Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров настоя бюджетът за здравеопазване да бъде увеличен с 334 милиона лева. От тях 134 милиона лева са заложени за актуализация на бюджета на НЗОК , а останалите 200 милиона лева – за този на Министерството на здравеопазването. Министърът бе изслушан по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по здравеопазване и по трудa, социалната и демографската политика . 

"Ще ви предоставя информация за необходимите средства за системата на здравеопазването, тъй като бюджетите на Министерството на здравеопазването и на НЗОК по начина, по който са структурирани, са в голяма степен преплетени. Част от средствата, които изплаща НЗОК минават като трансфери през бюджета на Министерството на здравеопазването, други плащания вървят през НЗОК", обясни пред депутатите д-р Кацаров. "Общата сума, с която искаме увеличение на бюджета, е от порядъка на 334 млн. лв. 134 млн. лева за увеличение на бюджета на НЗОК и 200 млн. лева за увеличение на бюджета на МЗ, като една немалка част от тях са също трансфери към НЗОК“, подчерта той.

„Обосновката е направена на базата на изработения от нас и приет от правителството Национален план за противодействие на следващи пандемични вълни. Като изрично искам да подчертая, че при извънредни обстоятелства средствата, които сме предвидили, могат да се окажат недостатъчни в даден момент“, предупреди здравният министър. Средства за сектор „Здравеопазване“ са нужни за изплащане на допълнителните възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, като тук са включени всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ, всички, които работят на първа линия и са в контакт с пациенти с COVID-19. „Това са ежемесечни възнаграждения в размер на 1000 лв. Ние актуализирахме методиката, за да се получи едно по-справедливо разпределение на тези средства и те да се насочат към хората, които реално работят с COVID-19, защото имаше и хора, които отчитат, че работят с COVID положителни лица, но реално не го правят“, заяви д-р Стойчо Кацаров. 

МЗ заплаща за поставянето на ваксини на здравнонеосигурени лица, като до края на годината предвидените средства са 5 млн. лева. За лекарствени продукти за лечение на COVID-19, в това число единствения разрешен "Ремдесивир", необходимите средства са в размер на малко над 34 млн. лв. „Искам да ви информирам, че въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за осигуряването авансово не само на този медикамент, но и за натрупване на резерв от други медикаменти. Опитът от предишните пандемични вълни показа, че в един момент се появи дефицит поради масовата употреба на определени медикаменти. Стартирали сме процедурата, заради резкия ход на покачване на броя на заразените, а да не се окажем в ситуация на липса на медикаменти“, подчерта министърът на здравеопазването. 

"От тези 34 млн. лв. 14 млн. лв. са предвидени за "Ремдесивир", 4 млн. лв. са за моноклонални антитела по една обща програма. Това може да осигури лечение на до 3000 души пациенти, които имат проблем с имунния отговор на ваксинация и това би било единствена възможност да се повлияе хода на заболяването“, допълни д-р Стойчо Кацаров. 

В сумата от 200 млн. лв, за бюджета на Министерство на здравеопазването, са заложени и 46 млн. лв. за ваксини, които ще бъдат доставени до края на годината в страната от общата поръчка, която имаме за годината.

Сподели в: