Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Панорама", БНТ

 

Гост: Проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването

Водещ: Добър вечер на проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването. Изтървахте ли вируса това лято?

Костадин Ангелов: Категорично не. Цифрите показват ясна тенденция, ние бяхме на второ място в ЕС по заболеваемост. За последните две седмици България е на 26-то място по заболеваемост от 29 страни в ЕС и Европейското икономическо пространство. Тази статистика не се прави в България. Тя се прави в Европейски център. Ние не можем да влияем на тази статистика, ако случайно някой не вярва на нея. Така че цифрите показват, че ние сме се справили добре с контрола върху коронавируса.

Водещ: Готвите ли ново затваряне в момента?

Костадин Ангелов: Категорично не. Това са слухове, които се разпространяват, и аз не мога да разбера в коя глава се раждат. Коронавирусът се използва като един вид набухвател на недоволството на хората и с него се експлоатират всички страхове. Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, които са в момента.

Водещ: Е, ако ситуацията стане зле?

Костадин Ангелов: Ако ситуацията стане зле, мерките, които са в момента, показват че те работят. Ако ситуацията стане зле – мерките са ясни – носене на маски, ограничаване на събития на закрито, използване на дезинфектант, физическа дистанция.

Водещ: Да не би причината да е тази, че това правителство просто не може да наложи каквито и да е мерки повече?

Костадин Ангелов: Не, господин Василев. Това правителство и специално Министерство на здравеопазването заедно с Националния оперативен щаб показаха, че могат да контролират и се справят добре с овладяването на кризата с коронавируса в България. И виждате, че цифрите го доказват.

Водещ: Защо връщате брифингите? За малко доза страх и мобилизация на управлението ли?

Костадин Ангелов: Не, категорично не. Всеки ден на мен ми се налага да опровергавам различни слухове. Идеята ни е всяка седмица в Министерство на здравеопазването да провеждаме такива брифинги. Такива бяха днес и указанията на министър-председателя да информираме българското общество за всички истини.

Водещ: И да му отвличате вниманието от протестите.

Костадин Ангелов: О, не. Категорично не. Никога нашите усилия като екип – Министерство на здравеопазването имат чисто професионални насоки. Ние трябва да преминем през тази криза с най-малко щети.

Водещ: Болниците ще издържат ли? Чудя се например кой ще замени починалия анестезиолог-реаниматор в Гоце Делчев?

Костадин Ангелов: Болниците ще издържат. От всички обиколки, които правя из страната и които ще продължа да правя, хората са изморени, хората, някои от тях огорчени от отношението на цялото общество, на всички нас към българските лекари, към българските сестри. И това недоверие, което има в тази система.

Водещ: Казвате, че цялото общество не вярва, така ли?

Костадин Ангелов: Голяма част от българското общество не вярва. И това се преекспонира. Хората са изключително негативно настроени, които работят в системата. Иначе болниците са вече оборудвани с необходимата апаратура. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства. По отношение на въпроса ви за Гоце Делчев. Проведохме няколко разговора с директора. Той има да свърши определени неща тази седмица. В понеделник ще се виждаме с него, за да вземем конкретни решения. По отношение на анестезиолозите в България, в момента имаме 270 специализанти в цялата страна. Като имаме предвид, че заявките, които бяха подадени от лечебните заведения, бяха значително по-малко. Т.е. ние сме обезпечили откъм хора. Но медицински специалисти от различни специалности липсват на много места в страната. Имаме концентрацията им в големите градове, в София, а в малките градове, в малките общини, в малките болници имаме наистина недостиг. И тези диспропорции имат различни начини на решения. Ние в понеделник ще вземем решение управленско, така че болницата в Гоце Делчев да бъде задоволена откъм такъв тип специалисти.

Водещ: Господин министър, загинаха и хора – лекари, медицински сестри, медицински персонал. Въпросът е бяха ли неизбежни тези жертви или станаха жертви на фалиралата система, на пропуканата система на здравеопазването?

Костадин Ангелов: Българските лекари и медицински сестри са изключително сърцати хора. Те не жалят себе си, когато се борят за живота и здравето на хората. Такива ги познавам аз, такива ги виждаме в болниците, в поликлиниките и навсякъде другаде. Тези хора не мислят за себе си, когато се втурват да помагат на някого. Да, загинаха много хора. Всичките от тях - с техните истории съм запознат, с някои от тях съм приятел, с други имах и близки отношения от моя роден град. Тези загуби са големи. Това са примери за много неща, има написани в учебниците за революции, за победи, за загуби. Но много малко има за тихия героизъм, точно този героизъм, който преобръща сърцето, който докосва душата. Именно тяхната смърт е такъв пример, който ние ще разказваме на нашите студенти. Те загинаха на работните си места.

Водещ: Да, обаче не загинаха ли заради пропуските в системата? Защото коронавирусът показа пропуски в системата и може би вие трябва да кажете кой е най-големият?

Костадин Ангелов: Най-големият пропуск в системата е умората на хората и липсата на достатъчно количество лекари и медицински сестри в лечебните заведения в страната. Имам предвид в малките, в общинските болници. Някъде имаме по една сестра, такъв е примерът в болницата в Девня. Затова ние имаме много ясен план как да започне настаняването на пациенти с коронавирус. Първото ниво са големите университетски болници. След това са областните болници. Това са структуроопределящите болници, на които системата разчита и които са оборудвани, както ви казах преди малко, с апаратура, има достатъчно количества лични предпазни средства, нямаме притеснения.

Водещ: Искам да ви върна отново на недоверието. Защо според вас не вярват хората? Може би не вярват на властта, може би не вярват на властта като цяло, може би по принцип не вярват на държавата, а може да не вярват на тази власт?

Костадин Ангелов: Вярата е изконно човешко право и личен избор на всеки човек. Един вярва и продължават да съществуват вярвания, че земята е плоска. Друг не вярва на Христос. Трети не вярва на други божества. Други вярват, че в Космоса, като полетят, ще се срещнат с хора, които са загубили живота си в Космоса. Вярата е нещо различно. Всеки разумен човек избира на кого да вярва. На мен ми е изключително трудно да се справя с различен тип информация, която се дължи на непроверени факти. Например: България купува руска ваксина. Това е факт, който не е нормално да се публикува в медия, без той да е проверен.

Водещ: Т.е. не купува руска ваксина?

Костадин Ангелов: Не, не купува руска ваксина.

Водещ: А вярно ли е, че хората записват, че в болниците записват болни с коронавирус, а те не са болни от коронавирус?

Костадин Ангелов: Господин Василев, това е което чувам. Дайте ми конкретен пример. Нека да говорим с конкретни факти.

Водещ: Т.е. вие категорично отричате, че има такива случаи, защото хората говорят, че има такива случаи, че някой познава друг, който бил такъв.

Костадин Ангелов: Категорично. Аз, скоро ми се наложи свои близки да разпитам за такъв случай, накрая стигнах до една жена, която го е разказала във фризьорски салон. Така че, това са несериозни факти. Това са несериозни разкази, които не могат да бъдат проверени, защото те не носят в себе си информация. Дайте ми конкретен факт – в болницата в град Х и пациентът У, на който са му дали пари, за да каже, че е болен от коронавирус. Това са лъжи.

Водещ: Въпросът е, че по света специалистите, например Кристин Дростен в Германия, казва че битката с коронавируса не може да бъде спечелена без доверието на хората.

Костадин Ангелов: Ето това е нещо, за което трябва да работим ежедневно. Доверието на хората в системата е изключително разклатено и то много трудно се връща. Много трудно се печели доверие.

Водещ: Пак питам, защо?

Костадин Ангелов: Защото много години назад българският лекар и българската медицинска сестра бяха едва ли не сатанизирани. Ние бяхме обвинявани за всяка една грешка, която се случи, независимо от логичния медицински завършек на някои загуби в личен план на тези хора. И аз също имам близки, и аз съм загубил близки, които са били част, за които са полагали грижи моите колеги. И аз съм изпитал тази болка. Да, тя е непоносима в личен план. Но медицинската логика е различна. Да, медицината е изкуство. Лекарите не са богове, сестрите не са божества. Ние си вършим работата по вътрешно призвание и по нашите клетви, които сме полагали. Много е трудно да върнем доверието на тези хора, които изначално не ни вярват. Но ние няма да спрем да работим в тази посока.

Водещ: Има лекари, които имат различни мнения. Лекари, разберете. Примерно има ли две мнения за маските? Има и лекари, включително в България, които казват, че те не помагат.

Костадин Ангелов: В медицинската наука, в медицинските публикации в специализирани издания няма две мнения за маските. Има едно мнение и то е, че те помагат и пазят живота както на този, който я носи, така и на хората, до които той се докосва. Може да имаме човек, който да е заразоносител и да е физически здрав без никакви клинични проявления, но той може да зарази жената в магазина, човекът с който се вози, своя съсед в асансьора или майка си, баща си, баба си, дядо си. Ако ние не проявяваме отговорност към себе си, не можем да взимаме решения за себе си, не може да си позволяваме да бъдем безотговорни към нашите близки. Защото трябва да разбираме тази наша споделена отговорност. Това са принципите на нормалното общество.

Водещ: Защо приехте този пост точно сега? Знаете ли този израз – „да си купиш фабрика на 8 септември“?

Костадин Ангелов: Да, знам този израз. Никога не съм мислил да си купувам фабрика на 9 септември, на 8 септември, както казахте. Винаги съм работил в системата на здравеопазването. Винаги съм обичал да горя в проблемите. Считам, че в момента трябва да се взимат бързи решения, навременни решения, информирани решения. Считам, че трябва да се прави компромис, там където той е разумен, може да звучи нескромно, но смятам, че притежавам тези качества и смятам, че ще се справя с тях.

Водещ: Последна дума – усещате ли как се взимат тези решения без подкрепата на огромното мнозинство от хората? Отново се връщам към това.

Костадин Ангелов: Нямам такова усещане, че не се ползвам от тази подкрепа. Дори напротив, в лечебните заведения, които посещавам, от срещите, които правя, вчера бях на събрание на областните болници, преди една седмица имах среща с Лекарския съюз, преди това имах среща с Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, Българския зъболекарски съюз, днес честитих празника на българските фармацевти. Честит празник на всички фармацевти, които празнуват днес, днес е техният ден. Поклон и за техните усилия, които полагат в тази криза и ще продължат да полагат. Нямам такова усещане. Напротив, усещането ми е друго – за подкрепа.

Водещ: Подкрепа за вас или за мерките?

Костадин Ангелов: Подкрепа за мен и разбиране за мерките, тъй като тези хора са в системата и ежедневно виждат истината с очите си.

Водещ: Благодаря ви засега.

…..
Христо Иванов: Нашият дневен ред е модернизацията, която трябва да се случи, защото зад кризата, която идва и която още не сме изпитали, идва една огромна трансформация, която се ще се случи в целия свят. И това как България ще се справи с тази трансформация може да се окаже решаващо за следващата генерация, която ще живее в тази страна. Днес, сега е един доста ограничен времеви прозорец, в който ние трябва наистина да успеем да се фокусираме в тази необходимост и имаме управление, което не може да го направи. По време на острата фаза на кризата от IT индустрията предложиха дарение от 1500 часа за изграждането на електронна здравна система. Това е ключова мярка, за да адресираме централния проблем на здравеопазването в България. Ние имаме чудесни лекари, имаме чудесни медицински сестри. Имаме проблем с мениджмънта, с администрирането, с управлението на тази система. За да се управлява добре, тя трябва да мине в електронен формат .Имаше предложение да бъдат дарени тези часове. Само че българската държава не успя да говори с един език с индустрията. Тези часове не бяха използвани.

Водещ: Сигурен ли сте?

Христо Иванов: Да. Ние продължаваме да нямаме електронни рецепти, ние продължаваме да нямаме електронни направления. Ние продължаваме да мъчим лекарите с чудовищна бумащина и администрация. И продължаваме да не можем огромният ресурс, който българското общество влага в здравеопазването, да сме сигурни, че се управлява по най-добър начин, така че българският лекар, българските здравни работници и българските медицински сестри да имат всичко, което заслужават.

Водещ: Ще продължим. Само, вярно ли е, че това не е направено, не е оползотворено това дарение?

Костадин Ангелов: Националната здравно-информационна система се работи и не знам господин Иванов откъде има информация, че по нея не се работи и нищо не е готово.

Водещ: Защото те обещаха, аз ги чух…

Костадин Ангелов: Да, тези 1500 часа не могат да стигнат за изработването на Националната здравно-информационна система. Господин Иванов прекрасно знае, че когато се даде достъп до лични данни на хората, всички лекарски досиета, пациентски досиета, е необходимо да има договор с фирма, която да опази личните данни. До края на годината ще имаме електронна рецепта и това ще бъде факт.

Водещ: Добре, ясно и кратко.

….
Водещ: Добре, какво се променя, много кратко, моля ви?

Костадин Ангелов: Променя се светът и той се променя заради коронакризата. Ние го дишаме, ние го говорим, ние го мислим. Промяната е във всяко едно семейство. Трябва да сме оптимисти.

Водещ: Благодаря ви на всички накрая.

Сподели в: