Върни се горе

30.11.2014
Тема:  Между сините трусове и реформите в здравеопазването

 

 Гост:  Петър Москов, министър на здравеопазването

 

 Водещ:   Влиза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, заместник-председател на ДСБ,- беше преизбран вчера за заместник-председател на партията, нали така? Ако ви кажа, че за мен като страничен наблюдател въпрос №1 от вчерашния ден от вашето национално съвещание беше въпросът за това струват ли си компромисите, ще бъдат ли права? Много се замислихте, сигурно да.

 Петър Москов:   Вероятно да, но тук въпросът е не по-скоро струват ли си компромисите, защото определени компромиси са направени. Те са публични, те са актикулирани от блока - каква е цената, за да тръгне да се постига нещо. По-скоро как тези компромиси водят до реален ефект, а не са просто компромиси, които да водят до някакво моментно присъствие на такива като мен, такива като Радан в парламента, такива като мен в правителството, и нищо от това да не се промени. Т.е. какъв в пътят, каква е аджендата на блока оттук-нататък, за да може тези компромиси да бъдат оправдани.

 Водещ:   И след вчерашния ден как продължавате? Имаше и съмнения, трябва да ги кажем. Самият Радан Кънев каза: „Реформаторският блок е голям успех и голямо разочарование“, нали така?

 Петър Москов:   Така е, разбира се.

 Водещ:   Оттук-нататък ще успеете ли, ще съумеете ли тези вече оформени две коалиции в Реформаторския блок – ще отречете ли, че има две коалиции в Реформаторския блок - да работят заедно?

 Петър Москов:   Хайде да не говорим за две коалиции, а за две тенденции, защото за две коалиции наистина аз не бих говорил, защото повярвайте ми, аз знам какво става вътре в блока, защото както се казва, с тия две ръце от самото начало на създаването на блока съм се опитвал да подпомагам строежа му. Това, което се каза вчера на Националното събрание на ДСБ, беше, че в този му вид Реформаторският блок е изчерпал задачата си. Това породи много, много основателни притеснения, въпроси и т.н. Нека да кажем така: валидността, верността на това твърдение всъщност зависи от целите, какви цели сме си поставили пред Реформаторския блок. И тук говоря за тенденции. Ако целта е или е била едни малки, разбити организационно, структурно и идейно, ако щете донякъде, политически партии, отломки от синята политическа традиция да се съберат, да влязат в парламента, т.е. да си осигурят преминаване бариерата и при възможност да участват във властта, то тогава целта на Реформаторския блок е постигната и този му характер и вид може да продължава. Докога и как - не е много ясно, но да кажем, че нещо е постигнато. Ако обаче това не е просто крайна цел, а е първа стъпка, както аз и, мисля, много от избирателите виждат това, това означава, че блокът трябва да се промени. Трябва да се промени към консолидация, трябва да се промени към единност и постепенно във времето да се превръща в модерна народна партия.

 Водещ:   И как си го представяте това нещо? Първо…

 Петър Москов:   Т.е. тук говорим за цели. От тези цели могат да произтекат тенденции. Така или иначе, ако има тенденция, която твърди, че целите на блока са изпълнени, тя все повече ще бъде маргинализирана, не заради думите на Радан, заради моите действия или заради нещо друго, а просто защото избирателите на блока ще я маргинализират. Знаете ли, не знам кой каза - дали Радан или някой друг от изказващите се вчера: „Бюлетина №7 на изборите за много хора беше избор – избор между Терминал 2 и бюлетина №7“. Това са надежди, много надхвърлящи комфорта и инстинкта за самосъхранение на определени партийни апарати, и ние сме длъжни да ги оправдаем.

 Водещ:   Да, но докато вие говорите това, аз мога да прочета стенограма от заседанието на кабинета, където един от вашите коалиционни партньори в Реформаторския блок поставя въпроса как така областният управител на София е от „тези“, а пък не е от „нашите“. Въпросът е оттук-нататък как продължавате. Аз затова питам за двете коалиции, защото вашата заявка – ОК, но оттук нататък? Примерно съюзен конгрес – кога, д-р Москов? Говорите за единна партия…

 Петър Москов:   Наличието на всички тези въпроси, всички тези може би не много лицеприятни неща, за които вие казвате, включително част от официални стенограми, те са следствие на това, което казвам, че не се е случило в блока. Когато това се случи в блока, когато блокът има единна платформа, а не опит да събере инстинктите и желанията на определени партийни апарати в едно, когато всички в блока разберат, че това не е партийно, а национално усилие, тогава и в тези стенограми няма да има такива неща. Начинът, по който може да продължи да се развива блокът, разбира се, единият е единна партия. Затова е нужно повече време. Аз отчитам, че към момента готовност в повечето структури за това няма, но една ясна, стабилна…

 Водещ:   От ваша страна или от страна на другите?

 Петър Москов:   … с ясно ръководство, с ясни принципи на поведение, стабилна федерация между тези партии е смислен проект. Формирането на нова партия „Реформаторски блок“ вътре в рамките на коалицията, заедно с другите съществуващи така или иначе коалиционни партии…

 Водещ:   Това ли е федерацията, за която говорите?

 Петър Москов:   Не, това е друг вариант, който не изключва другия. Това също са мерки в определена посока. Една нова партия „Реформаторски блок“ би могла да задава темпото и да бъде корективът, за да не се случват такива неща. Но всичко това са стъпки, които водят до организационно, идейно и като начин на поведение централизиране. Няма друг начин.

 Водещ:   Кой е най-добрият вариант, според вас лично? Не сте от вчера в политиката. Кой е най-добрият вариант – федерация ли, нова партия ли? „Федерация“ какво означава всъщност? Нещо като сега – всяка партия си запазва суверенитета по някакъв начин, но е част от общото, така ли?

 Петър Москов:   Означава... Разбира се, но и част от общото и е функция на единно ръководство, което провежда целите на блока, а не целите на някаква отделна част от блока, дори те да са и много смислени.

 Водещ:   Значи, само общото лидерство…

 Петър Москов:   Тук аз не казвам, не казвам дали идеите на определена партия и целите на определена партия не са добри, или не са лоши. Просто те в момента не отговарят на предизвикателствата на блока.

 Водещ:   Т.е. в момента само общото лидерство пречи това коалицията днес да изглежда като федерацията, за която говорите?

 Петър Москов:   Общото лидерство и общи правила на взимане на решения, валидирани от всички. Вижте, доверие има, когато изпълняваме и стоим зад решенията, които сме взели. Когато сме казали, че ще вървим по този път, ние вървим. Не може по средата на пътя да спрем. Защото това са… Дори от гледна точка вече на качеството ми на министър, т.е. на човек, който трябва да преведе в реализация политика, коалицията и формирането на подкрепата за блока в парламента и без това е достатъчно сложна, за да може и вътре в политическата сила, която ме е излъчила, да има различни тенденции и брожения. Това ще счупи възможността моята, на екипа ми, доколкото я имаме, да свърши смислените неща. Т.е. подкрепата трябва да бъде ясна, стабилна, заявена и да няма клатене. Ако говорим за другите характеристики за подкрепата в парламента – това също зависи от блока. Тук въпросът е блокът ще бъде ли просто едно от изгубените надежди на цяло едно поколение – моето с вас, нашето поколение, или наистина ще се превърне във ваксината за това политическият живот в България да бъде променен. Ако говорим за начина, по който е конфигурирана подкрепата, и за тежките ни разговори, примерно сега с Патриотичния фронт - вероятно знаете, в края на миналата седмица - това са също част от идеите на блока, заради които блокът трябва да единен. Противопоставянето до момента: ДПС –„Атака“, имаме етнически модел на противопоставяне. Едните реват „турци“, другите реват „фашисти“. От това ДПС винаги е в управлението, а отделни членове на „Атака“ успяват да повишат жизнения си стандарт.

 Водещ:   Добре, обаче тези…

 Петър Москов:   Това, което предлагаме сега, е различно. Чуйте ме. Това, което предлагаме сега, е различно. Аз затова говоря, не за самоцел, дали трябва да има лидерство или нещо. От това лидерство произтича случването на тези неща, разбирате ли?

 Водещ:  То това от вас зависи, докторе.

 Петър Москов:   Смисленият, просветеният национализъм, плюс включването на българските турци в рамките на български политически сили води до счупването на този модел. Затова блокът трябва да е единен.

 Водещ:   Кажете обаче вие как се чувствахте онзи ден, като посредник между две партии, едната от които подкрепя управлението, а пък другата ваш коалиционен партньор? Тази, която подкрепя управлението, нарича хора от партията, която е ваш коалиционен партньор, „турски агенти“, „разузнавачи“, „национални предатели“ и т.н. Как става тази…

 Петър Москов:   Това е тежкият, но наистина смислен разговор, който ние имаме…

 Водещ:   И в същото време вие трябва да продължите да настоявате за подкрепата на Патриотичния фронт - виждам, че го правите.

 Петър Москов:   Да, и ще продължа да го правя, и ще продължим да го правим заедно. Това са наистина тежки, но вярвайте ми, смислени и с дългосрочен хоризонт разговори. Защото целта на заниманието в момента, на публичното занимание, е Патриотичният фронт да бъде опакован в одеждите на „Атака“, заради исканията на част от техните привърженици.

 Водещ:   Малко така изглежда отстрани.

 Петър Москов:   Ние заедно с ГЕРБ и с Патриотичния фронт трябва да направим усилието, за да е ясно, че между петата колона на ДПС –„Атака“, и Патриотичния фронт има видима разлика. И това е различен разговор не за противопоставяне, а за реалния механизъм, по който ДПС, по начина, по който се е случвало в годините, стои извън властта, а просветения национализъм е част от идеите на управлението, а българските турци са инкорпорирани в него. Това е разговорът, който водим и в нас, и във фронта, и в ГЕРБ има разбиране, че трябва да го проведем, въпреки трудностите. Тук задачата пред ГЕРБ и пред Реформаторският блок е да издържат на такива провокации, а задача на фронта е да успее да разчупи оковите, в които го слагат, т.е. да го патентоват като втора „Атака“, защото това е безсмислено, нали?

 Водещ:   Има една конспиративна теория и Николай Бареков говореше - конспиративната теория е, че с „отлюспването“ на двамата депутати от ДПС, плюс Анна Баракова, която вече не е част от „България без цензура“, се допълва подкрепата до 121 за управлението, в случай, че Патриотичният фронт във вторник свали подкрепата си от кабинета. Смятате ли, че е възможно това?

 Петър Москов:   Аз не съм за първи път във вашето студио…

 Водещ:   Реално ДПС да подкрепя през двама души.

 Петър Москов:   Аз не съм за първи път във вашето студио. Никога не съм си позволявал, винаги съм бягал от разговори за конспирации. Когато навлезе разговорът за конспирация, там вече всичко е загубено. Затова и логиката, за която говорих, около която някак си стигнахме до общи изводи и общи мерки заедно с Патриотичния фронт, обсъдено е и с ГЕРБ, трябва да предотврати възможността който и да било - дали г-н Бареков, дали самото ДПС, и т.н. - да разиграе конспирацията. Когато всичко е чисто, когато подкрепата за управлението е ясна, тогава може да има теории, но те не са факт. ДПС извън управлението ли е? Извън управлението е. Около фирмите на Пеевски извършва ли се много, много ясна процедура, свързвана с това те да не кълват държавата? Да, извършва се.

 Водещ:   Илияна Йотова казва „ДПС не е било никога извън“.

 Петър Москов:   Хайде тогава да вървим по този път и да не позволяваме да бъдем отклонени от него. Какво казва Илияна Йотова?

 Водещ:   Илияна Йотова казва „Подкрепата на ДПС за ГЕРБ никога не е приключвала“ - това каза тя пред малко. Всичко ли знаете, г-н Москов?

 Петър Москов:   Дали вие или аз, или някой друг подкрепя нещо, това е въпрос на негов избор. Въпросът е да не зависиш от някой. А смисълът на това мнозинство е да не зависиш. Апропо, като казах блокът да бъде ваксина за политическия живот, се сетих, всъщност още веднъж да благодаря на екипа на министър Ненков. Моят екип довърши тази процедура и ваксините за българските дечица вече в следващите дни буквално ще могат да бъдат прилагани.

 Водещ:   Слава Богу. Последен въпрос, който започнах преди да заговорите за ваксините. Всичко ли знаете в тази коалиция и когато вие казвате „Ние направихме компромиси, за да участваме в тази власт, за да бъдем коректив“, а пък зад гърба ви сменят шефа на най-важния може би фонд в момента – този за гарантиране на влоговете, светват ли едни червени лапмпички? Ходите ли, питате ли, разговаряте ли и спокоен ли сте, че знаете всичко за това, което се случва във властта и в което участвате и вие?

 Петър Москов:   Отговарям кратко: ходим, питаме и разговаряме, и тези неща са част от общата ни възможност да изговорим настъпващите проблеми - било персонални, било поради някакви взети решения, за които други не знаят - и това нещо да може смислено, с абсолютната яснота за партньорство да върви напред. Вижте, ще кажа нещо, което може би ви звучи силно, но го казвам на моето поколение преди всичко - казвам го на всички, но преди всичко на моето поколение, защото… защото така. Ако това усилие, с всичките компромиси, за да бъде изработено в момента, не успее, това, което следва е „или Путин, или Уго Чавес“. Не е добра перспективата.

 Водещ:   Дилемата е тази, доколкото може да се нарече дилема.

 Петър Москов:   Дилемата е: или това ще успее, или реформаторското усилие ще успее, или този модел на етническо противопоставяне ще бъде прехвърлен, счупен, изкаран в един модел просветен патриотизъм, или реформите ще бъдат свършени, или следващата стъпка е „или Путин, или Уго Чавес“. Всеки един от участниците и в коалицията, и в подкрепата е направил своите компромиси. И резолюцията на ДСБ, и действията на правителството, и действията на мнозинството трябва да бъдат насочени към това тези компромиси да доведат до резултат.

 Водещ:   Добре, благодаря ви, д-р Москов!

 

Сподели в: