Върни се горе

Водеща Жени Марчева: Добро утро отново, здравейте, успешен последен работен ден ви пожелавам. Останете сега със сутрешния блок на Българската национална телевизия, защото нашият гост е министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Ще ми се да поговорим по важни теми, теми, които касаят здравеопазването и здравето на всички ни. Добро утро казвам на Десислава Атанасова.

Десислава Атанасова: Добро утро.

Водеща: Здравейте, първо интервю за "Денят започва". Преди да си тръгне от министерството, вашият предшественик Стефан Константинов ви даде три съвета за министерско дълголетие. Първият съвет беше не прави големи реформи, вторият - не гледай в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не искаш да пиеш от него, и третият беше казвай да на големите. Вие обаче не приехте тази рецепта за министерско дълголетие. Защо?

Д. Атанасова: Ами, видно е, че тя явно не е ефективна, след като министър Константинов издържа известно време на този пост. Не я приех по няколко основни причини. Първо, защото смятам, че за това време, което остава до края на мандата на ГЕРБ, действително трябва да се случи промяна в здравеопазването. Безспорно думата реформа вече като че ли е достатъчно компрометирана, за да използвам нея, но трябва да има подобрение както за лекарите, които работят в системата на здравеопазването и всички медицински специалисти, така и за обслужването на пациентите.

Водеща: Сега, като казвате, че желаете да има подобрение и за пациентите, и за лекарите, помня, че малко преди д-р Константинов да си отиде, лично премиерът призна, че правителството най-слабо се справя със здравеопазването, което е абсолютна грехота според него, защото тази година в този сектор ще бъдат налети над 3 милиарда лева. Какво е вашето обяснение, защо там наистина най-ниски са резултатите, най-слаби са резултатите при положение, че пари има?

Д. Атанасова: Ами, те причините са комплексни. Това не са причини, които са ни известни от две или три години, или от управлението на ГЕРБ, а даже напротив, това е система много консервативна, система, която не търпи резки движения. Напротив, това е тема, която вълнува всички и трябва решенията да се взимат с консенсус, с диалог на ниво политически партии, на ниво съсловни организации, на ниво пациентски организации, синдикални и т.н. Именно затова аз започнах по един нов начин да представям своите приоритети, а именно в етап на диалог и на разговор с всички, които касаят промените в системата на здравеопазването. Вероятно знаете и сте отразявали, че имах среща и със съсловните организации, и с пациентските организации, разбира се, с представителите на фармаиндустрията, защото една от темите, които ме вълнува и която е горещата тема на деня, това са цените на лекарствените продукти. С пациентските организации казах, предстои ми и среща със синдикалните организации, т.е. този диалог го започвам, представям моите идеи и моята стратегия, краткосрочни и дългосрочни цели и искам да чуя от колегите си...

Водеща: Тяхното мнение...

Д. Атанасова: ...становища и мнения, така че да вземем най-доброто решение. Да, разбира се.

Водеща: Добре, само след малко ще проверим наистина дотук какъв консенсус и по кои теми, важни за здравеопазването, постигнахте. Само да ви питам, тъй като днес вестник "Труд" излиза с голямо заглавие на челна страница "Рекорд - болниците вътре с 378 милиона лева", толкова са борчовете на болниците към момента. Помня, че малко преди да си тръгне, д-р Константинов каза, че в болниците цъка бомба с часовников механизъм, и се питам дали това е бомбата, за която той говореше малко преди да си тръгне от Министерство на здравеопазването?

Д. Атанасова: Да, безспорно, задълженията на болниците са точно в този размер и това е информация, която Министерство на здравеопазването е предоставило на медиите. Около 70 милиона са просрочените задължения, т.е. тези 378 милиона, ако не се лъжа точната стойност, са задължения, трупани в годините назад. Не са задължения, които са в мандата на нашето правителство или пък за една година, в никакъв случай. Но по-добре е може би да обърнем внимание на причините, довели до натрупването на тези задължения, и те, разбира се, винаги са комплексни и винаги са няколко. Една от причините, разбира се, и мисля, че вестникът обръща внимание, това е мениджърските екипи и...

Водеща: Лошият мениджмънт.

Д. Атанасова: ...лошият мениджмънт. Ако се направи наистина една статистика за това в коя болница какви резултати е постигнала, става очевидно, че има болници, в които много добре се управляват парите, т.е. в условия на криза... ето например вчерашната болница "Света Ана", в която присъствах за откриване на отделението по ортопедия и травматология, там в условия на криза са съумели да отделят около 300 хиляди лева, за да инвестират в едно отделение и да предоставят по-качествена услуга на своите пациенти. В същата болница не се заплаща за избор на екип, за избор на лекар, за придружител и т.н. Така че трябва нещата наистина комплексно да се погледнат. От друга страна обаче, имаме огромен брой неосигурени хора, които търсят медицинска помощ и лечебните заведения им я оказват, т.е. те се лекуват, нямат здравни осигуровки и всички тези задължения се трупат върху сметките на лечебните заведения. В по-голямата си част това са университетски болници и областни болници, тези, които приемат наистина най-тежката и сложна диагностика и лечение, и оказват спешност.

Водеща: Сега, като казахте за проблема със здравно неосигурените, националният омбудсман Константин Пенчев доста остро разкритикува вашата идея тези, които не си плащат здравните осигуровки, да не получават административни услуги, като например издаване на лична карта. Той каза, че това е абсурдно и че всъщност държавата дава административни услуги, защото е задължена, а не защото прави услуга или дава привилегия на гражданите по този начин. Склонна ли сте да ревизирате това, което вече казахте?

Д. Атанасова: Сега, аз искам тук да уточня нещо - това, което казах в друга медия, беше, че трябва да се помисли, когато държавата предоставя някакви административни услуги, като например миналата година издаването на лични карти, не беше ли удачен моментът да се поискат от гражданите и платени здравни осигуровки. Аз казах това, по-късно то се преекспонира многократно. И аз продължавам да твърдя, че трябва да намерим механизъм, по който не само да санкционираме неплатилите здравните си осигуровки, но и да стимулираме добрите и съвестни данъкоплатци, т.е. поставям темата за дебат, защото това е една от най-сериозните теми в здравеопазването, затова са натрупани и тези задължения, и много други проблеми произхождат от това, проблемите за финансирането на спешната помощ и т.н., защото същите...

Водеща: Сега неосигурените в България са над милион, нали така, при всички положения?

Д. Атанасова: Да, но тук трябва...

Водеща: Какви са тези санкции за над 1 милион българи? Сега, простете, но 2013 е изборна година. ГЕРБ трябва да реши как ще санкционира над 1 милион избиратели, нали така? Съжалявам, че го казвам, но това също е ред на мисли.

Д. Атанасова: Да започнем оттам - да разгледаме профила на здравно неосигурените. Те според мен са няколко групи - едните хора, които не живеят в България и не са декларирали, че не живеят в България, втората група са социално слаби граждани, които са на ръба на бедността, безработни. И третата група - такива, които имат финансови възможности, но нямат доверие в системата и предпочитат да си плащат кеш, а не да си ползват здравните осигуровки, т.е. трябва да видим как ще подходим спрямо всички основни групи. И това, което казвате, че, да, предстоят избори, безспорно. Това, което 2010 г. беше направено като промяна в Закона за здравното осигуряване, не даде резултати. Многократно бяха завишени санкциите за неплащащите здравно осигуряване, има лишаване от права, но няма реална промяна на ситуацията, т.е. трябва такива мерки да се търсят, които действително ще допринесат до заработване на тази система на здравното осигуряване и до принципа на солидарността, защото в противен случай плащаме аз и вие, и всички хора, които си плащат редовно и съвестно здравното осигуряване. Аз не съм съгласна да плащам за лечението на някого, а той да няма ангажимент и задължение, съгласно закон възникнало, и да не го изпълнява.

Водеща: Така е, в крайна сметка, когато тази реформа тръгна, основният принцип, на който беше базирана тази реформа, е принципът на солидарността, но факт е, че през годините той доста се изкриви. Последен въпрос за болниците, за да сменим темата, дадохте пример за добрия мениджмънт, но в същото време има безброй примери и за лош мениджмънт на болниците. Ще сменяте ли директори на болници там, където болниците се менажират зле, където не се менажират добре?

Д. Атанасова: Голяма част от лечебните заведения, на голяма част от тях им предстоят общи събрания. Знаете, съгласно Търговския закон, защото те са търговски дружества, до 30 юни трябва да се проведат тези общи събрания, а Министерството на здравеопазването като принципал на повечето лечебни заведения със задължения ще поиска оздравителни планове и ако се наложи, ще има и смяна на директори на болници.

Водеща: Добре, бяхте ясна в отговора на този въпрос. Фондът за лечение на децата в чужбина - казахте, че това ще е едно от първите неща, с което ще се заемете, направихте го, пада лимитът за лечение.

Д. Атанасова: Да.

Водеща: Необходими са ви обаче още 5 млн. лв., които финансовият министър не ви дава.

Д. Атанасова: Това са...

Водеща: Откъде ще ги намерите?

Д. Атанасова: ...предварителни разчети. Разбира се, дано да няма толкова деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, искрено се надявам, но това са едни предварителни разчети, които самият фонд е изготвил, че ако се подадат известен брой заявления, толкова средства ще са необходими. Аз на заседанието на Министерския съвет споделих идея, която имам, а именно да поканим водещите световни специалисти в областта на медицината тук, в България.

Водеща: Защото така е по-евтино?

Д. Атанасова: Да, защото така е по-евтино, от една страна, ще се спестят средства, от друга страна, ще има обмяна на опит между нашите лекари и между чуждите специалисти и мисля, че това е много полезно за продължаващото обучение и квалификация на българските лекари. В България има болници с много добра апаратура, т.е. може да се ползва тази база, може да се ползва човешкият ресурс, добрите ни лекари, така че децата да се лекуват в България. Вече имам с няколко директори на големи университетски болници разговори, ще започнем действително да отправяме покана и към, на ниво правителства, и към, на ниво лечебни заведения за посещение на чужди специалисти в България.

Водеща: Вярно ли е обаче, че през миналата 2011 г. 400... прощавайте, 114 от общо 387 деца, които са били лекувани с пари от този фонд, са получили необходимата помощ именно така, като чужди специалисти са идвали тук, в България, на крака, а не обратното, не децата са ходили, т.е. тази практика вече съществува?

Д. Атанасова: Да, вече съществува. Действително, имало е посещение в България от водещи специалисти, но смятам, че трябва да се обърне много по-сериозно внимание на този механизъм и той да заработи с пълна сила. Така и наистина биха могли да се осигурят всички средства на нуждаещите се деца, които в България няма да могат да се лекуват, защото има специалности, клинични дисциплини, които действително нямаме условия при нас.

Водеща: Да разиграем обаче лошия вариант. Ако наистина молбите към този фонд са повече и ако наистина се наложи да стигнете до тези 5 милиона лева, които вече обявихте, откъде ще ги вземете?

Д. Атанасова: Още вчера са одобрени нови 58 деца и милион и двеста са разходите само за вчерашния ден. Ще представим разчети, ще видим дали от вътрешни резерви на Министерството на здравеопазването може да отделим и тези средства и в случай че не можем, ще ги поискаме отново от финансовото министерство.

Водеща: Симеон Дянков...

Д. Атанасова: Но ще опитам.

Водеща: Симеон Дянков, познавате неговия характер и начин на управление на парите.

Д. Атанасова: Да.

Водеща: Какви са шансовете ви пред него, той да даде тези пари?

Д. Атанасова: Аз мисля, че ако представя достатъчно мотивирани разчети за това, че няма начин да бъдат осигурени от някакви вътрешно компенсирани разходи в самото Министерство на здравеопазването, ще го убедя.

Водеща: Някакви промени в начина на работа на фонда за лечение на децата в чужбина предвиждате ли, включително и смяна на мениджмънта на фонда, например.

Д. Атанасова: В момента съм създала една спешна работна група, в която участват и директорът на фонда, както и председателят на комисията за лечение в чужбина на възрастни, да ми предложат вариант за нова методика. Така че промяна ще има, съвсем скоро ще я оповестя.

Водеща: Добре, още един съвсем конкретен случай. Стана ясно, че по сто онкоболни на ден могат да останат в София без лечение, защото линейният ускорител на националната болница по онкология се е повредил. Доколкото разбирам, този ремонт, на въпросния уред струва доста и болницата не може да си го позволи. Може ли министерството на здравеопазването да помогне, така че хората с онкозаболявания да продължат нормално лечението си.

Д. Атанасова: Сега, първо искам да успокоя пациентите с онкологични заболявания, че с доц. Валерианова съм провела разговор, те ще бъдат лекувани от останалите лечебни заведения в София, които разполагат с техника за лъчелечение, тоест нито един пациент няма да остане без лечение. В рамките на няколко дни апаратът. . . смяна на тръбата, рентгеновата тръба, ще бъде отремонтирана. Това е извън срока на гаранцията и относно това кой ще плати, мисля, че и самата болница ще се справи донякъде със заплащането на ремонта.

Водеща: Но и вие ще помогнете, доколкото разбирам?

Д. Атанасова: Ако се наложи, да.

Водеща: Ако се наложи, готова сте да помогнете. Добре, лекарствената политика, какви промени да очакваме от вас в лекарствената политика, кога да очакваме лекарствата, които са плащани с публични средства от НЗОК, да станат по-евтини.

Д. Атанасова: Ами, няколко са промените, основните ще бъдат в наредба 10, както и в наредбата за цените и реимбурсирането. В момента се подготвят, наредба 10 се одобрява от надзорния съвет на НЗОК. Вчера беше първото заседание на надзорния съвет в новия му състав. Знаете, че вече има нов председател, има промяна на членовете и във връзка с встъпването в длъжност на новия управител на касата очаквам, че до седмица те ще ни предложат проект, който и Министерството на здравеопазването ще си даде становището, и оттам нататък остава аз да обнародвам наредба 10, така че тя да заработи. Основният, основната промяна там е НЗОК да може да договаря за всички лекарствени продукти...

Водеща: Нещо толкова дребно като промяна.

Д. Атанасова: Да, толкова дребно. Ние тази възможност сме я дали още през 2010, когато с промяна на закона за здравното осигуряване законодателят е изразил воля, че дава възможност на НЗОК да договаря. Само че в наредба 10, която се одобрява от министъра на здравеопазването, този текст не съществува, тоест един много по-стеснен текст е предложен и се работи по него.

Водеща: А защо, когато бяхте председател на парламентарната комисия по здравеопазване, не отидохте при министъра и не казахте: г-н министър, не виждате ли какво сте направил, не виждате ли какво сте подписал?

Д. Атанасова: Напротив, реагирахме. Първото, първата реакция беше точно в комисията по здравеопазване. Ние направихме няколко изслушвания в комисията по здравеопазване, за да се установи действително каква е била волята на законодателя, дали подготовката на самата наредба е зависела от министъра или от касата и какви реално средства се плащат. Знаете, че в момента вече има създадена анкетна комисия в Народното събрание, която смятам, че не само ще уточни кой носи основната вина за това, че нормативната база беше такава, но и ще предложи мерки за законодателни промени, надявам се, че нейната работа ще е градивна.

Водеща: Вие добре знаете, че по повод на този скандал, след който стана ясно, при който стана ясно, че здравната каса плаща в пъти по-скъпи лекарства, отколкото министерството на здравеопазването, вашият предшественик изпрати прокуратурата да провери там каква е ситуацията. Вярвате ли наистина, че ще бъде, че ще има наказани, че ще има хора, които ще понесат отговорността за това?

Д. Атанасова: Разбира се, че вярвам, вярвам в работата на съдебната система и очаквам да има реални резултати.

Водеща: А кой е вашият отговор, кой беше виновен за това недоразумение - здравният министър, председателят на Националната здравноосигурителна каса?

Д. Атанасова: Ами, аз предпочитам да не се ангажирам с конкретен отговор, защото вече и анкетна комисия в парламента, и прокуратура са сезирани, доколкото разбирам, вече и Сметна палата от вчера след заседание на бюджетната комисия има такова решение да се ангажира с проверка. Тоест много по-добре е да видим реалните факти и резултатите от проверките. Аз още като председател на комисията заявих, че съгласно закона за лекарствените продукти, министърът носи цялата отговорност за лекарствената политика. Дали е знаел, дали е бил подведен няма да коментирам, но той носи отговорността, тоест длъжен е да е знаел какво се случва в сектора.

Водеща: Ще назовете ли процент, макар и приблизителен, с който можем да очакваме лекарствата, плащани от Националната здравноосигурителна каса, могат да паднат като цена?

Д. Атанасова: Вече има действително сериозни отстъпки за част от лекарствата, които са сто процента реимбурсирани и сами в група, около пет милиона и половина са постигнати отстъпки. Сега предстои да се разглеждат офертите по наредба 40 за онкология. Там също има възможност за много сериозни отстъпки. Действително договарянето е във възможностите на касата и се надявам, че с новия управител и екипа, който той ще сформира, ще се намалят сериозно цените на лекарствата. Нещо друго, което искам да кажа и за първи път в ефира. И вчера, когато беше подписан с него договора за управление, едно от нещата, които той заяви, че ще прави като управител на Националната здравноосигурителна каса, е да има публичност и прозрачност на харченето на...

Водеща: Изразходваните средства.

Д. Атанасова: . . . средствата, които са публични, защото тя е публична институция, тоест средствата от здравно осигурените граждани.

Водеща: Един съвсем конкретен случай от Варна. Родители от Варна са много притеснени, че с новите промени в позитивния лекарствен списък за безплатните лекарства, децата им, които страдат от редки заболявания, ще останат без лечение, защото лекарствата, които взимат сега, ще бъдат заменени с по-евтини, в които те се съмняват че са по-добри. А също се притесняват, че самата смяна на лекарствата ще отнеме време, което ще прекрати за определен период от време лечението на техните деца. Имат ли основание притестенията на тези родители от Варна, според вас?

Д. Атанасова: В Комисията по цени и реимбурсиране, както вече се казва, работят професионалисти, които преценяват кой лекарствен продукт да бъде регистриран, преценяват какъв процент на реимбурсация ще получи и така нататък. След това, разбира се, специалистите преценяват каква ще бъде конкретната терапия. Но аз утре ще. . . всъщност още тази вечер ще бъда във Варна, утре ще присъствам на откриване на две обновени отделения - в "Св. Марина" и "Св. Анна", и дотогава ще имам конкретен отговор именно какви са притесненията на тези хора, каква терапия е възможна и в детайли, надявам се, че ще имам конкретна информация.

Водеща: Добре е, че. . . лично да се срещнете с тях. Финални минути ни остават, да ги посветим на вашата идея да падне изборът на екип при родилките и децата. Всъщност това ли е конкретното ви предложение - да падне изборът на екип, тази възможност, само при родилките и децата, или изобщо да отпадне изборът на екип?

Д. Атанасова: Сега, изборът на екип е регламентиран в една наредба за достъп до медицинска помощ. Тази наредба и омбудсманът каза, че е незаконосъобразна, защото няма основание, записано в закон, за издаването на тази наредба и допълнителни средства за избор на екип или придружител и така нататък. Аз съм на същото мнение като юрист. Тоест тази наредба е незаконосъобразна, тя трябва да бъде отменена. Но правото на избор на пациентите, как да бъде уредено то? Трябва ли доброволните здравноосигурителни дружества да се намесят? Трябва ли в държавните лечебни заведения изобщо да няма избор на екип и придружител, а това да става само за частните пациенти на частните болници? Трябва ли в отделенията изявените ни лекари, които най-често биват избирани, да имат процент от леглата в отделението, които да се водят за частни пациенти? Това са теми, които предстои да обсъдим. Но подкрепиха ме и лекари, и пациенти в тезата, че изборът на екип по този начин, по който функционира в момента, трябва да отпадне. Тоест, трябва да намерим такъв механизъм, ако. . . за да няма средства между пациента и лекаря в директен контакт.

Водеща: Знаете много добре, основните опасения са, че ако отпадне изборът на екип...

Д. Атанасова: Да, започват хората да...

Водеща: ...хората ще си плащат под масата. И откровено ви признавам, надявам се, че не извършвам престъпление в национален ефир, аз бих го направило същото, защото имам определени лекари, които искам да ме лекуват. И ако вие забраните това, аз ще намеря елегантния начин тези хора да си получат парите.

Д. Атанасова: Това е безспорно, относно правото на всеки да избере кой да го лекува. Но редно ли е според вас, ако не платите за избор на екип, никой да не ви лекува?

Водеща: Не, разбира се. Не. Това е нарушение на конституцията. Защото в конституцията е записано, че имаме равен достъп...

Д. Атанасова: Тоест до момента, в който платите, тогава някой да ви обърне внимание.

Водеща: ... до здравеопазване. Добре.

Д. Атанасова: И може би това е най-порочното.

Водеща: Последен въпрос. Кога във времето очаквате да стигнете наистина до съгласие с пациенти, лекари и да кажете какво ще се случи с избора на екип, какво време ви трябва?

Д. Атанасова: Ами, обсъждат се различни идеи, може би в рамките на месец. Междувременно наредбата мисля, че е във Върховен административен съд и се обжалва от една пациентска организация, тоест нека да се произнесе и съдът и тогава ще предприемем конкретни действия.

Водеща: Тогава ще седнете и ще решите. Благодаря ви за това първо интервю. Успех ви пожелавам в работата ви. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в първо интервю за сутрешния блок на Българската национална телевизия.

Сподели в: