Върни се горе

Линк към интервюто на проф. Кожухарова в БНТ

“Планът за действие при нова вълна не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията”. Това заяви съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова в „Денят започва“ по БНТ.

Тя обясни, че планът е съставен на базата на придобития вече опит, като при необходимост някои елементи от него биха могли да бъдат променени. Проф. Кожухарова коментира, че той предвижда много по-малък обем мерки. „В последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално“, посочи съветникът на здравния министър.

Проф. Мира Кожухарова отбеляза, че една от причините за слабото имунизационно покритие в България е погрешната нагласа към ваксинациите. „В страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм“, категорична бе тя.

Сподели в: