Върни се горе

31 Март 2014 г. Министър Таня Андреева в интервю за БНТ „Денят започва“

 

Таня Андреева – министър на здравеопазването, в интервю за предаването "Денят започва" на БНТ

Водещ: Започваме важен
разговор с министър Таня Андреева за съдбата, за бъдещето на болниците, за това по какъв начин Касата ще се разплаща с тях и дали ще има някакви промени за пациентите. Добро утро.
Таня Андреева: Добро утро.
Водещ: Да започнем обаче с ваш коментар по темата, която предизвика много коментари на страницата ни във Фейсбук „Денят започва“ за употребата на марихуана за медицински цели. Знаете делото миналата седмица в Ловеч, което предизвика, вниманието привлече на много хора.
Таня Андреева: В много страни се води тази дискусия. У нас чисто медицински тази дискусия все още не е засегната. Това, което към момента се прави е на експериментално ниво да се изследват активните съставки на марихуаната. Евентуално с перспектива те да се използват като аналгетици, но фактът, че фармацията е подсигурила такива опиуидни анагелтици, някоои от тях дори много по-силни от активната съставка на марихуаната, които могат да бъдат използвани в случаи, при които трябва да се копира силна болка, така че аз смятам, че към момента тази дискусия не е актуална.
Водещ: Вие като министър бихте ли подкрепила една такава дискусия, ако започне в парламента, да речем? И каква би била вашата позиция, ако законодателят реши да либерализира режима и да позволи марихуаната да се използва за медицински цели?
Таня Андреева: Лично, ако питате, моето мнение – не.
Водещ: По-скоро не?
Таня Андреева: По-скоро не.
Водещ: Сега да продължим и към другата тема, която предизвиква също много дискусии, за това как ще се финансират лечебните заведения? Любопитен коментар, днес попаднах на него във в. „Стандарт“, във ваше интервю за това, че всъщност лечебните заведения, които са с най-големи задължения са с най-много приходи от Здравната каса. Кой лъже системата?
Таня Андреева: Аз не бих казала, че тези, които са с най-големи приходи са в опит по някакъв начин Касата да бъде източвана. Напротив, смятам, че точно тези болници, това показва, че точно тези болници са гръбнака на българското здравеопазване. Това са големите, университетски и многопрофилни болници, през които минава действително около 70-80% от пациентите. Разбира се в тях включвам и някои от по-големите частни лечебни заведения. Но това показва само едно и в крайна сметка, това и в началото беше констатирано, че повечето работа води до по-голяма задлъжнялост. Тоест по-голямата комплексност, която се представя от медицинска дейност в тези лечебни заведения, води до това, че те влошават финансовите си резултати. И именно поради тази причина се опитваме и с новите правила, които въвеждаме, всички лечебни заведения да работят при равни условия. Ако има конкуренция, тя трябва да се случва в условия на равнопоставеност и тогава аз съм убедена, че или пазара от само себе си ще се регулира пазарът на здравни услуги, защото в крайна сметка Касата е един купувач на медицинска дейност, на медицинска услуга, която заплаща или просто всички болници ще бъдат обречени, които работят добре и много.
Водещ: Ще бъдат ли поставени болниците при такива равни условия, за които говорите с новата система на плащане, едно от мерките, които предприемате и за която настоява и Касата – да се плаща месец за месец?
Таня Андреева: Това, че ще се плаща месец за месец показва две неща. Първо, че Касата е в трудна ситуация и такава ще бъде през тази година, защото всички мерки, които се предлагат, те ще заработят най-рано в края на годината или началото на следващата. Тоест налага Касата да мине практически на ръчно управление, за да могат да се следят всички дефицити и преразходи в системата на болничната помощ. От друга страна това няма да реши проблема, който преди малко споменахме. Там ние въвеждаме мерки, при които всички болници ще трябва да работят комплексна медицинска услуга, тоест ако отговарят на стандарта и на нивата на компетентност за определена медицинска специалност, определен профил, те ще трябва да изпълняват всички клинични пътеки. В против случай Касата просто няма да сключва договор с тях, както и още едно условие, че всички лечебни заведения, пак казвам, които отговорят на стандарта ще трябва да работят и по спешност. Тоест този подбор на клинични пътеки, на свързани с това пациенти, смятам че не е здравословен за системата и води до нелоялна конкуренция между лечебните заведения.
Водещ: Какво ще се случи с болниците, които не успеят да покрият тези критерии?
Таня Андреева: Тези, които не успеят да покрият критериите, ще си търсят свои начин, по който да работят или да бъдат финансирани. Когато се използва публичен ресурс, когато един пациент си е внесъл здравната осигуровка, това предполага, че когато попадне в дадено лечебно заведение няма да му бъде отказана, особено при спешност, помощ. Вярно е, че здравната осигуровка покрива само един пакет от дейност, но този пакет включва всички клинични пътеки, за които заплаща Касата. Така че е недопустимо, ако в дадено лечебно заведение да кажем има, импровизирам, гастроентерологично отделение, когато пациентът отиде, те да му кажат, с язва да кажем, на дванадесетопръстника, те да му кажат „ние обаче язва на дванадесетопръстника не работим, работим еди-какво си“.
Водещ: Тоест всъщност два са вариантите, ако една болница не може да покрие тези критерии – или фалира и тя ще бъде закрита, или пък там да влезе частен инвеститор. Една идея, която също вие лансирахте и споменахте.
Таня Андреева: Така е, аз лично смятам, че това е бъдещето, под някаква форма на публично-частно партньорство, не точно по този закон, защото той не е работещ, но има други закони, по които това може да се случва и това е най-добрият начин. Аз лично се учудвам, че по-рано по този начин не е била либерализирана системата. Това е най-добрият начин, дори за някакъв баланс и нормалност, защото поради тези ограничения до момента, единственият шанс на частната инициатива е било в това да разкрива свои лечебни заведения. А спокойно тази частна инициатива е могла да влезе в държавни, в общински болници и днес да не сме изправени пред този тежък проблем, при който има много договорни партньори Касата. Те в годините, в пъти са се увеличили, а ресурсът на Касата практически е с по 10-15% на година се увеличава.
Водещ: Не е ли опасно обаче, няма ли риск при едно такова партньорство, да речем да се водят към фалит умишлено общински болници, общински здравни заведения, така че да влезе определен частен инвеститор там? Как ще гарантирате, че няма да се случи?
Таня Андреева: Това е въпрос на договаряне между двете лечебни заведения, разбира се и с участието на принципала на всяко едно от тях, така че да не се стига до там. Ние днес имаме такива лечебни заведения, които са сключили изключително неизгодни договори с частни такива и разбира се това се отразява много сериозно и на финансовото им състояние. Има начин това да се контролира, просто се правят договори, които защитават и двете страни.
Водещ: От проверките, които правите в момента в лечебните заведения, защо и къде сметките не излизат най-много? Затягат се коланите, така че да може Касата все пак да се справи, казахте, че това ще бъде най-трудната година. Какви проверки правите и какви са резултатите? Имате ли някакви междинни резултати до момента?
Таня Андреева: Аз не мога да говоря за Касата. Те имат свой план за проверки и правят проверки по сигнали. Това, което показва медицинският одит, Изпълнителната агенция „Медицински одит“, която е на разпореждане на Министерство на здравеопазването, показва две основни неща. Първото е, че част от лечебните заведения са декапитализирани. Това е много сериозно констатация и то не от вчера, това вече продължава в рамките на няколко години. И второто, което е изключително важно е показва, че в някои лечебни заведения нивата на компетентност не са изпълнени от гледна точка на кадрите. Пак това не е от вчера, това е едно наследство. Жалкото е, че нищо не е предприето до момента и много възможно е част от отделенията в тези лечебни заведения, просто да прекратят или да свият обема на своята дейност, поради това, че не отговорят на нивата на компетентност.
Водещ: Как ще търсите обаче кадри?
Таня Андреева: Това е най-трудният проблем, защото в годините две неща се изпуснаха. Първо увеличаване на заплатите на работещите в сектора, изключително важен мотив и второто е, че лекарите се превърнаха в един хора, които за да могат да достигнат някакъв стандарт на живот, са принудени да работят в повече от едно лечебно заведение, пък и в извънболничната помощ.
Водещ: Проблемът е ясен, диагнозата е ясна. Какво обаче е решението?
Таня Андреева: Това, което ние започваме да правим, за съжаление ние ще го правим в болниците, които са 100%, тоест са второстепенни разпоредители на министерството, на спешната помощ, психиатриите, започваме постепенно, тази година вече го направихме, увеличение на заплатите 20% в психиатричната помощ, 10 в спешната. Като разбира се, за лекарите малко повече, за сестри, санитари и шофьори – по други коефициенти. Ние ще работим върху това – увеличаване на работните заплати и модернизиране на базата и на условията, в които колегите работят. Второто, което е изключително важно е да се помисли за едно преструктуриране, особено на болничната помощ, тъй като в момента поради големия брой лечебни заведения, разбира се много отделения в тях, кадрите са доста разпръснати в страната. Би могло спокойно, да кажем, да се направи едно окрупняване, под една обща шапка, един холдинг или управителен съвет на лечебните заведения в дадена област, така че те да могат сами да менажират целия процес, както по медицинската дейност, така и административно.
Водещ: За да завършим темата с проверките – вярно ли е, че частни структури източват държавните болници? Каква е информацията, с която разполагате? Имате ли конкретни примери за това? Споменавате във Велико Търново и Враца…
Таня Андреева: Има такива структури в страната. Да, има такива структури в страната.
Водещ: Какви са тези частни структури, които точат болниците?
Таня Андреева: Това са предимно кардиоинвазивни клиники, които работят на територията на държавни лечебни заведения със сключени договори, които са изключително неизгодни за държавните или общинските болници. Труден е…
Водещ: Кой е допуснал да се сключат тези договори?
Таня Андреева: Това се прави по решение на съвета на директорите на лечебните заведения, когато се отдава до 5% от стойността на капитала на дружеството. На повечето места това е решение, което е взето от съвета на директорите и са подписани тези договори.
Водещ: Те обаче са неизгодни за държавата.
Таня Андреева: Те са неизгодни за държавата. Видинската болница успя да прекрати тези договори. Във Велико Търново се водят дела. Има за съжаление и лечебни заведения, в които обаче тези договори са добре направени и няма клаузи за прекратяване преди изтичане срока на договора.
Водещ: Това начин за източване на държавата ли е?
Таня Андреева: Това е начин за източване на, практически за фалиране на лечебни заведения.
Водещ: Тоест умишленият фалит, за когото говорим?
Таня Андреева: Да, би могло да се каже.
Водещ: Има ли начин, има ли механизъм Здравното министерство да прекрати тези договори или по някакъв начин да се намеси?
Таня Андреева: Тези, които сме могли да прекратим – сме ги прекратили. Другите, за съжаление, е трудно. Препоръчала съм на директорите на такива болници да предоговорят условията, доколкото това е възможно, защото, разбира се, това е процес между две страни. В противен случай, разбира се, че принципалът ще се намеси по други начини, защото не може да се допусне… има лечебни заведения, които са единствени на територията на града и не може да се допусне те да бъдат фалирали.
Водещ: Понеже споменахте психиатричните клиники, знаете след Лясковец вниманието и фокусът на обществото се насочи изключително много към психодиспансерите. Продължава ли забавянето с парите към психодиспансерите?
Таня Андреева: Не, парите за дейност са изплатени на второстепенните разпоредители, на психодиспансерите и на болниците. Тук искам да кажа, че във връзка с методиката за субсидиране на лечебните заведения, предстои разплащане и с малките общински болници в трудно достъпните райони. Вие знаете, че това е нова част от субсидията. Ангажимент на държавата е да подпомага тези лечебни заведения, в които пациентите, особено в по-малките места, наистина за тях това е шанс за първа помощ, за помощ по спешност, преди да бъдат стабилизирани съответно или преведени в по-голямо лечебно заведение, или лекувани на територията на общинските.
Водещ: Заговори се за смяна на модела и това, което вие казахте за това как да се финансира психиатричната помощ, дойде една идея, ако не се лъжа от ГЕРБ, да стане чрез клинични пътеки. Възможно ли това и нуждаем ли се от смяна на модела в тази посока?
Таня Андреева: Знаете ли, в Министерството имаше работна група от специалисти, водещи психиатри, за моя най-голяма изненада мненията се разделиха на две. Едните са психиатричната помощ да остане ангажимент на държавата, както това се е случвало до момента. Втората теза е да бъде финансирана тази дейност по клинични пътеки. Резултатът от тази… работата на тази група е нула. Тоест те не можаха да се обединят около едно общо становище. Сега свикваме втора група, на която ще поканим и външни експерти, очевидно в тази специалност на медицината не могат много да се разберат колегите, за да можем да стигнем до някакво единно решение. Но моето лично мнение, разбира се, че държавата засега малко е плащала, но този ресурс, както вече споменах ще се увеличава всяка следваща година, но моето лично мнение е, че е добре психиатричната помощ да остане финансирана, на този етап, от държавата. Защото това са много специфични и много тежки заболявания, не, че няма и други такива, разбира се, но те крият редица рискова. Както и със случая в Лясковец и докато не се намери един плавен механизъм, при който за всички заболявания да се плаща, защото клиничните пътеки не покриват всички заболявания по /…/ единици е по-добре държавата да се грижи за това.
Водещ: Каква е издръжката в момента на един психично болен?
Таня Андреева: Не мога да ви кажа средната стойност, но нека не цитирам, рискувам да не бъда точна.
Водещ: Кога обаче ще има единен регистър на психично болните в България, защото се оказа, че това е проблем? Говорихме тук и с националния консултант, оказва се, че не е ясно колко души са регистрирани като психично болни у нас.
Таня Андреева: В момента не е ясно, защото има такива регистри във всеки диспансер, сега център. Аз вече поех ангажимент и сме направили група, която да работи по изграждане на единен регистър за психично болни. Завърши работата по диабетния регистър, сега предстои за психично болните, след това ще се прави и регистъра за редки болести.
Водещ: Кога може да очакваме резултат?
Таня Андреева: Мисля, че до есента ще има такъв регистър.
Водещ: До есента. До пролетта обаче, до 16 април, една друга дата важна излезе през последните два дни, след протестите на трансплантирани пред министерството, заради липсата на лекарства и всъщност не, заради липсата на лекарства, а заради това, че трябва да доплащат. Оказва се сега, Здравното министерство каза, че след 16 април ще бъде актуализиран списъка на Здравната каса и хората ще могат да получават, да имат достъп до всички необходими лекарства. Така ли е наистина?
Таня Андреева: Тази тема е малко по-сложна, не може да бъде обяснена по този начин. Лекарствата за трансплантирани, това са имуносупресивните медикаменти, които са в позитивния списък и Касата заплаща, към момента са 4, от които 3 са безплатни за пациентите. За третия медикамент пациентите доплащат 21,80лв. Тук искам да отворя една скоба и да ви кажа, че абсолютно за мен е неприемливо това разделяне на пациентите, защото има и други пациенти с тежки заболявания, които също доплащат. Държавата не може да доплаща всички разлики в системата. За съжаление, аз пак казвам, пакетът, който покрива Здравната каса е ограничен, медикаментите, които… тоест стойностите на медикаментите, които ги покрива по определени правила и критерии, които Касата е разработила.
Водещ: Вярно ли е, че Касата плаща за най-евтините лекарства?
Таня Андреева: Това е така, да. Касата плаща за най-евтините лекарства. В тези групи, които споменах и четирите медикамента са оригинали, като последният имаше в групата си и генерик, който всъщност Касата покрива тази цена. Предстои тази въпросна дата, 16 април, генерикът да излезе, да бъде заличен от списъка и тогава ще остане само оригиналът, за който… отново ще бъде безплатен за пациентите.
Водещ: Ще доплащат ли трансплантираните за лекарствата след 16 април или Касата ще покрива абсолютно всичко?
Таня Андреева: Касата, аз и в момента казах, тя покрива 3 медикамента напълно, четвъртия на терапия със 130 пациента, пациентите имат частично доплащане. Този въпрос обаче може да се постави и за хората, които са с хипертония и с хиляди други заболявания, за които доплащат. Пак казвам, това са правила на Касата, няма как аз да се намеся, както и няма как държавата да поеме всички доплащания в системата. Просто нека да кажем на хората истината, която, според мен, твърде дълго им е спестявана. Касата заплаща определен пакет от медицинска дейност, поради факта, че лекарите не отказват на пациентите и се опитват в рамките на тяхното заболяване да направят всичко, в крайна сметка това рефлектира върху финансовия ресурс на лечебните заведения. Тоест или да спрем да си говорим за лечебни заведения, които задлъжняват и са на път да фалират, или да започнем да говорим за истината. Истината е такава – или трябва пациентите сами да доплащат, или трябва всички, които са ангажирани към системата да си внасят здравните вноски, така че Касата да разполага с по-голям ресурс, защото тя работи с тези пари или трябва да се въведе някакъв допълнителен пакет, който обаче да се поеме от доброволен фонд или пък, защо не и някакъв допълнителен пакет, в който Касата да може да разплаща всичко останало, за което пациентът не иска да плати, извън основния пакет.
Водещ: Със сигурност обаче за тези мерки няма да има време до края на годината. Това означава ли, че в средата на тази година може да се наложи актуализация и с всички мерки, които предлагате досега ще успеете ли да избегнете такава актуализация?
Таня Андреева: Мерките, които и министерството предлага с промените в законодателството, и Касата, които ще предприеме…
Водещ: Ще влязат от догодина?
Таня Андреева: Практически аз се надявам бързо да минат през Народното събрание и да влязат в сила час по-скоро. Но това не означава, че ефектът ще бъде моментален. Това е процес и този процес ще се развива поне няколко месеца. Аз лично очаквам в началото на следващата година, ако до лятото се приемат промените, в началото на следващата година да се види резултатът от тях.
Водещ: И от къде ще взимаме пари за здраве, ако Касата се окаже, че от средата на годината няма как да се разплаща?
Таня Андреева: Това казах и в самото начало, за това Касата се поема практически на ръчно управление, за да може да се следи всеки дефицит в системата. Неслучайно и в закона е заложено, че на полугодието ще се гледа бюджетът на Касата и ще се мисли по-нататъшни действия.
Водещ: Очаквате ли лекарски протести? Това, което стана ясно като недоволство, заради новия механизъм на разплащане към болниците, очаквате ли това недоволство да ескалира в идните седмици?
Таня Андреева: Вижте, най-лесното е да има недоволства, да има протести, но аз мисля, че всеки участник в системата има интерес, включително и лечебните заведения имат интерес от това системата да е стабилна и да не се стига до много неблагоприятни финансови резултати. Затова лично моята препоръка към всички колеги, аз също съм работила като лекар и ще работя в бъдеще, била съм и директор на лечебно заведение, зная колко е трудно в такива моменти, но протестите и паниката не помагат. По-добре е всички да се придържаме към една нормалност, защото също така зная какви начини се търсят, за да си дофинансира дейността всяко лечебно заведение. По-добре да разговаряме, както и досега сме го правили със съсловните организации, с колегите представители на различните лечебни заведения- областни, университетски и общински, и в крайна сметка винаги сме намирали пътя. Само си спомнете, че миналата година това правителство плати повече от 70 млн. плюс 100 за тази година от недофинансирани дефицити на бюджета на Касата заложен за 2013г.
Водещ: Благодаря ви много. Министър Таня Андреева за това, което се случва в здравеопазването.

 

Сподели в: