Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Здравей България", Нова ТВ

 

Водеща: Добро утро и добре дошли на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов: Добро утро на вас и на вашите зрители.

Водеща: Ще търсим отговора на въпроса как да облекчим едновременно лекарите, как пък пациентът да има абсолютно гарантирана здравна помощ?

Водещ: Добре дошли. Да започнем с основните натрупани случаи. Те вече не са единични, а на много места – пациенти са върнати, има недостиг, дали ще кажем на легла или на лекари, недостиг на ресурс. Няма да изброявам всички случаи с Русе, с Варна, със София, с ходенето до Своге и така нататък. В момента ситуацията къде е най-тежка и критична, и къде хората трябва да проверят, има ли как да разберат къде да получат помощ, за да не ги върнат многократно?

Проф. Костадин Ангелов: Най-важното, което трябва да кажем в момента от числата, които казахте, е, че днес имаме 875 излекувани души, които са си тръгнали от лечебните заведения за вкъщи – това е много голямо число. За последните седмици хиляди са хората, които са излекувани. По отношение на въпроса Ви – натискът върху здравната система е изключително сериозен. Вчера в София, говоря всяка сутрин в 8.30 ч. и вечер в 20.30 ч., получаваме от директора на ЦСМП-София доклад за дневното дежурство и съответно за нощното дежурство. Вчера е имало над 550 повиквания, т. е. на 40 секунди пада адрес. Броят на колите, които са обслужвали само София вчера, е 40. Те ще бъдат увеличени още. Въпросът е, че всеки един човек, който почувства и най-малки симптоми, и това е чисто човешко, търси помощ и той очаква да бъде закаран до лечебно заведение. Лекарите следват строги алгоритми, лекарите следват обективни медицински факти, за да закарат един пациент до лечебно заведение. В тази ситуация хората остават с усещането, че не трябва да се лекуват вкъщи, а напротив – трябва да се лекуват в болници и държат да се лекуват в болница.

Водещ: Защото закъснява връзката им много често с първия преглед или се усложняват вкъщи и вече искат, виждайки какво става, в болница.

Проф. Костадин Ангелов: Разбирам. В това състояние лекарите отиват – ето, вчера е имало над 200 адреса, които са били за COVID, само около 30-35 са постъпили в лечебните заведения, другите са останали вкъщи на домашно лечение. Тоест около 80 % от пациентите остават вкъщи на домашно лечение, останалите имат нужда от лечебно заведение. Оттук нататък вече говорим за организацията на целия процес за постъпване в лечебното заведение. Виждате, че натискът върху системата в нашата страна е много голям, но това не е натиск само, който наблюдаваме в България.

Водещ: Но тук всичко е по-малко, както знаем. Една сестра за…

Проф. Костадин Ангелов: Не, напротив.

Водещ: Говоря за персонала.

Проф. Костадин Ангелов: Персоналът в България, той е недостатъчен персоналът навсякъде – и в Германия има недостиг на персонал. В Германия, не знам дали четохте, наскоро излязоха данни, че около 30 хиляди сестри в Германия липсват – толкова липсват и в България.

Водеща: Дайте обаче да кажем нещо, което вълнува всеки един човек, който ни гледа в момента – всеки един гражданин ли има абсолютно достъпна здравна помощ? Защото при нас вчера разказахме за един сигнал, човек с двустранна бронхопневмония, с подозрения, съмнения за тромб в белите дробове – отрицателен, не с коронавирусна инфекция – и е връщан от болница, през болница, защото няма места. И понеже много се спекулира и се говори, че леглата ни на брой са само на хартия, Вие самият се разгневихте и тръгнахте по болниците, имаме ли ги всичките тези близо 8 хиляди легла и всеки един човек ли има достъп до здравна помощ?

Проф. Костадин Ангелов: Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на леглата. Достъп до здравна помощ означава да стигнеш до лекар, да стигнеш до медицинска помощ. В България, българските пациенти имат много добър достъп до здравна помощ, дори бих казал, че ние имаме един от най-добрите достъпи до помощ в Европа. Имаме много повече на брой легла от брой население в Европа. Проблемът е един, единствен – липсата на лекари и сестри, който проблем не е от сега, който проблем не можеше да бъде променен от началото на пандемията досега. Този проблем съществува от, бих казал, десетилетия вече – тази тенденция я наблюдаваме в целия свят. В тази ситуация най-важното е хората да бъдат разумни и да останат вкъщи, да не се срещат на големи групи от хора, да спазват предписаните мерки.

Водещ: Този призив не сработи до момента.

Проф. Костадин Ангелов: Аз знам, че не сработи. Точно затова казвам, че ако ние искаме, образно казано, да пречупим гръбнака на тази епидемия, трябва да го направим с разум. Там, където липсва разумът, виждаме ето това, което се случва.

Водещ: Значи то се случи, имаше, не знам, после може да го коментираме, имаше предложения на доц. Кунчев, конкретни, които изпълнителната власт отхвърли – за затягане на мерките. Виждаме, че така с разум не се пречупва кривата, а случаите растат. Кажете само още малко за болниците. В общински болници се оплакаха в нашия ефир – в Каварна показаха едни легла с възглавници, има ги, обаче няма кой да влезе да работи там. Виждате претоварването - в Русе вчера беше съобщено, че нито един пациент не могат да приемат, от съседни области призовават да не идват – само в една болница сто души персонал е заразен. От Карлово имахме случаи, обясняват - една лекарка ходи от една сграда в новооткрито отделение, мъкнат кислородни бутилки от стая в стая. Не могат да смогнат, това е така. Тези легла, въпросни, които се откриват, трябваше ли да бъдат открити на практика по-рано, за да посрещат случаите, а не да ходим, след като възникне недостиг на легла и тогава да откриваме? Респиратор нямало в Пловдив в специализираната болница, тя била за леки случаи, вчера разбрахме.

Проф. Костадин Ангелов: В Пловдив случая говорите за „Света Мина“, болницата -общинската, която имаме намерение да направим болница за активно лечение на пациенти с COVID. Там няма нужда да има респиратор, там ще се лекуват пациенти, които са с по-леки симптоми, които имат нужда от болнично лечение, а „Св. Георги“ болницата, е на по-малко от километър, те са много близко двете болници една до друга. Няма проблем пациентите от едната болница да се извозват до другата болница. По отношение на въпроса Ви дали леглата трябва да бъдат разкрити. Няма как да разкрием легла и тези легла да стоят празни, и да чакат пациенти, защото ще лишим останалите пациенти от реално това, което казвате – от грижа. В момента това, което сме направили, това, което чух във вашия ефир, че ние сме спрели плановия прием и плановата дейност и поставяме на риск пациентите, които имат хронични заболявания. Категорично невярно – напротив, в заповедта ясно е разписано, че пациентите, които имат нужда от лечение – хронично болните пациенти, тези, които имат нужда от продължително лечение, техният прием не е спрян.

Водещ: По телефона му казват, че – чухте го човека.

Проф. Костадин Ангелов: Не е така. В ситуацията, аз слушах много внимателно случая, който говорите за Александровска болница. Този случай има две страни. Нека да кажем цялата истина във вашия ефир. Ситуацията е следната – в сградата, в която се намират пациентите от този диспансер за бъбречно трансплантирани, те се намират на последния етаж на сградата. В тази сграда вече има пациенти, които са болни с коронавирус, доказан с положителен PCR. Асансьорът е един - ако тези пациенти остават в тази сграда, ние постъпваме безотговорно. Те отиват в друга сграда, с отделен вход, която отново е клиника по нефрология. В тази клиника бяха заведени през почивните дни в събота пациенти, които са трансплантирани. Граждански организации видяха, че условията са добри. Тук говорим за нещо съвсем различно. Говорим за нежеланието на административното ръководство на клиниката да изпълни решението на административното ръководство на болницата.

Водеща: И Вие какво ще правите в тази ситуация? Как така отказват да изпълнят?

Проф. Костадин Ангелов: В тази ситуация ние ще защитим интереса на пациентите. На тези пациенти трябва да осигурим безопасни условия за тяхното лечение. Така че, телефоните са ясни, те са обявени на сайта на болницата. На тези телефони има хора. Имаме отпор, за да се преместим – това е безотговорно поведение в момента.

Водещ: Ама знаете ли, че точно това, което казвате, министърът заповядва и нарежда едно, а пък на практика е друго, може би стои в основата и на други проблеми. Вие твърдите и публично, и по телевизията, как са осигурени всички лекарства – ние получаваме сигнали и примери с хора и техни близки, които казват – ами то този „Ремдесивир“ явно е за избрани.

Проф. Костадин Ангелов: Категорично не е вярно.

Водещ: Първа градска близки казват, човекът си почина, дори нямаше как да се пробва да се влее. Получихме сигнали от Враца, получихме, чух, от Перник, но после се притесниха, не знам от кого и казаха, абе май го намерихме за момента и не излязоха в ефир да го съобщят. Случаи, в които „Ремдесивир“ и други лекарства, видяхте включването от Айтос, не достигат до пациентите.

Проф. Костадин Ангелов: Само държа много дебело да подчертая. С „Ремдесивир“-а нещата мога да говоря град по град, РЗИ по РЗИ, защото ежедневно поддържаме връзка с всички РЗИ-та. В склада, който се намира в „Булбио“, имаме достатъчно количество „Ремдесивир“.

Водещ: Пациентите как да влязат в склада и да си го вземат?

Проф. Костадин Ангелов: Пациентът няма нужда да влиза в склада – има разписан ясен алгоритъм, който е изпратен на всички лекари. Всяка една заявка, която е подадена за „Ремдесивир“, тя се изпълнява. Нека да говорим за случая в Айтос, който видяхме преди малко. Там директорът не е подал заявка за „Ремдесивир“. Говорих с директора на РЗИ д-р Паздеров преди да вляза в студиото.

Водещ: Хората какво да правят?

Проф. Костадин Ангелов: Хората не могат сами да поискат „Ремдесивир“-а, лекуващият лекар трябва да подаде заявката и тя да бъде изпълнена през РЗИ. Имаме достатъчно количество лекарства и на национално ниво, и във всички аптечни складове – въпрос на логистика е те да бъдат доставени.

Водеща: И какво, оказва се, че болничните заведения не познават алгоритъма, който сте разписали?

Проф. Костадин Ангелов: Не, напротив. Вие показвате един случай от над 400 болници в страната.

Водещ: В Пловдив имаше такъв, в Първа градска…

Проф. Костадин Ангелов: В Първа градска не е подадено искане за „Ремдесивир“.

Водещ: Въпросът е, че пациентите нямат възможност както министъра, да се обадят на шефа на болниците и да кажат, абе…

Проф. Костадин Ангелов: Не, господин Николаев, има едно неразбиране, което всички и нека пациентите да ме чуят и да бъдат спокойни. Не всеки пациент, който има коронавирусна инфекция, трябва да получава „Ремдесивир“-а – това има строги показания, има и строги противопоказания, има алергични реакции. Този медикамент има странични ефекти, той не е безопасен. Не може на всеки болен, който е положителен за коронавирус, да му сложим „Ремдесивир“, защото ще рискуваме неговия живот и здраве, ако той няма показанията.

Водещ: Разбирам Ви. Става въпрос за тези, за които няма спор, че им е необходим, само че лекарят им казва – нямаме. Те какво да направят?

Проф. Костадин Ангелов: Пациентът няма нужда да прави нищо – има разписан ред, по който това се случва.

Водещ: Но сам казвате, че има случаи, в които ръководството на болницата не е подало заявка.

Проф. Костадин Ангелов: Именно затова правим проверки, именно затова налагаме санкции там, където има пропуски, именно затова ежедневно поддържаме комуникация с РЗИ-тата, затова сме направили групи, в които имаме директна комуникация с директорите на лечебни заведения – въпрос на организация е. Как в големите болници в София, в Пловдив, в Бургас, в Стара Загора, в Плевен, там където от самото начало имаме създадена организация стройна, няма проблем -  а в един прекрасен момент се оказва, че има лечебно заведение. Логистика е това.

Водеща: Има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа? Получаваме сигнали за липсващи антибиотици с активна съставка азитромицин, които се предписват на хора с коронавирус. Отделно притововирусните препарати, които може би всеки един от нас е…

Проф. Костадин Ангелов: Направих още миналата седмица проверка, когато получихме първия сигнал за недостиг на нискомолекулярни хепарини. На национално ниво нямаме никакъв недостиг. Това, което ни притеснява е, че вероятно, не мога да го твърдя със сигурност, вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната.

Водещ: Защо не го спрете?

Проф. Костадин Ангелов: Напротив, спираме го. Внесъл съм текстове в парламента, които по време на извънредното положение имаше такива текстове, сега вече няма извънредно положение – внесъл съм такива текстове, те ще бъдат приети до дни и съответно това ще бъде забранено.

Водещ: Да не ги изнесат, докато се гласува?

Проф. Костадин Ангелов: Няма как да ги изнесат, защото това минава на разрешителен режим през ИАЛ, директорът на ИАЛ е предупреден.

Водещ: Това за кои лекарства, само да кажем – кортикостероидни, антикоагуланти, антибиотици като азитромицин?

Проф. Костадин Ангелов: Говорим за антимикробни средства, нискомолекулярни хепарини и кортикостероиди, за които Вие говорите. Но пак държа да подчертая -  в държавата, на национално ниво, имаме достатъчно количества и от трите класа медикаменти, за които говорим.

Водещ: Аз търсих в аптеката азитромицини – казаха, от предната сряда ги няма, дано да ги заредят. Питах дали имат и казаха, че са изкупени – дали защото ги споменаваме често в ефир, или по друга причина, но и лекари разменят пациенти, нали знаете, че си разменят в паниката и тези на домашно лечение, абе, на тебе какво ти предписаха и тече самолечение в страната.

Проф. Костадин Ангелов: Точно така, това е основното ни притеснение. В момента аз имам много приятели, които имат по-силно заострено чувство за страх, нека да го наречем, за да не използвам медицинския термин. Не може да ни води чувството за страх, а трябва да ни води разумът. Всеки един от тях например в момента пие антибиотик. И когато задам въпрос – защо го правиш? Защото се страхувам да не се разболея. Не може всеки български гражданин да отива в аптеката да си купува лекарство и да започва терапия. Тя се назначава от лекар.

Водещ: Притеснява се да не свършат.

Водеща: Можете ли да успокоите хората, че всички тези лекарства, за които говорим в момента като недостиг в аптечната мрежа, ще бъдат набавени и кога? И към това число да попитаме за фраксипарин – това е едно лекарство за жени с вродена и придобита тромбофилия и изключително важно при бременни жени. Имаше такъв сигнал в социалните мрежи – една дама, изключително притеснена, ходеща от аптека в аптека, откъдето й казват, че са били изтеглени едва ли не и са отишли в болниците. Имате ли такава информация Вие при Вас?

Проф. Костадин Ангелов: Още, когато, то това беше поводът да направим проверката в Изпълнителна агенция по лекарствата, точно за фраксипарина и клексана са два препарата, които попадат в групата на нискомолекулярните хепарини и се използват за, те са антикоагуланти и се използват за лечение точно на такъв тип дефекти, които водят до проблеми в кръвосъсирването на хората, особено на бременните.

Водеща: И какво показа проверката Ви?

Проф. Костадин Ангелов: Проверката ни показа, че имаме достатъчно количества в аптечните складове в страната. Имаме проблем, отново Ви казвам, в логистиката и с презапасяването с такива медикаменти на хора, които си купуват, за да могат да бъдат готови, ако случайно стигнат до необходимост, те да бъдат прилагани.

Водеща: Тоест не са в болниците изтеглени, а са в складовете?

Проф. Костадин Ангелов: В болниците имаме съвсем различен механизъм за доставка. Той става централизирано, през големите доставчици. В аптеките механизмът е съвсем различен.

Водещ: А каква е логиката, ако ги има в складовете, да не ги пускат в аптеките, след като това се търси и купува?

Проф. Костадин Ангелов: Регулярното зареждане в аптеките става ежеседмично – те се зареждат в зависимост от подадените заявки. В един прекрасен момент хората започват масово да изкупуват и антибиотици, и дексаметазол, за което говорите, и фраксипарин.

Водещ: Питах и за него, няма го.

Проф. Костадин Ангелов: Ама защо питате Вие – Вие нямате нужда от него.

Водещ: Защото ми казаха, че ще свърши и аз отидох и питах, свърши ли. И те ми казаха, да, свърши.

Проф. Костадин Ангелов: Ето това е проблемът, че вас Ви води притеснението и страхът. А ако Ви води разумът, няма нужда да си купите дексаметазол.

Водещ: В момента и да съм безстрашен го няма, разбирате ли? Знам, че става омагьосан кръг, но тази психоза също е част от проблема. Посочването на психозата, че го причинява, не го решава.

Проф. Костадин Ангелов: Това много ме притеснява, защото ако започне тази психоза да води действията на хората и тя се прехвърли и в лечебните заведения, това ще стане вече опасно. Именно затова пак държа да помоля хората – нека да бъдат разумни. Нека да ограничат физическите си контакти, нека да ограничат ходенето в затворени пространства – молове, заведения. Нека да спрат да се събират на големи групи от хора. Преди мен беше колежка от Националния център по заразни и паразитни болести. Тя каза, че ние не знаем с кого общуваме и именно това незнание може да доведе до заболяване.

Водеща: Само искам да попитам нещо, понеже хубаво е да гледаме с усмивка на психозата и да апелираме към хората да не се притесняват и страхуват, но има едни жени в България, които наистина са притеснени, че ще загубят плода си поради липсата на фраксипарин, това въпросно лекарство. Кога, щом го има налично в складовете, можете ли да кажете на тези хора, на тези жени, кога ще го има в аптеката?

Проф. Костадин Ангелов: Още в петък Ви казах, миналата седмица, в петък направихме тази проверка. Още в петък разпоредихме да бъдат пуснати достатъчно допълнителни количества в аптечната мрежа, за да могат хората, които имат проблем, да се снабдят с това лекарство.

Водеща: Тоест решаването на проблема е в ход и очакваме до няколко дни това лекарство да е в аптеките?

Проф. Костадин Ангелов: Не, разрешаването на проблема, още в петък следобед бяха предприети мерки на ниво държава, през Изпълнителна агенция на лекарствата, с разговор с големите производители и доставчици, да се заредят допълнително с допълнителни количества аптеките.

Водещ: Когато това стане, тогава ще е решен проблемът, а не, когато се заповяда. Сега, един болезнен въпрос, свързан с тестването. Видях, че бяхме след Габон на 1 милион население, гледах на 1 милион, минали сме ги. Обаче отново е малък броят на тестовете - хората в провинцията масово не се тестват, няма и възможност на много места, а това струва и 120 лева – хора има с по 250-300 лева пенсия, не могат да се лекуват. Опитвате се да създавате през ДКЦ-тата в големите градове някакъв достъп до специалист, до изследване, до, ако трябва снимка на бял дроб – има ли обаче начин да бъдат тествани още и още хора, РЗИ-тата не смогват, не става и да отидеш пред РЗИ? Мисли ли се още нещо допълнително, защото тестването ни е ниско и виждате, че 43 % от тестовете са положителни, което означава, че всички контактни безсимптомни, въобще не се тестват.

Проф. Костадин Ангелов: Именно затова говорим, че е добре да бъдат ограничени физическите контакти. Това, което правим в момента с ДКЦ-тата, е план, който следваме. Когато минахме 300 човека на 100 хиляди население, стъпката беше да отворим такъв тип центрове в ДКЦ-тата. Същата стъпка беше предприета и осигуряването на фургони пред големите лечебни заведения в страната.

Водещ: Достатъчно ли са или не са?

Проф. Костадин Ангелов: Достатъчно са по отношение на големите болници и големите места, където имаме най-голям процент на заболели. Това, което…

Водеща: Как хората от малките градчета ще имат достъп до PCR тестове?

Проф. Костадин Ангелов: Само секунда. В момента обсъждаме с БЛС и с експертите, от днес започваме, в рамките на два дни да имаме отговор на въпроса дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR тестовете. Тоест да разширим още малко възможността на хората да получат достъп до тестване навреме, за да могат да бъдат сигурни дали са носители или не на тази вирусна инфекция. И възнамеряваме, ако колегите, които са експерти в тази област, кажат, че антигенните тестове са тези, които могат да бъдат алтернатива на PСR тестовете, да пуснем достатъчно количества антигенни тестове.

Водещ: Къде?

Проф. Костадин Ангелов: В РЗИ-тата, в болниците, в ДКЦ-тата, в линейките, на личните лекари, за да могат да бъдат максимално много хора тествани. Но пак казвам, най-важното е хората да ограничат контактите си – това е възловото решаване на този проблем.

Водещ: Професоре, осем месеца след началото на първия случай, все още личните лекари нямат направление, което да дадат за пациентите – не се изпълни, казвате заповед подписвате, не се изпълни това. Трябваше края на миналата седмица ли да започне?

Проф. Костадин Ангелов: А не, напротив, трябваше да започне тази седмица – направлението е готово.

Водещ: Има ли го, някой направляван ли е нанякъде сега?

Проф. Костадин Ангелов: Не, напротив, слушайте сега каква е ситуацията. Вчера имахме среща с общопрактикуващите лекари при нас. Първото писмо, което те входираха в МЗ, беше през октомври – те настояваха да издават PCR тестове или антигенни тестове, с условия – ако имаш четири критерия, ако имаш два критерия. Вече се отказаха от това писмо – сега предлагат да издават тест на всеки, който преценят, независимо от това какви клинични симптоми има. Това вече е съвършено съвсем друга постановка. Вчера се разбрахме с тях – искат да дават направления за антигенни тестове. Направлението само по себе си като продукт софтуерен е готов. Предстои…

Водещ: Къде ще го получават хората?

Проф. Костадин Ангелов: Хората няма да го получават.

Водещ: А как? Примерно обаждам се на лекаря, не ходя там – той сам преценява ще стигна до теста?

Проф. Костадин Ангелов: Само секунда. След като това бъде направено и имаме вече съгласие, трябва да бъде сключен анекс към рамковия договор. Този анекс трябва да бъде сключен до края на тази седмица. Зависи от волята на БЛС и от волята на надзора на НЗОК.

Водещ: Много е пръсната тази воля.

Проф. Костадин Ангелов: Не, напротив, това много бързо може да стане и ще се случи до края на тази седмица. След като това се случи и се подпише този документ, направленията могат да бъдат издавани по електронен път и съответно да стигат и до ДКЦ-тата, да стигат и до РЗИ-тата, да се виждат в информационната система.

Водещ: Как ще бъде на практика? Примерно личният ми лекар вдига телефона, успявам да се свържа и казва – кашляй по телефона, кашлям. Абе ти си за тест.

Проф. Костадин Ангелов: Това за кашлям по телефона не знам в каква посока го казвате?

Водещ: В посока, например, как се случва в момента диагностицирането и комуникацията между личен лекар и пациент, който се лекува сам вкъщи. Много често е така.

Проф. Костадин Ангелов: Личният лекар издава през електронната си негова система направление. Това направление достига във всички лаборатории, където се извършват тези изследвания. Пациентът отива…

Водещ: Директно там?

Проф. Костадин Ангелов: Да, директно отива в лабораторията, извършва му се това изследване и всичко е наред.

Водещ: Нищо не трябва да носи, да принтира. Казва си ЕГН-то и ще излезе, че има направление?

Проф. Костадин Ангелов: Да. Още нещо искам да кажа. В тези места, където сме отворили пунктове за тестване, изследването на пациенти, които имат симптоми, е безплатно. Тези, които чакат на опашките без симптоми, не се изследват в тези пунктове, защото става отново водени от страха нещо да не се случи. И като говорим за лечебните заведения, искам да кажа нещо много важно, което да ме чуят всички. В момента имаме в системата натиск – този натиск трябва да бъде преодолян с усилията на всички. Не може да имаме лечебни заведения, на които ние да оказваме административен натиск да откриват лечебни легла и такива, които да казват, че не могат. След като са лечебни заведения, след като са болници за активно лечение, тяхното участие трябва да бъде солидарно с другите. След като ползват обществен ресурс от Касата, обществото сега има нужда от тях. Ако не могат да дадат помощта си сега, то тогава трябва да си зададем въпроса, те трябва ли да ползват този обществен ресурс и ще продължат ли да го ползват догодина? Защото чувам най-различни страхове на малки болници, частни болници – ние не можем да направим това. След като има лекари, там има лекари, има млади лекари, има сестри, има болнични легла.

Водещ: В Бургас поискаха 700 лева за вход в болница, казаха пътеката от 1200 не стига даже за антибиотик, а трябва да е 3000.

Проф. Костадин Ангелов: Къде в Бургас?

Водещ: В Бургас, в бургаска болница.

Проф. Костадин Ангелов: Къде в бургаска болница? Дайте ми болницата, за да бъде извършена проверка и да се наложи санкция.

Водеща: Докато Виктор намери болницата, кажете само, за да затворим темата за PCR тестовете, защото аз, да речем, съм от едно малко градче – Дряново. В Дряново няма болница, тя е закрита преди години. Има един спешен център. Спешните центрове обмисляте ли да имат възможност да тестват хората? Или трябва да ходят до областния град, където има вече фургон, лаборатории и така нататък?

Проф. Костадин Ангелов: В системата на Спешна медицинска помощ, през центровете за спешна медицинска помощ, ще бъдат раздадени достатъчно количество тестове – бързи антигенни тестове, за да могат хората да се тестват на място.

Водеща: Това само при клинична картина, когато отиват на посещение ли ще се случва, или?

Проф. Костадин Ангелов: Разбира се. Няма смисъл, те отиват на посещение при човек, който ги е извикал с оплаквания – не при здрав човек, който…Между другото, като казахме здрав човек, много голям процент имаме фалшиви повиквания. Моля гражданите да не използват, моля гражданите да не си позволяват да извършват фалшиво повикване, защото тези линейки някой, някъде, има нужда от помощ и този човек чака с часове заради това.

Водещ: Болницата е Маджуров само да Ви кажа. И съвсем официално лекар от болницата казва, че 1200 лева са недостатъчни по пътека и това е причината, а 3000 лева са необходими и това е причината, осигурявали и храна, да поискат 700 лева от пациент, който е докаран с линейка – той даже не си е избирал тази болница, там е имало места. Това е болницата.

Проф. Костадин Ангелов: Бъдете сигурни, че ще направим проверка и болницата, ако това бъде доказано, ще си получи съответните наказания.

Водеща: Сега, понеже заговорихме за частните болници – управителят на „Света София“ д-р Иван Мазнейков вчера в нашия ефир обяви, че не може да понесе гледката на умиращи хора, които не могат да бъдат приети и лекувани, и предложи безвъзмездно да предостави здравното заведение с 400 легла, в което да се лекуват пациенти с коронавирус. Какъв е отговорът на здравното министерство? Той сподели, че е направил опит да се свърже с вас?

Проф. Костадин Ангелов: Не само направи опит, говорихме по телефона.

Водещ: Ще ползвате ли базата?

Проф. Костадин Ангелов: Това предложение е много интересно. Всеки може да предложи сграда, всеки може да каже – ето тази сграда, заповядайте, използвайте я или хотел, използвайте го за болница. Нали говорим за лечебно заведение.

Водещ: Тоест какво става?

Проф. Костадин Ангелов: Тоест има ли там лекари и сестри?

Водеща: А с леглата всъщност не се ли предоставя и цялата медицинска грижа, става въпрос за болница все пак?

Проф. Костадин Ангелов: Ами точно разговорът, който проведохме с него, беше – окей, съгласни сме, сключваме договор. Идваме, работим. Той казва, да, но трябва да намерите лекари и сестри.

Водещ: И Вие какво казвате?

Проф. Костадин Ангелов: Проведох среща, тези срещи, които правя с директорите на болниците в София – общински, държавни, включително и вчера имахме среща с госпожа Фандъкова, която присъства, обсъдихме този въпрос. Към настоящия момент легла в София има, в тези болници са разкрити достатъчно легла, обезпечаваме ги с лекари и сестри. Нямаме възможност да изпратим отнякъде лекари и сестри в болницата на д-р Мазнейков, за да може тя да работи като COVID болница. Нека, когато правим предложенията, нека да не търсим някакъв популизъм, а да правим рационални и работещи решения.

Водещ: Това не е работещо, според Вас, по този начин предложено?

Проф. Костадин Ангелов: Ако предложи персонал – лекари и сестри, ние със сигурност ще се възползваме от тази възможност.

Водещ: Моля Ви накрая за една прогноза. Бяхме свидетели на едни мерки, които доцент Кунчев предложи, Вие не ги разписахте – останахме с впечатлението, че политическата воля в момента е такава. Обаче прогнозата беше за 10 заразени на ден, над 300 смъртни случая. Вчера видяхме една прогноза на Института за здравна метрика към Университета на Вашингтон, там казват – в най-добрия случай 4000 починали ще има, в най-лошия случай, ако няма никакви мерки – 18000. Всички искаме да сме до минимума жертви по-близко. Въпросът ми е за някакъв локдаун разсъждавате ли или Ви е забранено политически тази тема да я отваряте?

Проф. Костадин Ангелов: Изобщо в момента не говорим за политика, говорим за здравна криза, говорим за медицински целесъобразни решения, които да дават резултат. Нямаме място за политика в момента и да разсъждаваме за политически решения. Политическите решения са важни, тъй като, ако направим такъв локдаун, трябва да се осигури финансиране на всички сектори, които ще бъдат затворени. Въпросът е медицински – ако затворим изцяло държавата, ще постигнем ли медицински резултат? Към настоящия етап мерките, които обсъждаме, са насочени в посоката да постигнем медицински резултат. Какво ще направим ние от четвъртък нататък? Всички училища, които имат заболяемост, тъй като в България всички вече са в червената зона, където имаме заболяемост над 20 % в училището, всички ще минат в електронна среда на обучение, независимо дали са 1-ви, 5-ти, 7-ми, 10-ти, 12-ти клас. Това вчера сме го обсъдили с министър Вълчев, обсъдили сме го с районните управления на образованието. Това е една мярка. Другата мярка е осигуряването на зелените коридори, което вече в София е направено със заповед на общинския щаб. Това ще го направим. Обсъждаме го, защото очакванията на хората са да имат два коридора – един преди обяд и един следобед, защото идват зимни месеци, мъгла, студ сутринта от 8 до 10 часа. Обсъждаме го това дали да направим мярка и следобед и от колко часа да бъде тя, за да запазим тези хора, тяхното движение. Следващото нещо, мярката, която ще направим, е офисите, където имаме открити пространства, много хора да работят – не повече от 50 % от тези хора, като се гарантира отстояние един от друг. В образователните институции, които са надграждащо образователно обучение, ще допуснем обучението само с маска, само на 1.5 метра разстояние в затворени пространства. Нощните заведения в цялата страна, те ще бъдат затворени за известен период от време, най-вероятно за още две седмици. Вечерният час, за който говорим - за работа на заведенията, ще бъде унифициран за цялата страна.

Водещ: Колко?

Проф. Костадин Ангелов: Най-вероятно ще бъде 23.30 часа.

Водещ: И за ресторанти, и за всичко?

Проф. Костадин Ангелов: Да, обсъдихме го вчера с двете асоциации на заведенията. Той няма да бъде различен на различните места. Отделно ще се следва локалният подход на действие в училищата – там, където имаме проблем с учителите, тъй като освен учениците, имаме и заболели учители, те ще могат да предлагат. Министър Вълчев заедно с нашия екип са изготвили едни насоки за следване – тези насоки, като се приложат, ситуацията може да бъде контролирана в различните областни щабове, в различните общински щабове, в районните управления на образованието.

Водеща: Добре. Всичко това ще го разпишете в заповеди в следващите дни, очакваме го. Изпитвате ли някакъв страх от нещо в момента, от какво Ви е страх, от какво се страхувате и смятате ли, че на някакъв момент се подцени ситуацията?

Проф. Костадин Ангелов: Не мога да си позволя да се страхувам от нищо, защото нямаме време за страх. Трябва да взимаме рационални решения, бързи решения, които да дават резултат. Единственото нещо, което ме притеснява, е силата на лекарите и сестрите в болниците – дали те ще издържат на това, което се случва в момента и това, което ни очаква. И това зависи от разбирането на всеки един българин, на всеки един човек. Днес ще посетя Инфекциозна болница, днес ще се срещна с колегите в Инфекциозна болница, да видя каква е организацията, има ли проблем, какви са хората, които са в Инфекциозна болница настанени. Да очертаем с тях допълнително има ли някаква друга част, която трябва да бъде направена.

Водещ: Всичко това, ако две седмици по-рано, ако беше направено две седмици по-рано, щеше ли да бъде много по-голям ефектът все пак?

Проф. Костадин Ангелов: Господин Николаев, много прогнози се направиха. Тук много хора говореха, че ще си късат дипломите, ще приключват, няма да са лекари, ако това се случи лятото, есента. Всички сбъркахме.

Водеща: Затова Ви питаме дали подценихте ситуацията?

Проф. Костадин Ангелов: Не, не сме подценили ситуацията. Пак казвам, ежедневно следим ситуацията, ежедневно се срещаме, ежедневно правим щабове в моя кабинет. Нямаме минута, в която да не следим някаква цифра, да не следим тенденция. Това, което виждаме в момента, че броят на излекуваните е много голям, това ни дава изключително голяма надежда.

Водещ: Да. Благодарим много. Сили Ви желаем.

Проф. Костадин Ангелов: Благодаря и аз.

Водещ: И за всеки случай нашите зрители могат да ни пишат, което е въпрос на организация и може да се реши, надявам се да съдействате.

Проф. Костадин Ангелов: Разбира се. Очакваме от вас сигнали на зрители, които имат проблем, дайте ги, да.

Водещ: Благодарим Ви.

Водеща: Благодарим Ви. Благодарим и на лекарите, които са на първа линия.

Сподели в: