Обща информация

Наименование на административната услуга

2960 Обработка на заявления за европейска професионална карта в случаите на лица с придобита в Република България професионална квалификация по професиите „медицинска сестра“, „магистър-фармацевт“, „рехабилитатор“ или „кинезитерапевт“, които желаят да се установят в друга държава-членка или да предоставят услуги на временен или случаен принцип в друга държава-членка, която изисква предварителна проверка на професионалните квалификации

В Министерството на здравеопазването се обработват постъпилите посредством Информационната система на вътрешния пазар на Европейската комисия (ИСВП) онлайн генерирани заявления за европейска професионална карта (ЕПК) от лица, придобили в Република България професионална квалификация по някоя от професиите „медицинска сестра“, „магистър-фармацевт“, „рехабилитатор“ или „кинезитерапевт“, които желаят да се установят в друга държава-членка на Европейския съюз (ЕС) или да предоставят услуги на временен или случаен принцип в друга държава-членка на ЕС, която изисква предварителна проверка на професионалните квалификации.

 

Правно основание

1. Регламент за изпълнение 2015/983 на Комисията от 24.06.2015г. относно процедурата за издаване на ЕПК и прилагането на механизма за предупреждение съгласно Директива 2005/36/ЕО на Европейския парламент и на Съвета

2. Закон за признаване на професионални квалификации

3. Наредба за условията и реда за издаване на европейска професионална карта

 

Характеристика

Цел

Административната услуга има за цел да бъдат обработени заявлението за ЕПК в ИСВП и прикачените към него съотносими (посочени от съответната приемаща държава-членка) документи на заявители, придобили в Република България професионална квалификация по някоя от професиите „медицинска сестра“, „магистър-фармацевт“, „рехабилитатор“ или „кинезитерапевт“ в случаите, когато тези заявители желаят установяване в държава-членка на ЕС или когато желаят да предоставят услуги на временен или случаен принцип в друга държава-членка, която изисква предварителна проверка на професионалните им квалификации, след което заявлението с обработените документи да бъде препратено посредством ИСВП към приемащата държава-членка (тъй като в тези случаи ЕПК се издава от приемащата държава-членка).

Предмет

Предмет на услугата е заявлението за ЕПК, генерирано в ИСВП и приложените към него документи, които следва да бъдат обработени (валидирани) от Министерството на здравеопазването и след това заявлението да бъде препратено в ИСВП към приемащата държава-членка. Валидирането на съотносимите документи дава основание на компетентния орган на приемащата държава-членка да извърши преценка дали да издаде ЕПК на заявителя (съответно да признае професионалната му квалификация или да го допусне да предоставя услуги на временен или случаен принцип).

Дефиниция на основни понятия и институти

Обработка на заявления за европейска професионална карта се извършва само за някои регулирани професии, за които министърът на здравеопазването е орган по признаване на професионални квалификации, а именно: „медицинска сестра“, „магистър-фармацевт“, „рехабилитатор“ и „кинезитерапевт“.

Терминът „регулирана професия“ е дефиниран в § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за признаване на професионални квалификации (ЗППК):

„Регулирана професия“ е професионална дейност или съвкупност от професионални дейности, включена в Списъка на регулираните професии в Република България, която е от обществена значимост и/или е от съществено значение за живота и здравето на хората и достъпът до която е подчинен на законови, подзаконови или административни разпоредби относно:

а) притежаването на специфична професионална квалификация, или

б) правоспособност, или

в) членство в професионална организация, работеща за поддържане на високо равнище в съответната професионална област, за осъществяването на което е получила специфично признаване от държавата.

Това определение за „регулирана професия” съответства на дефиницията, заложена в Директива 2005/36/ЕО за признаването на професионални квалификации.

Понятието „Европейска професионална карта“ е дефинирано в § 1, т. 18 от Допълнителните разпоредби на Закона за признаване на професионални квалификации. Съгласно посочената разпоредба Европейска професионална карта е електронно удостоверение за доказване на признаването, че специалистът отговаря на всички необходими условия да предоставя услуги в приемащата държава-членка на временен или случаен принцип, или за доказване на признаването на професионални квалификации с цел установяване на територията на друга държава-членка.