Върни се горе

Тема: Съмненията за ебола; Ситуацията в здравеопазването; Реформата в здравеопазването


Гост: Петър Москов, министър на здравеопазването


Водещ: Здравейте, вие сте с „Лице в лице”. Първият ми гост днес е министърът на здравеопазването Петър Москов. Добре дошли, г-н Москов.


Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите зрители.


Водещ: Да започна с по-спекулативния въпрос. Имаше интерпретации, че в мига, в който се появи версията, че има подправени инициали в тефтерчетата на Златанов, се появи еболата, която да отклони общественото внимание. В този смисъл вие сте съучастник в една подмяна.


Петър Москов: Не.


Водещ: Не?


Петър Москов: Не. Не може да се говори за това нещо. Не искам двете теми да бъдат поставени под общ знаменател по никакъв начин, заради важността и на двете. Първо е безкрайно важно да се разбере докрай и изследва какво реално има в тефтерчетата, кой ги е подправил и кой – не, и да се стигне до справедливост по модела. А другото, за еболата. Нека да кажем така: в течение на 11 часа имаше реална ситуация, в която бяхме изправени пред вероятността, от началните клинични изследвания и всичко останало, в България да има първи случай не ебола. Казах го няколко пъти досега – независимо от това, че се оказа фалшива тревога, че се оказа просто стрес тест, нашият извод, а надявам се и на обществото е, че ние успяхме да задвижим системата по начин, по който се справихме, и дори това да беше реален случай на такова тежко заболяване, съвместните действия на всички органи по въпроса щеше да доведе до изолиране и неразпространение на това нещо вътре в обществото. Тоест това е доказателство, че имаме готовност.


Водещ: Добре. Но (...) при всеки евентуален случай, има слаби нерви, министър Москов, които тази вечер и тази нощ се превърнаха в техен кошмар. Вие сам нарекохте свръхреакция това, което се случи, нали?


Петър Москов: Не. Аз казах следното – че аз поемам всичката отговорност за това, това по-скоро да бъде свръхреакция, отколкото да допусна макар и минимална възможност, минимален шанс при реална заплаха такава зараза да бъде разпространена в България. И в следващите такива случаи отново ще реагирам по същия начин и на първо място ще поставим сигурността на всеки един от нас – на вас, на всеки един от хората, който гледа. А иначе, за нервите и свръхреакцията – мисля, че направихме нужното от щаба в Министерството, за да информираме и медиите, обществото надлежно и периодично за реалната информация. Може би процедурата, особено по медийното оповестяване, предстои да бъде (...), ние имаме и уроците си от този ден, но пак казвам, това бяха 11 часа, след които аз имам готовността да кажа на обществото, че ние можем да реагираме на подобна ситуация, когато тя се окаже реална, не дай боже.


Водещ: Не дай боже наистина да се окаже реална.


Петър Москов: Но тук не става въпрос дали Господ ще ни даде нещастието или не, а готовността ние да го посрещнем. Имаме я и продължаваме да надграждаме тази връзка с различни мерки.


Водещ: Конкретни въпроси, с кратки отговори. Освен във ВМА, можем ли някъде другаде да лекуваме човек с ебола?


Петър Москов: Сигурно ще ви изненадам, като ви кажа, че еболата е тип хеморагична треска. С хеморагични трески в България в течение на годините сме имали много случаи, които са били лекувани в инфекциозните клиники на някои големи болници, където е възникнало това страдание в страната. Разбира се, степента на смъртност, на тежест на протичане на тези хеморагични трески е различно, отколкото при еболата, но – да, и сред българските инфекционисти, и в българските инфекциозни клиники има готовност за това. някакъв наистина много тежък бариерен режим – такъв, какъвто е в това специфично отделение във ВМА, което е свързано с много високи нива на безопасност, свързани по-скоро с предаване по въздушно-капков път инфекции, ние имаме възможност да направим.


Водещ: Сега да започна с конкретните теми, които вие обявихте, че ще разработите във вашата стратегия и във вашите намерения. Първо – колко е сериозно това, че ще отпаднат талоните за ходене при специалист? Това звучи много смело според мен, но вие кажете.


Петър Москов: Може ли, преди да ви отговоря, да ви попитам защо мислите, че е несериозно?


Водещ: Не, че не е сериозно. Мисля, че е много трудно, като се има предвид сега колко трудно хората се добират до този талон, колко се чака, колко им е скъпо.


Петър Москов: Разбирам. Тоест ние някак си сме се примирили с това, че можем да живеем в състояние, в което по административен път не ни се позволява да използваме правото си на здравноосигурени. Доколкото аз не съм се примирил, мнозинството, което ме е излъчило, не се е примирило. Да кажа какво ще се случи


Водещ: Да, кажете. И как.


Петър Москов: С въвеждането на електронната здравна карта, тоест на нашия уникален идентификатор, това, че ние сме здравноосигурени, което в края на следващата година ще бъде факт, независимо от всички сложни процедури, които трябва да се мине, и европейското финансиране е нужно за това, вие като носител на този си документ, че сте здравноосигурен, ще носите в себе си и правата си. И когато съгласно здравното ни състояние, възрастта ни – това е цяла система от неща, които трябва да се вземат под внимание, вие сте здравноосигурена, вие ще имате правото и носителството на определен брой от тези талони, които иначе сега някой ви дава.


Водещ: Как ще се определя това, д-р Москов?


Петър Москов: Отново казвам, има различни...


Водещ: За всяка болест ли ще бъде разписано?


Петър Москов: Има различни типове граждани – здравноосигурени... Младият, здравият, условно младият и здрав има определен лимит на прегледи, изследвания, кръвни картини и т.н. По-възрастният, с хронични заболявания, дори независимо от възрастта, има друг заложен в собствената си здравноосигурителна карта такъв лимит. Това не означава промяна на солидарната система. Означава, че вие носите своето право на здравноосигурен, не чакате талон, а вашият лекар самоопределя медицинската необходимост да го използвате в момента. Това е причината, заради която искам да ви агитирам да продължавате да се осигурявате.


Водещ: Аз го правя безотказно.


Петър Москов: Защото ще имате ясния резултат. Сега, към момента системата по административен път разпределя талоните, те понякога са предмет на немедицински взаимоотношения, на търговия между различните нива на здравната система, сега вие ще го имате в ръцете си.


Водещ: А тази електронна здравна карта кога ще стане готова?


Петър Москов: В края на следващата година.


Водещ: Обявихте ли вече обществена поръчка за нея? Бяхте се зарекли да го направите.


Петър Москов: Обявява се конкурс за задание и за обществена поръчка. Има си последователност и обществената поръчка ще бъде обявена след получаването на резултатите от конкурса. Вече процедурите, свързани с обществената поръчка траят определено количество месеци, ние имаме амбицията в края на следващата година да имаме реална работеща версия на първо – индивидуалния идентификатор, и второ – на цялата система от данни, до които вашият лекар, вие, вашата болница, вашият аптекар, защото това е свързано с електронна рецепта, с електронно досие, с електронен фиш, всичко това да бъде вече на разположение на системата и на гражданите.


Водещ: И всичко това под рубриката електронна здравна карта.


Петър Москов: Всичко това под рубриката електронно здравеопазване. Електронната здравна карта е уникалната...


Водещ: Е частичка от този модел.


Петър Москов: Частичка, да. Входът към тази система.


Водещ: А тази поръчка ще бъде за цялостната система.


Петър Москов: Да.


Водещ: Сега пак ще кажете, че съм прекалено скептична, но аз съм разговаряла с много ваши колеги, може би вече от десетина години, които същото са обещавали всеки път като дойдат като министри и ми гостуват. Как да разбера, че вие ще се справите? Дайте ми някакъв мотив, защото това го слушат 10 години вече.


Петър Москов: Аз го слушам повече.


Водещ: Сигурно.


Петър Москов: Вижте, когато имате налице ясното желание всичко да се случи по прозрачен и ясен път, тоест няма коруптивен елемент, аз някак си гарантирам собственото си желание, върху мен натиск с това отношение не може да бъде оказван, защото съм шумен човек. Второ – когато имате абсолютната яснота какво искате да постигнете, какви са целите, заложени в това нещо; и трето – когато има ясните времеви параметри, които са свързани с българското законодателство, може да се поеме този ангажимент.


Водещ: А цената? Скъпо удоволствие ли е това?


Петър Москов: Не.


Водещ: Не?


Петър Москов: Не.


Водещ: Тогава се озадачавам, че не се е свършило досега.


Петър Москов: Не се озадачавайте. Въвеждането на електронното здравеопазване извън конкретните ползи за всеки един български гражданин, който ще може да отиде при личния си лекар и – отново казвам – да има на разположение в себе си достъпа до системата, той да не бъде административен, възможността да имате електронна рецепта, с която да отидете отново със собствения си идентификатор в аптеката и тя да бъде изпълнена и ред други неща, Възможността не, ами задължението, когато напускате болницата и бъдете изписани, вие да трябва да гарантирате това, че сте изписан и за вас това е също предмет на вашето съгласие, отново с електронната си карта, и ако това не се случи, вашето изписване да бъде предмет на проверка, тоест всички неща, които ще облекчат вас като пациент, са едната част на нещата. Те някак си са безапелационни. Но другата част на нещата е изсветляването, ставането на прозрачна на системата на изразходване на публичните средства.


Водещ: Точно щях да ви попитам – това, което гледаме сега като репортажи от мои колеги и ваши колеги са ви разказвали, надписване, измислени операции, измислени болести, измислен престой в болницата...


Петър Москов: Оставете дори формалните закононарушения. Защото това са закононарушения.


Водещ: Те ще могат ли да бъдат премахнати?


Петър Москов: Те ще бъдат изсветлени. Но тук говорим за нещо още по-важно. Когато встъпвах в длъжността си на министър, аз казвах, че смисълът на този екип на Министерството е да премине от начин на финансиране на услуга към начин на финансиране на резултат. В момента се финансира услуга – вие сте преминала през болницата, там е подадена услуга, а какъв е резултатът от тази услуга, вече финансиращият орган не го интересува толкова. Сега ще трябва да започне да го интересува. Затова казвам, към момента нито аз, нито който и да било друг може да ви каже дали вложените публични средства в лечението на всеки един български гражданин са максимално ефективно насочени, дали вложените десетки, стотици хиляди, понякога в конкретно медикаментозно лечение, са с някаква ефективност и дали следващата година трябва да се продължи по този начин. Въвеждането на електронната система дава ясна система от критерии, ясна система от индикатори за това дали определено количество пари, дали определен тип терапия, която струва, която струва определен тип пари на Фонда, води до ефект – както за индивида, така и за обществото като цяло. И оттам нататък това е оръжие в ръцете на Касата, която трябва да се превърне в нещо различно от това, което е сега.


Водещ: Как работите с д-р Тодорова?


Петър Москов: Добре.


Водещ: А ще съкращавате ли болници?


Петър Москов: Разказът за това как трябва да изглежда болничната и въобще структурата на системата на здравеопазване, не е свързан със самурайски меч и някакво сатрапско административно разправяне с едно или с друго. А е свързано първо с наличието на задължителна национална здравна карта, която към този момент не отговаря на нещо различно, освен на математически показатели – брой жители на определено място, брой легла, брой болници. Когато това нещо бъде базирано на нуждите, а именно, че ако говорим на карта на регионален принцип, тя трябва да бъде с ясното отчитане на възрастовите характеристики на населението в този регион, на спецификите на заболяванията в този регион, може би свързани с определен тип заетост, може би свързани с определен тип природни дадености. И тогава от това ще произтекат обективните нужди.


Водещ: Тоест нямате отговор на този въпрос.


Петър Москов: Не, имам ясен отговор за това, че болничната система трябва и ще бъде преструктурирана.


Водещ: В какви срокове – година, две, пет?


Петър Москов: О, не, това ще започне още в рамките на следващата година, като ще върви по линията на функционално и дори административно обединение на отделни болнични звена на регионален принцип.


Водещ: Твърдо ли пенсионерите ще плащат по 2,90 за преглед?


Петър Москов: Защо решихте така?


Водещ: Така останах с впечатление от ваши думи. И прочетох от много медии.


Петър Москов: Ако в това, което аз съм казал, се съдържа това, да опровергая това нещо от първо лице.


Водещ: Изненадахте ме.


Петър Москов: Това, което съм казал е, че намалената потребителска такса за пенсионерите е социална политика. Дали е добра е добра или лоша, тя е социална политика и е валидна в момента.


Водещ: Аз знам какво се случи.


Петър Москов: Секунда.


Водещ: Проф. Гайдарски си го призна. Извинявайте, че ви прекъсвам. Питах го, когато се намали тази такса. Може би бяхте и вие в този разговор, нямам сега спомен. Но професорът каза – това е обещание към нашите избиратели, това беше флирт с нашите избиратели. Те искаха да намалим тази услуга и я намалихме.


Петър Москов: Аз не казвам, че възрастните граждани, пенсионерите, които са понесли цялата тежест на това, което наричаме преход и са с наистина ниски доходи, не трябва да имат специфично отношение като социална помощ. Казвам само, че потърпевш от това не може да бъде техният лекар. Защото в момента ние взимаме част от таксата, която трябва да бъде част от възнаграждението на лекаря им, а след това по някакви административни пътища това трябва да се възстановява. Между другото, в бюджета за тази година нещата не изглеждат добре от гледна точка на финансирането – планирали сме около 7 млн., реалният разход ще е 15 млн. Това, което казвам е, че когато правиш социална политика, тя трябва да бъде социална политика на държавата, а не социална политика за сметка на този, който извършва услугата. Да го разкажа по човешки начин.


Водещ: Разкажете.


Петър Москов: Ако говорим за енергийни помощи, които са нужни, нито ще бъдат отменяни, както няма да бъдат отменяни и намалените такси за пенсионерите за преглед, това не трябва да бъде за сметка на изпълнителя. В единия случай миньорът, който копае въглища, които са част от енергийната помощ, не можеш да му кажеш няма да ти дам заплата, защото част от тези въглища ще отидат при възрастните хора, които имат нужда от това. Същото е и с лекарите.


Водещ: Тоест какво ще се случи на практика?


Петър Москов: Ще остане системата на намалена потребителска такса за пенсионерите, но категорично ще бъде търсен друг начин за това...


Водещ: Да се плати на лекарите.


Петър Москов: ... по какъв начин се заплаща на лекарите за реалната им работа.


Водещ: Това беше много важно уточнение. Всички мислят, че става 3 лева.


Петър Москов: Не знам защо мислят така. Ако причината е в мен, да кажем, че аз съм виновен. Но тук има нещо друго. От другата страна обаче трябва да стои ясният ангажимент и отново системата от критерии на всеки един от личните лекари. Когато ви е лекувал, в края на годината от това лечение трябва да има резултат. Тоест, стойностите на вашето кръвно налягане, стойностите на вашата кръвна захар, стойностите на това, от което ви е лекувал, трябва да са претърпели промяна от това лечение. И това ще бъде също ясна система от критерии. Не става въпрос да се дават едни пари на едни хора, просто защото са вашите лекари. Те трябва да покажат, че са постигнали резултат от лечението ви.


Водещ: Добре, сега 2-3 съвсем странични въпроса от вашата пряка работа.


Петър Москов: Нека да завършим, ако искате да минем на друга тема, да завършим разговора за здравеопазването.


Водещ: Накратко обаче.


Петър Москов: Ако говорим за нуждата от това нещо да се промени, то е нуждата хората да получават по-добро отношение – първо, и наистина базирано на оценка на качеството им лечение. И лекарите, реалните изпълнители на медицинска дейност, да получават по-големи възнаграждения. Това на нормален човешки език означава реформа и тя ще бъде проведена в следващите 2 години.


Водещ: Добре, вие казахте, когато трябваше вече да станете министър, малко преди да ви изберат, че това мнозинство ще демонтира модела „Кой”. Чувате ли шума от демонтажа?


Петър Москов: Най-малкото не чувам шум от допълнителен монтаж, което беше сериозно опасно. Знаете ли, ако има нещо, което хората, които са гласували за мен, за нас, за РБ, искат и ще получат от РБ, може би и вътре в хората, които са гласували за Блока, ще има различни мнения за конкретни стъпки от здравната реформа, от образователната реформа – това са неща, за които може да има дискусия в обществото и да се стигне до най-добрия вариант. По отношение на демонтирането на модела, по отношението на разказа, например дали г-н Искров може да бъде възнаграден с нова държавна работа като някакъв тип рекет сега да напусне сегашната си, това нито някой ще ни го прости, нито ние ще го допуснем. Достатъчно ясен ли съм?


Водещ: Достатъчно ясен сте. А попитахте ли защо беше този блиц крик със смяната на шефа на Фонда за гарантираните вложения? Изяснихте ли си го това нещо като част от този кабинет?


Петър Москов: Това не е решение, зад което да стои или да се подразбира нещо, свързано с предишния въпрос за модела. Фондът е изправен пред сериозно предизвикателство, екипът на Финансово министерство счита, че съответният кандидат има качествата да се справи с това предизвикателство. Фондът наистина е изправен за първи път пред сериозно предизвикателство да отговори на това заради което е съставен.


Водещ: Благодаря ви за този разговор.


Петър Москов: И аз ви благодаря.


Сподели в: