Върни се горе

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства в началото на епидемията от COVID-19 ще бъдат дадени на прокуратурата. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в предаването „Преди всички“ на БНР.

Той обясни, че проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури на по-високи от пазарните цени. Заобиколени са стандартните практики за съгласуване, а подписването на договори, издаването на фактури и плащанията са се случвали в рамките на един ден. Договорите не съдържат неустойки. „В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите“, каза д-р Петров и обясни, че последните респиратори са дошли през месец септември. Допълнително е заплащано за доокомплектоването на респираторите и тяхното инсталиране.

Проверката за закупените лекарства Хидроксихлорохин и Азитромицин сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен на прекалено висока цена и е бил складиран в държавното дружество „Бул Био-НЦЗПБ“, където по това време е имало големи количества от същият лекарствен продукт, и при това като дарение. 

Цялото интервю можете да намерите на следния линк: https://bnr.bg/post/101488224 

Сподели в: