Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Лице в лице", БТВ

 

Водещ: Започва Страстната седмица, а днес Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ няма да прави опит за съставяне на правителство и веднага ще върне мандата на президента Радев. В ролята на номинирана за премиер ще влезе световната шампионка по шах Антоанета Стефанова. Ясно е, че предсрочните избори чукат на вратата. Междувременно правителството в оставка на Бойко Борисов трябва да продължи да работи. В студиото вече е проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка. Здравейте.
Костадин Ангелов: Здравейте. Благодаря за поканата.

Водещ: Още трябва да поработите малко, макар и в оставка.
Костадин Ангелов: Не се плаша от работата. Мисля, че сме го показали.

Водещ: И имам съвсем конкретни и важни въпроси, въпреки всичко в ролята на политик. Каква е оценката ви за отказа на Трифонов да направи опит за съставяне на правителство?
Костадин Ангелов: Днес си говорихме с мои приятели, че колкото и късно да влезеш в политиката, никога не е късно да станеш за резил. За мен това е много странно поведение, когато бягаш от избирателите и не искаш да застанеш с лицето си пред тях и да дадеш аргументи, защото минава време. Хората започват да спират да слушат политиците и започват да ги гледат какво правят. Той остана верен на запазената си марка, написа един текст във Фейсбук, от който аз си правя три извода – какво каза той с този текст? Без да говори каза няколко неща. Първото е, че не става за премиер. Второто е, че не може да състави правителство. И третото е, че започна да прави разликата между аз искам и аз мога. Това ми стана ясно от днешната позиция.

Водещ: Защо не приемете факта, че той все пак има 50-ина депутати и как с тях ще направи правителство, когато нямаш достатъчна подкрепа на кого ще разчиташ?
Костадин Ангелов: Подкрепата в парламента е много видна. Има над 160 депутати, които гласуват анблок, които взимат решения под пара, в буквалния смисъл решения за един ден. Понякога в залата липсва дисциплина, понякога липсва и разум на места. Но както и да е. Това вече е част от миналото, голяма емоция. Но вижте, тогава, когато си казал на своите избиратели, че ти се бориш да управляваш тази държава, тогава ти трябва да носиш и отговорност, ти трябва да си последователен.

Водещ: Как да я носиш с 50 депутати, как ще стане тази работа?
Костадин Ангелов:  Даваш заявка, ти трябва да кажеш – аз искам да направя това. И заставаш с лицето си, както и аз заставам пред вас, и всички наши представители носим отговорността с всяко едно наше действие. Най-важно е човек да е последователен в мислите си, в думите си и в действията си. Аз такова нещо не виждам. Аз виждам едни хора, които казват „ние направихме референдум, на който референдум българите казаха, че искат мажоритарни избори.“ И сега казваме – „ама всъщност ние няма да подкрепим този референдум, т.е. ние няма да подкрепим искането на два милиона, участващи  в референдума, защото не е дошло време“. Времето много бързо лети. Човек трябва да е последователен. Той не може да избира момента кога да приложи волята на народа, а волята е еднозначна. Именно затова говорим, че тогава, когато един човек не е такъв, какъвто иска да бъде и, какъвто претендира да бъде, той става за резил.

Водещ: Да, това е вашият прочит, имате право на него, макар че вие бихте ли рискували с 50 депутати да съставите правителство?
Костадин Ангелов:  Не е важното да рискувате. Важното е да бъдете последователни. Когато се бориш да спечелиш гласовете на хората, ти трябва да носиш отговорност. И когато на теб ти дадат мандат за съставяне на правителство, ти трябва да постъпиш отговорно. Между другото в предизборната платформа на партия „Има такъв народ“ ясно е записано, че те са за мажоритарната система. А сега в зала казват друго. Как да вярваме? Как да вярваме?

Водещ: Вие имате право да вярвате или да не вярвате. Сега минаваме обаче по по-съществени теми - за здравето на хората. Първата е ще могат ли…
Костадин Ангелов: Тук се чувствам най на място между другото.

Водещ: …да, и искам да бъдем полезни, защото както се казва, макар и в оставка, сте министър на здравеопазването и носите цялата отговорност за това, което се случва по закон, нали така?
Костадин Ангелов: Точно така, да.

Водещ: Затова кажете ще има ли зелени коридори през тази седмица, в която има твърде много празници и на практика два работни дни? Ще могат ли хората да се ваксинират?
Костадин Ангелов: Да, категорично. Зелените коридори вече са обявени на сайта на Министерство на здравеопазването по ваксинационни пунктове в цялата страна. Дадено е работното време от 30-и до 9-и май, така че организацията е направена.

Водещ: Без почивен ден ли?
Костадин Ангелов: Да. Нещо хубаво, което искам да кажа е, че днес дойде първата голяма доставка на иРНК ваксини, нещо което е заслуга на нашето правителство и лично на премиера, господин Борисов, за това, че той не отстъпи, защитавайки българската позиция и България получи най-голям процент от извънредната доставка ваксини. Така че това е успех на нашето правителство.

Водещ: Какви ваксини дойдоха?
Костадин Ангелов: Информационна РНК ваксина на „Пфайзер“. Днес дойде първата голяма доставка от 138 хил., започнахме бързо разпределение. Много бързо ще наваксаме. Оттук нататък всичко е въпрос на организация. Ваксини има за всички желаещи. Утре ще направим среща.

Водещ: Ще трябва ли да се записват хората, ако искат през тази седмица да се ваксинират? Къде и как?
Костадин Ангелов: Зелените коридори, когато са отворени ваксинационните центрове, не трябва никой да се записва.

Водещ: Отиваш, редиш се и си чакаш реда?
Костадин Ангелов: Отиваш, редиш се. А от 10-и стартира и информационната система - his.bg. Ние сме подготвили един информационен клип за българските граждани, където те да видят какво носи ваксината. Ваксината носи освен надеждата, ваксината носи и свободата. Искам да благодаря отново на всички, които повярваха във ваксината, защото пак да кажем – ние започнахме с много малко хора, които желаят да се ваксинират, сега вече гоним над 65% желаещи да се ваксинират. Това е огромен успех. Хората повярваха във ваксините.

Водещ: Добре. Да продължим на тема ваксини. Историята с AstraZeneca някак си смути мнозина, включително и вас - властите. Има хора, които са си поставили първа доза AstraZeneca. Има два пътя, поправете ме, ако греша -  едните, които се страхуват от втора доза на AstraZeneca да минат на РНК ваксина, нали така?
Костадин Ангелов: Точно така.

Водещ: Това нещо по желание на конкретния човек ли трябва да е или трябва лекар да назначи, или РЗИ трябва да разреши?
Костадин Ангелов: Ние имахме заседание на Националния ваксинационен щаб, което се проведе в моя кабинет. Там бяха взети пет важни решения, които веднага след заседанието съобщихме на извънреден брифинг. Едно от решенията – хората, които са си поставили първа доза на AstraZeneca, да си поставят втората доза. За тях няма абсолютно никакъв проблем.

Водещ: Дори и жени под 60 години, както беше обявено, че е опасно, ако желаят жените под 60 години могат да си поставят втората доза?
Костадин Ангелов: Да. Наблюдаваните нежелани лекарствени реакции се наблюдават само след първа поставена доза. Тези, които са си поставили първа доза и нямат никаква нежелана лекарствена реакция до момента, спокойно могат да си поставят втората доза. Има хора, които категорично са решили, водени от страх или притеснения, нормални човешки емоции, да кажат - ние не искаме да имаме поставена втора доза от ваксината на AstraZeneca, затова предпочитаме РНК. Има такава възможност, те могат да изберат тази опция.

Водещ: А има ли медицински доказателства, че това е нормално, а не е експеримент? Слагаш си една ваксина векторна, след това си слагаш втора ваксина РНК, от медицинска гледна точка не е ли експеримент?
Костадин Ангелов: Сега ще ви кажа принципа на действие на всички ваксини. Принципът на действие на всички ваксини е вкарването на така нареченият спайк протеин, който действа под формата на антиген, благодарение на който нашето тяло изработва антитела, които се борят срещу вируса от следваща бъдеща среща. Няма значение по какъв начин този спайк протеин влиза в организма. Единият случай - влиза с информационната РНК, която се закача за рибозомите в цитоплазмата и започва да синтезира S-протеин, и съответно се образуват антитела. Другият начин - аденовирусът влиза в ядрото на клетката, вкарва информационната нуклеинова киселина, започва синтез на S-протеин, отново се стига до създаването на имунитет на базата на S-протеин. От медицинска гледна точка няма значение. Втората ваксина винаги действа като бустер, т.е. тя усилва образувания до момента имунитет.

Водещ: Днес обсъждахте за пореден път Плана за развитие и устойчивост.
Костадин Ангелов: За възстановяване и устойчивост.

Водещ: За възстановяване и устойчивост. То си е развитие в нашия случай. Както и да е. Така е, в нашия случай съвсем категорично е така. В областта на здравеопазването какво предвижда той?
Костадин Ангелов: Планът за възстановяване и устойчивост е един документ, който е консенсусен, който е резултат от усилията на много експерти, на много професионални организации, Националното сдружение на общините, кметове, съсловни организации. Той включва три основни компонента, върху които ще се акцентира. Първото е осъвременяване на лечебните заведения в строително-монтажно отношение - извършване на ремонти, подобряване на критична инфраструктура, паспортизация на сградите, саниране, както и окомплектовката им с модерна апаратура. Втората част е подобряване на битовите условия в областта на психичното здраве. Вече е факт националната стратегия за психично здраве, която прие правителството. На нейна база ще се извърши всичко онова, което е съсредоточено в подобряване на битовите условия във всички психиатрични структури в страната. Това са държавните психиатрични болници, центровете за психично здраве, отделенията по психиатрия в държавните лечебни заведения. И на трето място, нещо много важно, в Плана за възстановяване и устойчивост е включено изграждането на Център за интервенционална рентгенология. Какво значи това? В България годишно загиват между 500 и 600 човека от инсулт. Инсултът е първа причина за инвалидизация на нашите граждани и втора причина за смъртност. Над 35 хил. души годишно получават инвалидизация вследствие на инсулт, а над 60 хил. души получават инсулт годишно. Идеята е следната – в „Иван Рилски“ има екип от млади лекари, които работят в областта на интервенционалната рентгенология. В последния месец аз създадох и експертен съвет от български лекари, които да развиват тази специалност. Идеята е в първите минути, когато се получи инсулт, ние да действаме навреме. Т.е. в златния час да спасим максимално много българи.

Водещ: Как ще стане това?
Костадин Ангелов: Сега там е цялата апаратура. На базата на този план ние ще създадем един обучителен център, който е на базата на „Иван Рилски“. Там ще могат да ходят български лекари - рентгенолози, неврохирурзи, невролози, които да се обучават на този вид интервенции. Идеята е да направим мрежа от такива центрове в цялата страна, така наречените строг-центрове. Това е голяма амбиция.

Водещ: И това е в плана, така ли?
Костадин Ангелов: Да, предвидено е в плана. И това е реална борба и промяна на смъртността в България. Това е обръщане на демографските показатели на нацията. Разбира се няма да стане с магическа пръчка. Много време трябва да мине.

Водещ: Финален въпрос, проф. Ангелов. Защо обявихте тези конкурси в болниците? Казват, че искате да се окопаете в здравеопазването като назначите свои хора. Знаете, опозицията твърди, че назначавате всякакви хора само и само да останат вашите кадри шефове на болници.
Костадин Ангелов: Поредната лъжа, която е начало на предизборната кампания на опозицията и на всички партии…

Водещ: Беше по-рано казано, преди изборите. Това не е ли вярно, не се ли окопавате?
Костадин Ангелов: В предизборната кампания беше казано. Тя сега пак започна. Не, категорично, защото ние сме длъжни да спазваме закона.

Водещ: Който беше променен за тази цел обаче.
Костадин Ангелов: Не, не беше променен за тази цел. Има Закон за публичните предприятия, който е в изпълнение на препоръки. Идеята е за влизането в банковия съюз. Нещата са много по-сериозни.

Водещ: Да, но пред благовидния предлог да влезем в банковия съюз да се окопаем?
Костадин Ангелов: Кого да окопаем?

Водещ: Вашите хора.
Костадин Ангелов: Нашите хора? Нека да бъдем малко по-конкретни, госпожо Ризова. Кого имате предвид като казвате „моите хора“?

Водещ: Колко човека се конкурират?
Костадин Ангелов: Кажете конкретно?

Водещ: Няма да кажа конкретно.
Костадин Ангелов: Значи няма такъв.

Водещ: Хора, които са по един човек за едно място да се конкурира, как се нарича?
Костадин Ангелов: Конкурсът е обявен публично. Тези хора са били директори години назад във времето. Голяма част от тях и по времето на БСП. Това означава ли, че те са били по времето на БСП наши хора. Аз мога да говоря с примери.

Водещ: Може да са били техни хора, но сега може да са ваши хора, нали знаете. Много често хората се преобличат.
Костадин Ангелов: Само да кажа нещо, за да стане ясно. Здравеопазването няма цвят. И който се опитва да политизира здравеопазването, свири на много тънка струна, която понякога граничи с престъпление. Такова нещо няма. Нека да стане ясно веднъж за всички – пак да го кажа, последователен човек съм и в мислите си, и в действията си, и в думите си. Спазвам закона такъв, какъвто е написан. Ако Народното събрание приеме нов закон, ние ще спазваме новия закон. Законът изискваше да се проведат конкурси, да се пуснат обяви. Обявите бяха обявени, конкурсите бяха проведени. Всичко е на страницата на Министерство на здравеопазването обявено, няма нищо тайно. Ако някой се съмнява, всеки конкурс може да бъде проверен.

Водещ: Благодаря за тези разяснения и за разговора.

Костадин Ангелов: Аз също благодаря.

Сподели в: