Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за БНТ

 

Водещ: Както вече разбрахте, от утре ще действат нови по-строги правила, свързани с ограничаването на разпространението на Ковид-19. Заповедта на здравния министър касае училищата, нощните заведения и други. За това ще говорим и сега с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Добро утро, проф. Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Как сте първо да Ви попитаме, продължавате да сте под карантина?

Проф. Костадин Ангелов: Да, продължавам да съм под карантина, така както са и всички контактни колеги.

Водещ: Всъщност като казвам карантина, именно заради това шефът на РЗИ София подаде оставка – заради неспазването на карантина на други властимащи и по-скоро отмяната на такава. Това ли беше мотива му за подаване на оставка?

Проф. Костадин Ангелов: Не, мотивът за подадената оставка е личен и той ще остане такъв.

Водещ: Все пак няма ли да ни кажете защо? Защото в тази ситуация е доста сложно да няма шеф на РЗИ.

Проф. Костадин Ангелов: В момента има шеф на РЗИ – това е заместникът на д-р Пенчев, д-р Маева.

Водещ: Той е временен, а кога ще има постоянен?

Проф. Костадин Ангелов: Постоянен ще има след като проведем конкурс.

Водещ: Тоест, в какво време можем да го кажем?

Проф. Костадин Ангелов: Ами нека да се върна на работа в министерството, това ще стане във вторник, доколкото ми е ясно, когато бъде махната карантината и ще предприемем всички действия, за да бъде проведен конкурс. Ежедневно говоря с д-р Маева, ежедневно се чувам с колегите – те са изключително натоварени, работят много в хода на тази здравна криза, световна здравна криза. Така че аз нямам притеснения, че в момента РЗИ не работи, или че има проблем в работата на РЗИ.  Имаме огромно натоварване в момента.

Водещ: Но категорично казвате, че д-р Пенчев не е подал оставка заради карантината на премиера, на президента и на министри, така ли?

Проф. Костадин Ангелов: Категорично го казвам, да.

Водещ: В пост във Фейсбук бяхте казали, че така или иначе правилата ще важат за всички, заповедта е еднаква за всички. Само че пък сега главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев каза, че тази заповед ще се прецизира. Последно, какво ще се случи?

Проф. Костадин Ангелов: Ами аз го казах много ясно и точно. Разбира се, МЗ разпространи официална позиция – правилата са еднакви за всички български граждани и ще си останат такива.

Водещ: Няма да се променя заповедта и няма да има привилегии за управляващите? Защото притесненията на д-р Кунчев са, че ако всички са под карантина, няма да има реално кой да взима решения и да управлява.

Проф. Костадин Ангелов: Отново държа да подчертая – всички са равни пред закона.

Водещ: Добре, новите мерки – нека за тях да поговорим, защото те също предизвикаха различни дебати и коментари, чухте обвиненията, че са закъснели. Закъснели ли са?

Проф. Костадин Ангелов: Не бих казал, че са закъснели. Може би ако гледаме отстрани ситуацията, вероятно изглежда така. Мерките, които наложихме с моя заповед от вчера, са резултат на вслушване в мненията на всички професионалисти, които са отговорни за вземането на това решение. Те са предложени от главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев и в момента, в който са предложени, бяха въведени в действие.

Водещ: Наистина ли смятате, че след 14 дни ситуацията ще е различна и тогава тези мерки ще отпаднат, защото такъв е срокът на действие в момента?

Проф. Костадин Ангелов: Ние следим ситуацията всеки ден и ако тя се промени, сме готови както да отменим тези мерки, така и да разширим тези мерки, в зависимост от ситуацията. Като основната ни цел за въвеждането или отмяната на мерките са медицинската целесъобразност и разбира се, числата, които следим – тези над 23 показатели, за които говорим постоянно на нашите брифинги в МЗ.

Водещ: Проф. Ангелов, ще се възползвам от това, което казвате, за да ви задам и един зрителски въпрос – на Владимир Христов, който е член на УС на Асоциацията на езиковите центрове в България. Той пише до нашия екип  с въпрос – защо забранявате присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други организации от юридически и физически лица. Не разбираме с какво, пише той, ние частните образователни институти сме по-опасни от ресторанти, сладкарници и барове? С какво сме по-различни от образователните институции в сферата на държавното образование?

Проф. Костадин Ангелов: Защото там се нарушава принципът, който сме възприели с Министерство на образованието, за невзаимодействие между паралелките. Тоест, в тези институции се събират деца, които са части от различни паралелки и по този начин тогава, когато един от тях, едно дете от тях би могло да е положително, тогава това е среда, която благоприятства разпространяването на заболяването сред масови колективи каквито са училищата.

Водещ: Тоест, въпреки че както пише господинът, се спазват всички мерки – по едно дете на чин, на голямо разстояние, това, че се събират от различни места, деца от различни училища – е проблем?

Проф. Костадин Ангелов: Ами освен в тези занимални, както и всички училища, за които говорим, имаме освен присъствената форма на обучение и децата в една класна стая – имаме междучасия. В тези междучасия е много труден контролът, който да се осъществява върху тези ученици, по отношение на техните контакти помежду им. Разбира се, най-хубавото нещо на детството е безгрижността и неспазването на правилата. Всички сме били деца, всички сме скачали безгрижно и разбира се, най-ценното на детството е неговата свобода. Не разбираме, че много трудно може това да бъде обяснено на децата и много трудно бихме ги накарали да спазват стриктно всички правила, но трябва да говорим за тях, трябва да им ги обясняваме, защото залогът е много голям.

Водещ: Ние и затова го правим. Но какво следва оттук нататък – ще затворите ли още, тоест и други мерки предвиждате ли? Защото знаете и тази теза – при седем души затвориха държавата, а при над 2500 на ден – не.

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, мерките са тези, които са разписани в моята заповед, за две седмици напред. Те ще си останат такива. Следим каква е заболеваемостта, следим постъпващите в лечебни заведения, следим смъртността, следим броя на разболелите се медици в хода на 24 часа и още много други показатели. Следим свободните места в лечебните заведения по области, по общини, на териториалната цялост на цялата държава. И след това, когато тези показатели, анализираме тяхната съвкупност, бихме могли да вземем допълнителни решения. За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат такъв какъвто всички искаме да има.

Водещ: Тогава, като казвате всичко това, кога ще достигнем онзи момент, в който ще кажете, че сме абсолютно в пика, че нещата могат да излязат извън контрол? Видяхме вчера лекари пред болничните заведения да призовават за спазване на мерките. На кого са ядосани те – на обществото, което не се пази достатъчно, или на вас политиците, които не взимате – ако не взимате, адекватни мерки?

Проф. Костадин Ангелов: Ние сме в постоянен контакт с всички директори на лечебни заведения, наши колеги. Постоянно правим срещи, както присъствени, така и онлайн във връзка с всички лечебни заведения. Колегите са изключително притеснени от неспазването на мерките от българските граждани. Много е важно всички български граждани да разберат, че тези мерки не преследват целенасочено лимитиране на свободата на всеки един човек – те преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените, за да могат да гарантират бъдещето, ако щете на нацията и втората цел е да се намали натиска върху здравната система. Това са двете цели.

Водещ: Да, проф. Ангелов, само че другата гледна точка е, че трябва да има и контрол. Аз затова попитах, да, лекарите казват пазете се, спазвайте мерките, но не казват ли на държавата и на институциите – вие не контролирате, не въвеждате навреме тези мерки?

Проф. Костадин Ангелов: От самото начало на епидемията твърдя, че тази битка може да бъде спечелена с разум, с дисциплина и с интелект. Много трудно може да бъде спечелена с масов контрол – няма как да сложим контрольор на всеки български гражданин. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, то тогава нещата няма да вървят на добре. Нека всеки човек да прави нещата разумно и с интелект, за да можем наистина да постигнем резултата, който търсим.

Водещ: Подготвихте ли системата, защото всички очаквахме, че сега ще са тежките месеци – подготвихте ли здравната система, лекарите, медицинския персонал, така че да се справи с тази трудност? Говорихме за /…/ на лечение, за пътя, по който трябва да мине един пациент – всички това ясно ли е? По-добре подготвени ли сме?

Проф. Костадин Ангелов: Да, по-добре подготвени сме -  основният проблем, който, за който винаги сме говорили са хората, умората на лекарите и увеличаващият се натиск върху здравната система. Нека да бъдем реалисти – тази система като брой легла, като апаратура, като медикаменти е подготвена. Тази система обаче няма да издържи на натиска, ако той продължава да се увеличава – ако имаме много повиквания за линейки, ако имаме много постъпващи граждани в лечебните заведения. Така че нашите сили са лимитирани. За да получи един човек качествена, навременна и много бърза медицинска помощ, ефективна медицинска помощ, то трябва хората, които я оказват, да работят спокойно, да работят в нормална среда, а не под натиск. Това имам предвид.

Водещ: Проф. Ангелов, ако все още бяхте директор на Александровска болница, какво бихте поискали от здравния министър в тази една ситуация?

Проф. Костадин Ангелов: Това, което правя аз в момента - ние преди тези мерки да бъдат въведени, проведох разговор с директорите на големите софийски болници, в това число ВМА, Пирогов, Александровска, „Св.Анна“, Токуда, Софиямед. Заедно с тях стигнахме до решението, което беше взето и което беше отразено в моите заповеди. По този начин ние ще намалим натиска върху Здравната система по един или по друг начин. Именно това преследваме. Това поискаха колегите, това направихме.

Водещ: Догодина ще има повече пари за здравеопазване – ще го усетят ли това лекарите, медицинските сестри, всички в Здравната система – като увеличение на заплати, като допълнително материално стимулиране и така нататък?

Проф. Костадин Ангелов: Категорично това са приоритетите, които сме заложили в Бюджет 2021 – а именно увеличаване на всички приходи, които да получат лекарите  и сестрите под формата на бюджети в лечебните заведения. Всички онези разходи, които бяха направени – увеличения, с корекцията на цените на клиничните пътеки от 1 август 2020 година, увеличенията на средствата, които получиха болниците от 1 август по методики на МЗ, тези пари са осигурени и за 2021 година. Размерът е почти половин милиард лева, около 460 милиона. Разбира се, ако ме попитате дали са достатъчни, аз като здравен министър винаги ще защитавам тезата, че са необходими още повече средства, но такива са възможностите на държавата към момента.

Водещ: Да, ние след малко ще говорим още за това. Само последен въпрос на наш зрител, за предписанията на РЗИ, които се бавят и работодателите не вярват, че техен служител е под карантина. Какво прави служителят в тази ситуация? Много имаме свързани с РЗИ между другото, затова и започнах така разговора в началото – трябва ли да се подобри работата в РЗИ-тата в тази ситуация, особено в София?

Проф. Костадин Ангелов: Не само в София, в много РЗИ-та в страната колегите имат нужда от помощ – търсим доброволци, търсим алтернативни начини за връчване на предписанията. Ще Ви дам само един пример - в София от 31 служители, 28 от тях бяха изведени от системата поради различни здравословни причини. Трима човека трябваше да напишат над 2 хиляди предписания и да ги връчат едновременно. Това е физически невъзможно. Имаме нужда от помощ, имаме нужда от доброволци. Командироваме служители от РЗОК-та, работим съвместно. Цялата здравна система е мобилизирана.

Водещ: Благодаря Ви много за това включване в сутрешния блок, проф. Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: И аз Ви благодаря.

 

Сподели в: