Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Преди всички", БНР

 

Водещ: И сега към анонсираното интервю с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, с когото вече имаме връзка. Здравейте, господин Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: Добро утро на Вас и на Вашите слушатели.

Водещ: Ще повторя данните от днес, които чуха преди малко колегите в кратките новини, за да коментираме дали те предполагат някакви модификации на вече анонсираните мерки – 4390 са новите случаи при направени над 11 хиляди PCR теста, тоест около 40 % от изследваните са положителни за COVID-19. Сега, понеже от няколко дни се дебатира колко реално отразява тази информация положението за денонощието, това за последното денонощие данни ли са тези 80 починали, 516 излекувани или отново има някакво застъпване?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, данните, които цитирате отразяват ситуацията само за 24 часа. За да направим извод, ние винаги проследяваме данните в динамика в рамките на две седмици. Когато мине този двуседмичен период, тогава може да правим заключения. Наблюдаваме несвоевременно вкарване на данните в системата, тоест попълване на данните в системата със закъснение – такъв беше случаят вчера с броя на починалите от COVID-19. Като направихме една справка, се оказа, че всъщност данните са малко по-различни и всъщност тези починали, са починали в няколко дни, които са забавени в качването им в системата. Правим, разбира се, проверки – обикновено се дължи на човешки фактор – почивни дни, липса на достъп до системата на хората, които са оторизирани да го правят, тъй като са или в карантина, или са болни, или ползват почивка. Така че субективният фактор има изключително решаваща роля за тези данни. Вие знаете, че много голям процент от лекарите, сестрите, санитарите, административния персонал в лечебните заведения е положителен, карантиниран и това крие след себе си всякакви рискове, включително и попълването навреме в системата.

Водещ: Ще го коментираме и това, но, така или иначе, тези 80 починали са доста тревожни и те очевидно, както казвате и Вие, са за тези 24 часа. 4176 болни и 280 в интензивни отделения. Казвате съставът е позитивен, карантиниран – нека да започнем директно с този въпрос, оповестихте едни милиони, за да бъдат мотивирани лекари и да бъдат открити COVID коридори в ДКЦ-тата, мислите ли, че вече не е късно за обещания за пари? И бих Ви върнала през април, когато Вие се появихте на една пресконференция – говорихте за едни чували, за отговорността ни да спазваме мерките. От тогава досега мина много време, не беше ли това времето, за да се подготвим сега, а не да се действа пожарно по решаване на проблема с медицинския персонал в болниците?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, не мога да се съглася с твърдението, което се съдържа във вашия въпрос категорично, защото в това твърдение, то остава само, бих казал, на думи.

Водещ: Кое твърдение?

Проф. Костадин Ангелов: Не знам как си представяте подготовката, тъй като всички говорят, не можеше ли да се подготвим по-добре през лятото. Ами през лятото течеше усилена подготовка и тази подготовка беше съсредоточена в няколко направления. Първото направление беше подготовката на лечебните заведения по отношение на леглова база, по отношение на персонал, по отношение на апаратура, по отношение на лични предпазни средства, дезинфектанти – тоест усилването на цялата здравна система. Не мога да се съглася с факта, че в света съществува здравна система, която да успее да издържи на натиска, на който е подложена нашата система в момента. Вие виждате, че такива проблеми, с много по-лоши числа чисто статистически, има и в други държави. България все още държи добри нива на заболяемост сред европейските държави, което показва, че мерките, които се вземат във всяка една посока, са достатъчно добре ефективни и контролират епидемията, а смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че здравната система все още, капацитетът на здравната система е добър.

Водещ: Тогава защо се налага да внасяте законодателни промени…

Проф. Костадин Ангелов: Само секунда…И също така в настоящия момент процентът на починалите в България е много по-нисък от процента на починалите в други страни, с които са сравними в ЕС. Законодателните промени, които внасяме, са също част от нашата стратегия, която следваме, на нарастването в аритметична прогресия на числата. Говорим с числа – когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща, когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Не дай си Боже да имаме 600 на 100 хиляди, тогава имаме съвършено друг тип мерки, които са планувани. Ето това е подготовката, която сме направили през лятото. Не мога да се съглася, че не сме правили нищо.

Водещ: Аз обаче Ви чух, първо Ви видях да ходите в страната по болниците и да контролирате положението там, след това Ви чух почти да заплашвате частните болници, че ще бъдат откъснати от здравната каса и че всеки трябва да си носи отговорността. Ако през лятото, когато казвате Вие, че сте планирали тези мерки, всичко това започна, сега откриваме тези COVID отделения, коридори в ДКЦ-тата, можеше ли това да бъде планирано например през лятото и Ви питам можеше ли, защото Вие имате математик – той дава често интервюта и често обяснява за едни закони, и често казва, че не ни казва всичко, но го казва, на когото трябва, и често данните, които той споменава, като развитие, съвпадат с това, което се случва. Затова Ви питам, д-р Ангелов – не трябваше ли през лятото да се готви всичко това, което в момента трябва да стане буквално за вчера?

Проф. Костадин Ангелов: Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото – всички легла в лечебните заведения, за които говорихме, бяха описани в заповеди и те бяха факт и през лятото, и при стъпка 150 на 100 хиляди души население. Факт беше обаче, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха съответно налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът над системата стана от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи на този натиск. Нека да дам пример - в София има над 560 повиквания на една смяна, което означава, че на 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка. Именно затова говорим, че това е, няма как да издържи система, която и да е. Друго нещо, всички хора, които имат оплаквания и най-малките оплаквания в момента, губят своята психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага. Само 20 % от пациентите, които имат положителен тест за COVID, които имат клинична картина, само 20 % постъпват в лечебни заведения. И за тези хора имаме легла. И когато на някой му кажем, че няма да бъдеш приет и че няма легло за теб – означава, че ти не си за лечебно заведение. Защото настаняването в лечебно заведение не може да става по желанието и страха на даден пациент, защото разбирам – всеки е притеснен, всеки има притеснение за собственото си здраве, но най-важна е обективната преценка на лекаря. Лекарят знае при колко, при кои тежки симптоми този човек трябва да бъде настанен в болница. И нашите лекари са грижовни, нашите лекари са висококвалифицирани, нашите лекари знаят какви решения да взимат. А недоверието в системата нараства ежедневно.

Водещ: Защото има много случаи на хора, които са се нуждаели не просто от хоспитализация…

Проф. Костадин Ангелов: Не, няма много случаи….

Водещ: Не, има. Вие ги виждате в медиите, проверявате ги.

Проф. Костадин Ангелов: Аз ги виждам и ги проверявам, но тези случаи са под 0.003 % от всички случаи. И точно затова това не са много случаи.

Водещ: Не са много случаи, но са случаи, които притесняват хората и те още повече настояват всеки техен симптом да бъде преценено дали е за…

Проф. Костадин Ангелов: Водещо в момента не е рационалното мислене на хората и аз ги оправдавам, водещо в момента е притеснението и техният страх.

Водещ: Ами когато Вие казвате, че трябва да бъдат създавани коридори, че трябва да се обособяват отделения – всичко това минава през медиите и хората го следят, те смятат, че нещо се случва. И когато се губи тази основна връзка, която не знам дали Вие ще успеете да заздравите, тази между болницата и пациента, тази през личния лекар, защото там изглежда, че има комуникативни проблеми, какво остава на хората освен да се паникьосват. Вие оценявате ли някакъв комуникационен проблем по начина, по който обяснявате случващото се, обяснявате мерките си?

Проф. Костадин Ангелов: Най-големият, аз не спирам да говоря по всички средства за масова информация, постоянно бих казал, денонощно, по всякакви начини и по всякакви канали. Винаги най-важното в една такава криза е комуникацията – правилно да комуникираме с хората нещата, които ще се случват. Затова аз винаги обяснявам – казвам, няма проблем. Ето да Ви дам конкретен пример за лекарствата, които в момента имаме проблем в страната. Защо имаме проблем в страната – защото имаме презапасяване на хората. Няма система, която да издържи на презапасяването. Няма логика един човек да купува четири опаковки лекарство антибиотик, за да лекува себе си – той има нужда от една опаковка.

Водещ: Вие вчера казахте по Нова телевизия, че няма проблем в болниците с лекарствата.

Проф. Костадин Ангелов: Няма проблем – на държавно ниво проблем няма. Днес аз в 11.00 ч. ще събера всички фирми, които доставят медикаменти в аптеките, Българския фармацевтичен съюз, Изпълнителната агенция по лекарствата, за да направим такава организация, че хората да получават толкова, колкото е необходимо, да не допускаме презапасяване, за да можем да гарантираме живота и здравето на всеки един български гражданин. Изчезнали са нискомолекулярните хепарини от търговската мрежа, от които имат бременните нужда. Ами когато един човек купува по 20-30 /…/ фраксипарин или клексан, ами то това граничи далеч от разума.

Водещ: Добре, ще изчакаме тази Ваша среща. Да поговорим и за други важни неща. Сега например, господин Ангелов, не е ли провокация към всички нас, към които Вие апелирате, призовавате да спазваме мерки, да носим маски, да не подлагаме под съмнение тези мерки – вкарването на доц. Мангъров, с най-голямо уважение към всички, които казват, че той е добър инфекционист - детски, вкарването му в COVID отделението в Инфекциозна болница, с думите, които Вие чухте, той ги каза до Вас, че ще влезе и ще се опита да попромени нещата там?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести…

Водещ: Но ходи без маска.

Проф. Костадин Ангелов: Ами в болницата вътре при пациентите, той не ходи без маска.

Водещ: Сигурен ли сте?

Проф. Костадин Ангелов: Абсолютно съм сигурен, говорили сме с доц. Мангъров, говорил съм с проф. Черенякова, директорът на лечебното заведение. Той, дори това, което Ви казвам, е, бих казал, смешно да го коментираме. Консултирах се с него, за него носенето на личните предпазни средства в болницата, той няма проблем с това – той носи маска, носи ръкавици, така че…Но пак държа да подчертая, че доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски заболявания в болницата по инфекциозни болести. Тук говорим, че той по време на тази пандемия, където имаме най-голям натиск, е клиниката за възрастни, където вчера аз бях и на 80 легла има 78 настанени пациенти. За тази клиника имаме нуждата от всеки един професионлист. Аз съм минавал визитации многократно в лечебните заведения, на визитация се обсъжда, той е началник на клиника, има началник на отделение, има лекуващи лекари. До леглото на всеки един болен се взема решение каква е неговата терапия, какво е поведението, как ще протича неговото лечение. Така че…

Водещ: Вие смятате ли, че COVID е просто грипче?

Проф. Костадин Ангелов: Никога не съм казвал такова нещо.

Водещ: Той смята така.

Проф. Костадин Ангелов: Вижте аз няма да влизам в…

Водещ: Ама това е знак към хората, разбирате ли, към тези, които Вие очаквате да бъдат дисциплинирани – когато човек, когото слагате да оглави това отделение, всъщност обяснява, че там е доста и ще трябва да поохлабим, мисля, че точно цитирам глагола.

Проф. Костадин Ангелов: За пореден път Ви казвам, аз не го слагам, заповедта е на изпълнителния директор на Инфекциозна болница. Затова казвам, всеки един човек, всеки един лекар, който е специалист по инфекциозни болести, трябва да се включи в битката, която водим, всеки трябва да е солидарен сред лекарите, сред сестрите, общопрактикуващите лекари, лекарите в специализираната извънболнична помощ, диагностично-консултативните центрове, лекарите по линейките, фелдшерите, сестрите в детските градини, сестрите в училищата. Всички трябва да сме солидарни.

Водещ: Щом и господин Мангъров вече е толкова ценен, явно наистина положението е критично. Чухме един слух, искам да Ви помоля да го коментираме – обмисля ли се вариант, ако не могат да бъдат осигурени толкова лекари, медицински сестри, между другото депутатите имат различни предложения за в бъдеще да се гарантира тази професия, да има някаква своеобразна мобилизация, тоест да бъдат принудени лекари, които не искат да влязат в COVID отделения, сестри, фелдшери – да влязат там?

Проф. Костадин Ангелов: Вижте, аз съм предложил законови промени – министърът на здравеопазването и съответните РЗИ-та да имаме възможността да командироваме лекари, сестри и санитари от една структура в друга структура.

Водещ: Това може ли да стане без тяхната воля, въпреки тяхната воля?

Проф. Костадин Ангелов: В рамките на лечебно заведение изпълнителният директор има възможността да командирова, в рамките до три месеца от една структура в друга структура. Но по-важното, което казахте и което държа да подчертая тук, е следното – имаме недостиг – сериозен, на медицински сестри. Именно затова миналата седмица правителството на свое редовно заседание направи специалността „Специалист по здравни грижи“ приоритетна специалност. Това какво означава? Всички медицински университети, всички медицински колежи, където се провежда обучението на тези медицински сестри и професионалисти по здравни грижи, ако разкрият допълнителни бройки, те ще получат допълнително финансиране от държавата. А студентите, които се запишат в това професионално направление, професионалисти по здравни грижи, ще получат двойна стипендия. Тоест това е една приоритетна специалност…

Водещ: Така е. Само че е за следваща пандемия евентуално, сега в момента трябва да се решава тази, както говорихме преди малко, за вчера. Тоест мярката, която обмисляте в момента, е командироване до три месеца на хора от едно лечебно заведение в COVID отделението?

Проф. Костадин Ангелов: То се случва в момента.

Водещ: Има ли съпротива?

Проф. Костадин Ангелов: Да, има изключително, не бих казал съпротива, а по-скоро има страх сред лекарите и сред сестрите. И именно призивът на лекарите и сестрите е всички български граждани да осъзнаят необходимостта от спазването на мерките. Носенето на маска на закрито, на открито при струпването на хора, да ограничат контактите си, особено младите хора, които продължавам да виждам да ходят на заведения вечер и да излизат на големи групи, да ходят по моловете и търговските обекти. Разбира се, ние в нашата заповед ще кажем, че лица под 18 години на такива публични места, в моловете, могат да ходят само с възрастен придружител, за да можем да избегнем тези струпвания, за да можем да намалим възможността за разпространение на вируса от човек на човек.

Водещ: Но ще оставите ресторантите да работят до 23.30 ч., господин Ангелов. Извинявайте това, какъв е смисълът на тази мярка?

Проф. Костадин Ангелов: Веднага ще Ви обясня…

Водещ: Те по принцип до толкова работят, даже някои и по-рано.

Проф. Костадин Ангелов: Ще Ви обясня какъв е смисълът на тази мярка. В хода на предното затваряне на страната, когато имаше почти пълен локдаун, в това състояние имахме изключително сериозни обвинения към нас, че ние сме увредили психичното здраве на българите.

Водещ: Не беше за ресторантите, беше за училищата все пак, нека да..

Проф. Костадин Ангелов: Не само за училищата, затварянето на държавата изцяло. Тоест лишаването на хората от възможността за някакъв тип социален живот. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки – брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, столовете 1.5 метра, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, носене на маски от персонала, носене на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална. Именно затова имаме обосновани решения, които са медицински целесъобразни и необосновани решения, които ние няма да вземем, а именно нощните заведения ще бъдат закрити, тоест те няма да работят до края на месеца, защото в нощните заведения, там имаме струпване на хора и липса на такава дистанция.

Водещ: Има ли вариант, допускате ли изобщо, защото виждам, че няма министър, който да не се появи в медиите и да казва, няма да затваряме държавата – това изключено ли е? Този локдаун в България изключен ли е?

Проф. Костадин Ангелов: В настоящия момент, при тази заболяемост, при това дифузно разпространение на вируса, в момента този локдаун за когото Вие говорите, няма да има ефект. Защо? Защото, ако той бъде наложен, тоест абсолютно, пълно затваряне на всичко – тук говорим за разбиране от спазването на тези мерки. В момента обществото няма разбиране за спазването на тези мерки. И ако това се случи, нито един, не всички хора спазвали/…/ мерките, за които Вие говорите, това означава, че ние ще изкараме хората на улицата, те ще продължават да се събират и може да получим обратен ефект от затварянето.

Водещ: Тоест няма такъв вариант, дори и да се увеличат бройките много повече?

Проф. Костадин Ангелов: Няма вариант в момента. Единственото нещо е ние, ние не можем да спрем разпространението на коронавируса като инфекция такава, каквато е според специалистите. Ние можем обаче да контролираме скоростта на неговото разпространение. И именно това правим в момента – контролираме неговата скорост на разпространение между хората.

Водещ: Бърз въпрос за антигенните тестове – ще станат ли те равнозначни на PCR тестовете – по отношение на прекратяване на карантина, някакъв вход, който все пак да дава бърза информация и да компенсира включително и човешкия ресурс, който не стига в момента?

Проф. Костадин Ангелов: Да, разбирам въпроса Ви, текат обсъждания между експерти – на европейско ниво се очаква решение на този въпрос до 18-ти ноември. Затова нашите експерти вероятно ще задържат окончателното си решение до 18-ти ноември, когато ще имаме категорично становище, което да е признато от Европейския център по контрол на заболяванията. Не очаквайте от министъра на здравеопазването да Ви отговори категорично за нещо, което е от компетенцията на експертите.

Водещ: Аз очаквам, защото в ситуация на извънредна епидемична обстановка сте най-важният човек, така че, очаквам.

Проф. Костадин Ангелов: Очаквайте от мен заповед, такава, каквато българските експерти са съгласували и препоръчали. Аз ще се съобразя с мнението на българските експерти, на които изключително много вярвам и на които благодаря за всички усилия до момента.

Водещ: Но това след 18-ти, така Ви разбирам?

Проф. Костадин Ангелов: Ние ще изчакаме, казах, най-късната дата е 18-ти, когато ще имаме европейско решение по този въпрос. Когато това се случи, аз съм готов със заповедта. Нека да не забравяме нещо друго - имаме PCR тестове, имаме възможност в момента да се изследваме. Ние, до края на тази седмица изключително голям брой антигенни тестове ще влязат в българската здравна система – ние ще ги разпространим през РЗИ-тата, за да може да осъществяваме скрининг и бързо ориентиране, и започване на терапия на пациентите, там, където това е нужно. И ако ме питате това кога се случва – бързите антигенни тестове се включват по нашия план при достигане на 300 човека заболели на 100 хиляди – това се случи преди една седмица. Затова Ви казвам, че работим по ясен план, който е разписан и следваме всяка стъпка.

Водещ: Надявам се, че имате и нещо повече като информация от нас, преди нас от математиците, които изчисляват развитието на вируса. Надявам се следващия път да продължим този разговор при по-ясни, включително и решения на Вашите експерти и дано вирусът да не опровергае намеренията Ви засега да се съобразяваме с тези мерки.

Сподели в: