Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за БНР

 

Водещ: Проф. д-р Костадин Ангелов – министър на здравеопазването в „Неделя 150“. Добър ден.

Проф. Костадин Ангелов: Добър ден на Вас и на Вашите слушатели.

Водещ: 1803 са последните случаи за последното денонощие, но при по-малък брой на изследванията - 7259. Поискахте оставката на директора на 4-та градска болница в София заради отказ да приеме пациент с COVID, но сигурно има и други неуловени от медиите случаи на бездушие и на хаос в системата. Какъв е отговорът Ви, проф. Ангелов, като министър на здравеопазването? Ситуацията е динамична, решенията трябва да се гъвкави. Недопустимо е пациенти да умират, докато чакат линейка, или пък да стоят с часове пред болниците за прием.

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, ситуацията е много динамична, ситуацията е много напрегната. Много ми е трудно да се вземат такъв тип решения за искане на оставки. Но аз ще продължа да бъда решителен. Искам да Ви кажа, че в ситуация като днешната съм малко изнервен, то си пролича и в едно интервю сутринта, което дадох в една от националната телевизии. Снощи до 3 часа посред нощ съм правил логистика, настаняване на пациенти по лечебните заведения. И защо всъщност бях толкова емоционален? Преди 2 седмици направихме среща с всички директори на лечебни болници в София и всички ме увериха, че ще разкрият легла. И всъщност линейката в момента отива пред болница да вкара пациента в болница, и уж директорът казва, че има легла, а на линейката казват легла няма, няма разкрити легла. Е, при тази ситуация кой нормален човек не би се ядосал и кой нормален човек не би реагирал емоционално? По отношение на въпроса Ви, ситуацията, числата са такива наистина. Но в сравнение с миналата седмица те изглеждат по-различно. Тази седмица имаме 1803 случая при 7259 теста, при същия брой тестове почти миналата седмица случаите са 1043. Виждате, че почти 80% се е повишила заболеваемостта за 1 седмица. Така че ситуацията навлиза в изключително сериозна фаза на епидемията. И трябва много бързо решения, да – гъвкави, но бързи решения, без компромис за абсолютно никой. Така че аз няма да се поколебая да продължа да работя по същия начин, по който съм работил винаги и до момента.

Водещ: Аз гледах Вашето интервю сутринта и наистина ми се стори, че емоцията доминираше. Затова ще Ви помоля сега да бъдем практични във всичко, което казваме на нашите слушатели, защото така ги въоръжаваме с информация от първа ръка и те ще могат да се противопоставят там, където някой злоупотребява със служебното си положение. Опитвам се да изразявам деликатно. Но нека практично да постъпим. Ситуация, в която има пик на заболеваемостта, как да се направи така, че повече лекари в спешната помощ да работят и повече линейки да действат в София, тъй като разбрахме, че 15-20 с колкото разполага софийският център за спешна медицинска помощ не могат да покрият тези растящи 400 и повече адреси на денонощие и затова имаше вчера такава специална новина с недочакал линейката починал пациент. Какво може да се направи, за да станат повече лекарите в спешната помощ и повече линейките?

Проф. Костадин Ангелов: Истината е, че каквото и да направим оттук нататък, ние няма да върнем към живота този 33-годишен мъж.

Водещ: Този мъж не, но можем да спасим някои други.

Проф. Костадин Ангелов: Съболезнования към семейството. Екипите вчера са били 40, не 15-20, както казахте. Снощи 37 бяха, 22 бяха в София, 15 в областта. Това, което ще направим, е следното. Първо, ще бъдат включени всички частни линейки, с които ще направя среща в понеделник на територията на София. От днес имаме вече възможност и са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, които са оборудвани с шофьори и с обучен от тях човек, който е обучен на първа долекарска помощ. Това ме увери министър Терзийски. Те са на денонощно разположение на директора на ЦСМП София град и ЦСМП София област д-р Гелев. Снощи досега сме се чували над 10 пъти, преди интервюто се чухме отново, в момента те нямат нужда, тъй като повикванията не са толкова много, тъй като днес е неделя. Но, ако от утре се увеличат, тези коли са на тяхно разположение, т.е. от 40 коли могат да станат 65, а също така аз ще говоря и с частните линейки, ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят, ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важно е пациентът да стигне до лечебно заведение. Оттук нататък организацията на работата на лечебното заведение се прави от изпълнителния директор и ръководния екип на лечебното заведение. Няма никакво обяснение на твърдението няма легла. Легла има, легла има достатъчно в София, има достатъчно в страната. Спрян е плановият прием, спряна е плановата оперативна дейност. Предприели сме всички тези стъпки, за да можем да осигурим болнични легла и в същия момент при празни болници, както казаха една асоциация излезе с декларация тази седмица, едва ли не, че ние прекъсваме лечението на хората – не, не го прекъсваме лечението на хората, ние приоритизираме, ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. И точно затова нямаме планов прием, точно затова нямаме планови операции. И няма да се поколебая, нито пък ще дам назад, нито пък ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решения. Сигурно има хора, които очакват да търсим в момента компромис, да търсим разговори. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време да търсим някакъв компромис. Действия сега и на момента от всички в системата. Денонощно.

Водещ: Особено частните болници не бяха въодушевени от Вашата заповед за задължителните 10% от леглата в тях за COVID пациенти. Предлагаха да командироват лекари в други болници, в които така или иначе има COVID легла. Ако продължават да настояват да бъдат чисти от към COVID болници, какъв трябва да бъде отговорът ви, така че да ги мотивирате? Трябва ли да прекъснете връзката им с НЗОК, от която в голяма степен и частните болници се хранят?

Проф. Костадин Ангелов: Тази законова промяна е внесена. Чакам решението на българските депутати от българския парламент. Няма да има избрани болници – няма частни, няма държавни. По Конституция всички са равни. След като държавните могат, и частните могат. Ще си направят организацията такава, че не да лекуват само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение от здравния министър за извършването на дейност, след като е болница за активно лечение, ще си направят необходимата организация. Между другото на територията на София има няколко големи частни болници, с които проведох среща преди да взема решението за плановия прием и плановите операции, заедно с големите държавни университетски, областни софийски болници и взехме това решение за тази моя заповед, които частни болници се включват активно в разкриването на легла и лечението на пациенти. Така че такава декларация, която да ни обяснява как видите ли здравният министър ще спре лечението на българските пациенти, нека да дойдат и да ми го кажат в очите. Аз съм лекар, работил съм като лекар, работил съм като санитар, бил съм в спешна помощ, на линейка, в шокова зала, в спешно отделение, в хирургия. Бил съм отново в спешно отделение и като асистент по хирургия. Нека да дойдат и да ми кажат кой пациент с конкретен пример, който здравният министър ще спре неговото лечение. Няма такъв, защото в заповедта всички хипотези на непрекъснатост на лечението са осигурени ясно и конкретно. Ако някой има предвид, че по този начин му намаляват приходите от частни медицински услуги в частното лечебно заведение, е сбъркал адресa. Просто е сбъркал адреса.

Водещ: Дали ще намерите парламентарна подкрепа за една толкова крута мярка? Питам, защото лекарското и болничното лоби в парламента е разположено във всички парламентарни групи и тук много трудно можем да прокараме разделителна за управляващи и опозиция. Разбирате ли, че ако Вашите заповеди се саботират от един директор, какъвто е този на 4-та градска болница в София, който искаше на хартия резултати от PCR тест, за да приеме пациент, то в парламента ще Ви е още по-трудно.

Проф. Костадин Ангелов: Аз не смятам, че здравна криза се бори с лобита. Здравна криза се бори с единство. Нека да видим българските депутати дали ще се обединят около това решение, за да можем да осигурим пълноценна, достатъчна, навременна и качествена помощ за нашите граждани. Защото това е нашето призвание, освен като управляващи и те като законодатели трябва да подкрепят политиката на българското правителство, за да можем ние да се справим. След като едни частни болници решават, че ще бъдат богопомазани или някои други държавни болници, не – такива няма да има. Просто този номер няма да мине сега.

Водещ: Можем ли да направим някакъв паралел, да разберем колко голям е проблемът? Преди седмица от колко десетки са болниците в София, не знам, Вие ще ми помогнете, 13 само имаха COVID отделения и лекуваха COVID пациенти. Чух тази печална статистика, споделена от директора на „Пирогов“. Сега, колко от болниците изпълниха Вашата заповед и лекуват COVID болни?  

Проф. Костадин Ангелов: Всички държавни болници на територията на София от вчера са разкрили структури. Снощи до 12 часа разкривахме структури и съобщавахме леглата в центровете за спешна медицинска помощ. Утре аз ще тръгна по болниците, по всички, които отказват да разкрият легла – частни, държавни и след това ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения. Ясни, бързи и навременни, без никакво колебание.

Водещ: За държавните болници говорите?

Проф. Костадин Ангелов: За всички говоря. За всички.

Водещ: Там имате силата да уволнявате.

Проф. Костадин Ангелов: То има и други закони в страната, които могат да се прилагат тогава, когато някой болничен директор саботира изпълнението на здравната политика и с действията си води до такава ситуация, че застрашава живота на българските граждани. То всичко е написано. Просто трябва да се приложи.

Водещ: Когато сме строги в изискванията си във Ваше лице на Министерство на здравеопазването, от другата страна могат да възникнат въпроси, а вие направили ли сте всичко възможно тези COVID отделения не само да бъдат разкрити, но и да функционират нормално? Например, има ли достатъчно тестове, лекарства, предпазни средства за персонала в тези отделения, изобщо държавата свършила ли си е работата?

Проф. Костадин Ангелов: Категорично да. По отношение на въпроса, който зададохте, има и достатъчно количества лекарства, и достатъчно количество лични предпазни средства, и достатъчно количество дезинфектанти, всичко онова, което е необходимо за работата на едно такова отделение, го има. Въпрос на организация е на болничното заведение да го разкрие, да поиска необходимите неща пред РЗИ и да започне да функционира. А не да търси начини да заобиколи закона или да си прави оглушки изпълнителният директор, за да се хареса на един или друг човек. Не може в тази криза, която е повсеместна в целия свят, виждате какво се случва в Европа, виждате какво се случва навсякъде по света, ние да сме един оазис, в който един спазва правилата, а друг не спазва правилата. Правилата са еднакви за всички и ще се спазват от всички по еднакъв начин съразмерно.

Водещ: Един въпрос, който слушатели повдигнаха, защото чухме вече, че има доброволци, които са готови да се притекат на Вашия апел в помощ на медицинския персонал на първа линия. Чухме, че има много граждани, които са готови, преболедували, да дарят кръвна плазма за един от видовете лечение на заразените с коронавирус, но съществуват някакви остарели разпоредби в реда, по който се дарява кръвна плазма, за които говорихме през седмицата и по „Хоризонт“. Ще изброя няколко проблема, които поставиха дарители и желаещи да дарят, както и лекарите в тази сфера. Работи Националният център по трансфузионна хематология само до 15.00 часа след обед, много от дарителите ходят на работа и им е нужно повече време, за да отделят за даряване. От друга страна в събота и неделя центърът не работи, а пък много от хората са от провинцията и дори да им се покрият разноските за пътуване в София, в събота и неделя могат да дойдат, за да дарят. Това няма как да стане. После, само до 55 г. възраст може ли да бъдат дарителите, оказа се обаче, че в първите етапи на болестта, по-възрастни хора бяха засегнати. И в други страни чак до 70 г. могат да даряват. Защо при нас има това ограничение? Изобщо спира ли се и това неволно или има някакви обяснения аргументи, този поток от желания за даряване на кръвна плазма?

Проф. Костадин Ангелов: Ситуацията, която описвате, е следната – в България, за да започне целият този процес имаме експертни съвети, имаме хора, които са професионалисти, които си дават предложенията, правят се съответните нормативни документи, които ние утвърждаваме. На базата на всичко това се прави един алгоритъм, който се спазва от всички. Много е трудно министърът на здравеопазването автоматично да въведе същите правила, които са в чужбина. След като експертите са казали, че такива са критериите, на които трябва да отговаря един дарител на плазма, ние сме длъжни да ги слушаме, защото с тези експерти разполагаме и това е тяхното професионално мнение, което министърът не трябва да коригира.

Водещ: Може би не споменах, че това е експертно мнение на хората, които работят в сферата и са Ви написали писмо и вече 10 дни чакат отговор

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, в момента, в който се запозная с това писмо, аз категорично ще предприема всички необходими действия, за да може това нещо да се случи. Така че кръвният център работи и през почивните дни, на сайта на кръвния център има качена информация, която е достъпна до всички български граждани. Всеки, който има желание, възможност и отговаря на критериите, които са на сайта на кръвния център, може да го направи веднага.

Водещ: Добре. Лекарският съюз също се е ангажирал да подпомогне този процес на комуникация. Надявам се, че скоро няма да останем с впечатлението, че лечението с кръвна плазма е само за някои ВИП пациенти, понеже повечето наши слушатели, които обсъждаха темата през седмицата, са убедени, че кръвна плазма поради нейния недостиг, се използва само за много важни персони. Да попитам в този ред на мисли, как са ВИП заразените – министър-председателят, главният секретар на президента, лидерът на опозицията Корнелия Нинова? Имате ли информация, господин министър?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, аз няма как да спра да бъда лекар, въпреки че съм министър в момента. И това е изключително чувствително лична информация, която не е редно да се споделя пред всички. Знаете, има закон за защита на личните данни. Аз не съм лекуващ лекар на нито един от тримата, така че ми е много трудно да коментирам каква е ситуацията с тях. Единственото, което мога да кажа е, че с премиера се чуваме редовно, обсъждаме ситуацията. Той звучи добре по телефона, така че аз се надявам всички, които изброихте във Вашия въпрос, да се преборят с тази инфекция и да се върнат отново на работните си места, защото, за да победим, ние трябва да бъдем единни и това е единственият път, за да се справим с тази инфекция в момента.

Водещ: Като стана дума за това, че разговаряте редовно с премиера по телефона, чухме го в онлайн връзка с вас, министрите от кабинета, да казва, че не подкрепя затварянето на държавата и затягането на мерките. Но сигурно имате план за действие и при какви обстоятелства това би се наложило? Обмисляте ли какви да бъдат следващите по-строги мерки?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, ние следим мерките, ние следим показателите всеки ден. Т.е. по 23-24 показателя следим ежедневно и тяхната динамика във времето. На базата на тези показатели взимаме информирани решения. Тези решения се докладват на най-високо министерско ниво. В момента не обсъждаме въвеждането на нови мерки, макар че някои, не всички от експертите, имат виждания в тази посока. Пак казвам – важното е да се съсредоточим върху спазването на тези мерки. Ако ние ги спазваме стриктно по начина, по който те са написани в заповедта на здравния министър, ситуацията ще изглежда по един по-различен начин. Аз мисля, че ясно е написано каква е философията на мерките. Трябва хората да спазват дистанция от 1,5 метра. Не трябва да ходят на събирания на открито, на закрито. Трябва да носят маски. Това е цялата философия. И когато виждаме хора през нощта в заведения да говорят, че тук няма коронавирус, да се веселят, да играят хора по кръчми, да се събират на семейни тържества, рискувайки живота и здравето на някои от по-възрастните хора или тези с хронични заболявания – ето това за мен остава неразбираемо като човек и като лекар. Това да казваш на хората, че е опасно, и те да продължават да вярват в някаква конспирация, да се вижда навсякъде по телевизията, по средствата за масова информация как умират хора и то не знам дали скоро четохте, имаше един много известен инфлуенсър, който отричаше съществуването на COVID и умря именно от COVID.  

Водещ: Да, има и един много известен доктор, който обяснява как COVID е почти полезен, за доц. Мангъров говоря, но това някак си не възбужда възмущението на вас, лекарското съсловие, пък има много хора, които вярват на такива неща. 

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, аз категорично няма да коментирам пред Вас казаното от доц. Мангъров, защото то по никакъв начин не кореспондира с твърденията на експертните съвети, на които аз вярвам. Много е трудно да обясниш, да стоиш като лекар и да обясняваш как в отделенията с COVID ти ходиш без маска. В същото време имаме отговор от изпълнителния директор на лечебното заведение, че доц. Мангъров не е лекувал пациенти с COVID, че той не получава, не е на първа линия и т.н. Много е трудно да говориш едно, а да правиш нещо друго и да не спазваш заповедите на здравния министър, защото те не ти харесват, а пък здравният министър случайно сам си ги измисля. Не. Заповедите на здравния министър са ясно и точно аргументирани, стъпвайки на експертните съвети. Няма как един лекар да върви срещу всички лекари, срещу целия свят и видите ли той да бъде прав, и ние да взимаме отношение по неговите коментари. То е несериозно от всякаква гледна точка.

Водещ: Аз няма да Ви опонирам по никакъв начин в този случай, но ще Ви попитам онова заведение, което се афишира, че нарушава заповедта Ви за забрана на работа на нощните барове, дискотеки, локали, беше ли санкционирано на мига, в който се пуснаха клипчетата в социалните мрежи? И то покани своите клиенти да си го посещават, въпреки особения момент и забрана?

Проф. Костадин Ангелов: На момента, в който това нещо стана ясно в социалните мрежи и аз го видях, съм изпратил светкавично информацията и на директора на РЗИ София, и на министъра на вътрешните работи. Съответно е разпоредена такава проверка, с резултатите аз на тази проверка към настоящия момент не съм запознат. Така че тези проверки ще продължат, те няма да спрат и ще бъдем абсолютно безкомпромисни, особено за хората, които се опитват да заобиколят закона. Вие ме чухте, че има решение на Столичния щаб, който ясно и точно казва, че заведенията няма да работят след 23.00 часа вечерта.

Водещ: Щеше да е много поучително и да е предупреждение за всички останали да видим един катинар на вратата на това заведение, един отнет лиценз за следваща работа, понеже имаме проблем с дисциплината, с това да се грижим за себе си и околните. Казвам го и защото снощи пътувах в препълнено метро и в него имаше униформени полицаи, които също не си носеха по правилния начин маските, но и не направиха изобщо забележки на пътниците, които бяха без маски или ги носеха не по правилата. Това от гледна точка на строгия контрол. Искам да сме полезни на нашите слушатели, защото знаем, че това което ни кажете, това е редът, по който трябва да се движат всички. Хайде да проиграем модела, протокола, по който се действа в условията на COVID криза при наличие на симптоми. Аз съм пациентът Х , имам симптоми, за които смятам, че са коронавирус. Какво трябва да направя – първо, второ, трето, проф. Ангелов, за да не се губи излишно време, да няма разочарования и у пациентите, и у лекарите? Обаждам се на личния си лекар, така ли?

Проф. Костадин Ангелов: Обаждате се на личния си лекар и споделяте какви симптоми имате Вие. Това, което личният лекар трябва да направи, е да намери начин, в който той да Ви прегледа. Тъй като единственият познат на медицината начин, за да се назначи една терапия или да се прецени състоянието на един пациент, е преглед.

Водещ: Не по телефона.

Проф. Костадин Ангелов: Аз не съм чул, нито съм обучаван, нито обучавам моите студенти да преглеждат по телефона. След като личният лекар казва, че той отиде да прегледа пациента, той има опасност да се зарази, искам да кажа, че има лични предпазни средства, които лекарите в лечебните заведения използват, при този преглед този човек може да ползва лични предпазни средства, ние предложихме такива лични предпазни средства, оказа се, че те не са необходими, защото към настоящия момент костюми не били необходими на колегите от първичната и извънболничната медицинска помощ. Сигурно имат съображения, сигурно имат някакви предпоставки. След като този човек бъде прегледан от личния си лекар и му се назначи лечението, след като той е преценено неговото състояние обективно, той може да бъде проследяван по телефона. Това е практика, която се извършва и от лечебни заведения, когато те са изписали терапия за домашно лечение на пациенти, които са ги посетили в спешните отделения и наблюдението става по телефона.

Водещ: Личният лекар вече ще може да дава направление и за PCR тест.

Проф. Костадин Ангелов: Точно така. През другата седмица заместник-министър Жени Начева ме увери, че електронното направление, което личните лекари ще могат да издават за PCR тестовете, ще бъде факт. След това нещо, ако този пациент се почувства зле, т.е. той прецени състоянието си за усложнило се или субективното му усещане за лошо физическо състояние, той има две възможности. Едната възможност е да се обади на личния си лекар и той да направи корекция в лечението му. Другата възможност е да се обади на 112, за да може да дойде линейка и съответно лекарят на място да прецени дали този човек има показания за превозване до лечебно заведение, където да му бъде оказана болнична медицинска помощ, да бъде хоспитализиран, или ще остане вкъщи да продължи лечението си. Това е така нареченият път на пациента. Този път на пациента беше представен пред вашите колеги на един от брифингите в Министерство на здравеопазването. И отново отварям една скоба – аз виждам, че не всичко от този път на пациента се спазва по желания от нас начин. Той се спазва, защото винаги има някой, който се опитва или да не разбира правилата, или да ги разбира по собствен начин, или да не ги спазва.

Водещ: Ето точно затова беше важно да преговорим протокола за това какво се прави в случаи на проява на симптоми и заболяване от COVID-19, за да минимизираме всички тези вариации с това да се прехвърли нашата работа и нашите ангажименти към някое друго звено от системата. Аз Ви благодаря за разговора. Съзнавам, че ще трябва често да задаваме въпроси, тъй като ситуацията наистина е динамично. Казахте в предишно интервю пред колеги от телевизията, че искате и пред големите болници, където напливът от пациенти е голям, да откриете нещо като триажи, някакви подвижни фургони, в които пациентите ще могат да бъдат преглеждани. Това също е един много улесняващ момент. Надявам се да успеете да организирате и тази форма на спешна помощ.

Проф. Костадин Ангелов: Категорично да.

Водещ: Благодаря Ви. Желаем успех. Връщате се утре след карантина на работа и тръгвате на обиколка, за да проверите как се изпълнява заповедта за откриване на COVID отделения във всички болнични заведения в София, предполагам и в други градове. Да се готвят нередовните, да се търсят обяснение или причини за това защо не са изпълнили вашите разпореждания. Очакват ги строги санкции. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, специален гост на „Неделя 150“.

 

Сподели в: