Върни се горе

Линк към интервюто на зам.-министър Светлана Йорданова "Тази сутрин", БТВ

 

Водещ: Всички въпроси и притесненията на хората от „Младост” сега ще отправим към зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, която е тук в нашето студио. Здравейте.
Светлана Йорданова: Здравейте.

Водещ: Умишлено ли се бави преместването на Центъра? Хората казват, че според тях това е умишлено и че ги лъжете със сроковете.
Светлана Йорданова: Постарахме се максимално да информираме гражданите в район „Младост” относно нашите намерения. Няма никаква връзка между предстоящия ремонт на сградата и преместването на метадоновата програма. Не виждам никакво логично обяснение на думите, които преди малко чух – по никакъв начин не сме показали през цялата ни работа през последните две години, че поетите ангажименти, които отгоре на всичко са давани не на четири очи, а са публикувани на официалната страница на министерството, не са спазвани.

Водещ: Кога е срокът, нека да кажем, до когато ще бъде преместена тази програма?
Светлана Йорданова: До края на тази година. Днес сме, няма още средата на ноември – мисля, че е безпочвено и няма от какво да се притесняват гражданите на „Младост”. Думата, която е дадена пред тях, ще бъде спазена категорично. Министър Ананиев няколко пъти беше потвърдил това нещо и нека останат с твърдо убеждение, че това няма да се промени.

Водещ: Да, но ето хората казват така – бавят ли се, бави ли се излишно в момента преместването и искат незабавно да се случи. Възможно ли е това?
Светлана Йорданова: Вижте, става въпрос за пациенти. Нека не забравяме, че тук не става въпрос за преместване на 20 чувала с картофи. Освен пациентите, това са хора, които работят с тях – психиатри, психолози и социални работници. Шапка им свалям на тези хора, че през тези години те работят с най-тежкия контингент на хората, които са изпаднали в беда. Нека не забравяме и не ги приравняваме нашите пациенти с криминалния контингент. Всички тези пациенти, зависими, които имат криминогенни прояви, тези които са опасни за хората, те се лекуват в съвсем различни условия. Тук става въпрос за доброволно лечение, не става въпрос за принудително лечение. Тези пациенти категорично не са опасни.

Водещ: Добре, кой обаче е взел решението този Център, тази програма, да се настани точно там да блоковете на хората? Основните им притеснения, ето те казват, че не са срещу хората, а за това кой е взел решението метадоновата програма да бъде точно там – до детски градини, до блоковете.
Светлана Йорданова: Имахме много кратки срокове, в които бяхме задължени да освободим сградата, която стопанисвахме на „Пиротска” 117. Ние нямахме кой знае колко много възможности. В тази връзка…

Водещ: А чие е решението да бъде в момента там?
Светлана Йорданова: На Министерство на здравеопазването. Не виждам нищо лошо в това министърът на здравеопазването да осигури лечение и всяко едно друго действие би било дискриминационно по отношение на нашите пациенти.

Водещ: Значи на министъра е това решение, така ли?
Светлана Йорданова: Това е на ръководния екип решението. Това са нашите пациенти…

Водещ: На общия ръководен екип?
Светлана Йорданова: Това са нашите пациенти. Не става въпрос…

Водещ: Не, въпросът е наистина кой е подписал решението Центъра да бъде там?
Светлана Йорданова: Наше е решението, на ръководството, на министъра, на ресорния зам.-министър. Ние не бягаме от тази отговорност, която в момента се стоварва. Ние не виждаме…

Водещ: А предвиждахте ли, че ще има проблеми? Защото най-логичното е, когато преместите подобна програма, между училища и детски градини, жилищни блокове, да има протести.
Светлана Йорданова: Има огромна стигма върху хората, които са зависими и търсят помощ и подкрепа. Основно, повтарям, че хората, които се лекуват в метадоновите програми, те са на доброволно лечение. Това са хора, които в 80 процента от случаите имат работа, имат семейство, имат деца. Грижат се за болните си родители. И ако ми позволите…

Водещ: Да, но тук става въпрос и за работа най-вероятно и с хората по принцип, които ще бъдат в обкръжение или ще попаднат в тази ситуация, за да им се обясни това, че те се лекуват доброволно, че не са от криминогенния контингент.
Светлана Йорданова: Ние направихме опит на срещата, която проведохме и сме готови да продължим тези срещи, въпреки че отново повтарям, ангажиментът на Министерство на здравеопазването няма да бъде променен и метадоновата програма ще бъде преместена. Нека не правим грешката – и надписът не е коректен, това не е Национален център по наркомании. Национален център по наркомании е слят заедно с Национален център по обществено здраве и анализи и се намира на „Акад. Гешов”.

Водещ: Добре, за вас би ли имало проблем например този център да се намира да вашия блок, там където вие живеете?
Светлана Йорданова: Не. Това не са опасни пациенти. Не виждам…господин Хекимян, бихте ли се притеснили да се разминете на улицата с човек, който се лекува от зависимост?

Водещ: Аз лично не бих се притеснил.
Светлана Йорданова: Аз също.

Водещ: А опасни ли са тези хора?
Светлана Йорданова: Категорично не са опасни. Техните психиатри, психолози и други хора, които работят с тях, те са категорични, че това не са опасни хора.

Водещ: Неведнъж обаче сте гледали репортажи и аз включително съм правил такива, за това, че метадонът се продава, след това се купуват други медикаменти с парите от продадения метадон. Знаете каква беше ситуацията с Центъра и района около него, градинките, изоставените пространства – той се намираше в близост до „Света Троица”, ако не се лъжа, в предишните години, предишното място.
Светлана Йорданова: „Възраждане”.

Водещ: Или „Възраждане”. Защо смятате, че е било така? Ето хората са живеели тогава в един кошмар, където навсякъде имаше разпръснати спринцовки и сигнали за това, че метадонът се продава?
Светлана Йорданова: Обективният факт е, че хората, които са създавали проблеми в район „Възраждане”, това сме го коментирали и на срещите със Столичната община, не са наши пациенти и ние сме го доказвали многократно. Ако те бяха нашите пациенти, те щяха да бъдат част от програмите и щяхме да имаме възможност да ги възвърнем към нормалния начин на живот. Но те не са наши пациенти.

Водещ: Добре, къде ще бъде преместен този Център?
Светлана Йорданова: Той ще бъде преместен на подходящо място и ние сме абсолютно сигурни, че ще изпълним нашето задължение по лечение, защото в противен случай, хората, които няма да бъдат лекувани, ще се върнат отново на улицата. А техния път на улицата е само в криминалния аспект.

Водещ: Благодаря. Благодаря Ви много за това участие. И темата ще продължим със сигурност в „Тази сутрин”.

 

Сподели в: