Върни се горе

„България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса в следващите дни. Според Националния план за справяне с пандемията навлизането на страната в „оранжевата зона“ налага да се предприемат мерки“, това посочи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в сутрешния блок на НоваТВ „Здравей, България“.

Министърът обясни, че в Националния план са предвидени противоепидемични мерки за всички събития на закрито, а не само за заведенията за хранене, дискотеките и баровете. „Oграничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа“, категоричен бе д-р Кацаров.

Министерството на здравеопазването ще предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение в амбулаторни условия на пациенти с коронавирусна инфекция, заяви още здравният министър.

По отношение заплащане на допълнителните възнаграждения за работа на първа линия на служителите в центовете за спешна медицинска помощ д-р Кацаров обясни, че средствата за месеците юни и юли са изплатени от резерви на МЗ и на други ведомства, защото парите са били предвидени до месец май. За да продължи изплащането на допълните възнаграждения през август и след това, е необходима актуализация на бюджета. Без актуализация ще бъде затруднено и снабдяването с лекарства, предвидено в Националния план, стана ясно още от думите на министъра.

Сподели в: