Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за бТВ

 

Водещ: Мой гост е министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Интервюто ще е от дистанция, тъй като той се самоизолира поради контакт с министър-председателя Борисов, който както знаете е болен от COVID-19. Добро утро, господин министър.

Проф. Костадин Ангелов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители. Честит празник на всички български будители.

Водещ: Честит празник наистина. Сега към нещата, които ни тревожат. Разбирам, че Министерство на здравеопазването проверява обстоятелствата, при които е починал този млад 33-годишен мъж, който така и не дочака линейката да дойде. Кога ще завършите тази проверка и ще бъдете готов да оповестите резултатите?

Проф. Костадин Ангелов: Максимално бърза ще бъде проверката и искам да Ви кажа, че няма да се колебая, ако има хора, които са превишили правата си и не са си изпълнили задълженията, да си получат съответните наказания. Няма да бъда многословен пред Вас, не очаквайте да кажа в момента кой е виновен, напротив, ще изчакам проверката и всеки, който е превишил правата си, ще си понесе отговорността. Няма да има галеници. А видяхте вчера, че поисках и оставката на директора на 4-та градска болница и мога да Ви кажа защо. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема факта за нормално една линейка да стои пред болницата, чиято врата е затворена, не знам дали е заключена, да чака с часове да бъде свален болният. В същото време да има човек, който на 33 г. чака линейка. Не мога да го възприема за нормално. Или пък да слязат хора, охраната, или пък някакъв санитар и да каже, че искат PCR, нещо за което многократно съм заявявал, че не може да бъде повод за постъпване в лечебно заведение. От 1 август цените на пътеките са увеличени с 20 лв., всеки четвърти в момента е почти със симптоми, има нужда от PCR, т.е. 80 лв. имаме осигурени за този човек по клиничните пътеки да бъде изследван и ние ще искаме PCR на входа. Не може, който нарушава правилата не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има неразбрал директор, ще има нечул директор, ще има директор, който си прави свои правила. Това е.

Водещ: Д-р Ангелов, искам само да напомня, че Вие сте здравен министър в момента и всъщност от Вас зависи тази организация между болниците и реда, по който наистина пациентите по най-добрия начин да получават необходимата им помощ. Това зависи от Вас.

Проф. Костадин Ангелов: Да, това зависи от мен. Заповедите, които зависят от мен са издадени и отново виждаме, че някой иска PCR тест. Затова се вбесявам. Това е абсолютно нередно.

Водещ: Каква ще е съдбата на д-р Аркадий Иванов? Вие поискахте оставката му, госпожа Фандъкова каза, че праща Медицински одит. Тя не може да прати, но би искала Медицински одит да провери 4-та градска болница, какво ще се случи в болницата?

Проф. Костадин Ангелов: Щом госпожа Фандъкова иска проверка, такава проверка ще бъде назначена. Пак казвам, на мен проверка не ми е достатъчна от нещата, които видях. Какво очакваме да покаже тази проверка? Има ли някъде документ, че тази линейка е стояла 2 часа пред болницата? Няма. Има ли заповед, че се иска PCR? Няма. Т.е. отново проверката ще покаже, че нямаме някакви нарушения, защото няма писмени заповеди. Ако мине, мине. Пак казвам, правилата са еднакви за всички и те ще се спазват. И не може линейка да чака пред болницата и болният да стои в линейката. Болният се сваля в лечебното заведение, там се уточнява. Аз съм работил много дълги години и на линейка, и в спешно отделение, и в шокова зала. И знам за какво става въпрос. Не може някой да чака в линейката. Сваля се в спешно отделение, правят му се изследвания, прави се снимка, преценява се състоянието му и ако този човек е за болница, се настанява. Не може да стои в линейката и да чака. Абсурдно е.

Водещ: Господин министър, говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска от дни наред разказва пред медиите, че Спешната помощ в София абсолютно изнемогва, че работещите там са на ръба на силите си. Как като министър ще помогнете на Спешната помощ? Можете ли да осигурите повече екипи, можете ли да осигурите повече линейки, може ли да осигурите повече техника?

Проф. Костадин Ангелов: Екипите са осигурени. Сега ще Ви кажа как. Преди това ще Ви кажа няколко цифри. Ще ми позволите да погледна надолу, защото снощи цяла вечер сме говорили с колегите и д-р Гелев, с колегите от РЗИ. Вчера за през деня имаме 414 повиквания. Снощи има 284 повиквания. 205 са изпълнени, 53 от тях са COVID, 19 са настанени в болници. Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли. Тези коли сме ги осигурили от системата на МВР, където са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще направя среща с всички частни линейки на територията на София, които по мои предварителни данни са около 100. След това ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави допълнително количества коли. Идеята е тези хора да бъдат максимално бързо доведени до лечебните заведения. Паралелно с това пред големите лечебни заведения ще поискам да бъдат изкарани големи фургони, в които да бъдат сложени, да се извършва пробонабиране, да се извършва преглед на пациенти, които не могат да се срещнат с лекар по една или друга причина. Аз не мога да приема, че по телефона трябва да бъде лекуван някой пациент, или че трябва да му бъде давана терапията, но това е един много по-дълъг разговор, който в момента не можем да решим с Вас. Всички пациенти, които имат нужда, да знаят че могат да отидат пред лечебното заведение, че могат да получат бърза диагностика, могат да получат бързо лечение и т.н. По отношение на бързите тестове искам да кажа нещо, което е много важно. Започнахме организация за отпускането на средства в Центровете за спешна медицинска помощ. Но има нещо, което все още не е изяснено на територията на България. От Националния център за заразни и паразитни болести не ни дават категорично решение, че тези тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. Също така цените в България на тези тестове са изключително различни. Ние сме направили пазарно проучване в петък с абсолютно всички вносители на територията на България и сме получили цени като започнете от 10 лв. до 23 лв. Затова се ангажира Министерство на здравеопазването да осигури най-евтините и най-ефикасните тестове на колегите, които са на първа линия, за да могат да извършват скрининг. Тези тестове не могат да заместят на този етап PCR-те. Това прави Министерство на здравеопазването бих казал денонощно.

Водещ: Д-р Ангелов, моля Ви да се върнем към болниците, защото това ми се струва в момента изключително тревожна тема. И от примера с 33-годишното момче, което си отиде, и от този пример, който показахме в началото на нашия разговор, аз съм леко смутена – ние, ако сме болни или имаме подозрение, че сме заразени, или ако наши близки са заразени с COVID-19, аз ли трябва да прозвъня всички болници, за да видя къде има свободно място?

Проф. Костадин Ангелов: Не, категорично.

Водещ: Но това се случва, разбирате ли. Хората звънят по болниците, за да си намерят свободно място.

Проф. Костадин Ангелов: Искам да Ви кажа, че от снощи на територията на София проблем с леглата няма. Може да звъннете в Центъра за спешна медицинска помощ, снощи до 12 часа сме разкривали допълнителни количества легла на територията на София. И пак да кажа още нещо – не мога да възприема факта, че в състояние, в което здравният министър е издал заповед за спиране на плановия прием, за спиране на плановите операции, всички които казват, че болниците са празни и нямат дейност, и едва ли не ще пострадат човешки животи, нещо което е абсолютно невярно, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла. Това е нонсенс. Затова нека да ме чуят много ясно всички директори на лечебни заведения в София и в страната. Няма да има прошка за абсолютно никой. След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти, няма планова хоспитализация, няма планови операции, да разкриват максимален брой легла. Органите на НЗОК днес са на работа всички. Ще сключват договори до понеделник ще бъдат изчистени всички неудачи. Но не може лечебно заведение да обяснява, че няма планова дейност, защото имаше една декларация скоро тук на частните болници, как видите ли, когато министър забранил плановата дейност и плановите операции, щели хората да бъдат лишени от помощ. Абсолютно невярно твърдение. Лекар съм бил, директор на лечебно заведение съм бил, как бихте ми казали вие ще бъде ограничен приемът, когато неотложният прием не е забранен, спешният прием не е забранен, психиатричният не е забранен, ражданията не са забранени, онкологичните заболявания не са забранени, как точно ще пострадат пациентите? Или някой иска някоя бенка да я вкара в лечебно заведение, за да може да има избор на екип, платени медицински услуги и т.н. Не. Първо ще си разкриеш COVID структура и ще осигуриш лечение на българските граждани, които искат сега. И след това ще мислиш за тези другите частни услуги.

Водещ: Господин министър, вчера във „Фейсбук“ бяхте доста краен, краен сте между другото и сега или поне емоционален, казахте, че болниците, които си правят оглушки и не разкриват COVID легла, лично Вие ще внесете, поне така разбрах от написаното, законови промени, с които ще отрежете публичния ресурс на тези болници, т.е. те няма да работят със Здравната каса. Това емоция ли е, това изстрел във въздуха ли е или сте абсолютно сериозен в това намерение?

Проф. Костадин Ангелов: Изобщо никога не съм имал намерение емоцията да ме води във вземането на решения. Напротив. Решението, което Ви казах, е оформено, това решение ще бъде внесено в Народното събрание и ще очаквам решението на българските депутати. И още нещо, не може в едно лечебно заведение, когато лекарите нямат планова дейност, медицинските сестри нямат работа съответно в тези клиники, да обясняваме как няма желаещи да се включат в лечението на тези хора. За какво желание говорим в тази ситуация? Елате да видите в страната за какво става въпрос.

Водещ: Какво бихте казали като министър на здравеопазването на тези Ваши колеги, които отказват да лекуват болни от COVID-19, които напускат работните си места и подават оставки?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, пак казвам, страхът не може да ни води във вземането на решенията. Аз искам да говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, общински болници, които както казах, ще бъдат ангажирани последни. Нека първо говорим за университетските структури, областните структури, след това говорим за общинските болници. Категорично, абсолютно не мога да се съглася, че страхът трябва да ни води. Да, тези хора, ако са определена възраст, могат да имат своите основания и да напуснат. Но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на пациентите с COVID, за мен остава неразбираемо и пак казвам - обсъждаме с нашия екип и тук да вкараме законова промяна и да няма възможност лекарят, който е полагал Хипократова клетва, нашите лекари са отговорни и благодарение на тях лечебният процес върви в лечебните заведения. Но не може някой да се счита за галеник, за втори път използвам тази дума, и да казва аз няма да вляза в лечебното заведение. Ти си лекар, ти имаш договор с лечебното заведение, ти си положил Хипократова клетва. Ако толкова нямаме лекари, които да влязат, аз ще вляза, заедно, ще призова българските депутати, които са лекари в парламента, да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влезем в болниците, след като всички смятат, че е толкова страшно. Влизал съм и в COVID отделението, и в COVID структурата, и като лекар, и като директор, и сега като министър непрекъснато обикалям страната. Не видях някой лекар, който спазва стриктно правилата за лични предпазни средства за дезинфекция да е получил някакви сериозни увреждания. Ако бъдем стриктни, ако бъдем стриктни, ако бъдем дисциплинирани, ако бъдем разумни, това може да бъде контролирано. Но не може страхът да ни води или емоцията.

Водещ: Господин министър, виждате какво се случва в съседна Гърция, виждате какво се случва във Франция, виждате какво се случва във Великобритания, където беше обявена нова 4-седмична национална карантина. Ясно е какви мерки предприемаме ние като държава. Но с оглед на това, което се случва в цяла Европа, обмисляте ли вече далеч по-строги мерки от тези, които действат в момента?

Проф. Костадин Ангелов: В момента не обмисляме такива строги мерки. Единственото нещо, върху което ще се съсредоточим са в две посоки. Първата посока е спазването на настоящите мерки и железен контрол на мерките. Ангажирани са органите на полицията, в РЗИ ще разширим хората, ще командировам в понеделник служители в РЗИ от Националния център по обществено здраве и анализи, за да можем да подсилим органите на РЗИ. Но пак казвам, тези мерки, ако се спазват от всички, нещата ще си дойдат на мястото. Няма как ние да сме казали, че нощните заведения няма да работят, и медиите да публикуват клипчета, където някой пуши наргиле и казва тук корона няма, всичко е наред. Това ли е съзнанието на българите, това ли е адекватното решение на хората? Така ли трябва да правим, да търсим как да заобиколим закона? Това нормално поведение ли е? Защото аз не мога да го разбера в момента. Нали говорим за солидарност, говорим за народ, говорим за нация, нали единството уж прави силата, къде е това единство в момента?

Водещ: Искам само да Ви попитам като здравен министър, мислите ли че имате контрол върху системата, вече 15 минути говорите за това как заповедите Ви, които са стриктни, разписани, ясни, не се изпълняват, как ние като общество очевидно си правим оглушки, имате ли контрол върху системата?

Проф. Костадин Ангелов: Отговорът ми е категорично да. В понеделник, когато се връщам на работа, искам отново дебело да подчертая, всички лечебни заведения, особено на територията на София, където натискът е много голям, ще извърша проверки лично в лечебните заведения, където нямаме все още разкрити COVID структури, лично ще видя с очите си, и ако трябва ще наложим допълнителни санкции на тези лечебни заведения. Нека да ме чуят много внимателно болничните директори на територията на София. Щом има болница за активно лечение с разрешително за дейност и има заповед на здравния министър за разкриване на 10% от капацитета на лечебното заведение, това трябва да бъде факт. Не да търсим причина как то няма да се случи, защото видите ли нямал съм хора да лекувам, или пък имам реанимация, но моите хора не искат да лекуват, имам вътрешно отделение, но пък съм нямал инфекционисти, да търсим под вола телето, за да не сключим договор по тази пътека и да не можем да лекуваме пациентите си, това е недопустимо. Всеки обича на хляба мекото, на работата лекото, но не е време за това. Пак казвам, ние водим една битка. Тази битка се печели с ясно разписани правила, които, както виждате в момента, някои се опитват да не ги спазват по различни причини. Е, това няма да продължи повече, няма как да продължи повече.

Водещ: Господин министър, в края на това интервю ще припомня едни Ваши думи от времето, когато бяхте шеф на Александровска и изрекохте тези думи в навечерието на Великден, ще ги припомня – „Виждали ли сте как майка не може да погребе детето си? Аз съм виждал, видях го с очите си. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че има само 200 броя? Когато подготвяте хладилните камери в болниците, да ги напълните с трупове и да знаете, че има само 100 места?“. Това казахте на 12 април. Какво ще кажете сега на хората, Ваши колеги и граждани, които Ви гледат?

Проф. Костадин Ангелов: Искам на хората да кажа, че трябва да спазват мерките. Това е най-важното, което те трябва да правят в момента, да осъзнаят личната си отговорност. Когато говорим, че ние сме забранили на гимназистите и на студентите да не ходят в университетите, всички ми казват, те са в моловете. Къде са техните родители? Защо ги пускат в моловете, защо ги пускат в заведенията? Защо ходят в нощните заведения? Така ли възпитаваме нашите бъдещи деца? Ако спазват мерките, ако ограничим контактите си, нека всеки мисли за себе си, нека всеки да мисли за своите близки, за своите познати. Не е време в момента за празнуване, не е време в момента за ходене по събирания, за ходене по молове, за ходене по ресторанти, за ходене на почивки. Нека всички да ограничим максимално своите социални и физически контакти. Нека да мислим за българските лекари, за българските сестри. Натискът върху системата е огромен. Аз ще си свърша работата в чисто организационно отношение в българската здравна система и болниците ще бъдат готови да приемат и тази вълна. Но, ако тя продължава да се увеличава, както се увеличава снежната топка по нанадолнището на планината, в един момент, знаете какво се получава. Нека хората да бъдат разумни. Това искам да кажа. Разумът е този, който ще ни спаси в момента.

Водещ: На самия финал на разговора, кажете какво е здравното състояние на министър-председателя Борисов?

Проф. Костадин Ангелов: Здравословното състояние на министър-председателя Борисов, доколкото мога да го преценя по телефона, е добро. Аз не съм негов лекуващ лекар. Чуваме се редовно, обсъждаме всички мерки. Благодаря му за това, че снощи направи всичко необходимо заедно с министър Терзийски да осигурим допълнително коли от системата на МВР, за да подсилим центровете за спешна медицинска помощ. Д-р Гелев има възможност във всеки един момент да каже трябват ми коли и ние имаме готовност да ги изпратим. Така че работим, в денонощен контакт сме с него.

Водещ: Благодаря Ви за този разговор. Той беше откровен, надявам се наистина да са Ви чули всички, не само болничните лекари, към които многократно се обърнахте. Успех в понеделник, когато се върнете на работа.

Проф. Костадин Ангелов: И аз благодаря.

Сподели в: