Върни се горе

Линк към интервюто на министър Хинков за „Събуди се“, Нова ТВ

 

Водещ: В студиото влиза новият здравен министър, точно 13 дни след встъпването си в длъжност. За наследството в здравеопазването и кои ще са първите задачи на проф. Христо Хинков, сега ще разберем от него. Той вече е и в студиото на „Събуди се“. Здравейте и добре дошли.

Проф. Христо Хинков: Здравейте и добро утро.

Водещ: Преди да се потопим в здравните проблеми и да направим дисекция на всичко това, което открихте и върху което ще работите, виждате каква е ситуацията в момента в Северозападна България – наводнени къщи, нарушена инфраструктура. Какви са мерките на правителството?

Проф. Христо Хинков: Мерките на правителството са комплексни като има съответната йерархия – на първо място трябва да се подпомогне с необходимите дейности, свързани с отводняването, с почистването, след като се оттеглят водите. От наша страна, от Министерство на здравеопазването ние сме дали предписание на РЗИ-тата, основно в област Монтана, в Ботевград и други части на Софийска област.

Водещ: Всъщност вчера тук при нас беше и проф. Кантарджиев, той точно за това предупреди, че е възможно след като се оттегли водата, да се появят зарази. Предвижда ли се дезинфекция и какви мерки се взимат в тази насока?

Проф. Христо Хинков: Това е стандартна процедура. Винаги след каквото и да е наводнение, след като се изчистят наносите, се провеждат дезинфекция, дератизация и дезинсекция – всичко което може да създаде условия за зараза. Като се предвиждат дезинфекционни разтвори, които да са правилно приготвени, защото понякога те не са в необходимото качество да могат да свършат работа.

Водещ: Тоест здравните инспекции стриктно ще следят за това дезинфекцията да се прилага по правила. От вчера обаче правителството съобщи за опасност от преливането на язовир „Огоста“, казаха, че има и готовност за евакуация на населението, разбрахме, че и премиерът малко по-късно ще пътува до Враца и до Монтана. Каква е ситуацията?

Проф. Христо Хинков: Последната информация е, че ситуацията е овладяна и че няма опасност от преливане на „Огоста“. Очаква се по-благоприятна метеорологична прогноза, така че засега опасността като че ли е отдалечена.

Водещ: Надяваме се и така да остане, защото наистина безсънни нощи за хората и много притеснения. Дълбоки притеснения се породиха и от инцидента в Украйна от язовира „Нова Каховка“ и за това, че е възможно зарази да стигнат и до България през Черно море. Там какво се прави и каква е ситуацията в момента?

Проф. Христо Хинков: Там се правят периодични проби, така както са се правели винаги досега. Ако имаме готовност, ако се появи повишаване на замърсяването с Ешерихия коли и с ентерококи, да се увеличи честотата на вземане на проби от съответните места, така както е разписано по график. Но засега няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването.

Водещ: Може ли да се стигне до затваряне на плажове, да се забрани къпането във водата?

Проф. Христо Хинков: От специалистите, с които разговаряхме в министерството, имам уверението, че най-вероятно няма да се затварят плажове през целия летен сезон. Като имате предвид, че всъщност голямото замърсяване на нашето Черноморие идва от нашите води, от нашите отпадни води – във Варна, изливат се много от промишлено замърсяване и така нататък. Самото замърсяване от „Нова Каховка“, свързано с трупове на животни и така нататък, всичко това, което се очаква, че се влива в Черно море, специалистите казват, че няма опасност, защото всъщност тези микроорганизми – Ешерихия коли и ентерококите, те не могат да виреят в солената вода. И самото море има такава очистваща, себеочистваща функция.

Водещ: Морето има очистваща функция, вие пък правите регулярни проби, така че ако има нещо, ще информирате обществото?

Проф. Христо Хинков: Правим регулярни проби, следим всичко, но не искаме нито да създаваме паника, нито пък да прикриваме нещо, защото и едното и другото води до много тежки последствия. Така че това е истината – на този етап няма никаква опасност за нашето Черноморие.

Водещ: Благодаря ви за този искрен отговор. Надявам се и следващите да са такива, защото сега ще се потопим и в дебрите на здравеопазването – една доста широка и обемна сфера. Точно 13 дни от встъпването в длъжност, ако изключим това фатално число 13, открихте ли нещо, което ви притеснява в министерството? Ще правите ли ревизия? Защото и самият премиер Денков още от първото заседание даде такава заявка – във всички министерства да се направи ревизия, включително и на плащанията.

Проф. Христо Хинков: На този етап съм все още в събиране на екип. Почти съм готов с екипа, успях да преодолея различни трудности с хора и така нататък, мнения. Но ако успея това да го направя в рамките на следващите няколко дни, смятам вече сериозно и постъпателно да започна проверки по различни горещи точки да ги наречем. Една от тези горещи точки е „Майчин дом“. Проблемът с „Майчин дом“ очевидно е бил неглижиран досега…

Водещ: Имате предвид протестите, които имаше там срещу директора?

Проф. Христо Хинков: Протестите, всичко това, одитният доклад, който е на моето бюро и който аз много внимателно ще прочета още утре, тъй като го получих преди края на уикенда. И много, много други неща. Имам някои кадрови промени, които възнамерявам да направя в министерството, без да правя чистка.

Водещ: Споменахте думата чистка и точно вашето име присъстваше и в записа, който всички чухме. Господин Денков в него казва, че това е било вашето условие, че искате да, че ще поемете поста само ако изберете вие вашия екип и премахнете останалите служители.

Проф. Христо Хинков: Това беше моето условие, да, така беше. И аз се боря да продължа това, макар че това става с консенсус безспорно. Не може човек да бъде абсолютно твърд, така да се каже, в своите намерения, трябва да се съобразява.

Водещ: Защо обаче това се появи като основно изискване? Виждаме, че има проблем като цяло с намирането на зам.-министри – бързо се назначават, още по-бързо се освобождават.

Проф. Христо Хинков: Ами вижте, както е казано във вица – Няма хора. Това е проблемът.

Водещ: До там ли стигнахме?

Проф. Христо Хинков: На нас ни трябват хора, които са опитни. Хора, които ако е възможно да са неопетнени е прекрасно, опитни и неопетнени. Опитните и неопетнени хора не се занимават с политика, те се занимават със своите си неща, които ги вълнуват, не знаят какъв ще е изходът от едно такова управление, каквото е нашето. Не им се скача в студената вода.

Водещ: Вие защо скочихте тогава в студената вода?

Проф. Христо Хинков: Ами и аз започвам да си задавам този въпрос, това е хубаво. Но ще ви кажа сериозно, скочих, защото някой трябва да скочи. И винаги ще се намери такъв човек, но нека това да стане по-бързо, защото хората се изтормозиха. Без сигурност във всяка една област в управлението, в обществения сектор, просто хората се чувстват изнервени и това не трябва да продължава.

Водещ: Като говорим за чисти и неопетнени хора, искам да ви насоча вниманието към едно разследване, което нашият колега Михаела Карабельова показа в ефира на NOVA. Стана дума за един апартамент от 500 квадрата, с джакузи и сауна, които се появи в Правителствена болница, държан под ключ. А новото ръководство каза, че не знае защо и как съществува. От здравното министерство започнаха проверка, какво показва тя до момента?

Проф. Христо Хинков: Ами още не съм получил, мисля, че тази седмица сега ще получа доклада, тъй като аз поръчах това нещо още понеделник, миналия понеделник. Аз бях в Люксембург на среща на здравните министри на ЕК и това ми отне три дена – до сряда. Това според мен е проблем на службите, защото този апартамент, за който не знае ръководството, пък няма документация и така нататък, стои някак си скрит – може да е някаква квартира явочна, знам ли какво е. Нека да кажат специализираните органи за какво е служил този апартамент.

Водещ: Предишният дългогодишен директор на болницата проф. Любомир Спасов, обясни, че знае за този апартамент и че в него са инвестирани лични средства, а не пари на болницата. Как вие обаче си обяснявате въобще съществуването му и то в държавна болница? Всеки ли може да си направи апартамент в държавна болница?

Проф. Христо Хинков: Това звучи много странно, за мен звучи много странно. Не знам кой е този човек, който ще инвестира частни средства в държавна болница, освен ако няма намерение да приватизира Правителствена болница, бившата Правителствена болница. Вижте, аз не искам сега да влизаме в подробности, докладът не съм го виждал, нашия доклад, службите не са си казали становището. Но мога да ви кажа принципно какво мисля по този въпрос …

Водещ: Това също е важно.

Проф. Христо Хинков: Мисля, че не трябва да има привилегировани болници или болници за привилегировани хора. Правителствена болница е такова място и продължава да бъде такова място, макар че те я отваряха за населението, после имаше един период, в който се свърза с Военна болница.

Водещ: Сега се говори, че всеки пациент има достъп до нея?

Проф. Христо Хинков: Така говорят, всеки пациент има достъп до нея, да. Аз ще проверя състоянието на всяка една болница, която е с държавно участие – 100 процента или по-малко и ще направя необходимия извод и оценка за това как се управляват държавните дружества, болничните дружества. Защото това е ключово, за да можем да преценим и какви средства имаме в здравеопазването.

Водещ: Като заговорихме за средства, предстои да се приеме новия бюджет, в частност и за здравеопазването. Преди няколко дни пред депутатите казахте, че много малко болници всъщност са постигнали нивата на месечни възнаграждения. Това означава, че заплатите са твърде ниски. Ще има ли увеличения на парите за лекари, медицински сестри и персонала?

Проф. Христо Хинков: Ами аз имам информация, че 160 болници са постигнали нивата от Колективния трудов договор и предстои да се изравнят и останалите болници, които са в наше разпореждане – общински, държавни болници, доколкото ние можем да въздействаме на общинските болници. Това нещо трябва да се направи. Имало е една наредба, която е паднала, някои текстове са паднали в съда с мотива, че всъщност тя създава неравнопоставеност и несправедливост в разпределението на средствата най-общо казано. БЛС също така е много важна страна в това съждение, защото те също не биха искали да има уравновиловка и някакъв таван от горе, от долу. Нещо трябва да се направи, така че да бъде по-справедливо заплащането. Моят принцип, така както го виждам е следният – държавните болници, които са на загуба, не би трябвало техните директори да вземат огромни заплати.

Водещ: А персоналът ниски?

Проф. Христо Хинков: И персоналът ниски. Тези разлики някъде могат да стигат и до 15 пъти от млад лекар и да кажем старши ръководител на клиника и така нататък. Това е недопустимо. Трябва да се намери някакъв механизъм, защото ние сега работим след събитията. Сега ще решаваме да кажем казуса с „Майчин дом“, преди това имаше казус със „Света Екатерина“, както знаете, преди аз да вляза в министерството. Това са неща, работа на парче.

Водещ: Върху които обаче ще работите и искате така да кажем, да съберете парчетата. Много кратко, ще има ли средства в бюджета за увеличаване на парите за здраве? Говорихте ли с министър Василев?

Проф. Христо Хинков: Ще има увеличаване на парите за здраве, аз лично имам такова уверение от финансовия министър Асен Василев, че ще има повече пари за здравеопазване. Но аз подхвърлих полу на шега веднъж неофициално, дали не може да се мисли в бъдеще за увеличаване на здравните вноски, защото България, трябва да ви кажа, е с най-ниската здравноосигурителна вноска.

Водещ: Тоест всеки пациент да плаща по висока здравна вноска?

Проф. Христо Хинков: Да. И той каза, че всъщност има достатъчно пари в здравеопазването, което е вярно. Аз също мисля, че тези пари не се разпределят правилно.

Водещ: Да се възползваме от вашата експертиза на психиатър, как гледате на коментарите за вашата номинация, че и правителството, и обществото ни има нужда от психиатър?

Проф. Христо Хинков: Вижте, да практикуваш професията психиатър се изискват специални условия и се иска най-важното заявка. Това е в нашата професия на първо място стои този въпрос. Ако някой иска да получи специализирана помощ, трябва да направи тази заявка. Ако някой от моите колеги поиска, няма да откажа.

Водещ: От министрите бихте им помогнали.

Проф. Христо Хинков: Но не мисля, че това е сериозно. Аз разглеждам нещата от гледна точка на моя опит като организатор, тъй като съм се занимавал с най-различни неща в дългата си кариера.

Водещ: И с много тежки казуси предполагам?

Проф. Христо Хинков: Да. И в трите сектора на здравеопазването – в БЛС съм бил, и в Здравната каса съм бил, и в министерството съм работил преди години. Тоест опитвал съм се да схвана цялостната система и тъй като съм изучавал здравноосигурителни системи преди години, тоест имам някаква базисна подготовка. В този смисъл психиатрията няма да ми бъде чак толкова …

Водещ: А за мен беше интересно да разбера, че понякога сте и на сцената.

Проф. Христо Хинков: А да, предстои ми такова нещо. Попитах дали няма да има някакъв отрицателен имиджов ефект, надявам се да няма.

Водещ: А всъщност може би нашите зрители не знаят, но вие се интересувате от рок музика, изнасяте фестивали и концерти. Виждаме в момента и кадри от един такъв концерт. Защо рок?

Проф. Христо Хинков: Ами рокът е моята стихия така да се каже. Слушам и класическа музика, разбира се, но аз съм израснал с тази музика. Моето поколение е това.

Водещ: Ще си пускате ли и в кабинета рок?

Проф. Христо Хинков: Не, не. Има твърде много работа там. Просто не остана никакво свободно време, даже не мога да се наобядвам. Така че поне засега нещата са доста по-различни от това, което беше.

Водещ: Пожелаваме ви успех тогава и ви очакваме вече и с повече информация, когато навлезете навътре в проблемите на здравеопазването и с конкретните решения тук в студиото при нас.

Проф. Христо Хинков: Разбира се, готов съм.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.

Проф. Христо Хинков: Благодаря и аз.

Сподели в: