Върни се горе

Линк към интервюто на зам.-министър Томов за clinica.bg

 

- Д-р Томов, вече направихте доста промени в управлението на пандемията, какво ги наложи?

- Ще започна малко по-отдалече. Като човек, който съвсем доскоро беше на първа линия, ще кажа, че най-ефективният начин за спасяване на човешкия живот и ограничаване на една такава пандемия е ваксината. Целта ни е да се спасят човешки животи, а 80% от хората, които загубиха живота си са над 60 години. Това наложи усилията на нашия кабинет да се съсредоточат върху тази рискова група, като междувременно ваксинационния процес продължава, както по линия на ваксинационния план, така и на зелените коридори. Или казано по-простичко - никой не забранява на хората да се ваксинират, просто, когато има възрастен човек, той е с предимство.

- От Асоциацията на пациентите с Хънтингтън поискаха да има още по-приоритетен ред за ваксинация сред хората с редки заболявания заради високата смъртност при тях - мислите ли, че е удачно да се направят допълнителни реорганизации специално за тази група хора?

- Разбира се, че хората със съпътстващи и редки заболявания трябва да са приоритетни. Аз все още не съм получил това писмо, но бих провел един разговор с тяхната организация с цел оптимизация на ваксинационния процес при тях.

- Имате ли вече данни какъв е ефектът от реорганизацията от ваксинационния процес – какъв е броят на имунизираните хора над 60 години?

- Бих коментирал това след един 14-дневен период, когато ще имаме по-голямо количество данни. Към момента имаме начални данни, които са за наша консумация и ползване.

- Оправдават ли се опасенията за забавяне на имунизационния процес, които изказаха от предишния екип на здравно министерство?

- Не мисля, че се оправдават, но като цяло приоритетите на българина, когато времето е добро, са насочени към други дейности. Не мисля, че има забавяне, все пак тепърва направихме реорганизацията, не е минало и достатъчно време. Предстои и една целенасочена медийна кампания с цел да се постигне едно по-ясно разбиране защо е необходимо човек да се ваксинира. Хората трябва да разберат, че бъдещето ни, животът ни зависят от това. Предполагам на никого от нас не е приятно да има постоянни ограничителни мерки, да губим роднини и приятели, ситуацията е такава, че всички трябва да разберем - ваксините са спасили много човешки животи назад във времето и сега също ще го направят.

- В тази връзка нека да отговорим на страховете на хората – имат ли те основания от някакви притеснения от имунизациите?

- Мога само да кажа, че благодарение на ваксините са спасени изключително много човешки животи, за връщането ни в едно нормално общество без мерки ще помогне само постигането на един по-голям ваксинационен обхват. Затова апелирам към хората да се ваксинират, да се информират за видовете ваксини и къде могат да се имунизират. Споделям и моя опит, че няма нищо страшно в това човек да си направи ваксина, да може да се появи оток, зачервяване на мястото, но нищо по-сериозно от това. Ваксините ще спасят човечеството, към момента са ваксинирани над 1.2 млрд. души в света, което само по себе си е едно изключително огромно число. Има много примери, които не трябва да подминаваме, а да си направим адекватни заключения. Пак ще кажа – ваксинацията е това средство, което ще ни върне нормалния начин на живот.

- Кога очаквате да имаме поне 70-80 процента покритие с антитела сред населението?

- До момента не са правени големи епидемиологични проучвания, които да покажат каква част от населението се е срещало с този вирус. Наш екип има доброто желание да направи такова проучване и да установи кога ще има покритие на 70-80 процента. Това ще се реализира в рамките на следващия месец.

- Здравният министър заяви вече, че предлага да се удължи с два месеца епидемичната обстановка, какво продиктува тази необходимост и трябва ли да продължават да действат стимулите за работа на първа линия, както и останалите?

- Като човек, който е работил на първа линия, за мен най-важното не е бил финансовият мотив, а възможността да се включа адекватно с моите знания и умения в овладяването на тази пандемия. Разбира се, този неуморим труд е добре да има и адекватно финансово възнаграждение според мен. Що се отнася до удължаването на епидемичната обстановка, бих казал, че това е свързано с плащания, както тези за първа линия, така и редица друга. В условията на служебен кабинет, когато нямаме възможност да променим нормативната уредба, това е нещо неизбежно. Наистина няма как да не се случи.

- Тази база от 85%, която НЗОК дава на всички договорни партньори, има ли смисъл да продължава, от БЛС смятат, че вече е добре да се премине на плащания за дейност?

- Предстоят разговори, но лично аз смятам, че поне в рамките на епидемиологичното положение тези неща могат да продължат. Основната дейност на служебния кабинет е в няколко насоки, лично моята функция е свързана с ваксинопрофилактиката и изготвянето на стандарт за лечение и проследяване на пациенти с КОВИД.

- Ще има ли нов протокол за лечение на пациентите в болничната и извънболничната помощ?

- Да, в рамките на следващия месец. От утре започва една широка дискусия от различни експерти в областта с цел изготвяне на единен протокол за лечение на пациенти с КОВИД, както за леките форми, така и за различните форми при хоспитализации. Той ще е с препоръчителен характер и ще бъде насочен към общопрактикуващи лекари и специалисти в болничната помощ.

- Кои специалисти ще поканите за изработването му?

- В изготвянето му ще се включат различни специалисти от 17 експертни съвета – инфекциозни болести,епидемиология, клинична имунология, микробиология, неонатология, психиатрия, вътрешни болести, пулмология и фтизиатрия и т.н. Един голям екип с различни компетенции и експертно мнение.

- Успяхте ли за времето в МЗ да направите равносметка кои са лечебните заведения, където КОВИД се е лекувал с най-добро качество и на какво се дължи това?

- За съжаление в България няма единен протокол за разлика от другите европейски страни и терапевтичните схеми са различни в лечебните заведения. Имаме поглед върху качеството в болнични заведения, но сега като уеднаквяваме протокола всички ще имат общ подход и качеството на предлаганата услуга ще се подобри максимално. Протоколът във Великобритания се обновява на 15 дни, тъй като периодът на полуразпад на знанията в тази сфера е около 5-10 дни. Непрекъснато има нови терапевтични схеми и медикаменти, които в голямата си част не са регистрирани. Повечето от пациентите, които попадат в болнични условия са над 60 години, със съпътстващи заболявания и така наречените късно открити пациенти, когато има морфологични промени в белия дроб, а тогава лечението е трудно, продължително и скъпо. Създаването на протокола е с цел подпомагане на колегите в различни сфери, както и да дадем насоки за по-ранното и по-бързо менажиране на тази инфекция и най-вече на рисковите групи.

- А каква ще бъде смъртността, която можем да очакваме след като протоколът заработи, ще заложите ли целева стойност?

- Не бихме сложили точна цифра поради много причини, едната от които е, че основната цел на настоящия кабинет е именно ваксиниране на рисковите групи над 60 години. Ако погледнем смъртността днес, ще видим, че са починали 17 човека, от които 98% са 60+ и са с хронични заболявания. Трябва да разберем, че тези пациенти попадат в болница, при тях инфекцията протича по-тежко и в голяма част от случаите те умират, въпреки адекватните грижи, независимо в коя болница са били. Ваксинацията на тези пациенти цели намаляване на хоспитализацията и смъртността.

- Само забавената имунизация ли е причината за по-високата смъртност от КОВИД в България?

- Не е само забавената имунизация, но тя е основната. Другата са по-късното диагностициране на болестта. Българинът като цяло има едно недоверие, когато става дума за имунизация и болница, може би това е част от отговора на въпроса.

- Една от задачите на служебния кабинет е ревизия на досегашното управление, какво показват резултатите например в изразходването на средствата за борба с КОВИД?

- Все още текат различни проверки, така че не бих могъл да дам категоричен отговор.

- Да очакваме ли още промени в начина, по който се управлява пандемията и какви?

- Напълно е възможно. В хода на епидемията могат да се вземат различни решения.

- Има ли вече кадрови промени, които можем да оповестим?

- Не.

- На какво се дължи забавената имунизация у нас?

- Бих искал да не отговоря на този въпрос. В началото беше доста трудно, в момента смятам, че всеки, който желае може да се ваксинира. Дори да е имало объркване и невъзможност сега има достатъчно ваксини и пак казвам – всяка една ваксинация е една малка победа. Който иска, независимо от здравноосигурителния си статус може да се ваксинира. Приоритет на имунизационните кабинети са хората над 60 години.

Сподели в: