Върни се горе

Линк към интервюто на проф. Николай Петров „Денят започва“ БНТ

 

Водещ: Проф. Петров, защо решихте да уволните д-р Троева от поста във Фонда за лечение на деца?
Проф. Николай Петров: Това решение в мен е в резултат на натрупвания. Многократно имах опити да не бъда определено доволен от работата, но последният случай, който се разви, преля чашата на моето търпение. 
Водещ: С какво?
Проф. Николай Петров: Грубо погазване на правилата, разписани в Правилника, в Закона за работа. Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша за 120 хил. евро, при положение че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече две - че това дете първо трябва да е консултирано в трансплантационен център, наш, и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено. И аз съм пред дилемата дали да не подпиша този формуляр S2 и да се доверя на правна дирекция в министерството, на инспектората в министерството, които веднага провериха случая. И двата доклада са, че това е закононарушение. 
Водещ: Т.е. ако Вие не подпишете, животът на детето е под риск?
Проф. Николай Петров: Тотален риск. 
Водещ: А ако подпишете, сте клиент на прокуратурата?
Проф. Николай Петров: Абсолютно, това е самоуправство. Т.е. аз подписвам за едни пари, за които нямам абсолютно никакво законово основание. Ето това нещо аз не можех да простя. 
Водещ: Проф. Петров, в случая обаче става въпрос за чернодробна трансплантация. 
Проф. Николай Петров: Точно така. 
Водещ: В България чернодробни трансплантации се правят във ВМА, на която Вие бяхте началник само до преди 4 месеца. Трансплантации се правят и в болница „Лозенец”, известна като правителствена болница при проф. Спасов. Там се трансплантират деца. Кое налага това дете да бъде трансплантирано извън България?
Проф. Николай Петров: Този въпрос си задавам и аз. Проф. Спасов въобще не знае за този случай и това дете, а преимуществено детски чернодробни трансплантации се правят в университетска болница „Лозенец”. Резултатите са абсолютно съпоставими с резултатите на водещи европейски клиники. 
Водещ: Добре, това дете би трябвало задължително да е консултирано с проф. Спасов, директор на болница „Лозенец”, и с проф. Владов, който пък ръководи клиниката по чернодробна трансплантация във ВМА.
Проф. Николай Петров: С нито един от двамата не е консултирано. Те не знаеха за случая. И ние вървяхме след събитията. Проф. Спасов лично го помолих да изиска от Германия всички изследвания и документи, да го консултира по документи, да го впише в регистъра на агенцията, та да мога аз да подпиша въпросния формуляр S2, и това се разви в рамките на събота и неделя. Т.е. всичко да бъде законно, да помогнем на детето, което е първа задача, и второ, да го направим по законния начин. 
Водещ: Добре, това дете как е попаднало в Германия?
Проф. Николай Петров: Ами не мога да Ви отговоря на този въпрос, защото заповедта, с която е изпратено детето за изследване, писмото, което идва от германската клиника, е с два-три дена дата, отколкото заповедта за изпращане. А има ясно разписан регламент, има ясно разписан ред. 
Водещ: Тогава това дете е изпратено в Германия за изследвания в нарушение. То тук къде е изследвано?
Проф. Николай Петров: Тук е изследвано в наша болница, но не трансплантационен център. 
Водещ: А защо след това се изпраща отново на изследвания в Германия?
Проф. Николай Петров: Много хубав въпрос, и аз си задавам този въпрос. Никой няма право, законово, да изпраща за втора процедура, примерно изследвания, още веднъж в Германия и за това нещо 10 хил. евро са заминали. 
Водещ: Тези 10 хил. евро са платени от Фонда за лечение на деца?
Проф. Николай Петров: От касата. 
Водещ: От здравната каса. 
Проф. Николай Петров: Да, пак с формуляр S2, само че по линия на касата. А сега стартира от 120 хил. евро. Не е ясно сумата доколко ще нарасне. При положение, че тези трансплантации се правят и в България. И ако някой може да каже, че тази трансплантация не може да се направи в България, това може да бъде само специалист от тези два центъра – база „Лозенец”, ВМА. Нито един от двата центъра обаче не знае за случая. Това е безобразие. 
Водещ: Добре, а д-р Троева какво и обясни, защо Ви предлага за подпис формуляр S2 за трансплантация на черен дроб извън страната на лице, независимо дали е дете, или не, което не е вписано в регистъра на Агенцията по трансплантация в България?
Проф. Николай Петров: Аз от нея исках и писмено обяснение, и устно обяснение. Ние имахме среща с нея и тя нямаше отговор на този въпрос. 
Водещ: Вие казвате, че на една дата е изпратено детето за допълнителни изследвания в Германия, два дни по-късно е дошло писмото от клиниката в Германия. Как се случва, нали писмото би трябвало да дойде преди да е изпратено детето?
Проф. Николай Петров: Точно така. Ами ето, това са едни въпроси, на които аз не мога да си отговоря, затова на 7-ми този месец изпратих сигнал до прокуратурата. Да се разследва цялата хронология на този казус, защото, за съжаление, той е последният, но не единственият. А като говорим за дати, ето, от доклада на правна е видно, че на 12.07 е заповедта, с която се изпраща детето с 10 хил. евро за диагностични процедури и консултации. А писмото от клиниката идва на 14.07, т.е. датата е след датата на заповедта на шефа на Фонда. 
Водещ: Колко такива случаи подозирате, че..?
Проф. Николай Петров: Ами не мога да кажа, но сега се надявам при проверката да се разбере. 
Водещ: Д-р Троева разпространи позиция, че иска среща с Вас...
Проф. Николай Петров: Аз се срещах с нея, и то пред свидетели. Този разговор се е състоял. За какво да се срещаме повече?
Водещ: Защо детето сега ще бъде трансплантирано в Германия, след като е изпратено там за изследване, а няма да бъде върнато и да бъде трансплантирано в България?
Проф. Николай Петров: Защото състоянието, по данни на клиниката, в която лежи, се влошава прогресивно. И ако ние се запънем за буквата на правилата и закона и искаме да го върнем да мине по всички етапи тук, имам съмнението, че ще му рискуваме живота. А аз искам да му помогнем на това дете. Защото то е българско дете. 
Водещ: Външните специалисти, с които детето е консултирано, след като са му направени изследванията в болница в България, случайно да са служители на същата болница?
Проф. Николай Петров: Единият да. И тук има още едно нарушение. Двамата външни специалисти, първо, не е сигурно, че те са национални консултанти. Право да дават такива консултации имат националните консултанти. Но добри специалисти са, доверяваме се на тяхното мнение. Вторият проблем обаче, който е по-голям, е, че има доста противоречия между становищата на единия и другия специалист. И при такава ситуация има ясно разписан ред в правилника на Фонда, че се търси консултация от трети специалист. Такова нещо не е направено. 
Водещ: Към момента по данните, които сте проверили, за ощетяване с какъв размер от средства става въпрос? Сега, д-р Спасов е категоричен, че това дете би могло да бъде трансплантирано в България.
Проф. Николай Петров: Становището на проф. Спасов е, че това дете би могло да бъде трансплантирано тук, но не ми се ще да говорим за финансови щети. Най-много ми се ще да видя детето, че е оперирано, че е добре и след това ще мислим къде са щетите, къде са грешките и т.н. За мен приоритет е детето. Една трансплантация такава в България стига 60-70 хил. лв., докато там тръгваме от 120 хил. евро. Докъде ще стигнем не е ясно. 10 хил. за изследвания са изхарчени преди това, въпреки че тук са направени изследванията. 
Водещ: А имате ли съмнения в някакви допълнителни интереси в избора на клиника в Германия?
Проф. Николай Петров: Чувал съм доста хипотези в тази област. Дори за различни ценоразписи. Една цена за трансплантация на местни граждани от съответната европейска страна и съвсем друга цена за български граждани. Определено имам съмнения за такива практики, имайки предвид честотата на клиниките, имайки предвид консултантите от наша страна и появата на съответната клиника, от друга страна. Но това не ми е работа, надявам се прокуратурата да го разнищи добре този проблем. Имам съмнения.

Сподели в: