Върни се горе

„Предварителните данни от проверката показват, че договорите за респиратори, лични предпазни средства и някои медикаменти са сключвани директно с китайски, турски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване“. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в предаването „България сутрин“ на телевизия Bulgaria On Air.

Д-р Петров уточни, че има данни, че част от респираторите, които са закупени в този период, са некачествени. В някои договори липсват клаузи за неустойки, установени са и просрочени доставки.

В отговор на въпрос за проверките на НЗОК в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, заместник-министърът отговори, че ако се установят нарушения, Касата ще прекрати договора на болницата по съответната пътека.

Във връзка със смяната на ръководството на болница „Александровска“ д-р Петров  посочи, че временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор д-р Атанас Атанасов има опит с болници в лошо финансово състояние. Въпреки увеличаването на капитала на лечебното заведение през последните години финансовото състояние на болницата продължава да е лошо. Министерството на здравеопазването има готовност да помогне със средства за ремонт. „Това, което е правено от ръководствата на някои болници, не засяга труда на лекарите и останалия персонал. Работата на лекарите и медицинските сестри е да лекуват хората и те го правят прекрасно. Трябва да им благодарим“, допълни заместник-министър Петров.

 

Цялото интервю може да видите тук: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/229629-zam-ministar-dimitar-petrov-zheni-nacheva-e-vzimala-ednolichni-resheniya-za-sklyuchvane-na-dogovori-v-mz

Сподели в: