Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в БТВ, "Лице в лице"

 

Водещ: Темата за необходимостта от нови COVID мерки ще е част от първото интервю на новия служебен здравен министър Асен Меджидиев, който вече е в студиото. Здравейте.

Д-р Асен Меджидиев: Здравейте. Благодаря за поканата.

Водещ: Буквално преди минути излезе една заповед на здравното министерство, която вие сте разписал. И тя засяга именно COVID мерките. Какво ново се въвежда, отпадат ли определени мерки?

Д-р Асен Меджидиев: Мога ли да започна с целите, които като здравен министър съм си поставил? Поради краткия мандат, през който имам възможност да управлявам Министерството на здравеопазването като служебен министър, основната цел на МЗ е да създадем комфорт, да подобрим състоянието на здравната система. Тъй като заварих системата в такъв момент, в който имаше покачване на заболеваемостта от COVID, работим за справяне с настоящата вълна и за подготвянето на здравната система за евентуални по-сериозни такива, с огромно пожелание към всички, към цялото общество, към лекари, към пациенти, към всички нас – да нямаме такава. И почти съм убеден, че дори да има такава, тя няма да бъде с тежестта на предходните. От 7 дни съм министър на здравеопазването и с екипа ми денонощно работим за подготовка на лечебните заведения. Осигуряваме им интензивни легла, осигуряваме сигурен прием на болните, ако се наложи такъв, така че населението да бъде максимално спокойно и хората да не мислят за това, което е наш ангажимент.

Водещ: В последните дни обаче, сигурно виждате и репортажи, хора, които обикалят болниците и не могат да намерят място в тях. Има отказ с различни мотиви.

Д-р Асен Меджидиев: Тук не съм съгласен напълно с Вас, тъй като след като поехме МЗ, веднага първата ни мярка беше за постоянен телефон за връзка директно с мен, ако има нехоспитализиран човек.

Водещ: Имаше такъв сюжет в медиите и днес включително.

Д-р Асен Меджидиев: Днес сюжетът в медиите беше с дата 27 юли. Аз се учудих малко, че се представя този сюжет със закъснение. Но откакто е влязъл новият кабинет, денонощно следим ситуацията. Получавам рапорт от Бърза помощ всяка сутрин в 9 часа дали има върнат пациент от болница. Това е основната ни цел – готовността на здравната система. Пациентите ни трябва да бъдат сигурни, че ако се наложи, те ще бъдат обслужени.

Водещ: Кажете за заповедта, защото тя засяга всички ни, разбира се – какво се променя, мисля че от утре влиза в сила тази заповед?

Д-р Асен Меджидиев: От другиден влиза в сила, от четвъртък.

Водещ: Какво ще се промени?

Д-р Асен Меджидиев: Досега имаше Национален план, който се спазва на етапи и се влизаше автоматично от един режим в друг на ограничителни мерки. Той беше по области. Аз реших да предприемем малко по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екип от специалисти в моя кабинет. Вече имаме три такива сбирки за 6 дни, с епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително и с хора от бизнеса, от всички сфери. Разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат. В момента се намираме в плато, дори мога да кажа, че леко влизаме в низходящата му част. Основният критерий, на база който реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни легла и до 5,2% интензивни, което ни дава възможност да реагираме. С днешната заповед премахваме маските в обществени сгради и в някои закрити помещения. Промените в заповедите вече ще се нанасят ежеседмично, тъй като тези експерти ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията. Силно се надявам, че другата седмица ще е възможно още да разхлабим мерките, за да могат хората да живеят нормално и да упражняват професиите си, а оттам бизнесът и цялата държава да не страдат. Тъй като аз и екипът сме убедени, че сме подсигурили вариант, при който, ако се наложи, ние да реагираме. Другото, с което се съобразяваме – имаме различни мутации на вируса при всяка вълна – виждаме различна заболеваемост с различна тежест. При всяка вълна трябва да бъдем флексибилни и да имаме подходящите мерки.

Водещ: В този ред на мисли, възможно ли е да се намали карантината с този нов вариант, който се разпространява?

Д-р Асен Меджидиев: Днес коментирахме и това. Тъй като от днес МЗ пуска в обръщение постепенно, тъй като ни трябваше подготовка, един голям ресурс от антигенни безплатни тестове – хората да могат да се тестват.

Водещ: Нещо, за което призовават от седмици различни…

Д-р Асен Меджидиев: От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят да се ваксинират, тъй като досега беше ограничена тази възможност. Ние говорим, че трябва да бъдем ваксинирани, но досега беше предоставена възможността само на общопрактикуващите лекари да ваксинират.

Водещ: Ще има ли направления? Много е важно да го кажем на зрителите ще са нужни ли направления или просто, когато се отиде в болницата ще може да се използват тези безплатни тестове?

Д-р Асен Меджидиев: От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове. Те ще могат спокойно да насочват. Всички РЗИ-та ще разполагат с безплатни тестове, без направления хората ще могат да ходят и да си ги правят. Пускаме и мобилни групи от областните и общинските болници, които от утре стартират в седем области на страната. Екипи от лекар и лаборант или лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните и отдалечени райони, за да тестват желаещите и да ваксинират. Причината е, че не всички хора имат възможност да пътуват и специално да отидат да се ваксинират. Съвместно с кметовете на населените места, със съответните РЗИ, с болниците в общини и области стартираме това още от утре – даваме възможност на населението да се ваксинира. И оттук идва темата за карантината.

Водещ: Колко дни трябва да бъде тя? Знаем, в Щатите е 5 дни, в  други европейски страни е 7, при нас 10.

Д-р Асен Меджидиев: Има един деликатен момент – няколко европейски държави дори  премахнаха карантината, но в тези държави ваксинационният обхват е много висок. Например Австрия е с над 80% ваксинирани хора. В България за съжаление този процент е много нисък. Затова не можем да си позволим тотално премахване на карантината. Това беше дълга тема и днес на този експертен съвет. Другата седмица, надявам се, ако това плато тръгне низходящо, да намалим продължителността на карантината, особено за ваксинираните хора. За ваксинираните да бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме от изолация и карантина. Дори смятаме и за неваксинираните да намалим карантината. За 7 дни, като съответно се правят два последователни антигенни теста – и ако антигенният тест даде отрицателни резултати, хората могат да бъдат освободени от изолация и от карантина. Тъй като при наличие на отрицателен антигенен тест, този човек не разпространява инфекцията, дори ако има положителен PCR. Това ще ни даде възможност да помогнем на тези хора да се върнат по работните си места. И съответно по този начин да помогнем на бизнеса, на икономиката на държавата. Това е концепцията ни. Идеята ни е да разтоварим максимално хората.

Водещ: За лекарите да кажем също. Имаше един призив към вас, знаете, от омбудсмана, конкретно, за възстановяване на допълнителното възнаграждение от 1000 лв. за медиците на първа линия. Това ще се случи ли?

Д-р Асен Меджидиев: Първото, което възстановяваме, парите, които се изплащаха за ваксинации. Тъй като основната ни цел е колкото може повече хора да бъдат ваксинирани, а по този начин избягваме риска от тежки следващи вълни. Следващата тема, която обсъждаме е, ако се наложи, парите за работа в интензивни отделения при тежка COVID вълна и, ако този процент, който споменах, се увеличи в съответните сектори, има натовареност на системата, тогава мислим дали ще е удачно да дадем тези пари, може да се коментират и други стимули, може да се коментира увеличение на клиничните пътеки, които са за лечение на болни с COVID-19. Аз се учудвам на досегашните критики от лекари, които са били на моето място, че нашата система не е добра. Нашата система може в някои правни сектори и в някои организационни неща да не е най-добрата, но ние имаме едни от най-добрите лекари в Европа.

Водещ: Още един важен въпрос. Предприемате промени, свързани с Бърза помощ, конкретно в София, мисля, че са вашите намерения. Какво започва да се случва в следващите дни?

Д-р Асен Меджидиев: В следващите дни задачата на този кабинет, тъй като е служебен и няма много време да отлага решенията си за дълъг период от време, още от тази вечер в София разпределяме екипите на Бърза помощ в още 4 точки освен централната. Мога да покажа и на картата – ще има екипи, разположени в „Люлин“, екипи разположени в „Овча купел“, в Пета градска болница, в болница „Св. Анна“ и в централата. Идеята е да намалим времето на пристигане на екипа, колкото е възможно.

Водещ: Има ли достатъчно ресурс – лекари, линейки, които да се справят с това?

Д-р Асен Меджидиев: Болна тема е, но аз затова казах, че имаме уникални лекари и хора, които работят със сърце. Това беше първата ми среща, първият ден с шефа на ЦСМП София, като разговорът ни продължи половин час. За четири дни беше направена организацията, а от тази вечер стартира.

Водещ: Можем да видим и резултатите, които виждаме в системата. Имам предвид гласуването, което нашите зрители осъществяват по въпроса с COVID мерките – нещо, което обсъдихме преди малко с Вас. Те са в посока именно на това, което и вие коментирахте: дали трябва да има нови мерки против COVID-19. Виждате в момента надделяващо е отрицателното мнение – над 50%. Ще видим и аргументите на хората, които в реално време гласуват в момента. Незабавно въвеждане на още мерки, запазване на текущите мерки, процентът обаче, който надделява, над 42% – ситуацията не изисква специални мерки. Това са хората, които са изразили позитивно мнение. Нека да видим и още, всъщност това са аргументите, които са посочили нашите зрители, които ни гледат в момента и гласуват. Вие как ще коментирате – ситуацията не изисква специални мерки – това е водещото мнение?

Д-р Асен Меджидиев: Това подкрепя становището и на Експертния съвет, заседанието на който приключи преди 2 часа. Изключително много вярвам на експертите и затова променяме и полето, в което се работеше досега, защото искам водещи експертен анализ на всяка ситуация. Затова заповедта е със 7-дневен срок на действие. Силно се надявам след 18-ти да облекчим мерките.

Водещ: Тъй като нямаме много време, само да ни кажете на финала, Вие предвиждате ли да преразгледате част от решенията на Вашия предшественик Асена Сербезова, която смени директори на болници? Смятате ли Вие самият да отстранявате директори на болници, да правите сериозна ревизия?

Д-р Асен Меджидиев: Ще започна отзад напред – със сигурност нямам никакво намерение да сменям директори на болници, които си изпълняват задълженията качествено. Не това е целта на този кабинет. Целта е синхронизация и добра работа с тях. С проф. Сербезова си предадохме кабинета по един много добър начин – тя ни представи един план за това, което са свършили. Всички инициативи, започнати от предишното правителство, гарантирам, че ще бъдат продължени и завършени, ако успеем в този мандат, особено по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Убеден съм, че до 30 август-15 септември ще успеем да завършим повечето проекти във връзка с Плана, така че да се получи субсидия за тях. Всеки министър има свои виждания, но аз не съм тук, за да критикувам, а за да надграждам.

Водещ: Благодаря Ви за това първо интервю, за участието ви в „Лице в лице“.

Д-р Асен Меджидиев: И аз благодаря.

Сподели в: