Върни се горе

Интервю на министърa на здравеопазването Таня Андреева , в предаването „Тази сутрин“ на БТВ:

03.06.2014 

Ще бъде ли овладян протестът на екипите в Спешна помощ в София? Какви мерки са необходими за българското здравеопазване, за да тръгнат нещата нанякъде?

 

Боледува ли здравеопазването и действително почина ли Спешната помощ? Така казаха вчера протестиращите лекари, че си е отишла.

 

Здравният министър е наш гост. Здравейте, г-жо Андреева.

 

Добро утро.

 

Знаете ли, искат да ви попитам нещо, недай си Боже, нещо ви се случи ето сега, да се обаждаме ли на линейка или да не се обаждаме? Или по-скоро такси да ви викнем?

 

Разбира се, че ще се оsбадим на линейка. Цялото драматизиране от това, че Спешната помощ е починала, няма я, в разруха е всичко, знаете ли това са едни мантри, които се повтарят, но те просто не са верни. Това, че има проблем и го има от години и никой не се е заел да се справи с него, защото наистина е много болезнен, не означава, че всичко е разрушено. Напоследък има една такава тенденция…

 

Само да ви попитам, много личен въпрос, случвало ли ви се е скоро да викате линейка или Спешна помощ? Разкажете ни.

 

Да, случи ми се преди една година и два месеца.

 

И какво се случи?

 

Дойде екип на Спешна помощ. Свекърва ми не беше добре. Дойде екип на Спешна помощ, колегите си свършеха работата, така както трябва да бъде.

 

За колко време, помните ли?

 

За 15 минути.

 

Как минаха тези 15 минути, как си усетихте?

 

Разбира се, че винаги минават притеснително, когато се чака помощ при спешност, при животозастрашаващи състояние. И именно поради тази причина за мен е важно добре да работят. Разбира се, но тук проблемът е в организацията и в контрола на работа на екипите на Спешна помощ. Няма упрек към колегите, чисто професионално как си вършат работата, нито към техните искания по отношение на това да бъдат увеличени заплатите.

 

Но така както говорите излиза, че няма проблеми. Никой не се съмнява, че хората от Спешната помощ бързат, за да дойдат било то при майка ви, свекърва ви или който и да е от нашите близки, или за нас самите. Въпросът е друг – работят ли в необходимо добри условия и има ли достатъчно линейки например, за да се случи всичко, за да бъде покрита София, екипи, лекари, хора, които да си свършат работата? Защото, друг личен въпрос, вие ще отиде ли да работите в Спешната помощ?

 

Два са въпросите – нека да започнем от първия. Първо, искам да ви кажа, че анализът, който ние направихме на състоянието на спешната помощ в страната по отношение на инфраструктура най-вече, на условия, в които работят колегите, и на апаратура – не е добро. Последните линейки и апаратура са купувани по време на Тройната коалиция. Оттогава няма никаква инвестиция в Спешната помощ. Оттогава заплатите в Спешната помощ само веднъж са увеличавани 2012 г. и то отново след протест на колегите.

 

Вие кажете в момента какво правите?

 

Това, което ние вече сме направили, е първо, за Спешната помощ над 140 милиона сме извоювали от Брюксел. За първи път Спешната помощ е фокус в Споразумението за партньорство с Европа, за първи път тази година от бюджетни средства над 20 милиона ще влязат в Спешната помощ, плюс 10%...

 

Заплати, линейки, апаратура – в какво?

 

В оборудване, в линейки, в подобряване условията на труд на колегите. От първи януари, миналата година разговаряхме с колегите, аз им казах – била съм откровена през цялото време – може да дадем 10%. Те казаха – 10%, добре. От първи януари те получиха своите 10%. Моят ангажимент не спира дотук, аз им го казах и преди, казах го и вчера – при наличен ресурс ще продължим да увеличаваме заплатите в Спешната помощ. Но нека да си кажем още нещо…

 

Кажете тези 10% какво означават на практика? За колко пари става въпрос?

 

Ще ви кажа вчера в конкретика, каза се от директора на Спешния център в София, че при тях това е довело до 17% увеличаване заплатите на лекарите, 15% на фелдшерите.

 

Колко е това 50 – 100 лева? Колко е?

 

Чисто в изражение зависи от това всеки каква основна заплата получава.

 

Добре, средно колко получава един лекар в Спешната помощ?

 

Средно около… и това не можем да кажем.

 

Значи нищо не можем да кажем.

 

Не, напротив, ние можем да кажем, когато там влезе човек и извади информацията. Този директор…

 

А ще ми отговорите ли на втория въпрос, на който не ми отговорихте?

 

Дава различна информация за това какво е състоянието.

 

Говорите за д-р Гелев, нали така?

 

Дадоха справки и след това казаха, че справките не са точно тези, които ние сме поискали.

 

Има разминаване – това са вашите упреци към д-р Гелев.

 

Да, сериозни разминавания.

 

Злоупотреби има ли?

 

Пак казвам, когато там влезе някой, който представя информацията обективно, такава каквото е с документи, а не всеки ден в министерството да се представят различни справки, противоречащи си една на друга, тогава аз ще ви кажа…

 

Г-жо Андреева, не може да не знаете колко е заплатата.

 

Тогава аз ще ви кажа…

 

Здравният министър не знае.

 

Сега ще разберем колко е заплатата.

 

Може ли да довърша? Тогава аз ще ви кажа какво е обективното състояние в Спешния център в София.

 

А ще ни кажете ли дали ще отиде да работите като лекар в Спешния център в София?

 

Не. Аз съм си избрала да бъда акушер-гинеколог и съм лекар в болница Шейново.

 

Нека да ви попитам следното – д-р Александър Златанов е човекът, който вие предложихте да поеме Спешната помощ на мястото на д-р Гелев. Сега ние ще се пренесем при Поли Ботева, която е пред Спешния център, за да видим какво е настроените на лекарите. Доколкото разбрахме, не е добре приет. Дори излезе информация, че са готови на жива верига, ако той се появи там и се опита да влезе в длъжност, да поеме работното си място. Нека да видим дали пък случайно имаме такава ситуация.

 

Излъчва се репортаж.

 

Благодарим ти, Поли. Остани там на място, защото може би ще има и други въпроси, на които трябва да се отговори. Какви са тези възнаграждения, за които самите хора не могат да разбират на кого са плащани и какви са тези разминавания?

 

Раздавани някакви пари.

 

Аз не очаквам колегите да знаят. Това се случва в счетоводството и там се водят щатната, числената заетост и това кой какви заплати получава. От справките, защото действително има справки, това са основните заплати. Брутните заплати са в размер на 2-3-4 пъти повече в сравнение с основните. Като прави впечатление, че администрацията взима доста проценти 20-30-40 и нагоре повече, отколкото лекарите и специалистите по здравни грижи. При насрещни проверки, които започнаха да се правят е имало позвъняване на хора, които с в щата на ЦСМП – София, срещу които е отразено заплащане, които са казали, че не работят отдавна вече в ЦСМП – София. Но за всичко това ще бъдат сезирани съответните институции и те ще си направят своите проверки и ще дадат резултатите.

 

Това са директно обвинения към д-р Гелев, така разбирам.

 

Не зная кой го е допуснал, но за мен мениджмънтът, управлението на всяка една структура е изцяло в правомощията на нейния директор.

 

Той каза, че този одит е преднамерен по някакъв начин и е направен много прибързано и без да се стигне до конкретните резултати, и до конкретните… и тези конкретни обвинения са наистина преднамерени, за да се случи една подобна оставка и премахване.

 

Вижте, всеки може както иска да обясни нещата. Одитът прави проверка на документи и тези документи са част от документацията на цялостната проверка. Има всякакви институции в страната, ако някой се съмнява може да ги сезира, за да ги провери и да отидат в Спешната помощ неефективно разходван ресурс.

 

Източвана ли е Спешната помощ?

 

Източвана ли е, конкретно има ли злоупотреби?

 

Нека така да кажем…

 

Кажете го простичко и ясно.

 

За мен са нарушени основни принципи, тъй като правителството много ясно и аз съм го заявила, че вървим към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, работещи в Спешната помощ. Там е точно обратното – администрацията взима повече отколкото медицинските специалисти.

 

Министър Андреева, какво ще правите без екипи? Докато си говорим общи неща и принципни неща, и говорим за това какво е имало и какво няма по принцип, Спешната помощ буксува. Столицата е без екипи и вие търсите варианти в момента от други лечебни заведения да намерите специалисти и лекари, които да запълнят тази празнина. От къде и как ще има плащате на тези хора?

 

Разбира се, моя грижа е, защото всички казват, че министърът е отговорен за всичко, затова абсолютно безусловно ще се намеся в управлението на вяска структура, която не работи така, както трябва да работи. И моя грижа очевидно, след като директорът не се е справил вече много години, прав е проф. Миланов, дефицитът на кадри е от 2000г. и все повече се задълбочава. Не са взети никакви мерки. Моя грижа от болници, на които също министерството е принципал, да осигурим екипи, така че да не остава София без покритие от Спешна помощ.

 

Конкретно кажете откъде ще дойдат тези екипи? Как ще има плащате? Имате ли пари, има ли ресурс?

 

От Окръжна болница, от „Пирогов“, от ИСУЛ, от всички държавни болници, които работят „Спешност“ на територията на страната.

 

Чакайте, аз не мога да разбера…

 

Има ресурс, разбира се, да им се заплати труда.

 

Обвинява се за недобър мениджмънт д-р Гелев, но смятате ли, че ако той не беше добър мениджър, предполагам, че и неговите подчинени нямаше да са доволни от него, нямаше да има тези протести в този случай?

 

За вас доволство ли е да работят 5 екипа и да няма кадри? Да получават 600 лева? За мен това е някакъв нонсенс, не е логично. Не са доволни от това, че няма екипи в ЦСМП – София, че не получават добро заплащане и в същото време истерична е реакцията на това временно, забележете, да влезе друг човек, който има опит в системата в Спешната помощ и да провери какво е обективното състояние. Аз ви казвам всеки ден от ЦСМП – София в министерството пристига различна информация за това колко екипа има, колко линейки има, каква апаратура.

 

Колко екипа имаше тази вечер в София?

 

Тази вечер, колегата каза с колко екипа са работили.

 

Осем.

 

Онзи ден, в неделя, д-р Гелев каза, че има 180 лекари и 36 екипа. Къде е истината?

 

Сега в момента колко са тези екипи?

 

Принципалът има правото да влезе и да види какво се случва в едно лечебно заведение, за което той е отговорен.

 

Влиза новият ръководител.

 

Връща ли екипите?

 

За колко време новият ръководител ще увеличи екипите? Вие какво обещавате?

 

Аз в рамките на две седмици ще изпратя екипи, които да работят с ЦСМП – София. Тук ще отворя обаче скобата, че не намирам за нормално министърът пряко да управлява някои от подопеченети си лечебни заведения, затова те има директори и болниците, и ЦСМП-тата, и домовете за медико-социални грижи. От името на държавата някои управлява в интерес на всички хора.

 

Но вие сменяте директора и след като го сменяте…

 

Да, аз го сменям, защото категорично смятам, че там има нарушения, които влияят на добрата организация на работата. Ето те казват: няма екипи, няма заплащане, няма нищо.

 

Министър Андреева, вие сменяте директора на Спешна помощ, но се говори, че искат да ви сменят вас.

 

Всеки има право, които взима решение за смяната или за оставането на един или друг човек, да вземе своето решение. В моите правомощия е да взема решение за това как да подобря работата не само в Спешната помощ, а и в лечебните заведения. Защото ние ги поехме с 39 млн. оставиха тройната коалиция, с 39 млн. задължения, а ги намерихме след 4 години с 390 млн. Така че аз съм длъжна и съм принципал, и съм длъжна да се грижа за всички. И щом смятам, че някъде не работят както трябва, мога да взема своите решения. А затова дали ще си тръгна друг ще вземе решение.

 

Друг ще вземе решение… В този смисъл имали ли сте разговор с премира Пламен Орешарски? Кога последно се чухте?

 

И снощи, и предишната вечер.

 

И какво си казахте?

 

Държа премиера в течение на това, което се случва и това, което не само правим в момента, но и новите искания, които имат колегите и върху които започваме работа до края на юни месец.

 

Той доволен ли е от това, което правите в момента?

 

Вижте, всяка едно действие във връзка с програмата на правителството, нека да кажем, че първо е за един мандат. Второ, както и националния консултант проф. Миланов вчера отбеляза пред колегите от Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, които между другото са единствените, които поставиха ясни искания по отношение на това как и с какво да се подобри работата им. От Спешния център в София искат две неща – увеличаване на заплатите и запазване на директора.

 

Смятате ли, че този протест, сега в Спешната помощ в София може да ви коства поста?

 

Аз не се притеснява от това, казвала съм го много пъти. Стига с тези постове и с тези оставки. Мен ме интересува докато съм на този пост да мога да взема такива мерки, че да се подобрят условията на работа изобщо в системата. За съжаление батаците са много, наслоявани от години във всяка една област на сектор „Здравеопазване“.

 

Не ви е лесно със сигурност, но пък да видим какво още…

 

Излъчва се репортаж.

 

Министър Андреева, хората са се наслушали на обещания. Как да ви повярват сега, че нещо ще се промени?

 

Доста неща се промениха, ако хората това не го виждат и единственият им аргумент е да бъде запазен д-р Гелев, защото смятат, че това ще подобри условията в Спешния център, които очевидно от години не са добри, те имат право на своя…

 

Или поне ще запазят статуквото, но поне са свикнали на тези пари, защото може и тях да няма… Все пак не допускат д-р Златанов, какво правите вие оттук нататък?

 

Аз пак ще кажа, твърде съм учудена на тази истерична реакция от това временно някой да влезе, да провери какво е обективното състояние е да се направи всичко възможно, за да се подобри работата на центъра. Аз твърдя, че там има ресурс, който може да се даде от този център за повишение на заплатите, от вътрешно преразпределение на ресурса. И не е вярно това, което каза зам.-директорът, вчера аз им казах ясно: аз се наемам и ще има екипи, които да подпомогнат работата на Спешния център в София. Успоредно с това ни предстои и разговор със Столична община, защото един от основните проблеми, които те поставиха е , че няма покритие на неотложните случаи на територията на град София. А това се /…/ в ДКЦ-тата и в болниците.

 

Само да ви попитам, понеже хората пак ще кажат, разбират с примери, числа, простичко да им обясним. Вярно ли е, че в момента една линейка и един екип покриват 200 000 души в Столицата?

 

Не, не е вярно. Не е вярно. Имайте предвид, че, аз пак казвам, всеки ден е противоречива информацията. Д-р Гелев онзи ден каза, че има 180 лекари и 36 екипа, може да се види, каза го по телевизията.

 

Въпросът е колко работят?

 

59 линейки има министерството, които е застраховало. По твърдение пак на директора, те са непрекъснато в движение.

 

Добре, ако не са 200 000, колко са?

 

Има екипи. Точно след една седмица ще ви кажа, след като влезе д-р Златанов, точно ще ви кажа каква е обективната ситуация.

 

И дали е имало злоупотреби, и дали това, което всъщност не потвърдихте, дали се е източвала по някакъв начин Спешната помощ.

 

Това също е много важно.

 

Това, за което обаче исках да ви попитам е хората в страната също протестират и подкрепят този протест, и това, което каза първият събеседник на репортера ни Поли Ботева беше, че в Смолян например мъж също е починал пред спешното, защото там има само една медицинска сестра. Този проблем няма ли да се наложи, да се мултиплицира и в останалата част на страната?

 

Знаете ли, към 1 януари 2014г. има 11 центъра, които са… В страната те са 28, които са със запълнен щаб. Един от тях е центърът в Смолян. Сега ще видим в Смолян, ще отиде проверка, за да видим по каква причина това е допуснато да се случи. Никой от директорите в тези центрове, включително е в центъра на Смолян, не е уведомил, че има проблем с кадрите.

 

Проблем с кадрите има тук и заради ниските заплати, заради условията на труд.

 

Страда цялото здравеопазване. Проблемите са в цялата система.

 

Проблемите са в цялата система, защото и лекарите си тръгват от България. Вчера по зрителски сигнал на хората, които ни се обадиха сутринта по телефона, разбрахме, че в Средец не са изплащани заплатите. Сега нека видим репортаж от това малко населено място, където персоналът на медицинския център получи този месец само половината си заплата. Причината е, че центъра дължи пари и не може да изплати пълните възнаграждения на лекарите, медицинските страни и санитарите.

 

Излъчва се репортаж.

 

Трагична е ситуацията в Средец, г-жо Андреева.

 

Да, трагична е и се обръщам към местната власт, към кмета на Средец да вземе мерки. Това е медицински център към болницата в Средец, на която принципал е изцяло общината. Не искайте от министъра да иззема функциите на кметовете и на местната власт.

 

Факт е, но хората виждат в това държавата и когато един подобен пример бъде даден, те пак виждат държавата. Може би, не точно вас в отговорност.

 

Да, местна власт също представлява по някакъв начин държавата.

 

И нормално ли е това?

 

Всички участници в тази система докато не се ангажират и не вземат мерки тя да се подобрява, нали разбирате, че 1 министър или 16 министъра няма да променят държавата.

 

Вие видяхте ли хората, които работят в тази болница? Видяхте ли, че възрастта им беше със сигурност над 40 години?

 

Виждам почти ежедневно, защото аз пътувам в страната и се срещам с хората и с работещите в болниците. И се изумявам как мънички неща, които са могли да бъдат направени във времето, не са направени. Например ще ви кажа за ТЕЛК-овете. Промяната в Наредбата на ТЕЛК-овете и в Нормативната уредба чака в парламента да бъде гласуван, могла да бъде направена и миналата, и по-миналата, и пред 10 години. Хайде, да не отговарям за греховете на всички. Съгласни ли сте да отговарям само за греховете от една година насам?

 

И за греховете от една година насам опозицията каза, че нищо не сте свършили?

 

На опозицията това й е работата. Затова поискаха от опозицията вот на недоверие на здравеопазване, за да видим с какво опозицията помогна, когато беше на власт, за да се случват нещата по-лесно. Защото всичко това, ако бяха взети мерки, днес на мен щеше да ми е много по-лесно просто само да управлявам системата без да се намесвам, защото всяка промяна минава през реорганизация на работата и контрол на работата. Очевидно това е болезнено, когато се случи.

 

Само да ви попитам, познавате ли д-р Костадин Ангелов?

 

Да, той е директор на Александровска болница.

 

Изтече информация, че евентуално ще ви замени и че това е вариант за поемането на Здравно министерство. Знаете ли за това? Знаете ли тези слухове? Чувате ли ги?

 

Чух вчера, имало е публикация в един от сайтовете. Д-р Константин Ангелов е изключително способен млад лекар, добре се справя с управлението на Александровска болница. Всеки може да заеме моя пост. Няма вечни министри. Рано или късно те си тръгват, въпросът е докато са на поста си да си вършат работата.

 

Благодаря ви. Министър Андреева с актувана информация за всичко това, което се случва в Спешната помощ в София, а и в страната. Видяхме зрителския сигнал, че хората наистина работят с химикали за рентген например, които е трябвало да сменят преди три месеца. Благодаря ви, г-жо Андреева. Само след като стъпи г-н Златанов в длъжност отново ще се възползваме от това да ви поканим, за да кажете имало ли е злоупотреби и източване на Спешната помощ.

 

Поемем ангажимента и ще кажем нещата такива, каквито са. Наистина в момента всеки ден противоречива информация от центъра се поднася в Министерство на здравеопазването.

 

Благодаря.

 

Благодарим ви.

Сподели в: