Върни се горе

„Контролът върху отчетените от болниците дейности, които се заплащат от НЗОК, ще бъде напълно ефективен, когато започне да функционира електронното здравеопазване, т.е. когато пациентът стане контрольор.“ Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Той уточни, че в момента се разработва мобилно приложение, което ще известява гражданите при отчетени на тяхно име медицински дейности. При констатирани нередности хората ще могат веднага да подадат сигнал до Здравната каса, която на свои ред ще извърши необходимия контрол.

Проверката на НЗОК в болница „Лозенец“ е констатирала, че към Здравната каса е подавано за заплащане лечението на немалко пациенти с една и съща диагноза, а същевременно тези хора не са получили въпросното лечение от болницата.  В последствие по-голямата част от средствата, изплатени на болницата за отчетената, но реално неизвършена дейност, са били възстановени на НЗОК. В правомощията на Здравната каса е да прекрати договора с лечебното заведение по тази клинична пътека, обясни заместник-министърът.

Във връзка с направените в болница „Лозенец“ трансплантации на чужди граждани от жив донор д-р Петров обясни, че Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е сезирала компетентните органи за откритите нередности. Той уточни, че българското законодателство позволява извършването на такива операции единствено ако реципиентът и донорът са роднини.

На въпрос за болница „Александровска“ заместник-министърът беше категоричен, че проблемът е в начина на функциониране на Съвета на директорите на лечебното заведение. „Това е достатъчно основание Съветът да бъде освободен“, подчерта още д-р Петров.

В ефира на Българската национална телевизия зам.-министър Димитър Петров отправи апел към хората да се ваксинират срещу COVID-19, за да може страната ни да достигне колективен имунитет през есента. Той съобщи, че през идните почивни дни в градовете Добрич, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград, Велико Търново и Габрово ще работят изнесени ваксинационни пунктове.

Цялото интервю може да видите тук: https://bntnews.bg/news/zam-ministarat-na-zdraveopazvaneto-aleksandrovska-bolnica-shte-ima-novo-rakovodstvo-1158160news.html

Сподели в: