Върни се горе

През есенно-зимния сезон зачестяват респираторните инфекции. Те засягат значителна част от населението. Освен че причиняват дискомфорт на хората, в някои случаи поради ненавременно лечение се стига до редица усложнения с последствия за здравето. Как да намалим риска от тези заболявания, кои са първите им симптоми, кога да потърсим лекарска помощ и как да се лекуваме, по тези въпроси потърсихме д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев, кои са най-често срещаните заболявания през зимния сезон ? Какво трябва да знаем за да се предпазим от тях, кои са рисковите фактори?

Както е добре известно, с началото на есенно-зимния сезон зачестяват случаите на различни респираторни инфекции, които най-често се изразяват с различна степен на засягане на дихателната система и най-вече на горните дихателни пътища. И въпреки че е масово разпространено мнението, че става въпрос за „настинки”, всъщност най-често се касае за възпаление на дихателните пътища, причинено от някой от многото респираторни вируси. Те са многобройни, но заболяванията които причиняват доста си приличат – типична хрема, течащ нос, болки в гърлото, кихане и кашлица, температура – обикновено не висока и обща отпадналост. Общото е, че в голямото си мнозинство тези състояния са сравнително леки, преминават за около 5-7 дни без засягане на организма.

Какво включва профилактиката на основните заболявания през зимния период?

Една добра защита е имунизацията, но при голямата група на респираторните вируси, ваксини съществуват само срещу грипа. Затова всяко действие, което води до укрепване на имунитета ни, има съществено профилактично значение. Тук трябва да имаме предвид както доброто и пълноценно хранене с достатъчно количество белтъчини, разнообразна храна, включваща много източници на витамини и микроелементи, така и избягването на претоварване, стрес, рязко преохлаждане на организма и др. Честото пребиваване на открито, физическата активност и дори доброто настроение имат значение за доброто функциониране на имунната ни система. Разбира се доколкото става въпрос в болшинството от случаите за вирусни заразни заболявания, избягването по възможност на контакти с видимо болни хора също има значение. И ако това е трудно постижимо за активно живеещите хора – ученици, работници и служители, които ежедневно контактуват с голям брой хора, то за хората в напреднала възраст това е постижимо. Всяка година при старта на сезонната грипна епидемия ние препоръчваме на тези хора по възможност да ограничат контактите си и да избягват места, в които се събират много хора – магазини, кина, градски транспорт, лекарски кабинети и др. Това е особено показано за тях и заради факта, че те са подчертано рискова група поради честите хронични заболявания в тази възраст.

Кои са най-честите симптоми, които трябва да ни сигнализират да потърсим лекарска помощ?

Симптомите са добре известни – главоболие, отпадналост, температура, хрема, кашлица. Има обаче съществена разлика в степента на тяхното проявление. Докато при респираторните инфекции симптомите са по- леки и преминават сравнително бързо, при истинския грип състоянието е значително по-тежко изразено. При него водещи са не толкова хремата, колкото силното главоболие и отпадналост. Обикновено при грип трудно успяваме да продължим обикновеното си ежедневие и се налага да изкараме поне няколко дни на легло.

Най-добре е, особено ако става въпрос за грипно заболяване по време на епидемичната вълна, да не изчакваме състоянието да се влоши силно, нито да опитваме самолечение. Грипът е сериозно заболяване и колкото по-навреме потърсим лекарска помощ, толкова по-малка е вероятността от развитие на сериозни усложнения. Това е особено важно за малките деца и хората над 65- годишна възраст. Много често ранната диагноза и включването на антивирусно лечение са ключови за благоприятния изход на заболяването.

В момента в някои области на страната се наблюдава ръст на респираторните заболявания. Очаква ли се и кога грипна вълна през тази година? Какво трябва да предприемат хората, когато се разболеят от грип?

В момента Европа е на прага на сезонната грипна епидемия. Въпреки че заболяемостта в страната като цяло е все още ниска, постепенно нараства броя на положителните за грип проби, а в някои райони и заболяемостта нараства постоянно. Очакванията са, че до две-три седмици грипната вълна постепенно ще обхване континента от Запад на Изток и ще достигне епидемични стойности. Към момента в Северното полукълбо циркулират паралелно два щама на грипния вирус – A H1N1 Калифорния и A H3N2 Пърт. И двата са добре познати, тъй като Калифорния, по-познат като „свински”, циркулира още от сезона 2010-2011 г., а с Пърт се срещахме и миналия зимен сезон. Доколко този факт ще повлияе на предстоящата грипна епидемия е трудно да се предскаже, но може да се очаква, че хора които са се срещали с тях през миналата година имат някакво, макар и не защитно ниво на имунитет.

Важно е да се знае, че антибиотиците не влияят на грипния вирус, както и на всички други вируси и единственото специфично и ефективно средство са антивирусните препарати. Ефектът от прилагането им е особено голям при навременно включване – в първите 48 часа от заболяването. Във всички случаи на тежко протичане обаче те са средство на избор при лечението. Антибиотиците имат място само при доказана бактериална инфекция, възникнала като усложнение на вирусното заболяване.

Изненадва ли ви увеличения брой заболели деца от варицела-какви мерки се предприемат за ограничаване на разпространението на болестта, какво трябва да знаят родителите на децата?

Зимните и ранните пролетни месеци са типичния сезон на максимално разпространение на варицелата. Доколкото това е една от детските шарки срещу която не се прилага ваксина епидемичния процес се развива по естествен път. Това означава, че на всеки 4-5 години, при натрупване на контингент от деца, които не са се срещали с вируса, следва т.н. епидемична година с по-висока заболяемост. Всъщност данните показват, че за първата седмица на тази година броят на регистрираните случаи – 792, не се различава от този през 2011 г. – 722. В огромният брой от случаите заболяването преминава сравнително бързо – за около седмица и без каквито и да е последствия за здравето на децата. Характерният обрив прави диагнозата лесна, а специфично лечение не се прилага. Полагат се грижи да не се инфектират пъпките, тъй-като обривът е сърбящ и децата упорито се чешат. В детските заведения не се допускат деца със симптоми на заболяването, а ако такова се е появило, не се допуска прием на нови деца за целият инкубационен период. На болните деца се препоръчва карантинен режим в дома и забрана за контакти с други деца. Често вирусът на варицелата остава в латентно състояние в нервните клетки и в по-висока възраст, обикновено след екстремно натоварване на организма или стрес се проявява като Херпес Зостер – болезнен обрив по хода на някои нерв – най-често междуребрен. Това е другата форма на проявление на заболяването при възрастни.

Сподели в: