните лекари – например май-юни, за да знаят хората, че тогава ще могат наистина да избират?
Костадин Ангелов: Надявам се още през април да дойдат достатъчно количество ваксини. Вие знаете, че българският премиер участва заедно с още 5 премиери на държави-членки от ЕС за осигуряването на допълнително количество ваксини за част от държавите, в които доставките не вървят по начина, по който е предвидено да вървят. Така че, очакваме още през април да имаме част от тези ваксини, които са договорени над договореното в България количество.

Водещ: Това обаче в рамките на предварителното, което сме имали право, нали така? Защото, доколкото знаем, ние сме имали 1,3% от общата доставка?

Костадин Ангелов: 1,55.

Водещ: 1,55. От тях ние не сме използвали максимума, защото ни се е сторило, че е много, нали така, за всички ваксини?

Костадин Ангелов: Ние сме използвали брой ваксини, за да могат да бъдат ваксинирани 9 млн. души – 18 млн. ваксини ще дойдат в страната. Мисля, че и на най-малките деца в България им стана ясно, че количествата, които сме поръчали, са достатъчни за ваксинацията на българите в България и на тези, които живеят извън България.

Водещ: Въпросът е количествата, които не сме поръчали, а те ни се полагат по принцип, те са били преразпределени към други държави, които са се нуждаели, нали така, поне така каза Урсула фон дер Лайен?

Костадин Ангелов: Като казахте, много държа да Ви прочета нещо, което тя казва и един цитат, тъй като е много важно да цитираме всичко, което тя каза. Тя каза и нещо друго: „Проблемът с доставките и производството на ваксините е сериозен. Има закъснение с достъпа на препаратите до хората. Подценено беше масовото производство на ваксините. Много е трудно да се произведат милионите и милиардите дози“. Също така тези думи и до ден днешен са валидни, нищо не се е променило. Още нещо, което тя каза, е следното: „Препоръчваме на страните-членки да купуват всички налични дози“. Ако изпълним тази препоръка, която се дава, какво ще се случи в нашата страна? Ние ще поръчаме 36 млн. ваксини, които ще бъдат двойно и тройно повече пари ще даде българският данъкоплатец, но коя е гаранцията, че тези ваксини ще започнат да идват навреме? Няма такава гаранция, няма я и сега. Просто ваксините, техният начин на пристигане не е този, който е разписан в тези договори. Няма я тази гаранция. Ето това е големият проблем.

Водещ: Как тогава малки държави като Малта успяват да вземат, след като са се възползвали от правото, че ние например сме се отказали и са си взели още повече от количествата? Как така при тях отиват по-големи проценти? Защото заявката им е по-голяма?
Костадин Ангелов: Ето това е един въпрос, на който аз не мога да Ви дам никакъв отговор. Това не зависи от нас. Ние сме заявили достатъчен брой ваксини и всяка една ваксина, която до момента получи разрешение за употреба в ЕС, в България пристига по определен ред и с определени бройки, които не се спазват за нито една от ваксините. Ето това е ситуацията.

Водещ: И гаранция продължаваме да нямаме?

Костадин Ангелов: Гаранция продължаваме да нямаме, да.

Водещ: Само надежди, че април месец, след като се събрахте, след като премиерът ходи там?
Костадин Ангелов: Сега, това, което се случва, е договорените 14 млн. дози над всички поръчани до момента дози от ЕС, да бъдат предоставени на държавите, които изостават с ваксинирането.

Водещ: Но те пак отиват на опашката – след като се произведе за всички със заявки от преди това, в някакъв момент…

Костадин Ангелов: Започва с предимство с държавите, които имат изоставане във ваксинацията, тъй като имаме неразпределени пропорционално на броя на населението. България е една от тези държави. Именно затова премиерът написа това писмо до ЕК и то ще даде резултат.

Водещ: Т.е. би трябвало април вече с тази нова поръчка държавите, които изостават да /…/ с предимство?

Костадин Ангелов: Такава е нашата надежда.

Водещ: Това само по отношение на „Астра Зенека“ ли ще бъде или на всички ваксини?
Костадин Ангелов: На всички ваксини.

Водещ: На абсолютно всички ваксини. Отговорете на хората, които са уплашени от цялата тази информация около странични ефекти, предполагаеми, от „Астра Зенека“, а и не само, такива които бяха проверявани и от Европейската агенция по лекарствата? Трудно ще Ви бъде в момента да убедите всички тези хора да отидат и да се ваксинират.
Костадин Ангелов: Това, което искам да кажа за конкретната ситуация, е, че няма никакви данни за неблагоприятни събития. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата. Именно затова ние възстановихме ваксинацията с „Астра Зенека“. Виждате, че премиерът на Франция се ваксинира с „Астра Зенека“. Той след 2 месеца навършва 56 г. Канцлерът на Германия изрази готовност да се ваксинира с „Астра Зенека“ и други европейски лидери. Така че, ситуацията е абсолютно нормална и тя е логична като действие на тези хора, абсолютно безопасна е.

Водещ: Да вземем решение обаче у нас, например, да се ваксинират хората само под 55 г., това беше идея, която проф. Илко Гетов миналата седмица при нас каза, да се спазва краткото предписание, за да няма притеснение, докато не се натрупа достатъчно информация и тогава вече.

Костадин Ангелов: Сега, проф. Гетов е казал нещо, което мисли той. Проф. Гетов е член на една комисия, която отговаря за безопасността на лекарствата в Европейската агенция по лекарствата. Там той има възможността да внесе това предложение, да се разгледа и съответно да излезе ЕМА с такова становище. Последното становище на ЕМА е различно, то не е такова. И именно това, което Ви казах за лидерите на тези държави. Ако тези държави имаха такива притеснения, нямаше да ваксинират един от най-висшите политици във Франция, който излиза от тези години, за които говорихме.

Водещ: Добре. Дойде новина вчера от премиера Борисов, искрено се надяваме, че не е предизборно и не е, защото сме в такава ситуация, че ще произвеждаме ваксини, най-после, да кажа, че ние в студиото на Неделята на Нова от 1 година задаваме този въпрос може ли в България да започнат да се произвеждат ваксини. Та, дойде тази новина. Дайте ни подробности?

Костадин Ангелов: Сега, ситуацията е следната. На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на механизъм, т. нар. „Инкубатор ХЕРА“. Този „Инкубатор ХЕРА“ включва обединените усилия на всички държави на ниво наука, законодателство, регулации, с идеята да могат да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини на територията на ЕС от регистрираните ваксини на територията на ЕС и от тези, които предстои да бъдат ваксинирани. Да, България ще участва. Ще подаде заявка за участие. Представителят на България от страна на Министерство на здравеопазването е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата господин Кирилов. Имаме представител от Министерство на икономиката. Така че, ние ще направим своята заявка и се надяваме да бъдем одобрени това да се случи.

Водещ: В тази т. нар. обща процедура, която е за производство …

Костадин Ангелов: „Инкубаторът ХЕРА“.

Водещ: … „Инкубатор ХЕРА“. Трябва ли да чакаме обаче всички останали държави да станат готови, за да започне това производство, или можем ние у нас да започнем да произвеждаме, да задоволим собствените си потребности и тогава да изчакаме инкубаторът да заработи в цяла Европа?

Костадин Ангелов: Вижте, ситуацията е много сериозна. Процесът е много сериозен на производство на ваксини. Първо, трябва да имаме сключен договор с фирма, която има разрешение за такова производство. След това нашето производство трябва да е минало регулациите, които са европейски регулации. Това е много фина настройка на цялата система, много е трудно някой да Ви каже – да, от утре започваме това производство. Това е една регулация, която е европейска и затова политиката е…

Водещ: Т.е. няма да започнем сами, трябва да изчакаме да започне …

Костадин Ангелов: Ние не сме сами от 2007 г. Ние сме част от ЕС и благодарение на това, че сме в ЕС, България има достъп до ваксини. Виждате какво се случва в държавите по света, които не са част от такава голяма общност.

Водещ: Кога най-рано очакваме да започне да работи този завод и да започнем да произвеждаме одобрените от ЕМА ваксини?

Костадин Ангелов: Отново не зависи от нашата страна.

Водещ: Някакъв срок, примерен?

Костадин Ангелов: Някога да съм Ви давал срок? Важното е хората, които сядат на тези столове пред Вас, да казват нещата, които могат да се случат. Да казват нещата, които те гарантират, че ще се случат. В другия случай говорим за пожелание.

Водещ: Добре. Таня Иванова с въпросите. Разбрахме, че точният срок, в който може да заработи българско производство на ваксини, още не е ясен.

Репортер: Хората питат – след поставена първа доза на ваксина „Астра Зенека“ дали ще има нежелани реакции, по-сложни при втората доза, Цветанка Начева е това. Между другото въпросите са много. Искам да кажа на хората, че те ще бъдат предадени на министъра и след предаването, няма да ни стигне времето за всички. Аз държа обаче министърът да отговори, понеже са няколко тези въпроси и хората мисля, че трябва да чуят отговора от професионално лице – защо въпросната трета вълна се разразява по време на ваксинирането, ваксинираните ли създават пандемията? Няколко са тези въпроси, затова Ви го поставям. И хората питат още – може ли след прекаран COVID да се заразят повторно? Кога ще бъде задвижена ваксинацията за възрастни и хронични болни – Радостина Павлова? Повечето въпроси са по тези теми, обобщавам ги така?
Водещ: Искате ли отзад напред – ваксинацията за възрастни хора? Тя вече тече в четвъртата фаза.

Костадин Ангелов: Тя вече тече. Личните лекари извършват тази ваксинация. Някъде около половината от ваксинираните до момента са възрастни хора.

Водещ: Добре, а третата вълна ни кажете защо се разразява по време на ваксинацията? Между другото това беше и теза на проф. Чорбанов, че по време на пандемия, ако се прави ваксинация е възможно да се появят и мутации, изменение на щамовете и хората това питат съответно, така че Вашето мнение какво е?

Костадин Ангелов: Когато някой изказва такива твърдения в ефир, той трябва да ги докаже с факти.

Водещ: Добре. Хората Ви питат обаче – има ли някаква връзка увеличеният брой с ваксинацията в момента, не само в България, но и в Европа?

Костадин Ангелов: Няма никаква връзка.

Водещ: Така. Странични реакции след втората ваксина, имаше въпрос, има ли такива, регистрирани у нас?

Костадин Ангелов: Реакциите, които са регистрирани у нас, са стандартните, които са в кратката характеристика на продукта. Те са болка в мястото на убождането, някой може да има температура, втрисане – съвсем нормални реакции, които са след ваксинация, те са очаквани.

Водещ: Повторното заразяване? Този въпрос, който от толкова време търсим неговия отговор. Ако ни кажете панацеята каква е?

Костадин Ангелов: Ще бъда максимално честен пред Вас. Много искам да Ви кажа „не“, но истината е „да“. Имаме вече хора, които се заразяват повторно, които веднъж са боледували и втори път се заразяват, и боледуват отново с този вирус. За пореден път ще кажа – този вирус опроверга много твърдения във времето. Хората се притесняват. Единственото нещо, което може да ги предпази, е носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекция. До момента, в който не ваксинираме 70% от гражданите, ситуацията ще е такава.

Водещ: Добре. Какво се случва с клетъчния имунитет в крайна сметка, след като тази корона повтаря? Имаме ли отговор на този въпрос?

Костадин Ангелов: Сега, въпросът е много професионален. По отношение на клетъчния имунитет трябва да говорят имунолозите. Клетъчният имунитет се изгражда след всяка ваксина. При тази ваксина той все още не е изследван във времето. В България стартираме едно проучване заедно с Експертния съвет по имунология за изследване на хуморалния и клетъчния имунитет. За хуморалния имунитет се казва, че е 9-10 месеца и такива данни имаме до момента. За клетъчния имунитет нямаме данни. По принцип един човек, който е изкарал това заболяване, би трябвало да има т. нар. бели инфлуцити на паметта, които да могат веднага да атакуват вируса, ако повторно той влезе в човешкото тяло, но не мога да изкажа такова твърдение уверено, тъй като науката все още не го е доказала.

Водещ: Ваши колеги са коментирали пред нас, че всъщност тези, които повторно се разболяват, са хората, които по принцип не създават имунитет, които били около 10% от хората в света. Възможно ли е да става въпрос за повторение при тези, които не създават по принцип в живота си имунитет, стабилен, или - не, по-скоро не можем да кажем изобщо такова нещо?

Костадин Ангелов: В медицината и в живота всичко е възможно. Само че ние сме сериозни хора, които боравим с доказателства, а науката не ни дава отговор на Вашия въпрос все още.

Водещ: Добре, чакаме науката. Т. нар. COVID-паспорти, обмисляме ли прилагането им вътре в страната, например, ако някое заведение, професоре, реши че ще пуска на негова територия само ваксинирани, хора с антитела или PCR тестове? Може ли то, да речем, да не бъде затваряно по време на поредно затваряне, тъй като очевидно ще има още такива?
Костадин Ангелов: Вижте, идеята на затварянето и на отварянето, както се изразяваме напоследък, има една-единствена цел – да намали разпространението на вируса, за да може системата на здравеопазването да работи нормално. Предполагам чухте днес какво казаха в Гърция, че тяхната система е почти пред колапс и то именно заради липсата на дихателни апарати и места в реанимациите. Германия утре се събира, за да обсъждат нови мерки за ново затваряне в Германия. Нещата са много непредсказуеми. По отношение на това, което ме попитахте, ако Ви дам отговор, който да е категоричен, отново бих могъл да Ви подведа. Нашата цел е да постигнем 70% имунитет и след това можем да говорим за липсата на мерки.

Водещ: Добре, защото хората, които са го преболедували или са се ваксинирали, се чувстват в момента странно и казват – аз, хем сложих, хем не мога никъде да отида.
Костадин Ангелов: Само искам нещо да кажа – тези хора могат да пренасят вируса и това е твърдение, което е доказано. След като те могат да пренасят вируса, те могат да го пренесат на хора, които не са ваксинирани.

Водещ: Ваксинираните, нали? Не преболедувалите, а ваксинираните?

Костадин Ангелов: Ваксинираните могат да пренасят вируса.

Водещ: Добре. 120 хиляди на месец, до края на годината, ако направим, проф. Огнян Кунчев, математикът, в началото на предаването каза, че ще спасим 30 хиляди души.
Костадин Ангелов: 120 хиляди на месец. Мисля, че ще правим много повече от 120 хиляди на месец, от м. април нататък.

Водещ: Добра новина и си го пожелаваме. Искате ли да видите сега малко от фолклора в интернет. Сега ще Ви покажем една снимка. Познавате ли ги?
Костадин Ангелов: С всичките колеги работим много добре от самото начало. Надявам се авторът да е прав на това, което е написал, и надявам се да не става само за Европа, а и за целия свят.

Водещ: И че това ще е последното затваряне?

Костадин Ангелов: Надявам се да е прав.

Водещ: Не сте Europe, но се разпознахте поне. Това е добре. Дано наистина да няма повече затваряне, въпреки че по всичко личи, че този няма да е последният. Благодаря Ви за откровените отговори.

Костадин Ангелов: И аз Ви благодаря.

 

 

Сподели в: