Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за Нова ТВ

 

Водеща: „Здравей, България“ продължава.  Ще връщат ли болниците пациенти с коронавирус? Каква е актуалната ситуация, подготвени ли сме за есента, когато прогнозите са доста по-плашещи като ръст на заболеваемостта от COVID-19? Проф. д-р Костадин Ангелов, новият министър на здравеопазването е вече при нас. Здравейте.

Водещ: Добро утро.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравейте. Добро утро на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Добре дошли. Най-често сменяните министри са здравните, знаете това, особено при кабинетите на Борисов. Кажете само в началото преди да минем по същество по здравните теми – защо приехте? Опасявате ли се, че може да е много за кратко?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Господин Николаев, винаги съм работил в сферата на здравеопазването. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. А иначе за колко време ще бъде – не смятам, че здравеопазването има мандат, че има цвят. То иска денонощна работа, иска голям политически консенсус, иска ясни цели.

Водещ: Хоризонтът не е ясен и ситуацията я виждате – взривоопасна.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Аз работя ежедневно и хоризонтът няма значение за мен. Важното е да свършим нещата, които си поставяме като цели и да ги преследваме докрай.

Водеща: Добре, да погледнем вече към актуалната обстановка със заболеваемостта от COVID-19. Вие преди да станете здравен министър бяхте асоцииран член на щаба, Националния оперативен щаб. Вчера говорихме с доц. Кунчев за онези чували, за които и Вие споменахте, чувалите, които всяха паника, че ще стигнем до ситуацията на Испания, на Италия. Вчера самият доц. Кунчев обяви, че не е изключен и такъв сценарий на нещата. А малко по-късно Вие с премиера казахте, няма да затягаме мерките – напротив, даже доразхлабвате всичко, което беше затегнато. На кого да вярват хората и не ги ли обърквате по този начин?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Не смятам, че ги объркваме. Това, което казва доц. Кунчев, е така – всички сценарии са възможни и ние се готвим за най-лошия сценарий. Тогава, когато този сценарий не се сбъдне, значи сме се справили добре. По отношение на ситуацията такава, каквото е днес – днес имаме, вие съобщихте пробите, на практика имаме 255 нови случая, но имаме 280 излекувани, тоест имаме повече излекувани отколкото са заболелите.

Водещ: Заболелите са по принцип повече от тези, които улавяме нали така? По пет или по осем ги умножават някои.

Проф. д-р Костадин Ангелов: По принцип е така. Важното е, че тенденцията, която наблюдаваме в момента в нашата държава, нека да не говорим само за един ден, за излекуваните само днес, а за тенденцията, която наблюдаваме за последните две седмици. Съгласно Европейския център за контрол на заболяванията наблюдаваме една тенденция, която за последните две седмици в България, сравнена с предходните две седмици, ние наблюдаваме намаляване на заболеваемостта. Това е относителна стойност на заболели към 100 хиляди души с 9.8 процента.

Водещ: Много странно, имаме всеки ден повече….А смъртните случаи като ги съпоставите с предните две седмици какво ви говорят?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Смъртните случаи, господин Николаев, имаме увеличаване на смъртните случаи. Но отново държа да подчертая нещо, което е много важно. Наблюдава се увеличаване на смъртните случаи в така наречените уязвими групи – нещо, което ние говорим от самото начало, че ние трябва да проявяваме отговорност и да пазим най-уязвимите групи. Това са възрастните хора, хората с хронични заболявания.

Водещ: Малко се объркваме, извинявайте, защото от една страна казвате, че, да, увеличават се смъртните случаи, а после казвате, намалява се тенденцията на заболеваемост. Вчера доц. Кунчев каза, че не изключва италиански сценарий.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Вижте, пак Ви казвам, ние…

Водещ: Каква е посоката, подобрява ли се или се влошава, защото влошаване беше отчетено по европейските показатели – бяхме в държавите, които бяха най-добре, сега се твърди, че сме в държавите, които са най-зле, дори ни слагат карантина държави като Италия, Белгия.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Категорично не мога да кажа, че в момента сме в държавите, които са най-зле. Искам да Ви кажа, че в България Ви казах за това намаление. Наблюдава се увеличаване на заболеваемостта – за същия период две седмици последните сравнени с предходните две седмици, имаме 389 процента увеличение в Кипър, 346 процента увеличение в Естония, 152 в Гърция,…

Водещ: Вие говорите, че ръстът е по-бавен тук в сравнение с Кипър ли?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Не, при нас има намаляване на заболеваемостта за последните две седмици сравнена с предходните две седмици. Много са показателите, които следим – освен заболеваемостта, която е относителна величина на абсолютните заболели…

Водеща: Добре, разбрахме, че заболеваемостта намалява през последните дни. Чудесно. Обаче, проф. Ангелов, обявихте уязвимите групи, че към тях трябва да бъдат концентрирани и са били концентрирани усилия. Защо обаче се стигна до ситуацията в Русе и Варна? 102 случая, ако не се лъжа, поправете ме, вчера обявихме във Варна. И вчера поставихме отново въпроса – изпусната ли е, изпуснат ли е контролът там, точно в тези уязвими групи, домовете за възрастни хора?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Домовете за възрастни хора във Варна и в Русе, в Русе ситуацията е следната, имаме 91 заболели – 83 от тях са възрастни хора. В момента цялата ситуация в Русе и във Варна е контролирана. По отношение на Русе, взети са проби на всички хора, тези, които са със симптоми, са настанени в лечебни заведения – те са 26. Останалите пациенти, които имат положителни проби, но нямат симптоми, са изолирани от другите – тоест всички противоепидемични мерки…

Водеща: А как се е стигнало до заразяването, можело ли е да се избегне тази ситуация на над 100 човека заразени във Варна?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Вижте, много е важно всички противоепидемични мерки, които ние казваме, да се спазват. Например социалната изолация – според нас и в двата дома не е спазвана социалната изолация по отношение на комуникацията на възрастните хора с техните близки.

Водещ: Ами като няма контрол така става, както казвате.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Вижте, не става въпрос само за контрола. Аз и предния път Ви казах – не може да сложим полицай или контролиращ орган до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че участваме всички заедно в една битка, в която трябва да победим.

Водещ: 40 процента не вярвали, как ще се справите с липсата на доверие? Това делегитимира всякакъв опит да се контролира системата и чух вече коментари, че сме на крачки от пропастта с оглед на прогноза за над 40 хиляди заразени към 15 септември и нужда да се настанят близо 3 хиляди души към 15 септември в болниците.

Проф. д-р Костадин Ангелов: По отношение на възможността да бъдат достигнати тези цифри. Това са математически модели, тези модели са изградени на базата на това, което наблюдаваме към момента. А истината е, че за вируса все още има много неизвестни и ние не знаем какви ще бъдат бъдещите тенденции, дали те ще бъдат такива и дали тези цифри са верни. Но ако тези цифри, които казвате, ако те са верни, системата има готовност в настоящия момент да се справи със ситуацията.

Водеща: Тоест няма да има пациенти без прием в болниците?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Категорично няма да има пациенти, които да са без прием в болница. В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла и те са разкрити за лечение на пациенти.

Водещ: Още ли или това общо?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Не, не, за настоящия момент. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници и 41 които са в интензивни отделения.

Водещ: Това само ли е, защото ни плашеха с достигането до 1000 души, а казвате, достигнали сме до 847 хоспитализирани. Казваха ни, че над 1000 трудно ще издържи здравеопазването?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Не, здравеопазването ще издържи. Много е важно отново държа да подчертая, системата е подготвена, имаме достатъчно количество лични предпазни средства, имаме достатъчно количество дезинфектанти, имаме достатъчно количество апаратура. Проблемът вече е в хората…

Водещ: Липса на лекари?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Освен, че имаме липса на лекари и липса на сестри, имаме преумора във всичките хора. Това е една тенденция, която се наблюдава навсякъде по света.

Водеща: А именно това не е ли основен проблем на здравната система, с който всъщност как ще се справите? Защото 8415 легла съм си извадила тук е в готовност държавата да открие допълнително. А хората, медиците, тези, които ще лекуват болните къде са и как ще ги откриете?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Този проблем не е от днес, липсата на лекари в здравната система, този проблем е на години назад.

Водеща: Това в момента няма никакво значение, защото трябват хора в момента, сега.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Това, което ние може да направим е, ние имаме ясни критерии за подбор на лечебните заведения, където да бъдат разкривани такива структури. Там, където има специалисти, разкриваме структури. Ще Ви дам един конкретен пример – болницата в Разлог, там колегите правят следното нещо. Могат да поемат пациентите, които имат нужда от така наречените неусложнени форми, но имат проблем с лечението на пациентите, които имат нужда от дихателна реанимация. Тези пациенти, които имат нужда от дихателна реанимация, взехме решение, създадохме необходимата организация и ще бъдат настанявани в болницата в Благоевград. Тоест ние използваме всички възможности на системата, за да може да отговорим адекватно.

Водеща: Ще се пренасочват пациенти, там където има специалисти, аз така Ви разбрах?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Не, там, където няма специалисти и няма готовност на системата, ние не създаваме структура, която да работи. Имаме организация направена с центровете за спешна медицинска помощ, осигурени са реанимобили, които са оборудвани. Тоест няма риск за живота и здравето на хората.

Водещ: Вярно ли е, че в София вече не достигат места и някои болници отказват прием? И пример от преди малко в предаването – човек с пневмония в Дулово не го лекуват, а го пращат в Шумен.

Проф. д-р Костадин Ангелов: По отношение на Дулово, от днес започва проверка, всички въпроси, които поставихте, трябва да намерят отговор при проверката. Ще получите резултатите, тогава, когато тя е готова.

Водещ: Защото иначе всички ще се изсипят от цяла България пред „Пирогов“, в един момент и ВМА.

Проф. д-р Костадин Ангелов: По отношение на София, вчера направихме среща с директора на РЗИ-София д-р Пенчев и с директора на ЦСМП София-град и София област д-р Гелев. Взехме решение за създаването на такъв координационен център, който да бъде разположен на територията на Инфекциозна болница. В този координационен център ще пристигат, дебело подчертавам, само линейки – тези линейки, които карат пациенти, които са потърсили помощ и имат съмнения за коронавирус. В този координационен център ще бъдат насочвани ясно и точно към лечебно заведение, което да ги приеме. Осъществили сме срещи с всички големи лечебни заведения на територията на София, създадена е организацията за разкриването на допълнителни легла както в държавни болници, така и в частни болници.

Водещ: Лекарите, пак се връщам на въпроса на Лора, защото не разбрах как отговаряте на тази потребност от лекари, знаем, че идеята не е да легнеш на легло, това не е функцията на болницата, а да те лекуват, ще стигнат ли?

Проф. д-р Костадин Ангелов: На територията на град София…

Водещ: Колко лекари имаме в момента, които лекуват коронавирус?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Вижте в целия свят има недостиг на инфекционисти, не знам дали си спомняте..

Водещ: Питам аз за българския недостиг.

Проф. д-р Костадин Ангелов: В България има около 160 лекари, които са инфекционисти, които са в болничната и извънболничната помощ. Проблемът е, че това заболяване не се нуждае от лечение само от инфекционисти. Тук говорим за една атипична пневмония, която може да доведе до всякакви усложнения, включително и такива на сърдечно-съдовата система. Имаме достатъчно профилни специалисти – и пулмолози, и интерните, и кардиолози, и реаниматори. Не е необходимо тези пациенти да бъдат лекувани само от инфекционисти. Тъй като имаме един уклон, че когато говорим за коронавирусна пневмония, само инфекционистът трябва да я лекува. Не е така. Затова…

Водещ: И /…/ да питаме за интензивните легла, защото всеки си представя най-лошото, а това е усложнението, при което трябва да си на интензивно…

Проф. д-р Костадин Ангелов: Имаме достатъчно интензивни легла към настоящия момент, казах Ви към момента имаме 41 човека, които са в интензивни легла.

Водеща: Интензивните легла ясно, че сме в готовност да ги разкрием и допълнително. Казахме над 8 хиляди легла са готови да бъдат разкрити и проблемът със специалистите. Кажете ни обаче, има ли навсякъде по страната, в провинцията, в малките населени места, където няма болници, има такива малки градчета, но имат спешни центрове, предпазни облекла? Не говорим за маска и ръкавици, говорим за облекло, с което те да отидат на посещение, да превозят пациента да речем до областна болница?

Проф. д-р Костадин Ангелов: По отношение на личните предпазни средства нямаме недостиг на територията на Република България. Ако някъде в някой спешен център или някъде колегите имат притеснение или недостиг, РЗИ там, където е в съответната област или в съответната община, е оборудвана с достатъчно количество лични предпазни средства от Националния логистичен щаб. Нека колегите да подадат информация, ако считат, че имат проблем и техните нужди ще бъдат задоволени моментално. Нямаме на национално ниво липса на никакви лични предпазни средства. Има достатъчно количество за месеци напред.

Водеща: Колко месеца?

Проф. д-р Костадин Ангелов: В зависимост от вида на личните предпазни средства. Най-малко имаме към настоящия момент ръкавици, ще закупим още, имаме ръкавици за месец и половина. А иначе по отношение на облекла, гащеризони, маски, имаме за пет-шест месеца напред.

Водещ: Споменахте, че има различни модели математически според това дали ситуацията с този темп се развива, дали се овладява по-добре или се влошава. Прогноза за 100 хиляди болни към декември адекватна прогноза ли е и коя е лошата прогноза, по която работите и коя е добрата? В цифри, ако можете, за целите на новините и да е ясно на хората – какви цели си поставяте и вие, и ние.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Господин Николаев, няма човек, който може да Ви даде конкретна цифра.

Водещ: Аз Ви питам за прогноза, не конкретно.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Точно така. За конкретна цифра или за някаква прогноза, защото пак Ви казвам, ние следим на едноседмична и на двуседмична база динамиката на това заболяване и следим много показатели, както по абсолютни стойности, така по относителни стойности, така и в ….Не работим без прогноза.

Водеща: Има Ваши колеги обаче, които правят прогноза. Проф. Асен Балтов в студиото на „Здравей, България“ направи прогноза, че септември месец заболеваемостта ще достигне 20 хиляди души.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Възможно е да достигне до 20 хиляди души. Заболеваемостта, говорим за положителните пациенти. Въпросът е от тези положителни пациенти, колко от тях имат нужда от болнично лечение, колко от тези от болнично лечение имат нужда от реанимация, каква е възрастовата група на тези пациенти.

Водеща: Ние Ви питаме за Вашето виждане с оглед ситуацията. Виждаме, че сме в някакви стойности между 200 и 300 заболели за 24 часа.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Ама няма, не могат да бъдат изградени. Разбирам Ви, аз мога да Ви кажа какво ще направим ние като организация в здравеопазването, когато започнат да растат цифрите, имаме ясен план. Ако имаме под 150 заболели на ден – ще разкрием 2499 легла, разпределени за неусложнени и усложнени. Ако са от 150 до 350, ще бъдат 2832, както е в момента. Ако тази цифра скочи над 350, сме в готовност да разкрием 8415 легла. Мога да Ви ги кажа и по области, мога да Ви ги кажа и по общини. Наясно сме във всяка една болница, всеки един областен щаб – аз продължавам своята обиколка, срещам се с колегите. Знаем каква е възможността, реалната възможност, не говорим само за едни виртуални легла, които да виждате, а реално обезпечени легла с лекари, които да бъдат обслужени, с апаратура, с лични предпазни средства.

Водещ: Две думи за спешната помощ толкова, доколкото виждаме, че хората, ако нямат бърз достъп и по нормален път да стигнат до лекар, се обръщат към спешна помощ, това е масова практика. Когато пък имаме нужда от наистина спешна, спешна помощ, от години, не искам да казвам колко години назад, се говори, че ще има реорганизация и как ще има червени, зелени, жълти кодове и на седмата минута линейката ще е при нас. Но понеже това нещо може да го извадя от архива от преди 20 години като идея, Ви питам как ще бъде днес, утре и в следващите месеци.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Вижте, в момента тече един много голям проект за реформа в Спешната помощ. Този проект е на стойност 163 милиона лева. В момента до края на август ние ще приключим обявяването на поръчките, свързани със строителството по този проект и имаме да преобявим една поръчка за закупуване на достатъчно количество линейки високопроходими за труднодостъпни райони. Такава поръчка ще бъде обявена и ще бъдат осигурени тези линейки до максималната бройка линейки по този…

Водещ: Каква ще е накрая разликата за този, който се обажда?

Проф. д-р Костадин Ангелов: Само секунда, до края на месец септември възнамеряваме да започнем строителството в Северозападна България. По отношение на разликата, това, което казвате за този, който се обажда, да, имаме проблем по отношение на времето, за което дадена линейка пристига, но това време е различно в зависимост от мястото, в което се намираме. В София видяхте бяха направени специални коридори по големите магистрали, така наречените бус ленти, които се използват от линейките. В София като че ли това нещо започваме да го регуляризираме, същото е в големите градове. Целта ни е малките общини и малките населени места, където имаме такъв проблем това също да бъде решено. Оборудването с линейки и оборудването с такива линейки, които вътре да бъдат оборудвани с апаратура, за да могат когато достигнат до…

Водещ: Хеликоптер ще има ли? Румъния се хвалеше с хеликоптер и го ползваха, а тук хеликоптер има, ако познаваш премиера.

Проф. д-р Костадин Ангелов: А, не мисля, че е точно така. В България имаме проект, по който ще бъдат закупени също 3 хеликоптера. В момента имаме хеликоптери, така наречените „Кугъри“, които са към Министерство на отбраната – в ситуациите тогава, когато имаме нужда от придвижването на пациент от едно място до друго място, те са на разположение.

Водещ: И в момента?

Проф. д-р Костадин Ангелов: И в момента, разбира се.

Водещ: Добре.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Да кажем, имаме проблем, който е във Варна – пациентът трябва да дойде в София, това нещо се е случвало.

Водещ: Използва се и в момента хеликоптера.

Проф. д-р Костадин Ангелов: Разбира се.

Водеща: Благодарим Ви много за това гостуване.

Водещ: Благодарим Ви.

Проф. д-р Костадин Ангелов: И аз Ви благодаря.

Водещ: Новият здравен министър беше на гости.

Сподели в: