Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Още от деня", БНТ

 

Водещ: Първият ни гост, проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Здравейте.

Проф. Костадин Ангелов: Здравейте.

Водещ: Да започнем с новината от днес. Имаше дискусия за детската болница. Този проект има ли бъдеще или ще се, как да кажа, омотае в неспирните дискусии и разговори?

Проф. Костадин Ангелов: Нямаме време за мотаене, нямаме време и за смяна на посоката. Имаме време за намиране на рационално решение, което да е консенсусно от всички гледни точки. Аз съм изключително обнадежден след днешния публичен дебат, на него бяха поканени всички страни. Обединихме се около следното – и лекари, и други експерти са наясно, че детска болница трябва да има. Че нямаме време да се мотаем или да тупаме топката и да търсим друго решение, каквото и да е то. Следващото нещо, което беше изключително дискутабилно, беше дали тази сграда е подходяща, дали тя трябва да се достроява или трябва да се събори...

Водещ: Това беше една от първите и най-големи критики – че е невъзможно в тази сграда да има такъв нов модерен проект, какъвто очакваме и изискваме всички.

Проф. Костадин Ангелов: Най-добрият компромис беше постигнат днес. И той е, че тази сграда ще бъде съборена и съответно на нейно място ще бъде изградена нова сграда с нов проект, който да удовлетворява желанията на всички. По-важното е, че това ще се случи в договора, който е подписан с дружеството, няма да се увеличават нито сроковете, тоест ще се спази окончателният срок, както е разписан по договора, нито ще се дават допълнително пари.

Водещ: Хайде да напомним тези факти. 70 и колко бяха?

Проф. Костадин Ангелов: Приблизително 78 млн. без ДДС.

Водещ: Трябва да струва.

Проф. Костадин Ангелов: Трябва да струва. И също така срокът е около 42 месеца. Тоест в рамките на този срок сградата трябва да бъде съборена и да бъде изградена наново, като това ще стане с нов проект.

Водещ: Можете ли след днешния ден, след тази дискусия да кажете – оттук нататък няма пречки ние да си имаме педиатрична болница най-накрая?

Проф. Костадин Ангелов: Не само че няма пречки, а е въпрос на време, защото имаме една огромна отговорност и това е отговорността към нашите деца. Нямаме право повече да мислим в други посоки, трябва да действаме.

Водещ: Значи просто остава да стоим и да чакаме дали наистина ще бъде изпълнен този срок.

Проф. Костадин Ангелов: Не да чакаме, а да работим всеки ден.

Водещ: Ние ще чакаме и ще гледаме как вие ще работите в този случай. Добре, много са темите към Вас, така че бързо минавам към другата. Утре е 15 септември. Притеснен ли сте или можете с чисто сърце да кажете на родителите – пуснете си децата на училище, направено е всичко необходимо?

Проф. Костадин Ангелов: 15 септември е ден, който е натоварен емоционално от много гледни точки. Първата от тях е, че това ще бъде първият учебен ден за много деца. Втората е особеното на този ден – годината, в която това се случва, а именно година на световна пандемия с коронавирус. Ние сме взели всички мерки, чисто организационни, както и по отношение да дезинфекционни режими в училищата, така и по отношение на лични предпазни средства. България следва най-меките възможни мерки в ЕС по отношение на започването на учебната година и по отношение на планувания от нас учебен процес. Аз съм притеснен по-скоро от факта, че има родители, които се съмняват в мотивите, с които сме взели тези решения, а те преследват чисто медицински цели. Те преследват цели, които са свързани с предпазването на живота и здравето на хората, които комуникират с децата. Не се притесняваме да кажем, че носенето на маски в общите пространства ще бъде един от начините, по които ние ще ограничим разпространението на вируса. И по-специално, ако това не се случва по начина, по който предлагаме да се случва, това означава, когато имаме едно дете положително, цялото училище да излезе в карантина.

Водещ: От това Ваше изявление до момента се пораждат сто въпроса, поне.

Проф. Костадин Ангелов: Разбира се. Готов съм да отговоря на всички.

Водещ: Първо, включително Ваши колеги и медици казват, че повечето от мерките на МОН са ненужни. И че е достатъчно децата, които са болни, просто да не ходят на училище, а здравите да продължат да си учат. Второ, днес имаше протести на няколко места в страната, на родители, които казват – ние не желаем децата ни да бъдат задължавани да носят тези маски, защото не вярваме в тяхната ефективност. И се позовават включително и на доклади на СЗО. Какво отговаряте първо на тях?

Проф. Костадин Ангелов: Първо трябва да кажем, че България не е единствената държава в Европа. Всички държави в Европа правят това. Ние не можем да бъдем изключение от тях. И то не можем да бъдем изключение не защото сме част от дадена общност, а защото медицинската целесъобразност изисква това. Определено носенето на лични предпазни средства е единствената възможност, по която ние да можем да намалим невъзможността на децата да присъстват в училище, защото присъствената форма на обучение е най-добрата възможност детето да получи всички онези образователни възможности, които предлага нашето образование.

Водещ: Професоре, нали знаете, че има училища, където няма топла вода, че проблемът с липсата на елементарни хигиенни средства е отколешен в българското училище? Неща, които в момента са изключително важни, защото вие изисквате такива мерки, те са нужни в борбата с Ковид-19. Или това си е проблем, който ще решава всяко училище за себе си и не е ваш, на здравното министерство. Вие издавате наредбите.

Проф. Костадин Ангелов: Не, ние, освен, че издаваме наредбите, ние участваме във всички дискусии, които са проведени до момента между двата екипа на Министерството на здравеопазването и Министерство на образованието. Ние сме направили срещи с много родители. Има една група родители, които не искат децата им да носят маски, има и една друга група родители, които са по-голямата група, които искат децата да носят маски. Днес четох една статия в български вестник – там беше даден един изключително удачен пример. Притесняваме ли децата тогава, когато минават на пешеходна пътека, или на зелен светофар? Това създава ли някакъв дискомфорт? По този начин ние ги предпазваме от лоши последствия. Ние пазим техния живот и тяхното здраве. Същата е посоката на тези мерки. Тя няма идеята децата да се почувстват зле или пък по някакъв начин да ги караме да се притесняват и да бъдат сочени.

Водещ: Мога ли да Ви помоля заедно с Вас сега много бързо да преминем по тази пътека, по която, не дай си Боже, ще се наложи на родителите да преминат, ако им се обадят през деня да им кажат, че детето им е вдигнало температура, или пък ако се окаже, че тяхно съучениче е позитивно на Ковид-19?

Проф. Костадин Ангелов: Да.

Водещ: Бързичко да кажем – знаят ли джипитата, знаят ли педиатрите, има ли алгоритъм, по който да минават? И какво правим?

Проф. Костадин Ангелов: Всичко това е разписано в препоръки, които ние сме участвали в тяхното разработване от Министерството на образованието и науката, те са изпратени по всички регионални управления на образованието по места, съответно са сведени до знанието на всички училища. Няма нищо трагично, ние не може да си представяме, че нашите училища ще бъдат изолирана ситуация, изолирано място, където няма да има коронавирус. Напротив, ние сме реалисти и казваме, че това не е възможно, то ще се случи. Тогава, когато има дете, което е с положителен, със симптоми, то ще бъде изолирано в стая…

Водещ: Това е друг проблем, нали знаете?

Проф. Костадин Ангелов: …Дали тази стая ще бъде на първия етаж и ще гледа към бора, който е в градината, или ще бъде на втория етаж и ще гледа към асфалта, към съседната улица, или ще бъде отделна…това дете ще престои…

Водещ: Тука критиците на тази идея казват – какъв е смисълът, освен да причиним на детето дискомфорт психически… Те казват така – детето така или иначе вече е общувало, било е в тази среда, сега като го  изолирате ще му донесете страх и допълнителен дискомфорт, професоре?

Проф. Костадин Ангелов: Това дете ще остане в тази стая, пак Ви казах, не повече от 20-30 минути, може да са и по-малко, докато дойдат неговите родители да го вземат. Това са мерки, ситуацията, в която живеем е извънредна, тя налага такъв тип мерки. Пак казвам, тези мерки не са насочени към някакъв тип зловредно действие върху децата, те са насочени единствено и само върху ограничаването на тази  епидемия в национален мащаб.

Водещ: Добре, и тук идва другият въпрос – ще могат ли джипитата, те към момента не могат да назначават PCR тестове, нали…?

Проф. Костадин Ангелов: Всички могат да назначават PCR тестове.

Водещ: Само че, колко струва на едно четиричленно семейство, ако детенцето се окаже със съмнение за Ковид?

Проф. Костадин Ангелов: Безплатен ще бъде тестът, той ще се извършва по назначение от органите на РЗИ, детето и неговото семейство няма да плащат нищо.

Водещ: Това вече факт ли е, защото тази идея вие я лансирахте по-рано, предишните седмици, но факт ли е това нещо, има ли вече такава заповед?

Проф. Костадин Ангелов: Не става въпрос за заповед, РЗИ-тата имат такава възможност. Тогава, когато има дете, което има такъв тип симптоми, има обаждане до РЗИ, съответно РЗИ-то създава необходимата организация. Нека да бъдем спокойни по отношение на тази организация. Никой няма да плаща за PCR тест, най-малко децата и техните родители.

Водещ: И това е така?

Проф. Костадин Ангелов: Да, така е.

Водещ: Добре, и още едно нещо да изчистим. Един проблем, по-скоро неразбория към този момент, който се създава – здравните карти за децата, които трябва да бъдат издадени от джипитата, да отидат в училищата или в детските градини. В момента има струпване при джипитата и педиатрите.

Проф. Костадин Ангелов: Това е един процес, който ние следим може би от началото на месец август, когато почнахме обсъжданията. Имаше очаквания на родителите този процес да бъде удължен. Срещнахме се с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, които се изказаха против това. Тъй като те казаха, че времето е абсолютно достатъчно, дните, които имат възможност да преглеждат децата ще осигурят такива коридори да не се смесват с другите хора, които са посетители и не е необходимо да удължаваме срока. Когато този документ бъде издаден, лекарят трябва да прегледа детето присъствено, това е много важно за нас. Това е важно от медицинска гледна точка, това е важно от чисто цели, които преследваме, ако щете от чисто демографски аспект по отношение на демографски показатели, свързани със заболеваемост и смъртност в нашата нация. Ние трябва да знаем това дете какво му има.

Водещ: А тези документи после как отиват в институцията?

Проф. Костадин Ангелов: Тези документи могат да отидат по различен начин. Може детето да ги занесе в институцията, може негов родител, може по електронен път. Никой няма да стои на другия ден и да каже – няма ги документите, налагаме санкция. РЗИ са тези, които ще осъществяват този контрол, но никой няма да налага санкцията на следващия ден. Живеем, пак Ви казах, в извънредна ситуация, ще се съобразим с това.

Водещ: Очаквате ли заради това присъствено обучение да има скок на заразата и тази есен, когато освен традиционните вируси ще  имаме и Ковид-19?

Проф. Костадин Ангелов: Всички очакваме това да се случи, ако имаме колкото повече хората се срещат, толкова възможността заразата да се предава от човек на човек е по-голяма. Така че, да, очакваме такова нещо. Но системата е готова, готови сме с всички възможности за въздействие върху нея, както и за контрол, така че не сме притеснени от това, което предстои.

Водещ: И лекарите и системата ще издържат?

Проф. Костадин Ангелов: Лекарите и системата ще издържат. Пак държа да кажа, че лекарите са изключително уморени, и сестрите и санитарите, но те са бойци, за което благодаря на всички за техните усилия.

Водещ: И ние им благодарим. Към тази благодарност се присъединяваме и ние. Вървим към финала на нашия разговор, министър Ангелов, един въпрос, който няма как да не повдигнем, тъй като Вие, участниците в този проблем, го направихте медиен и публичен. Става дума за уволнението на досегашния шеф на „Медицински надзор“. Той казва, че е махнат по донос от друга служителка, казва, че Вие не сте проявили интерес към работата на агенцията, не сте се срещали с него, и че няма нарушения в работата на агенцията. Вие пък мотивирахте уволнението му с одит, който констатира редица нарушения. На кого да вярваме в този спор?

Проф. Костадин Ангелов: Аз не бих искал да вляза в някакъв тип медиен дебат, през медиите… Каквото съм имал да казвам съм го казал. Не мога да приема такъв тип твърдения, защото те не са верни. Всеки министър има право да избира екипа, с когото да работи. Не е необходимо министърът да има мотив, за да смени директора на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Сигналът не бих казал, че е анонимен, това е сигнал, който дойде по електронната поща. В него имаше изложени притеснителни факти, аз съм длъжен да проверя всеки един от тези факти. Докладът, по желание на Ваши колеги, вече е публичен. Там може да видите има ли, няма ли нарушения. Не мога да приема факта, че трябва да бъдат отпускани по 900 лева на шофьори и т.н. Или пък, че не могат да бъдат събрани вземания от държавата навреме, и че трябва да бъдат отлагани във времето. Не мога да се съглася и с факта, че не съм искал да изслушам господин Иванов. В момента, в който докладът стана факт и имаше входящ номер в министерството, той предпочете да излезе в болнични. Дори, нещо притеснително, което мен ме притеснява, е в дните, в които той е бил в болничен, е посещавал надзора и е подписвал документи. Не мисля, че това е юридически издържано, като изхождаме от факта, че той е юрист. Дори на 8-ми, когато той твърди, че е в болничен е подписал документи, след това има издаден болничен със задна дата. Това са едни притеснителни за мен неща и аз не мога да ги подмина безучастно и без някакви действия от моя страна. Така че, пак казвам, не е въпросът да търсим някаква причина, ние трябва да се стремим тази агенция, която контролира медицинските решения на много места в държавата, тя да бъде максимално изрядна. И най-вече нейното ръководство да има нужния административен капацитет, за да се справя с тези решения.

Водещ: За състоянието на здравната система, за проблемите и кой първи искате да подхванете, ще Ви попитаме в друг разговор, тъй като сега времето ни изтече. Благодаря Ви за това, че бяхте наш гост, професор Костадин Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: Благодаря и аз.

 

 

Сподели в: