Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Лице в лице", БТВ

 

Водещ: От понеделник ни очаква ново почти пълно затваряне. Засега за 10 дни, почти до изборите. Какво наложи този локдаун, на базата на какви данни и какво да очакваме след него? За повече информация и разяснения в студиото вече е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Важни теми, защо се наложи това ново затваряне?
Костадин Ангелов: Наложи се, защото числата го изискват. Тук съм Ви донесъл как се развива заболеваемостта по области в страната. Не знам къде да покажа.

Водещ: Така го покажете и камерите ще Ви открият.

Костадин Ангелов: Виждате, че заболеваемостта от 600 до 1000 вече е в повечето области. Те светят в червено. Защо се стигна дотук? Оказа се, че британският вариант на вируса е по-трудно контролируем, по-трудно се влияе от противоепидемични мерки. Появиха се нови щамове. За огромна наша радост те все още не са доказани в нашата страна.

Водещ: За френския говорите?

Костадин Ангелов: За френски се заговори преди 2 дни, че той не се влияе от PCR, т.е. не може да бъде доказан с PCR. Нито ги измисляме щамовете, нито ги разпространяваме. Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведение и с начин на разпространение. От нас се изисква да вземем тези непопулярни мерки. Днес брифингът от всички до момента ми беше най-трудният.

Водещ: Защо?

Костадин Ангелов: Защото първо - трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни. И второ, трябваше мерките да бъдат такива, че да щадим психиката и достойнството на хората. Много труден беше този баланс.

Водещ: До онзи ден говорихте и Вие, и вицепремиерът Захариева, че светът говори за български модел на управление на кризата. Защо го променяте, след като този модел буди такава възхита в света?

Костадин Ангелов: Аз не съм използвал думата възхита никога.

Водещ: Аз я използвам.

Костадин Ангелов: И в днешно време Европа прилага българския модел в няколко посоки. Първата посока, в която българският модел беше приложен, е разхлабването на мерките в няколко от държавите в ЕС и всички ние видяхме, че благодарение на нашите мерки, които бяха поносими и които бяха в много голяма част от времето, бих казал, спазвани, не, разбира се, в тяхната пълнота, дадоха резултат. Т.е. ние постигнахме завидни резултати в ЕС както по заболяемост, така и по смъртност, а много държави в ЕС с много по-висок индекс на строгост на мерките, не успяха да постигнат нашите резултати. Ето това е българският модел.

Водещ: Именно, защо го променяме при това положение?

Костадин Ангелов: Сега ще Ви кажа защо. Второ, зелените коридори – и Германия, и Франция. Трето, решението на страната да спре ваксинацията с „Астра Зенека“. Използвам случая да кажа, че до края на деня ще има брифинг на директора на Изпълнителна агенция по лекарствата и заместник-министър Начева. Изчакваме да приключи съветът, който провежда Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, имаме резултат.

Водещ: Трябваше до 17 часа да е.

Костадин Ангелов: Да, трябваше, но всички неща са много динамични, информацията е много разнопосочна. Имаме вече резултати от аутопсията, съдебно-медицинската експертиза в Пловдив. Тя не доказва връзка между едното събитие - ваксината и неблагоприятния изход. Също така няма и никакви тромби и тромбообразуване в жената, която е починала. Съболезнования на цялото семейство за тази тежка загуба. Така че, когато приключи заседанието на ЕМА, ние ще дадем брифинг, на който брифинг ще обявим какво ще бъде решението на нашата държава по отношение на ваксинацията с „Астра Зенека“.

Водещ: Сега, аз продължавам с така наречения от Вас български модел на управление на кризата със следния въпрос, който мнозина си задават.

Костадин Ангелов: Не Ви отговорих на въпроса: Защо ние сменяме модела? Защото вирусът сменя неговата тактика, защото се появяват нови щамове. Щамът, който беше през лятото, не щам, а вариантът, който беше през лятото, няма нищо общо с варианта, който е сега. И нещо повече – появява се южноафрикански, появява се нигерийски, появява се френски, който не може да се докаже с PCR. Ние сме длъжни, ако носим отговорността за вземане на решенията и водим българския народ през тази пандемия, да сменим тактиката си, след като този невидим враг го прави. Иначе няма да бъдем адекватни в тази битка.

Водещ: Проф. Ангелов, като изключим френския, всички останали щамове бяха абсолютно познати, наясно бяхме, че съществуват и когато преди 10 дни отпуснахте мерките, отворихте заведения и други неща. Искам и още нещо да добавя към това – само френският е новото нещо, за което бихме могли да говорим.

Костадин Ангелов: Слава Богу, не само френският, а и нигерийският, южноафриканският, бразилският. Нещата в целия свят са толкова сложни. Става въпрос за цялата планета Земя. Не знам коя система в света се справи успешно. Даже нека да кажа малко за Занзибар и Танзания. Там видяхме един президент, който твърди, че няма вирус и че той го гони с молитви, и в същото време същият този президент загина от този COVID. Така че, нека да не се поддаваме на емоцията или на страха, а да се водим единствено и само от разума и гласа на науката.

Водещ: Добре, а какво отговаря разумът на следния въпрос – има страни като Великобритания, Франция, Испания, които от ноември месец са в пълен локдаун, с вечерен час, с неотворени магазини, невъзможност да отидеш до друг квартал. Там тенденцията не е по-различна от българската, която е толкова отворена и либерална беше нашата система? Какво отговаря разумът на този въпрос? Може ли вирусът да бъде преборен като се затворят хората вкъщи?

Костадин Ангелов: Вирусът няма да бъде преборен.

Водещ: А какво?

Костадин Ангелов: Разпространението на вируса няма да бъде спряно и това науката го казва и го доказва. Благодарение на опита, натрупан през годините, ние ще забавим неговото разпространение, но няма да го спрем. Единственото нещо, което може да убие този вирус и да опази човечеството, е ваксината. Тя е надеждата на хората. И само когато постигнем 70% ваксинация на целия свят, не говорим само за България, на всички хора на Земята, чак тогава ние ще спечелим тази битка. Дотогава ще сменяме концепции, ще сменяме тактики, ще променяме, ще отваряме, ще затваряме, ще се съревноваваме. Няма правилен модел. Всичко, което беше казано до момента, много бързо рухна и то не само при нас, ако щете. Защото при нас имаше различни твърдения, че ще изчезне вирусът, че ще се късат дипломи, че ще се отказваме от титли и т.н. Няма смисъл да сме силни в приказките си. Нагледахме се, наслушахме се на всичко. Трябва с дела да докажем какво правим и какви резултати постигаме. Това е, което искам да Ви кажа.

Водещ: Добре. Да поговорим тогава за ваксините. Вие знаете какво каза Урсула фон дер Лайен, че има страни, отказали се от полагащите им се количества. Тези непоръчани количества са преразпределени между други страни. Ние отказвали ли сме се от полагащи се количества?

Костадин Ангелов: Ние не сме се отказвали, а ние сме поръчали толкова, отколкото сме имали нужда. Тогава, когато Вие сте поръчали 3 млн. и 900 ваксини на „Пфайзер“ и от тях дойдат 190 хиляди, когато сте поръчали 4 млн. и половина ваксини на „Астра Зенека“ и Ви кажат, че те ще бъдат 1,6 млн., и после Ви кажат, че ще бъдат по-малко от 1,6 млн. Ние не сме в детската градина. Ние не играем игра. Или се спазват договорките и хората ще бъдат спокойни, че наистина някой се грижи за тях, или не се спазват договорките. Всичко останало попада в онази графа, която Ви казах преди малко – приказки.

Водещ: Т.е. ние сме поръчали толкова, колкото сме смятали, че ни е нужно, но сме имали възможност да поръчаме и повече.

Костадин Ангелов: Не знам какво имате предвид под повече.

Водещ: Двойно.

Костадин Ангелов: Искате да кажете, че трябва да поръчаме не 18 млн. ваксини, колкото сме поръчали, а 36 млн.?

Водещ: Аз искам да кажа, че не сме били ограничени да поръчаме толкова, колкото преценим, но сме преценили да поръчаме толкова.

Костадин Ангелов: Преценили сме да поръчаме толкова, защото българските експерти посочиха какво е необходимото за България. Даже от поръчаните ваксини, ако всички дойдат, ще останат. Именно затова провеждаме ясна политика и сме взели решение, че ако останат български ваксини в България, ще бъде ваксинирано населението в Западните Балкани и Източното партньорство. Там също има българи, но те ще получат ваксини тогава, когато бъде ваксиниран последният българин в страната, пожелал да се ваксинира.

Водещ: Т.е. досега не сме изнесли една ваксина?

Костадин Ангелов: Не сме изнесли една ваксина.

Водещ: Можем ли да обобщим колко ваксини „Пфайзер/Байонтех“ дойдоха у нас?
Костадин Ангелов: 193 хиляди.

Водещ: А колко са ваксинирани у нас с тази ваксина?

Костадин Ангелов: В момента не мога да кажа колко са ваксинираните, мога да кажа каква е общата бройка на ваксинираните. Тя е над 330 хил. души, а от „Пфайзер/ Байонтех“ са част от тях, може би половината са от тях, половината са от „Астра Зенека“ и „Модерна“.

Водещ: А какво правим с останалата част от ваксините, която още не е използвана на „Пфайзер“?
Костадин Ангелов: Тази част се пази за втората игла на хората, които са по фазите, тъй като имаме притеснения за регулярността на доставки. Също така се пази и част от иглата на „Астра Зенека“. Имаме спрени партиди на „Астра Зенека“. Казахме, че до края на днешния ден ще имаме решение и те ще бъдат пуснати отново в употреба.

Водещ: Имате ли обяснение защо хората, които се ваксинират и, да речем, 10-15 или 20 дни след първата доза се разболяват или се инфектират, или се заразяват? Някои с усложнения, някои без.

Костадин Ангелов: Обясненията са различни. Първо, възможно е в момента, в който даден човек се имунизира, т.е. се ваксинира, да е носител на вируса. Тогава, когато един човек се ваксинира, неговата имунна система започва да изгражда антитела и намалява неговата имунна компетентност, имунна резистентност към друг вид инфекции, бактерии, вируси и т.н. Затова ние казваме, че ефективен имунитет се развива след първа доза на „Астра Зенека“ и „Пфайзер“, не по-рано от 28-и ден до 34-ти, а от всички до момента проведени клинични изпитвания беше доказано, че активен имунитет, напрегнат, достатъчен да гарантира здравето на хората и тяхната сигурност, се развива след 10 ден от втората игла. Не сме казали, когато се ваксинирате, хвърлете маската. Трябва човек да се пази и това го казваме много пъти. Хората трябва да го чуят. Трябва да го разберат. То е за тяхно добро.

Водещ: Добре, ако днес Агенцията се произнесе с мнение, че ваксината на „Астра Зенека“ е абсолютно безопасна, ние започваме ли да ваксинираме с нея, ще отпадне ли забраната, която наложи премиерът Борисов?

Костадин Ангелов: Да, категорично, но нека да изчакаме да видим какво ще ни каже ЕМА.

Водещ: Аз казвам хипотетичен въпрос. Тя казва: „Да, безвредна е според нас“ и ние реагираме?
Костадин Ангелов: Ако имаме такава хипотеза, че Агенцията казват „да, безвредна е“, Изпълнителна агенция по лекарствата ще пусне заповед, с която да укаже какво правим.

Водещ: Може ли да обобщим следното – че е добре човек, преди да си постави ваксина при това положение, да си направи един тест?

Костадин Ангелов: За какво?

Водещ: Да не би да е инфектиран с COVID?

Костадин Ангелов: Не.

Водещ: Не, няма нужда?

Костадин Ангелов: Няма такава нужда.

Водещ: А у нас, взех повод от думите Ви, че той може да е бил вече инфектиран, когато му е поставена дозата. Това ме наведе на този въпрос.

Костадин Ангелов: Няма нужда. Има нещо, което трябва да бъде казано. Дори хората, които са инфектирани, с поставена доза, те преболедуват заболяването много по-леко, те оздравяват, те не стигат до лечебно заведение. Това трябва хората да го разберат. Ваксините до момента 100% гарантират сигурност от постъпване в лечебно заведение – нещо, което е много важно, нещо което държи капацитета на системата свободен.

Водещ: Дано е така, защото в момента в болница е моя позната след първа доза от ваксината. Това няма никакво значение, Ваша колежка между другото.

Костадин Ангелов: Тя ваксинирана ли е?

Водещ: Да, ваксинирана е и след първа доза…

Костадин Ангелов: А в първата фаза, когато избирахме?

Водещ: След първа е.

Костадин Ангелов: Това Ви казвам. Когато беше отворена първа фаза, много отдавна, използвам възможността да Ви кажа, много български лекари и сестри тогава не се ваксинираха и сега голяма част от тях са позитивни, и голяма част от тях са в лечебни заведения. Ето това е изводът, който трябва да направим – че ваксината ни пази от този вирус. И сега много лекари, и сестри, и учители вече искат да бъдат ваксинирани и това е наше постижение. Нека да го кажем. В началото, когато започна епидемията, желанието на хората да се ваксинират беше 27%, сега е с 12-13 процента по-отгоре, т.е. ние сме обърнали нагласите на българските граждани, за което благодаря и на Вас, на Вашите колеги, че ни помагате да стигнем до всички хора.

Водещ: Вие правите ли мониторинг под някаква форма на хората, които са ваксинирани? Как приемат първата доза, как приемат втората, разболяват ли се между двете дози, има ли разболели се след втората доза, има ли някакъв регистър, който показва, за да обобщим?
Костадин Ангелов: Това се прави от всеки лекар. Нежеланите лекарствени реакции могат да се съобщят от лекар, от пациент на сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата. Нещо важно, което правим, е един национален проект, който ще изследва количеството на антителата. Т.е. тези антитела, които са в нашето тяло след ваксинацията, на определен период от време, защото има един много важен отговор, който всички ние търсим – колко време след ваксинация сме защитени? Тази ваксина докога ни пази? Трябва ли да имаме реваксинация по-нататък? Има много въпроси, на които науката не е отговорила и които ние като учени хора, като част от тази медицинска наука, също се вълнуваме и търсим техните отговори.

Водещ: Каква би била българската позиция, имаме ли изработена или Вие как ще посъветвате нашите власти, трябва ли да има ваксинационен паспорт или както там да се нарича, някакъв документ, с който да пътуваме?

Костадин Ангелов: Въпросът е много щекотлив, ако мога да използвам тази дума. Защо? Защото в момента ваксината не е задължителна, тя е доброволна. В момента няма достатъчно количество ваксини, осигурени за всички европейски граждани. Даже наскоро четох една статия от „Ню Йорк таймс“. В тази статия се казва, че ЕС е изнесъл извън Европа над 30 млн. дози. Аз не знам дали това е така. Но аз се притесних, когато прочетох това, защото не е обяснимо да не идват ваксини в България, а в същото време да се изнасят в други държави или да се продават. Не знам, но въпросът е по-важен. Този паспорт ще ограничи ли възможностите на хората? Как така искаме от един човек да има такъв паспорт, а в същото време ние не можем да осигурим ваксина за хората.

Водещ: Има и още един въпрос, проф. Ангелов. Нали Вие като лекар по-добре от мен знаете, че ваксинираният не означава непременно да е имунизиран. Има и такива, които. Второ, PCR-ът не винаги е верен.

Костадин Ангелов: Това, което казвате, е така. Само че ние не можем да спрем да вярваме в науката и не можем непрекъснато да се съмняваме дали нещо е вярно или не е вярно.

Водещ: Ние не се съмняваме, но има такава вероятност.

Костадин Ангелов: Разбира се, че има такава вероятност.

Водещ: Както много дечица, които са ваксинирани от нещо, пък се разболяват. Изключения има.

Костадин Ангелов: Също така паспортът е начин на придвижване от много време в различни държави. Но пак казах, според мен е още рано. Тогава, когато има достатъчно количество ваксини, би било логично да се говори за това нещо, но към настоящия момент е дискриминация. Това означава, че ние на един човек му даваме възможността да избира да се ваксинира и в същото време му казваме – ако не се ваксинираш, няма да пътуваш. Това за мен е противоречие.

Водещ: Т.е. бихте били против, ако някакво заседание, съвещание в ЕС…

Костадин Ангелов: Този въпрос тепърва ще бъде обсъден. Той има морална страна, има човешка, има юридическа страна. Ние трябва да защитим интереса на българските граждани и те да бъдат сигурни, че територията, в която живеят, властите гарантират тяхната сигурност, техния живот и тяхното здраве.

Водещ: Каква е вероятността според Вас този локдаун да бъде удължен и след 10-те дни, които обявихте?

Костадин Ангелов: Никога не съм се наемал да прогнозирам събития с дни или седмици напред.

Водещ: Какво трябва да се случи тогава, за да …

Костадин Ангелов: Следим обстановката на 12 часа. Тогава, когато имаме информация, винаги излизаме пред Вас и чрез Вас стигаме до хората и обясняваме. Винаги сме казвали истината. Нито един страх не сме премълчали, защото в такава криза истината е най-силното оръжие.

Водещ: Така е. И един много финален въпрос, моля Ви за кратък отговор, но ми се струва важен. Добре – затваряме ресторанти, затваряме заведения, затваряме фитнеси, където може да има 5 човека или 10 човека. Различно е, но все пак са на някакво разстояние прилично и прочие. Кой мониторира какво се случва в градския транспорт? Чувала съм от Ваши колеги, че това е всъщност един от най-големия развъдник за предаване на вирусите. Има ли Щабът някакъв ангажимент да задължи хората, които управляват транспорта в градовете, да не се допуска определено количество хора, да няма блъсканица, да не са един върху друг, да има някакво пространство? Това не чух да се говори.
Костадин Ангелов: Въпросът Ви е много логичен. Контролът, самоконтролът. Има скала, която показва къде са най-рисковите места. Ние сме се опитали да бъдем максимално всеобхватни, за да постигнем по-бърз резултат за по-кратко време. Не можем да сложим полицай до всеки човек. Затова се обръщам чрез Вас до хората. Нека да проявят малко самоконтрол. Нека да носят маските. Не се иска нещо толкова голямо. Наша е отговорността. Моментът е исторически. Този момент поставя пред нас големи изисквания. Ние трябва да положим усилия, за да се превърнем в онези водачи, които българските граждани искат да имат, които българските граждани очакват да ги преведат през тази безпрецедентна криза. Това е нашата голяма отговорност, която стои на нашите плещи. И ние нямаме друга възможност, освен да се справим с това.

Водещ: Да или не – мислите ли, че хората Ви приемат като водач?

Костадин Ангелов: Не съм си мислил в тази посока. Пак да го повторя – аз не искам хората да ме обичат. Искам да бъда полезен и да чувствам удовлетворение като лекар. Тогава ще спя спокойно.

Водещ: Благодаря за разговора и за разясненията.

Костадин Ангелов: И аз благодаря.

Сподели в: