Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова телевизия „Събуди се“ 


Водеща: Срещаме реформатора Москов на път за Русе. Важно уточнение  – имаме уговорка да се видим и моля да не търсите прилика със случайно срещнатите на завои министри на здравеопазването. Заедно ще отидем при протестиращите лекари в онкологичния диспансер, които не са съгласни с плановете на анестезиолога да ги обедини с областната болница.

Водеща: Здравейте, господин министър.

Петър Москов: Здравейте.

Водеща: Решихме да дойдем заедно с Вас в Русе, където, ако не греша, протестираха пет дни от популярно наричания онко-и психодиспансер заради сливането с болницата. Не успяхте да им обясните защо са тези страхове у големи хора, разбиращи от това, че здравеопазването има нужда от реформа?

Петър Москов: Ако ме питате дали нещата биха могли, промени, да минат тихо, мирно, спокойно, с ясна договореност в коридори на властта, сигурно има и такъв начин, а от друга страна, ако ме питате защо се допусна да има протести, да има недоволни хора, да има притеснени хора, силно казано е да кажа, че ми харесва. За Бога, в момента проекта за закон, за изменение на закона за лечебните заведения, текстове от които са текстовете за евентуални сливания, и на фаза публичност се обсъжда на сайта на министерството, дали дебата трябва да се води с протести или с разговор е отделен въпрос. Аз днес отивам в Русе, в понеделник ще отида в Пловдив евентуално, в други места. Знаете ли, аз разбирам, че нарушаването на комфорта е, така, винаги, винаги притеснително. Проблемът е, че нашата система на здравеопазването е, не само – държавата ни е фрагментирана, разделена на малки зони за комфорт за някаква  общност, било тясно професионална, било приятелска, било нещо друго. Какво се случва с гражданите, какво се случва с пациента, не е предмет на занимание на тези зони на комфорт, тези зони на комфорт нещо са си наредили около себе си, то изглежда смислено, някъде, знаете ли, чух аргумента „Какъв е проблемът, след като ние сме на печалба?“

Когато лекари говорят не затова дали услугата, която изпълняват , е пълноценна от гледна точка на Вас, на мене като пациенти, а дали сме на печалба, или не. Нещо много сме скъсали и трябва да се върнем обратно към нормалността. Ако утре аз или Вие се събудим с онкологично заболяване, не дай Боже, това е бич, аз искам да знам, а надявам се Вие искате да знаете, че държавата е осигурила, гарантирала е, че като отидете някъде в болница, която има претенцията, че може да оперира, да терапевтира или да проследява хода на Вашето или моето онкологично заболяване, държавата е гарантирала, че като влезнете там, ще Ви бъде направен пълния, цялостен алгоритъм на комплексно лечение. Там Ви оперират, след това Ви дават ИЗИЕ-то и Ви казват „Що не идеш в онкологичния център да ти направят химиотерапията?“ Отиваш там, изследвания, процедури, второ ИЗИЕ, отиваш там, правят химиотерапията, излизаш от химиотерапията, оттам трябва да се върнеш или за повторна операция, или за рехабилитация на трето място. Джипито ти трябва дати дава направление за това, а съпътстващи изследвания – кардиологични, урологични, каквито и да било. Като казах оня ден, че не искам пациентът да е футболна топка, това имам предвид. Вижте, тук в двора на болницата, ние сега ще отидем там, защо в двора, в един двор трябва да има две болници, кажете ми – логиката? За да може да Ви изпишат от едната и да Ви вкарат в другата, е по-добре за Вас, или?

Водеща: Ще Ви кажа защо. Ще прозвучи цинично, извинявам се на хората, които страдат от такива проблеми, но навсякъде се коментираше, където предстоят сливания на голямата болница с, да кажем, психодиспансер, по-добре ли ще лекуват и психичноболните, които имат нужда от повече спокойствие?

Петър Москов: Знаете ли как изглежда взаимоотношението между  център за психично здраве, бившият психодиспансер в Русе , и многопрофилната болница, защото ако някой от нас страда от психично заболяване, това не значи, че няма други, суматични, на органите на тялото си заболявания.

Водеща: ОК, ок.

Петър Москов: В момента нещата изглеждат по следния начин – многопрфилната болница има договор с двама психиатри, които идват, в момента техните консултации се плащат от болницата по 30-40лв. Това са парите от нашите здравни вноски – в диспансера.

Водеща: Добре, не е ли логично, те са в отделно...

Петър Москов: Чуйте ме! Те седят отделно, когато има нужда от друг вид лечение извън психиатричното, те биват докарвани до многопрофилната болница, там биват третирани, биват ...

Водеща: А Вие сега какво искате?

Петър Москов: Аз искам да има възможността в рамките на едно лечебно заведение с общ алгоритъм на действие, независимо от локацията на една или друга негова база, пациентът да може да получи пълноценното си лечение. Когато Вие влезете в тази болница, не дай Боже с онкологично заболяване, предварително ще Ви бъде изготвен от всички консултанти на главната болница ясен алгоритъм на лечение, с график –днес ще Ви оперираме, след две седмици ще Ви бъде химиотерапията, след месец – лъчетерапията, след това рехабилитацията, след това контролните прегледи и каквото казва медицинската наука, че е нужно за Вашето заболяване. Чуйте ме! Искам касата следващата година, за социално значимите заболявания, да каже така, и тя ще го направи „Ние сключваме договор и Ви плащаме на Вас не за да оперирате или  не за да правите химиотерапия, а за да излекувате тумор на млечната жлеза. Ако не можете да го направите в тази болница, ще бъдете длъжни да сключите договор с други болници, с които заедно можете да ми осигурите като пациент този общ алгоритъм и ще получите, ще кандидатствате общо, за да може да лекувате онкологичното заболяване карцином на млечната жлеза.

Водеща: Обаче това по никакъв начин за мен не отговаря на огромния проблем – от болниците се източват нечовешки пари.

Петър Москов: Ако приемем, че парите на касата и на бюджета на министерството, на здравеопазването, са някъде към 4 милиарда, че около милиард от тях, те казват краде се. Краде се, това означава различни неща, не да хванеш и да ги откраднеш директно , ами през ненужни неща, през дублиращи се структури, през обществени поръчки и т.н.

Водеща: Но пациента не го интересува...

Петър Москов: Когато искаш да промениш тази система и да спреш това, ти се изправяш срещу интереси за милиард. Те са шумни тези интереси, разбирате ли? Аз затова, това, от което съм щастлив, е, че мога да коментирам и да аргументирам всичко, което трябва да се промени, през призмата на това ще бъде ли по-добре за пациента или няма да бъде.

Водеща: Ама не ми отговорихте на въпроса!

Петър Москов: На кой въпрос?

Водеща: Да, но искам да вляза в болницата и на база здравната или личната си карта, когато отида след това при личния си лекар да пише „Диана е влязла в болницата, защото е трябвало да и лекуват схващане на гърба, направени са такива и такива процедури, а не, че тя е била хоспитализирана и някой я е излъгал за това.

Петър Москов: Това, което казвате, се нарича електронно здравеопазване, горд съм да рапортувам, че в началото на следващата година ще Ви дадат индивидуалната здравна карта  и електронната рецепта.

Водеща: Тоест, 2016-та всяка болница, всеки пациент  ще може да види какво са си измислили, ако са решили да крадат лекарите от определена болница?

Петър Москов: Да, така е. Всеки български гражданин, здравноосигурен, ще има индивидуално осигурен пакет за доболнична помощ, в който съобразно възрастта му, съпътстващите го заболявания, здравното му досие, това, за което Вие говорите. Ще бъде ясно, че аз, възрастният и болен Петър Москов, имам право на пет прегледа, 5 снимки, еди-колко си изследвания, а Вие, младата и здрава Диана, ще имате право на по-малко. Това е на база ясна статистика. Т.е. правото Ви на здравноосигурен, на направление, Вие ще го държите в ръката си, а Вашият лекар просто ще установи, че в момента има медицинската нужда да го използва.

Водеща: Е, как така? Ама нали при 4-те милиарда за здравеопазването все си плащаме и все пари за здравеопазване не стигат, изведнъж се появява Петър Москов, написва няколко законопроекта и всичко се подрежда. Как става така?

Петър Москов: Първо, аз съм далеч от мисълта, че всичко ще се подреди в началото на следващата година. Но ако съм успял да Ви убедя, че посоката и стъпките са правилните, системата ще се промени. Сигурно ще продължават да крадат, системата за контрол силно ще затрудни това.

Водеща: От години най-голямата драма на болниците, които задлъжняват, е недофинансирането на клиничните пътеки. Обещавате ли, че това ще се промени?!

Петър Москов: Ето там пред нас е д-р Стоянов – това е новият директор на болницата в Русе. Тук в март месец с предишните там икономически констатации тук имате голям разход за медикаменти и консумативи. Тоя разход при същото количество болни и същото качество на лечение на следващия месец е свален 2,5-3 пъти. Тези пари остават в болницата, разбирате ли . приходът на болницата е същият, но разходите са различни и тези пари остават в болницата – за възнаграждение на лекарите , сестрите и санитарите и за да си купуват апаратура, ако искат, по-качествени медикаменти. Не  знам къде пише, че директор на болница е политическа длъжност, политически партии..

Водеща:  Но аз Ви питах друго!

Петър Москов: И ми искат оставката, защото сменям директори на болници? Давате ли си сметка за какво говорим?

Водеща:  За Лютви Местан?

Петър Москов: Добър ден.

Водеща:  Добър ден. Ама той казва, че Вие не сте реформатор, а деформатор. Сега съм сигурна, че ще започнат да Ви се подиграват и за онова от миналия ден, дето здравни инспектори ще ходят да броят празните опаковки от скъпоструващи лекарства, за да не се краде.

Петър Москов: Сега да обясня, ще ни изчакат още две минути. Празните опаковки на тези флакони, които са направени за пациентите, ще бъдат събирани разделно и преброявани- че колкото са влезли, толкова са излезли, празни, простичко нали?

Водеща:  Няма ли друг начин, освен, едва ли не, да ходят и да ровят по кофите?

Петър Москов: Вижте, дали аз като лекар, това е грозно, което казвам, но дали аз като лекар съм Ви направил скъпоструващия медикамент, или не, няма система, която може да хване. Вие като пациент също няма как да разберете. Но когато опаковката е празна, тя е празна, а когато някой няма да може да я продаде, той е длъжен да Ви я направи, нали така? Хайде да слизаме.

Водеща: Не. Министърът на здравеопазването кога за последно е ходил на профилактичен преглед, нали знаете, че трябва на всеки шест месеца да се ходи? Сега ще кажете „Нямам време“, Здрав сте? Слизаме?

Водеща: Здравейте!

Петър Москов: Добър ден.

Водеща: Вие срещнахте ли се с тези хора? Какви са техните аргументи да не искат това сливане? Защото Вие очевидно  сте „за“? Защо те не са съгласни ?

Д-р Стоянов: Значи техните аргументи – че така структурата работи добре и едно сливане, както ще ги чуете, би разбило тяхната структура.

Петър Москов: Комплексният онкологичен център взел, че отказал на многопрофилната болница специалист онколог.

Водеща: Защо?

Петър Москов: Е, защо е отказал? На тая база многопрофилната болница е принудена да сключи договор с онколог от Шумен. Сега си представи, моля ти се как ти си оперирана от туморно заболяване, трябва да ти бъде направена химиотерапия, онкологът от Шумен, разбира се, ще иска той да бъде човекът, който те е консултирал, изготвил ти е терапията, и който ще я проведе. И, ти от Русе, не в хубавата си кола, а в рейса, се вдигаш до Шумен, правят ти токсични  лекарства, от които след това една седмица си между небето и земята, със същия тоя рейс се връщаш .  Лятото тука е много топло, не знам да ли знаете, това за кого е добре?

Д-р Стоянов: Ние нямаме нито един консулт нито в събота, нито в неделя, нито спешно отделение от онко-хирург.

Водеща: Защо? Как Ви отказват?

Д-р Стоянов: Ами защото ще трябва да ни платят.

Водеща: Това ли е сградата на онкологичното отделение ? Тя е по-съвременна? Вижте какъв център са си направили хората! Супер ! Супер е ! Вие ли сте шефа на онкологичния център? Защо колегите Ви протестират и Вие съгласен ли сте с тях?

Д-р Кожухаров: Ако ще се сливаме с МБАЛ, ще се размие цялата тая структура. Пациентите няма да могат да разпознаят самото лечебно заведение като тяхното онкологично лебечно заведение.

Петър Москов: Разбери, няма конфликт между онкологична болница и многопрофилна болница, няма добра и лоша болница, има единствено…

Водеща: Вижте, че едната болница не иска да е заедно с другата.

Петър Москов: Защо в един двор трябва да има две болници?

Д-р Кожухаров: Те не са в 1 двор!

Петър Москов: Как да не са?

Д-р Кожухаров: Не, нямаме ограда!

 Петър Москов: Вижте за какво става въпрос – понеже две болници си говорят трудно, онко-пациенти от Русе, лекувани в МБАЛ-а, се консултират от шуменски онколози и ходят да им правят  вливанията с токсични медикаменти в Шумен?

Сестра: Не, това не е вярно!

Петър Москов: Как да не е вярно? Моля Ви, моля ви, има ясни данни за това какви хора … шуменският доктор, който му е написал терапията, естествено ще иска а я контролира. Това е така.

Сестра: Тука говорим, че рентгенът ще премине към болницата!

Водеща: И какво от това? Какви рискове крие това за пациента?

Сестра: Ама това означава, че част от тази болница отива директно и се закрива и остават само две отделения. Нали това питате?

Петър Москов: Нищо не се закрива като дейност. Нищо не се закрива като начин на работа. Нито един лекар или сестра няма да бъде пипнат, разбирате ли ме?

Сестра: Ма не е за пипане. Говорим за общо дежурства, обща работа, общи графици.

Лекар: Ние не можем да даваме дежурства, защото цялото ни време е заето с пациенти.

Петър Москов: В една обща болница вие ще продължите да бъдете лъчетерапевти по начина, по който сте си сега.

Лекар: Да, и ще ни включат в общия график.

Петър Москов: Графика на кой? На лъчетерапевтите?

Лекар: на окръжна болница

Петър Москов: Ама те нямат лъчетерапия!

Лекар: Но това не значи, че няма да ни включат в общия график.

Водеща: Но кой Ви кааз, че ще Ви включат?

Сестра: д-р Стоянов каза за общите дежурства, 24 часово доразположение.

Петър Москов: ако някой, по някакъв повод Ви е обяснил следното, че нещо Вие при сливането на двете лечебни заведения ще бъдетe товарени, нещо допълнително , заради нещо, някакви причини, за да бъде обременявано другото, не е така. Аз като пациент искам, ако, не дай Боже, се събудя с онкологично заболяване, като мога да влезна независимо от коя срана на това, дето викате, че няма ограда, цялата експертиза на МБАЛ да е на мое разположение, да ми изработи лечение и да ми го гарантира.

Лекар: И това ще остане така?

Сестра: Структурата ще остане, ние ще продължим да работим тука, онова ще работи там, вие сте с остър кръвоизлив от язва – ще ви оперират там и пак после ще дойдете за онкологичното заболяване тук.

Петър Москов: Аз като пациент трябва да обиколя три, защото на Вас така Ви е добре? Кажете ми какво се случва, когато пациент тук има нужда от кардиолог? Кажете ми!

Лекар: Имаме консулт-кардиолог! Идва тук.

Петър Москов: Вие казвате, че оня не е длъжен да отиде, чакайте, не е длъжен да отиде болният в кардиологичен център, за да му бъде направена ехо-кардиография? Моля, внимавайте в отговора! Тук правите ехо-кардиографии?

Д-р Кожухаров: Ехо-кардиография не.

Сестра: Мен лично ме плаши, че хора, които ще бъдат под шапката на хора, които никога не са работили онкология, които ще вземат отношение и решение по бъдещето и развитието на

Водеща: В какъв смисъл, но честно ми кажете, честно?

Сестра: Честно ли, инвестиции за апаратура…

Водеща: Няма да Ви дават?

Сестра: Медикаменти.. Не, значи , ще зависим, ще зависим.

Петър Москов: Питайте ме като лекари или като евентуален пациент – дали искате в рамките на една болница да бъде завършено лечението Ви или аз като пациент  трябва да обиколя три, защото на Вас така Ви е добре?

Лекар: Документите са универсални, какъв е проблема?

Петър Москов: Не разбрах?

Лекар: Документите са универсални, говорим на медицински език! Така или иначе ще Ви изпишат от едното отделение, ще Ви…

Петър Москов: Защо ще ме изписват, ако не са ме излекували? Защо?

Петър Москов: Вижте какво, аз искам ако ми е установено туморно заболяване, общият капацитет на двете болници, които нямат ограда, но са през оградата на десет метра, да може да ми изработи алгоритъма на лечението ми. Това, от което няма да отстъпя, е, че пациентът ще получи комплексно решение, базирано на максимално широка експертиза. От това няма да отстъпя и ако спорите с мене , извинете, ама говорим за нещо друго.

Водеща: Очевидно е, че реформата на Москов ще се случи мноого трудно и то не заради Местан, а заради медиците. Съвет: да залага на компромиса, не на анестезията

Сподели в: