Върни се горе

 

30 Май 2014

 

Министърът на здравеопазването в предаването „Добро утро, България” на ТВ7

 

Веднага започваме разговора с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Добро утро и добре дошли.

 

Добро утро

 

Доста неща Ви се събраха на главата и ми се иска да разясним колкото се може повече от тях в малкото време, което ще имаме. Първо да приключим случая около починалата фотографка, защото там се натрупаха много неясноти. Имаше много различна информация, която пристигна. Сега излиза в крайна сметка, че хората от Спешната помощ носят своята вина, заради това, че са подправили документите, в които са сложили часовете на тръгване и пристигане. Нали така? Това вярно ли е?

 

Да. Вчера официално постъпи доклад от „Медицински одит“, от изпълнителната агенция. Зная, че директорът е оповестил вече резултатите от проверката. Има смущаващи моменти. Този, който вие казахте е един от тях. И в момента изясняваме как се е случило и защо се е случило. Защото за мен това е фалшифициране на документация и съответно този, който го е направил трябва да понесе своята отговорност.

 

Знае ли се за какъв период от време става въпрос? За много минути ли става дума?

 

За 10 минути разминаване.

 

10 минути?

 

Да.

 

Вярно ли е, че когато са стигнали на мястото, не са оказали адекватна помощ?

 

Това, което е записано в одитния доклад на Агенция „Медицински одит“ показва, че не са спазени изискванията по стандарт за това как се действа в случаи, в които трябва да бъде установена смърт.

 

Какво по конкретно имате предвид?

 

Че не е използван ЕКГ апарат, че не е бил наличен дефибрилатор, не са приложени мероприятие за реанимация.

 

Вярно ли е това, което ние вчера поне чухме, че всъщност дефибрилатори има за всички линейки, но те се държат затворени в някакви шкафове и не винаги екипите, които тръгват на спешно повикване имат ключ от въпросния шкаф? Такова нещо знаете ли?

 

Директорът на центъра отрича тази информация, което означава, че или той не казва истината докрай, или колегата, който е бил на мястото в този ден, в екипа, който е тръгнал да спаси младата жена, която за съжаление почина.

 

Щях да питам за дефибрилаторите…

 

Има много неясноти, ние все още ги изясняваме. Центърът за Спешна медицинска помощ – София няколкократно е проверяван, не само сега и в годините. Всички проверки са правени по сигнали. Последната е по мое нареждане, тъй като много и системни греши се натрупаха там. Все пак, оперативно и административно един център за Спешна медицинска помощ се управлява от неговия директор. Той е този, който по правилник отговоря за кадровата политика, за това стандартът по спешна медицина да се спазва, за това екипите да тръгват подготвени, да няма заключени или незаключени неща. Защото смея да твърди, че в годините по отношение на апаратура този център е бил най-добре оборудван. По отношение на кадрите – разбира се, че има проблем с кадрите. Той не е от вчера, той е от години и изобщо засяга медицинската професия. В Спешна помощ има най-сериозен дефицит, има го и в други центрове, но директорите успяват да се справят. Имат политика в посока търсене на кадри. А за Центъра за Спешна медицинска помощ…

 

Това различава ли д-р Гелев от останалите, понеже конкретно за него си говорим?

 

Да, различава го. Имаме неведнъж постъпили сигнали, включително и вътрешния одит на Министерство на здравеопазването в своя доклад описва, че там се държат умишлено незаети бройки, за да има възможност за допълнително разпределяне на материално стимулиране, допълнително заплащане. В това няма нищо лошо…

 

Тоест работят по-малко хора, но да могат да взимат малко повече пари?

 

Малко повече пари от тези, които са на щат.

 

Едва ли някой от работещите би го обвинил при положение, че така или иначе парите са доста малко.

 

Не, дори аз не го обвинявам за това, защото факт е, че в Спешната помощ от години заплатите не са пипани. През 2012 г. бяха увеличени след протест на колегите работещи в Спешна помощ. Тази година ние отново ги увеличихме от 1 януари с 10%. А може би стъпката не е достатъчна. Но това е ресурсът. И на мен ми се иска, ако мога със 100% да им ги увелича – не мога, защото същото е състоянието в психиатричните болници, където увеличихме заплатите с 20%, в центровете но хемотрансфузиология, в домовете за медико-социални грижи, където колегите отглеждат наистина тежко болни и страдащи деца.

 

Обаче сега вероятно Вашите противници ще обвинят за това, че сте знаела всичко това, което се случва в Спешната помощ, че персонално сте се прицелила в д-р Гелев и просто конкретният случай ви е дошъл дюшеш, ако мога така да се изразя, и заради това сега му искате оставката.

 

Д-р Гелев много добре знае откога е проверяван. Той има предписания по докладите. Проверките на ЦСМП не са само от времето на моя мандат.

 

Откога е проверяван?

 

Проверяван е и в годините. Не зная защо не са взимани мерки, но мога да кажа, че в момента, в който министерството направи първите проверки, имаше първите предписания…

 

Имате предвид по ваше време – от последната една година?

 

Да, последната една година д-р Гелев излезе в болнични. Остави свой заместник…

 

Той е четири месеца в болнични. Знаете ли за какво е този четиримесечен болничен?

 

Зная, не искам да го коментирам, защото все пак това касае…

 

Но се знае. Сериозно болен ли е обаче д-р Гелев, след като е в състояние да дава интервюта по медиите вече няколко дни?

 

Не мога да ви кажа дали е сериозно болен. Това, което мога да кажа е, че очевидно вече се чувства по-добре, защото вчера беше и на Здравна комисия, представи и своето виждане по въпроса. Но за мен, знаете ли, за мен има един основен проблем – всички знаем какво е заплащането в Спешната помощ ш за това работим да се увеличават заплатите, а те ще се увеличават всяка година. Всички знаем след задълбочен анализ, всички знаем какво е състоянието на всички центрове Спешна медицинска помощ и филиали в страната. Именно поради тази причина по публичната инвестиционна програма, която е програма на правителството имаме над 12 млн. лева плюс капиталови разходи, близо 20 млн. лева, които тази година, до края на годината ще се види как са инвестирани в Спешната помощ.

 

За масовия зрител процедура 7, процедура 17, процедура 37 нищо не говори и… Едно нещо беше потвърдено обаче – че има процедура, че тя не е била спазена и че ще има персонално търсене на вина от въпросната лекарка, нали така, специално по този случай.

 

Разбира се, одитът ще има тези правомощия, ще наложи необходимата, тоест санкцията. Колегата ще си понесе отговорността. Но пак тук искам да кажа нещо – за оперативната работа, за организацията, за разпределянето на заплатите отговаря директорът на центъра. Министърът, зам.-министърът ресорния, който е д-р Пенков не може да бъде в 28 центъра за Спешна медицинска помощ и още около 100 и няколко филиала в страната.

 

Ще уволните ли твърдо д-р Гелев при това положение?

 

А тук има още една много сериозна… Мен лично ме притеснява на фона на това, че се говори, че колегите са слабо платени, което по принцип е факт. Ще кажа, че администрацията получава 50% до 60% по-високо заплащане, отколкото колегите. Главният счетоводител взима заплата от около 2300 лева, шефът на автопарка взима заплата около 1700 лева, средната заплата на лекарите е 1000 – 1100 лева. На сестрите – 700 лева.

 

И въпреки това лекарите излизат в подкрепа на това ръководство очевидно.

 

Аз не мога да кажа дали това е спонтанен протест, дали е протест, който от някого и иницииран или от самия д-р Гелев, който от 16 години е шеф на Центъра за Спешна медицинска помощ, но ако той го управляваше добре - нямаше да имаме такива случай. Нека тук да стане ясно – има ситуации, при които хората загиват в мига, в който им се случва при инсулти, при инфаркти, при други състояния. Но не е допустимо, тоест те нека да загиват, но въпреки нашите усилия. Не е допустимо в XXI век да загиват хора, защото не са спазени основни правила на лекарската професия.

 

Има ли вариант да се откажете от идеята за уволнения на д-р Гелев, заради протестите?

 

Вижте, аз мисля, че през тази една година показах… имаше подобни реакции и с онкологията и навсякъде показах, че мога да устоявам на натиск. В случая аз пак казах – няма да позволя, заради това, че някой отсъства месеци наред, заради това, че липсва организация, заради това, че има апаратура, но тя не се използва, няма да позволя да умират хора. Това е. Аз съм и лекар и аз наистина се учудвам на колегите, които са готови да си тръгнат, да обрекат гражданите на град София, заради това, че в момента има, наистина има внесен доклад и той е внесен доклад от ресорната дирекция, от ресорния зам.-министър на базата на всички проверки, които са правени от инспектората, от „Медицински одит“, от вътрешния одит. Има внесено предложение за отстраняване на д-р Гелев от поста. Това, което в този момент аз ще направя, тъй като той е в отпуск и няма как да бъде уволнен ще назнача, временно ще командировам друг колега там, за да може центърът да нормализира своята работа и колегите да бъдат на местата си като лекари.

 

Готова ли сте с името?

 

Не съм готова. Имам предложение в доклада. Ще си призная, че един от колегите не го познавам. Докладът дойде буквално вчера преди да отида на комисия. Единият от колегите не го познавам. Ще се срещна с него и след това ще вземем решение с ръководството на МЗО.

 

Докога трябва да е ясно името?

 

До понеделник трябва да бъде ясно.

 

Ако искате да споменем някои от мненията във Фейсбук. Теменуга Минчева пише преди малко: Защо докато не се случи смърт на пациент, никой не се оплаква и не стачкува? Защо не стачкуваха миналата седмица, преди две седмици или преди месец срещу условията на труд, които са били същите? Този път министър Андреева да бъде министър на всички българи, а не лекар. При смърт на човек никога няма само един виновен.

 

Различни предложения за решения – на първо място парамедиците. Второ предложение – какъв е проблемът млади, новозавършили лекари да работят в Спешна помощ? Те вероятно ще имат интерес да се научат в такива тежки условия и дори да има текучество в тези звена, за да се развиват и да специализират колегите. Това е мнение от лекар, д-р Росица Пенева, която ни е писала. И също така още едно мнение, което показва проблемите, които случаят с Елизабет показа: Пациентите нямат вина за заплатите на лекарите. Как трябва да знае пациентът дали е спешен или не? По повод това, че се викат ленейки за всичко. Работата на лекаря и да успокои пациента, а не да го доведе до нервна криза. Общо взето какви са вариантите да се намери решение?

 

Вижте, има един безспорен факт – колегите, работещи в Спешната помощ, може би това е най-невралгичното място. Не само по отношение на това, че те оказват помощ в спешни, в животозастрашаващи състояния, те са подложени на неизвестност от това на какво място отиват, при какви хора отиват. Вие знаете за фалшиви адреси, при които се викат лекари. Буквално се подиграват с тях. Нападателство върху лекари. Ние инкриминирахме това посегателство върху лекари, върху специалисти „Здравни грижи“. Има вече дела за хора, които са си позволили подобен род…

 

100 лева глоба за това, че е ударил лекар.

 

Защото нека тук да си кажем и другото, според мен нашето общество боледува тежко. Това да нападаш лекари, да бъдеш против учителите, това е, знаете ли, сериозно заболяване. Във всички останали страни това са свещени професии. В същото време обаче и лекарите наистина са призвани да бъдат тази част, на която никой друг не може да даде съвет, освен лекарят в такива състояния. Просто те притежават едно знание, което никой друг не може да има, в следствие на години обучение. Що се касае до работещите в Спешна помощ, вие може би вече знаете, че от септември месец, тоест от новата учебна година, започва обучение на парамедици и лекарски асистенти – колеги, които ще влязат в Спешната помощ. Но първият випуск ще бъде след три години. Тоест ние ще имаме един труден период кадрово. Аз лично смятам да отворя приемна в Министерство на здравеопазването, където всички млади лекари и колеги, които вече имат опит и искат да работят в ЦСМП – София, аз ги призовавам да заповядат на етажа, на който съм аз – на първи етаж, в кабинета на министъра. И нека да видим дали няма желаещи да работят в ЦСМП. А на колегите им гарантирам, че ще си получават заплащането такова, каквото е сега. Аз ги разбирам, те се безпокоят вероятно, че с промените, ще се променят условия, ще се промени заплащане – никой няма да го допусне. Всички имаме интерес и най-много хората това, ЦСМП да работи. Аз получих и едно писмо от кмета на София. Тя също е притеснена за всичко, което се случва.

 

Когато протестират, както беше примерно вчера, кой изпълнява функциите на Спешната помощ, ако някъде, някой подаде сигнал?

 

Това и аз попитах, как 9-10 линейки бяха пред Министерство на здравеопазването, какво се случи през това време?

 

При положение, че казват, че 13 са на терен, 10, ако са пред министерството, какво става тогава?

 

Това и аз попитах.

 

И получихте ли отговор?

 

Екипите защо не са на адреси? Защо линийките не са на адреси? Сега и за това ще бъдат проверени.

 

Смятате ли, че има политически мотив?

 

Просто има правила и те трябва да се спазват. Това искам да кажа. Няма значение кой е министърът. Има правила и те трябва да се спазват от всички. Имам такава информация, че тук има и политически елемент. Аз не искам да го дискутирам, защото това не може да бъде доказано. Това обаче, което правим е сега ще минем да атестираме всички центрове за Спешна медицинска помощ в страната. И нека тук да кажем – до края на година ще бъдат модернизирани над 35 центъра за Спешна медицинска помощ. Ще бъдат купени линейки, половината от тях ще са високопроходими. В тях ще има апаратура за телемедицина, тоест ще има директна връзка между линейката и лечебното заведение.

 

Остава да има и кой да работи с тях.

 

Но… има тук едно голямо „но“, можем да модернизираме, можем да оборудваме, можем да купим линейки, можем да повишим заплатите, но ако куца организацията, ако колегите работещи в Спешна помощ не спазват правилата и директорите не контролират този процес – нищо няма да постигнем.

 

Само ни кажете, защото сме на финала, лекарите отново ще излязат в 11 ч. на протест, очевидно пред министерството, ще се срещнете ли с тях и очаквате ли да се намери бързо решени?

 

Да, ще се срещна с тях. Аз съм подготвила едно писмо, с което ги каня на среща в понеделник, тъй като днес в парламента ще се гледа промяна в Закона за здравето по отношение на специализацията на джипи-тата и ще има вот на недоверие към кабинета, аз трябва да бъда там, за да подкрепя моя колега министъра на енергетиката и изобщо кабинета, защото ние сме един отбор. Никой не може сам да свърши нищо, ако няма помощта на колегите си в други сектори.

 

Няма да Ви питаме дали смятате, че вотът на недоверие има шанс да мине, защото ми е ясно какво ще отговорите.

 

Ще видим.

 

Добре. Благодарим Ви много, че бяхте при нас. Надяваме се, че тези неща, които обещахте ще се случат в името на доброто на всички ни.

 

Вие ще ги видите.

 

Благодаря.

Сподели в: