Върни се горе

27 Март 2014 Министър Tаня Андреева в интервю за „Здравей, България”, Нова телевизия

Много въпроси към здравния министър. Започваме с този, които предизвиква най-много интерес сред пациентите – ще бъдат ли връщани пациенти от болниците, заради новия метод месец за месец, по който ще се дават пари за болниците?

 

Не само тези въпроси. Гледам, че и на Фейсбук страницата ни се задават въпроси за ТЕЛК-овете, имаме и такъв репортаж, но да започнем от това – ще има ли ощетени пациенти и ще бъдат ли връщани пациенти, заради новия начин, по който се финансират болниците?

 

Не, аз не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти, още повече, ако си спомним края на миналата година в какъв тежък дефицит беше за финансиране на дейности касата, и въпреки това не се стигна до връщане на пациенти. Намери се начин дейността на лечебните заведения да бъде изплатена изцяло. Включително имаше и такива лечебни заведения, които бяха изработили повече от 100% от лимитите, които бяха планирани в бюджета за миналата година.

 

Вслушвате ли се, обаче в гласовете на шефове на болници, които казват, че новият метод и новият начин на разплащане може да доведе до щета и то за пациентите?

 

Аз пак казвам: за пациентите съм сигурна, че няма да доведе до щета. Ще бъде трудно на лечебните заведения по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на Националната здраво осигурителна каса (НЗОК), защото практически тя се поема на ръчно управление. През цялото време ще се следи как разходят за ресурс за болнична помощ ще бъде изразходван, непрекъснато ще се правят проверки, ще се правят корекции. Така че за пациентите, аз съм убедена, че няма да има последствия.

 

Обаче, ето, и от пациентски организации, прочетох Стойчо Кацаров, какво казва. Д-р Дечо Дечев, който е шеф на една от болниците, дават пример и питат по отношение на лимитите, ако да речем единият път висите 500 лева, как при надвишаване на лимит после той ще стане 200 лева – санитарките ли ще оперират там? Включително и това се постави като въпрос – нещо, което е 500 лева изведнъж минаваш лимита и струва 200 лева, токът така ли е – изведнъж плащаш до някъде, после той става с друга цена? Сиренето така ли е – дори и такива примери има, въпреки че са свързани с друго нещо?

 

Този въпрос към момента не е актуален. Това беше едно от предложенията, което беше качено за обществено обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването. Това бяха предложения от министерство, от касата, от съсловни организации за над лимитната дейност, която ще се заплаща на по-ниска цена.

 

За определена бройка, за определена интервенция? Има ли последно лимит или няма да има?

 

Не няма да има над лимитна дейност, която да се плаща на по-ниска цена. Тя ще се плаща такава, каквато е след проверка…

 

Няма ли да пострадат пак най-добрите, най-работещите болници, всъщност?

 

Вижте, големият проблем на нашата система се състои в две основни неща. Първото е, че стойността не е остойностена правилно в годините, което ще наложи при преговорите за следващия, и в националния рамков договор, а и в преговорите за пакетите, които касата заплаща, да се намери един баланс между пътеки, които сега са свръх остойностени и това, между другото…

 

За кардиологичните заболявания, например.

 

Има и кардиологични, гастроентерологични, онкологични. Не случайно основният интерес е към разкриване на такива лечебни заведения с такъв профил на дейност. Други, които, макар и малко тази година се качиха стойностите на клиничните пътеки, това е в педиатрията, в акушерството и гинекологията, в инфекциозните, в хирургията. Лека по лека ще вървим към един по-нормален модел на остойностяване. В момента имаме и споразумение със световна банка, което предстои да бъде разписано в съвсем скоро, която ще направи анализ и ще даде препоръки за нови начини на финансиране на здравната система.

 

Обаче голямата цел, каква е? Това не е ли една голяма стъкмистика, казват някой, понеже има един паричен ресурс, ето колко този лист, той не може да стане по-голям, както и да го накъсаме, на каквито и да е парченца, на който и да дадем, това си е разходът. Голямата цел, каква е - просто да се режат пари, за да не надвишават това, което го имат като пари?

 

Не, голямата цел е докато влязат, вие знаете, че имаме предложение за зидове в закони, имаме предложение за, тя вече е готова, методика за национална здравна карта, която щеш определя потребностите и оттам разкриване на лечебни заведения с определен профил. Т.е. докато се завърши целия процес, аз ще го нарека преструктуриране, не реформа, в здравеопазването. Тази година ще бъде тежка за касата, и пак казвам, за съжаление, ще трябва да бъде поета на ръчно управление. Ще видим методиката. Тя още не е одобрена от Надзорния съвет на НЗОК. Тази година ще бъде трудна. От следващата година всички мерки, които предлагаме ще започнат да дават своите резултати и аз се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения.

 

Сега, аз предлагам на вашето внимание, както и на зрителите ни, проблемът с ТЕЛК-те в страната. Онзи ден на нашия зрителски телефон се обади зрител, който каза: чакам си поредно ТЕЛК решение, абсолютно няма кой да ме прегледа, разчитам на тези пари, сериозно болен съм. Цеца Алексова от Бургас провери този сигнал, гледам, че на интернет страницата ни във Фейсбук има такива сигнали, което означава, че проблемът е сериозен не само в Бургас, а и в Сливен и в Ямбол. Да видим този репортаж и Вашия коментар.

 

Репортер: Живко Йорданов е на 39 години от Бургас. В началото на миналата година заболява от туберкулоза и прекарва месец в болница. ТЕЛК му дава 80% неработоспособност за една година. Преди месец решението му изтича.

 

Живко Йорданов: Няма ТЕЛК където да минем да видим дали ще намалят процента, дали ще е същият, няма. Няма и всеки се лута и хората, които се чуват започват работа, защото ще ги изгонят от работа. Те не им дават болнични, дават им до шест месеца и оттам нататък почват да си работят. Това са такива страшни диагнози туберкулоза, заразявания, туй, онуй, те си почват работа, защото няма къде да минат.

 

Репортер: Като Живко през януари са над 900 души. Заради липсата на ТЕЛК, мъжът, който е баща на първокласник, остава без пари от този месец. До сега е разчитал на скромните 230 лева. Неудобно ли Ви е, когато детето Ви иска, а Вие нямате?

 

Живко Йорданов: Неудобно ми е, да. Неудобно ми е, но просто искам от майка ми и му давам.

 

Репортер: ТЕЛК за белодробни заболявания спира работа миналият септември. Причината – липсват лекари. Месеци преди това за проблема вече знаят министърът на здравеопазването, Районната здравна инспекция и общината, но решение на проблема няма.

 

Евелина Трошанова: Първо, защото няма кандидати, които да искат да работят в белодробна, в ТЕЛК. Второто, което е, че няма и млади доктори, които да тръгват да работят.

 

Репортер: Живко има забрана от лекарите да работи, за да не зарази колегите си в цеха, въпреки това той ще прибегне до това. Дори Общата експертна комисия не му дава процента нетрудоспособност, който да му гарантира пари от държавата.

 

Живко Йорданов: Дори предложих, нали, в София да мина, в Пловдив, те ми казаха – районът ви е тук, ще чакате, това е.

 

Репортер: И сега, какво се случва с Вас?

 

Живко Йорданов: Чакаме да се отвори белодробен ТЕЛК.

 

Репортер: Ако не се отвори скоро?

 

Живко Йорданов: Ще чакаме.

 

Репортер: Правим опит да разберем кога отново ще отвори белодробният ТЕЛК. В опитите си стигаме само до охраната на Районната здравна инспекция в Бургас. Директорът д-р Цанова отказа да ни отговори. В същото време разбираме, че десетки сигнали, подобни на този на Живко, са получени при омбудсман на Бургас. Те са от цялата област. Той е информирал всички – от здравни и социални министър, до премиера и председателя на Народното събрание. Отговори няма, затова от Бургас предлагат:

 

Таньо Атанасов: До сега тези граждани имат ТЕЛК решения, в които е определено определен процент. Ако администрацията, в лицето на Министерството на здравеопазването, не може да реши този проблем, тогава да продължат да взимат решения двамата министри да продължат действието на тези ТЕЛК решения, докато администрацията в лицето именно на тези министри не намери решение на проблема.

 

Само един от примерите е този.

 

Отговор има, не е вярно, че отговор няма. Отговор има.Той е заложен в промените в Закона за здравето, които всъщност ТЕЛК-те комисии се сформират включва две основни неща. Основният проблем е, че няма колеги, които искат да работят в тези експертни лекарски комисии. Тъй като до момента съществуваше едно ограничение, че те или са лекари в ТЕЛК или са в друга система, изобщо.

 

И те не искат в ТЕЛК.

 

В момента ние либерализираме този режим и в специализираните ТЕЛК-ове ще могат да минават към общите и второ – в ТЕЛК-овете ще могат да работят и колеги, които имат и друго работно място.

 

Това обаче увеличи ли възнаграждението, защото това ще е стимул при ниските лекарски заплати?

 

Разбира се, за това те ще получават допълнително заплащане. Това е съвсем естествено. Ще се отнася до процента, който се дава за нетрудоспособност искам тук да отворя една скоба, че това е изцяло преценка на експертите. Няма как Министерство на здравеопазването да се намеси и административно да увеличи процента или да се обърне към ТЕЛК.

 

Кога ще се реши проблемът?

 

В момента зидовете вървят на междуведомствено съгласуване, след това предстои да минат през Народното събрание и след това…

 

Срокове, какви очаквате – месец, два, три? Хората чакат.

 

Иска ми се максимално бързо, но за това могат да кажат от парламента.

 

Месец, два или?

 

Междуведомственото съгласуване ще приключи до десет дни и след това, пак казвам, влиза в парламента.

 

Докато всички се бяха втренчили в случая Лясковец, каква информация излезе – свършиха парите, за лекарства за психодиспансери. Имаше публикации предишната седмица – Русе, Добрич от цялата страна някой казват в сметката имаме, пример в Пловдив психодиспансера, 200 лева. Дори няма с какво да храним болните, а сме най-големият психодиспансер. Имаме 290 легла, ако до миналия месец бяхме на колене, сега сме проснати на земята от немотии – д-р Мариана Господинова шеф на центъра в Пловдив. 12 психодиспансера без пукната стотинка от нова година насам, беше заглавието. Така ли е?

 

Имаше забавяне в превода на субсидиите за психиатричните болници. То дойде от новата методика за субсидия въобще на лечебните заведения, в която влезе и субсидията за общински лечебни заведения в отдалечените райони. Забави се одобряването в Министерството на финансите, но по миналата седмица то е факт. Договорите вече са подписани и сумите са преведени.

 

Преведени са на 12 центъра? Решен е проблемът. Решен ли е обаче проблемът на трансплантираните в България? Имаше протести искаха и вашата оставка, изобщо промени в НЗОК. Включително се заговори и за това, че хората, които живеят на хемодиализа няма да могат да се възползват от тази хемодиализа, защото тя ще спре.

 

Сега, тук трябва малко да започнем по-отдалече. Медикаментите, които се заплащат за трансплантирани пациенти се заплащат от НЗОК. Има четири такива медикамента. От четирите, три са безплатни за пациентите. Фирмата, която е притежател на разрешителното за употреба заплаща 66% от стойността, т.е. тя дава отстъпка на НЗОК в цената и 21 лева и малко плаща пациентът като доплащане.

 

Отричат пациентите и казват, че касата плаща най-калпавите, най-евтините лекарства. Лекарите си предписват по-скъпите и пациентите казват: ние трябва да доплащаме 200 лева, а не 21 лева. Това твърдят те.

 

Вижте, аз не зная кой какво твърди. Дори онзи ден имаше една пациентска организация пред прозорците на Министерството на здравеопазването. Две други пуснаха до нас открито писмо, че проблемът им се е решил. Наистина, аз не мога да разбера, всеки има право. Това, което ви казвам съвсем отговорно, че има четири медикамента, оригинали, три от които са безплатни за пациентите, четвъртият с доплащане 21,80 лева.

 

Ефикасни ли са тези лекарства, които се поемат или както казва Иван Димитров от асоциацията, която беше под прозорците ви – всъщност се плаща най-евтиното без да се съобразяват с мнението на специалисти, че трябва да се плати по-скъпото лекарство? Това е, което…

 

Големият проблем е, че когато в една група има оригинал и генерик по правилата на касата тя, наистина заплаща генерика – най-ниската цена. Разликата, ако пациентът иска да ползва, т.е. лекарят е предписал не пациента оригиналният препарат, се поема или от фирмата притежател на разрешителното за употреба или от пациентите. Няма как държавата да заплати тази разлика, защото ако това се направи за една група пациенти, трябва да се направи и за други, за всички останали. Милиони са хората, които доплащат за своето лечение. В този случай, обаче, отново казвам, в групата има четири оригинални медикамента, три от които са абсолютно безплатни, третият е с доплащане 21,80 лева и за този медикамент доплащат 130 пациента.

 

Хемодиализата, истина ли е, че апаратурата има някакъв срок на годност, който изтича средата на годината и на 35 места в страната, ако не се вземат спешни мерки, хемодиализата ще спре? Не вярвам ,че това е възможно, но все пак да попитаме на време.

 

Хемодиализата няма да спре. Действително тази апаратура има работни часове, след които тя или трябва да бъде рециклирана, или ремонтирана, ако има проблеми. Ние имаме консултация с професор Тодоров, който е консултант, който казва, че в момента апаратурата на територията на лечебните заведения, в които имаме хемодиализа, работи. 24% от тази апаратура са стигнали до тези 300 хиляди работни часа, което обаче не означава, че тази апаратура трябва да бъде изхвърлена, напротив, навсякъде в страната имаме данни, че тя е с добра абонаментна поддръжка, защото тя е на територията на лечебни заведения и последно в годините, последното обновяване сериозно на апаратурата е било 2008 година за всички диализи. От 2008 година насам до миналата година са купени в 6 или 7 лечебни заведения нови апарати. Миналата година взехме в Силистра. В момента се ремонтира хемодиализата в Пловдив там също ще бъде...

 

Навсякъде ли ще има техника?

 

Навсякъде ще има техника.

 

Понеже видях кадри от покритието, мисля че бяха от „Пирогов“ модерната реанимация, обаче, в такива големи болници, когато ще направите така, че условията и на труд на и на специалистите? Лично видях по неприятен повод кафе машините по (не се разбира) автоматите пише: верига болници в Германия 52 търси лекари и медицински сестри. Лекарите се подсмихват и викат: ние тук сме останали, ама нас кой ще ни лекува след време? Търсят се специалисти. Ако влезете в тоалетните на някои от отделенията ще излезете с променено изражение оттам. Кога ще има средства такива, че условията и на труд и за пациентите, не само операционните, да са добри?

 

Вижте, аз ще кажа две неща. Първо най-трудно ще ни бъде да се справим с кадровия проблем, защото в годините и то в много години назад, последните 15 години масово заминават новозавършили лекари и лекари, които са взели специалност.

 

Обявите стоят.

 

Обявите стоят и ще продължават да стоят, докато лекарите не получат заплащане, каквото има в страните, в които избират да работят.

 

Поне от половината на това заплащане да получават пак ще е нещо, защото все получават…

 

Ако всичко, което се опитваме да правим и, аз ви казах, с новия модел на финансиране, който от догодина ще се опитаме да въведем. Първо искам да ви кажа, че всяка (не се разбира) се опитваме правим, среща сериозна съпротива, дори в системата, независимо, че непрекъснато се чуват недоволни гласове всяка промяна…

 

Искате ли да ремонтирате едни отделения и да повишите заплатите, няма да има съпротива.

 

Искам да ви кажа, че болниците в страна вече имат, от гледна точка на апаратура, на медикаменти, на медицински изделия, имат изключително в голямата си част, да кажем 80%, имат вече европейско излъчване. Остава ни да работим върху заплащането на лекарите, на медицинските сестри. Пак казвам, това ще е най-трудният процес, защото, с чиста съвест го казвам – аз не съм вълшебница и не мога да поправя злото сторено 20 години назад.

 

Във вашата специалност, какви са заплатите, например?

 

Различни са заплатите. Основните заплати на лекарите се движат между 700-1500 лева в различните страни.

 

Една сервитьорка и продавач в магазин вземат толкова.

 

Разбирам, но разбирате, че няма как изведнъж да ги направя 3000 лева в рамките на пет-шест месеца. Всичко, което в момента се случва, освен това да не забравяме, че лечебните заведения не са бюджетни структури, те са търговски дружества и по този смисъл, ако имат достатъчно приходи от дейност и платена от касата и такава, която се плаща по фондове, те не могат…

 

Като им се забави плащането месец за месец, как да стане?

 

Не, плащането месец за месец не им се забавя. Това са правила на касата и аз не мога, разбира се, да отговарям за тези правила, защото не управлявам НЗОК, но според мен е редно да се провежда контрол, защото нашата система, основното от, което страда, е контрол във всички отношения, не само в сферата на здравеопазването. В този смисъл, в този контрол, включително, по новите предложения за ЗИД-ове ще бъдат включени и съсловните организации.

 

Само да кажа, че ЗИД-овете са поправки в закона…

 

Поправки в закона. Съсловните организации, които имат пряк интерес от това лечебните заведения и съсловието да работят при нормални условия.

Сподели в: