Върни се горе

Линк към интервюто на зам.-министър Златанов за "Здравей, България", Нова ТВ

 

„Целта ни е приоритетно да бъдат ваксинирани най-застрашените граждани – лицата над 60 г., които в България са малко над 1, 972 млн. души“ . Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов в сутрешния блок „Здравей, България“ на Нова телевизия.

Статистиката показва, че хората загубили живота си, при които е бил доказан COVID-19, са със средна възраст 72 години. Във възрастовата група над 60г. попадат и лицата, при които заболяването протича най-тежко, като не рядко последиците от прекараната коронавирусната инфекция са сериозни за здравословното им състояние. Идеята на МЗ е тези лица, отивайки във ваксинационен пункт или при общопрактикуващия лекар, да бъдат имунизирани веднага ,без да чакат на опашки и да бъдат връщани, стана ясно още от думите на д-р Александър Златанов. „Важно е хората над 60 г. да не достигат имунитет чрез преболедуване, защото по този начин има голям риск от усложнения, а да ги защитим чрез ваксинация“, посочи още заместник-министърът.

Продължава работата и на електронната система „Регистрация за ваксинация“, което означава, че ничия ваксинация няма да бъде отлагана във времето, единственото различно е, че като приоритет са изведени възрастните хора и хората с хронични заболявания,  категоричен бе д-р Златанов. С организацията, която министерството въвежда, се цели на ден да бъдат ваксинирани минимум 50 хил. граждани.

„С логистичните пунктове, от които общопрактикуващите лекари ще получават ваксини улесняваме значително работата на колегите. От една страна им спестяваме времето, което досега отделяха за получаването на ваксини, което, от друга страна, им дава възможност за реалното поставяне на повече дози в рамките на един ден. При 4 хиляди лични лекари в страната, ако всеки от тях поставя дневно по 10 ваксини, само по линия на ОПЛ на ден ще имаме 40 хиляди ваксинирани български граждани“, заяви д-р Златанов.

По отношение на трудноподвижните хора и лицата, живеещи в труднодостъпните и отдалечени райони, които желаят да бъдат имунизирани, а нямат възможност да се придвижат до имунизационните пунктове, мобилни екипи на РЗИ поставят ваксини срещу COVID-19 на местата, посочени от самите граждани.

Сподели в: