Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Галин Каменов - Нова ТВ „Събуди се“

 

Водещ: Ключовата дума морбили все повече се запечатва в медийното пространство, но и в притесненията на хората. Всъщност след епидемията в Румъния и регистрирани случаи у нас поставяме тази тема като следваща в предаването.
Водеща: Да ви представя нашия гост, Галин Каменов е тук. Той е заместник-министър на здравеопазването, епидемиолог, нали така? И освен това човекът, който ръководи Националния координационен център – един щаб, който беше създаден специално за да се ограничи рискът от морбили у нас след епидемията в Румъния, където хиляди хора са болни, нали така, 17 са жертвите, доколкото знам? Кажете болните у нас колко са в момента, защото различни данни чета?
Д-р Галин Каменов: У нас болните в момента са 8, ако трябва да обобщим – всички те са неимунизирани, роми. Първият случай е на 17 март на дете, на 18-ти са две майки -  тези случаи са потвърдени, положителни са, и с техните деца, които са непотвърдени. На 22-ри имаме още 3 случая, от които два са потвърдени и един не е потвърден. Общо 8 случая, от които 5 са потвърдени.
Водеща: Има ли опасност от разрастване на заразата, от епидемия? Преживявали сме 2000-и коя година, 2010-та?
Д-р Галин Каменов: 2010-та година! След това имаше една малка опашка 2011-та. Ние правим всичко възможно да не се даде тласък на това разпространение на заболявания от морбили в страната и затова е създаден този координационен съвет.
Водеща: Мерките какви ще бъдат?
Д-р Галин Каменов: Мерките са в огнищата основно на заболелите – това са контактните, близките,  контактни деца. Те при необходимост се имунизират, преглежда се имунизационният статус и всъщност ние се опитваме и чрез този координационен съвет да действаме изпреварващо и активно. Още преди да се появят първите случаи у нас, министерството изпрати писмо до общопрактикуващите лекари с инструкция и указание да прегледат списъците на пациентите, пациентската си листа и всичките неимунизирани деца да се имунизират.
Водещ: А как ще стане конкретно това, особено в райони като този, който се води... не огнище, но центърът, в който най-много случаи вече има регистрирани?
Водеща: Те са в Пловдив, нали така, в „Столипиново“?
Д-р Галин Каменов: Да, в „Столипиново“.
Водещ: Да, всеки неимунизиран трябва да отиде сам по собствено желание?
Д-р Галин Каменов: Не, това няма как да се случи. Това е работа на общопрактикуващите – да прегледат своите пациентски листи и лицата до 18 години, които не са имунизирани с двете ваксини, подлежат на имунизация. Това е процес, който тече особено активно в „Столипиново“. Там бяха открити 100 деца, които са неимунизирани, и вече около 70-80% в тези дни са имунизирани. Предполагаме, че до няколко дни там ще бъде завършена имунизацията.
Водещ: А има ли необходимите ресурси за това или пък точно като част от тези мерки се подготвя закупуване на над 150 хиляди дози ваксини?
Д-р Галин Каменов: За момента имаме необходимите ваксини, както казахте, ресурси. 54 хиляди ваксини имаме на склад в РЗИ и в общопрактикуващите, и 9 хиляди са в централния склад на министерството. Подписан е вече договорът и 152 хиляди дози ваксини се очакват в близкия месец.
Водещ: Това превантивна мярка ли е или може...
Д-р Галин Каменов: Не, това е стандартната процедура за закупуване на ваксини за подлежащите, които са на 13 месеца и на 12 години.
Водеща: Аз обаче имам въпрос за покритието на тези ваксини. Каква част от хората, които трябва да бъдат имунизирани на практика са? Доколко можем да вярваме на данните, мисля, че Вие говорите за около 92% покритие, нали така?
Д-р Галин Каменов: Значи 92%...
Водеща: Да не се окаже, че една част от тези проценти са само на хартия сложени ваксини всъщност?
Д-р Галин Каменов: 92% са имунизираните с първата доза ваксина. Като ние се борим за всеки процент, защото СЗО дава 94% като праг, при който не може да има активна циркулация на вируса, т.е. трябва да постигнем 94-95%. При втората доза сме малко по-надолу, под 90% - 88-89%.
Водеща: А тази първата доза всъщност доколко е сигурна или без поставянето, без реимунизация, никой не може да бъде сигурен, че няма да заболее?
Д-р Галин Каменов: Първата доза е сигурна в 95%, както и втората доза, но...
Водеща: Ако се остане само с първата, опасно ли е?
Д-р Галин Каменов: 95% е сигурността. Тези 5%, които не са, първата доза не е имало сероконверсия, повява на антитела, с новата доза още 95% - на практика стават 99% и нагоре сигурност на двете ваксини.
Водещ: Понеже намесихме процентите и ползваме в случая по две линии, връщам Ви и към нещо, което Мира вече спомена, до каква степен обаче тези 92% от населението, имунизирани с първата доза,  или малко под 90 % с втората имунизация, са реално имунизирани хора? Стои ли у Вас това притеснение, че има хора, които просто на хартия се водят, статистически са имунизирани, а всъщност не са?
Д-р Галин Каменов: ...трудно може да ги хване. Но сме сигурни, че те не са много. Ние следим този процес – и от РЗИ, и от епидемиолозите, както и в социалните мрежи, където родителите активно дискутират защо се въздържат, защо избягват ваксината. И нашият анализ показа, че там има две групи от родители, които се въздържат от поставянето на ваксини – едната група е хора, които се притесняват, че може да има някакви странични явления. Това е абсолютно необосновано, защото има хиляди и хиляди изследвания, че ваксината няма никакви странични ефекти. Напротив, ваксините са най-мощното оръжие на медицината и 20-ти век такъв, какъвто го виждаме, цялата наша цивилизация, се дължи именно на ваксините – много ниска детска смъртност и висока продължителност на живота. Втората група хора, които се въздържат, те се опитват да се прикрият от колективния имунитет. Защото знаят, че когато има 95%, вирусът не циркулира. И считат, че техните деца просто могат да не бъдат имунизирани, защото колективният имунитет не позволява циркулация. Това може да го наречем, че е не много честна позиция, защото някой друг трябва да свърши работата на родителите. Тя не е честна, защото има деца, които действително имат противопоказания и не могат да бъдат имунизирани. И освен това е неработеща лична стратегия за родителите, защото когато има циркулация, техните деца са уязвими, както и всички останали.
Водеща: Искате ли да чуем едно мнение точно от този вид. Една майка, която е ваксинирала детето си, но въпреки това смята, че изборът по отношение на имунизациите трябва да си бъде на всеки родител по отделно.
Ваня Ботева е майка на 9-годишно дете и домакиня. Според нея родителите трябва сами да избират дали да ваксинират децата си. Възмутена е, че още с първите глътки въздух бебетата се имунизират.

Ваня Ботева: На детето нито му е взета кръв, нито се знае диша ли нормално, работи ли сърцето нормално, дали е увреден мозъкът, дали ще се развие нормално детето като индивид, и му се поставя часове след раждането ваксина.
Репортер: Самата тя забелязала промяна в здравето на детето си след една от ваксинациите. Твърди, че лекар я е посъветвал да отложи имунизациите. Не пожела да назове точно проблемите, защото вярва, че по-важна е каузата.
Ваня Ботева: Проблемите, свързани с ваксините започват от алергични реакции. Първоначално атипичен дерматит, което вече прераства в множество други алергии, които пък прерастват в астма, което пък уврежда по някакъв начин… има проблем с храносмилането, оттам свързано... не знам, всякакви други по-страшни заболявания, които не искам да навлизам в подробности.
Репортер: Ваня установила, че самата тя като дете е ваксинирана много по-малко. Прави сравнение с настоящето…
Ваня Ботева: Примерно аз до годинка съм получила 7 ваксини със 17 различни зарази, които фигурират в тях. Това съм го проверила по здравния ми картон. А на моето дете са 17 ваксини до годинка с 66 различни вируса, които са вкарани в тялото на детето ми. На какво се дължи това увеличение на поставения брой ваксини?
Репортер:Ваня следи и актуалните новини около откритите случаи на морбили в Пловдив. Знае и за епидемията и смъртните случаи в съседна Румъния.
Ваня Ботева: Вие проверили ли сте дали те са загинали от шарка или са загинали от някаква друга странична реакция от ваксината? Защото аз също съм карала шарка, дребна шарка, също така детето ми, което е ваксинирано, е карало дребна шарка и тогава никой не е обявил, когато е имало на моята врата карантина, че е епидемия това, при положение че всички сме ваксинирани.
Репортер:Не на последно място Ваня е възмутена, че няма компенсации, ако децата пострадат от ваксините.
Ваня Ботева: Всеки човек, който може да чете, може да си отвори една листовка, да си прочете, да си преведе в Гугъл коя думичка какво означава и да му стане ясно и какво съдържат ваксините, и какво могат да причинят те. Ние не сме някакви животни, които трябва насила да ни накарат да се ваксинираме, при положение че ние виждаме, че това не работи. Логично е ако ваксините работеха, да няма никакви проблеми, всичко да е наред и въобще да не се стига до нашия разговор, нали така?
Репортер:И все пак детето на Ваня е ваксинирано, защото без имунизации не може да ходи на детска градина и на училище.


Водеща: И сега как отговаряте на Ваня, на нейния последен въпрос, която казва, ако толкова добре работят ваксините, защо говорим за епидемия?
Д-р Галин Каменов: Това е просто абсурд. Ваксините работят, просто обхватът в Румъния не е достатъчно висок. Статистиката показва, че в последните 15 години само от морбили са спасени 20 млн. детски живота. Представете си какво е това. Това е половин Италия. И сега от един случай ние не можем да правим изводи. Медицината е наука на доказателствата, ние се базираме на статистиката. И статистиката показва, че колкото е по-висок обхватът, толкова епидемиите възникват по-рядко. Нашата практика от предишната епидемия, както и световната практика от епидемии в Европа, защото такива имаше и в Швейцария, и в Австрия и в Германия, че колкото по-бързо се действа, колкото е по-висок обхватът в началото на появата на такива случаи, толкова по-бързо се овладяват епидемиите. Що се касае до нейния случай, ние не можем да направим анализ от този случай. Има си строго определена система, регламентирана, за разследване на случаи и за доказване на причинно-следствена връзка. Тук...
Водеща: ...беше да чуем нейните въпроси, тя постави доста принципни въпроси.
Водещ: Един друг важен въпрос, който поставя тя, но поставят и много други родители, хора, които са леко скептични към разширяващия се през годините списък със задължителни имунизации. Конкретният въпрос, ако трябва да го цитирам по памет на въпросната дама, беше какво въвежда до това да е увеличен толкова драстично броят със задължителни имунизации. Тя даде пример с това, как тя самата е минала през 7, пък детето ѝ през 17? Може би сте наясно със скептицизма на много хора, че може би има спорно задължителни присъстващи имунизации в този списък?
Д-р Галин Каменов: Тук няма импровизация. Тук науката е категорична. Тя се базира на хиляди изследвания и на практиката. Само едно мога да Ви кажа, че броят на ваксините се увеличава, тъй като науката се развива. Сега за пръв път имаме ротавирусна инфекция, приета национална ваксина, и ротавирусната ваксина влиза в действие. Може да се каже за нея, че тя предпазва до 35-40% от тежките диарии на децата. И това е причината да се направи национална програма. Ваксината е безплатна и тя е препоръчителна.
Водеща: Добре, сега за хората, които не са ваксинирани, а пък искат да се ваксинират, няма нито първата ваксина, нито реимунизацията, могат ли да го направят независимо от възрастта си, колко време трябва да изчакат между двете ваксини?
Д-р Галин Каменов: Независимо от възрастта си в този момент, не. Тук задължителна е имунизацията до 18 години. Има ваксини, които са осигурени до 18 години.
Водеща: Хората над тази възраст не могат да се ваксинират и да искат или трябва да си заплатят ваксината, кое от двете?
Д-р Галин Каменов: Ами такива случаи в момента има. Дава се ваксина и ще се осигури, ако има такива желаещи.
Водеща: Скъпа ли е тази ваксина?
Д-р Галин Каменов: Не, тази ваксина не е скъпа.
Водещ: А същата ли е ситуацията с хора, които са ваксинирани само веднъж, първото поставяне на доза като бебе?
Д-р Галин Каменов: В смисъл?
Водещ: Ами в този смисъл не са имунизирани втори път, както казвате, за повече сигурност...
Д-р Галин Каменов: Не, втората ваксина е безплатна също. Това е на 13 месеца и 12 години.
Водеща: Говорим за по-възрастните, говорим за над 18 години, хора, които...
Водещ: По собствено желание?
Д-р Галин Каменов: Да.
Водеща: Добре, други мерки някакви дали се налагат? В Румъния, въпреки че там, пак казвам, ситуацията е доста по-сериозна, отколкото у нас е фонът в момента, свалиха възрастта за ваксиниране на бебетата. У нас налагат ли се някакви такива мерки?
Д-р Галин Каменов: Именно затова е създаден координационният съвет, за да прецени тази необходимост. На този етап, когато имаме няколко внесени случая, това не се налага. Тази възраст е определена по критерий. Децата под 12 месеца не могат да произвеждат антитела и да направят сероконверсия спрямо ваксината. Освен това майчиният имунитет чрез антителата в млякото ги пази до 6-я месец и едновременно с това пречи ваксиналният вирус да се размножи и да се създаде имунитет. И затова е определена тази възраст 13 месеца. Ако се смъкне, тя може да падне някъде до 9-я месец и това трябва да се реши в хода на епидемията, ако има такава. Надявам се, че нашите активни действия ще предотвратят това развитие.
Водеща: И ние много се надяваме!
Водещ: Благодарим Ви за това гостуване!

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: