Върни се горе

В последно време българските деца боледуват много и то от сериозни заболявания и бюджетът  на Фонда е изразходван още първото шестмесечие на тази година. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева  в студиото на БНТ.

            За 4 години три пъти са нараснали задълженията на болниците и сега са над 340 млн. лв. Най-високотехнологичните болници с най-много пациенти са с най-големи задължения. Трябват ясни критерии кои лечебни заведения ще сключват договор с НЗОК, те ще отговарят на критерии оборудване, персонал, ефективност на лечението. Това разделение на болниците трябва да се случи още следващата година. Министърът  добави, че подобна промяна се налага, защото броят на болниците, които работят със здравната каса се е увеличил няколко пъти, а парите са останали почти непроменени.

Д-р Андреева посочи, че ролята на по-малките лечебни заведения ще е да оказват първа помощ и базисно ниво на медицинска дейност.  Тя поясни, че от малките лечебни заведения не може да се очаква да са на печалба. За дофинансиране на техните разходи са нужни 6-7 млн. лева за общо около 40 болници, като тези пари ще се заложат в следващия бюджет. Министърът каза още, че на всеки шест месеца на сайта на министерството ще се качва информация за какво са дадени пари през периода.

           Националната здравна стратегия е готова , публикувана е на сайта на министерството и предстои широко обществено обсъждане по заложените в нея приоритети.  Общественият съвет към МЗ на заседание на 19 август ще даде своите предложения за евентуални промени в нея.

         „Каквото успеем да направим в здравеопазването ще бъде глътка въздух в тази тежка сфера” – заяви министър Андреева.

Сподели в: