Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Денят започва", БНТ

 

Водещ: Продължаваме със здравната тема и този обзор, който се опитваме да направим на годината от различни гледни точки. Преди малко говорихме за болниците, системата, COVID в очите на двама млади лекари. А сега, едно обобщение от точния човек в този момент, здравния министър. И какво от тук нататък, питаме вече професор Костадин Ангелов. Здравейте, добро утро.

Костадин Ангелов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Стана дума вече и преди малко в нашия разговор, за ваксините, които, като че ли всички очакваха с нетърпение, за да получим някаква надежда по-бързо да се справим с пандемията. Получихме ги и пак останаха недоволни не малко хора. Защо така се случи, господин Ангелов?

Костадин Ангелов: Искам да Ви кажа, че ние не ги очаквахме, ние се готвехме за тях доста дълго време. Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме. Те стигнаха до всички области на територията на нашата страна. Вече ваксинираните са 1719 човека с данни от последната сутрин, от днес сутринта. Това е най-важното, те стигнаха навсякъде, където обещахме.

Водещ: А до всеки, който иска, ли?

Костадин Ангелов: Всеки, който желае, ще бъде ваксиниран. Започнахме с лекарите и сестрите, и санитарите, медиците на практика в лечебните заведения. По-важното е нещо друго – в самото начало, когато подписахме договорите с фирмата, която е производител, тя трябваше да достави ваксините до всички точки - 28 точки в страната. По този начин, тоест РЗИ-тата, ние щяхме да гарантираме достъпа едновременно на всички. В един момент разбрахме, че тази доставка, за която става въпрос, е по-скоро символична, за да покаже силата на Европа, едновременно, в един ден, да започне битката с COVID-19. И това се случи в нашата страна. Те дойдоха, само че дойдоха само в София. Ние трябваше много бързо да вземем решение да стигнат така, както сме обещали. Това е новината.

Водещ: Да, аз Ви попитах обаче и за иронията, която предизвика, като говорим за транспортирането, от там нататък дори недоверието, от това. Вие се ваксинирахте и други лекари, видяхме пред очите на толкова много хора пред камерите, и пак се появиха хора да кажат, ами откъде да сме сигурни, че точно ваксина им сложиха сега и точно тази ваксина. Защо не Ви вярват?

Костадин Ангелов: Въпросът с вярата е нещо много лично, много духовно, много сърдечно. Най-важното, като говорим за вярата, е че Българската православна църква, в лицето на един от висшите си духовници, Тивериополския епископ Тихон, който е и викарий на българския патриарх, той се ваксинира заедно с мен, с което показваме, че църквата и вярата стоят рамо до рамо с науката. Само това единство може да ни помогне да преодолеем тази световна пандемия.

Водещ: По-скоро въпросът ми беше свързан с информационната кампания, защото тя в момента е доста по-голяма, отколкото в началото беше, но отговори ли се адекватно и с време на важни въпроси на хората, за да вярват те на това, което се случва в момента?

Костадин Ангелов: Проблемът с ваксинирането е проблем, който стои от много години, аз именно затова повтарям и няма да спра да работя в тази посока, аз ще изисквам от всички фирми и производители да отговорят на въпросите на българските граждани. В момента ваксините вървят заедно с информационни материали. Със сигурност ние ще направим такава информационна кампания, още днес започвам обажданията си с всички медии, които са на територията на страната, не само софийските, не само тези които са в столицата, в цялата страна. Идеята ми е, до нова година да направим една такава видео-конферентна среща, с която да почерпим от вашия опит. Вие сте изключително, имате много повече идеи от нас как да стигнем до много повече български граждани, защото моята цел, която аз преследвам и няма да спра да го правя, е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин и затова разчитам на българските медии.

Водещ: Да, това е много важно, само че хората искат да чуят и специалистите. Поглеждам към нашата Фейсбук страница и Цветанка Илиева там Ви пита, защо националните консултанти към Министерството на здравеопазването не излязат да обяснят публично, на имуннокомпрометираните лица какво трябва да направят – да си слагат ли ваксина или не? Кое ще бъде по-добре за тях? На листовката на ваксината пише, че тя е противопоказна за такива лица. Властите мълчат по този въпрос.

Костадин Ангелов: Абсолютно никой не мълчи. Всички национални консултанти от експертните съвети, тази сутрин проф. Мурджева, която е председател на Експертния съвет по имунология, участваше в студио в национална телевизия. Всички национални консултанти участват и ще отговорят на въпросите. Нещо повече, за лекарите, които участват и които правят тази информационна кампания, ние вече сме готови с наша разработка, която правим, за да може информацията да стига до тях максимално бързо. Разработваме едно приложение, което да бъде в началото уеб базирано, докато стане и възможно да се използва на мобилните устройства, на телефоните, за двете оперативни системи, които са в момента налични по смарт телефоните, така че идеята ни е информацията да стига първо до лекарите, за да могат, когато такива хора, като Вашата зрителка, попитат лекарите, да могат те да отговорят адекватно на техните въпроси.

Водещ: Кога ще е готово това приложение?

Костадин Ангелов: То вече е готово. Надявам се до края на годината да го стартираме, за да можем да започнем тази информационна кампания, за която говорим. Пак казвам, първата доставка ваксини е символична. Голямото разгръщане на ваксинирането като процес и като кампания, и като информационна такава, ще започне не по-рано от средата на януари.

Водещ: Да, то затова и много често към Вас въпросът е как Вие се чувствате, въпреки че това е по принцип много личен въпрос, за здравния статус на всеки един човек, но Вие си сложихте ваксина, затова си позволявам да Ви попитам и аз, как се чувствате сега?

Костадин Ангелов: Чувствам се перфектно. Единственото нещо, което чувствах вчера, беше неразположение при допир на мястото на убождането. Нищо повече.

Водещ: Да, това е важно във връзка със страничните ефекти, които се очакваха от някои ваксинирани. Казвате, че сега нямате такива.

Костадин Ангелов: Аз стоя пред Вас.

Водещ: Да. Като казвате първа символична доставка, кога се очакват другите такива, вече по-сериозни?

Костадин Ангелов: Другите се очакват в началото на месец януари, все още нямаме конкретна дата, но ние сме готови да посрещнем тези доставки. Те ще бъдат доставени до всички регионални здравни инспекции в страната.

Водещ: А повече ли стават и желаещите да се ваксинират? Вчера чухме премиера да сравнява тази кампания със санирането и недоверчивостта в началото на хората и после колко много са пожелали да санират сградите си. Така сега щяло да бъде и с ваксинирането.

Костадин Ангелов: Същия процес наблюдаваме и в момента, желаещите да се ваксинират стават с всеки ден повече и повече. Повече лекари искат да се ваксинират, повече сестри, и това е нормално, защото вече излезе кратката характеристика на продукта и тази информация е достъпна, както на страницата на Министерството на здравеопазването, и на Фейсбук страницата, до всеки, който иска да стигне до отговорите на въпросите, които си задава.

Водещ: Няколко са ваксините. Как става изборът и как ще става той за отделния пациент, защото всеки ще има право да си избере, но лекарят ли ще е този, който ще решава?

Костадин Ангелов: Лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него. Не очаквайте от мен или Министерството на здравеопазването да бъдем дистрибутори на ваксини или да говорим за конкретни ваксини. Не, напротив, ние ще говорим за ваксинирането като процес, за ползата от ваксинацията, защото благодарение на ваксината, човечеството се е спасило от много заболявания. Фирмите са тези, които трябва да дадат отговор на българските граждани.

Водещ: Вие сам за себе си знаете ли колко дълго ще бъдете защитен и колко дълъг ще е имунитетът, който Ви дава тази ваксина?

Костадин Ангелов: На този въпрос все още няма категоричен отговор. Надявам се той да е достатъчно дълъг, за да може да бъде изграден така нареченият колективен имунитет, който ще се постигне, ако се ваксинират не по-малко то 60% от българските граждани.

Водещ: Но проф. Ангелов, това не е ли основният въпрос, защото, ако решиш да се ваксинираш, поне трябва да знаеш за колко време е, това би имало смисъл.

Костадин Ангелов: Неизвестните около вируса са все още много. По-важното е, че ваксината, която в момента е произведена и доставена в страната, изгражда имунитет и това е доказано. Този имунитет се изгражда още в самото начало на поставяне на ваксината и достига стойности, които да гарантират предпазване на вируса около 20-тия ден след втората апликация.

Водещ: Още един въпрос сега се породи, защото много казваме и в нашия ефир, да продължава да се дарява и кръвна плазма за лечение на тежките случаи. Не знам дали може да отговорите, но възникна такъв. Сега, когато хората се ваксинират, ще могат ли и ваксинираните да даряват кръвна плазма?

Костадин Ангелов: Проблемът с кръвната плазма в България вече е решен. До там, че хората могат да даряват кръвна плазма навсякъде, където има отделения по трансфузионна хематология, те са около 20, 20 и няколко в цялата страна и в центровете, които са 5 в страната. Нека да не спекулираме с друго лекарство или вид лечение. Лечението с кръвна плазма е част от комплексното лечение на COVID-19 и няма смисъл то да бъде фаворизирано. Лекарите са тези, които преценяват. Понякога хората се хващат за най-малката сламка, която виждат, защото за тях това е надеждата. Аз искам да го кажа - надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата.

Водещ: Да, но и в социалните мрежи, а и от лекари виждат - напоследък се рекламира едно определено лекарство, няма умишлено да казвам как се казва то, като добро за борба и за лечение на COVID-19, а дори и за профилактика, дори да нямаш симптоми е хубаво да си пиеш това лекарство. Има ли такова?

Костадин Ангелов: Аз съм министър на здравеопазването, всеки един лекар може да си позволи да излезе пред хората и да говори това, което мисли. Аз нямам това право, защото знам, че това, което казвам, тежи, и то достига както до надеждите на хората, така и до техните страхове. Така че, тогава, когато имаме категорични данни, ние ще ги оповестим на всички български граждани.

Водещ: Това водеше и до онова презапасяване с лекарства преди известно време. Вече успокоиха ли се хората поне за това, спряхте износа на някои лекарства по тази причина?

Костадин Ангелов: Да, категорично в България няма недостиг, хората започнаха да проявяват разум. В началото беше изключително притеснително това, което наблюдавахме като процеси за презапасяване с огромни количества антибиотици, без това да има рационално обяснение.

Водещ: Още един въпрос си позволявам сега да Ви задам за нещо, което следим в нашия ефир, и Вие сте запознат с тази история, за Роси Малинова, която е болна с диагноза муковисцидоза. Вие направихте една промяна в заповед, но така или иначе тя пита - кога ще бъде осигурен медикаментът за двете пациентки, включва и себе си, за муковисцидоза, и какво ще бъде направено за чакащите в листата за белодробна трансплантация?

Костадин Ангелов: Това е проблем, който е много голям. Още когато бях директор на Александровска болница, се изправих пред този проблем и се справихме успешно с неговото решение и намирането на лекарство за такива пациенти с муковисцидоза. В случая се касае за две пациентки, които са включени в листата на чакащите трансплантация, и които са показани за този вид лечение. Нямаше грам колебание в мен тогава, когато трябваше да вземам решението за тяхното лечение. Направихме всичко, което беше възможно, за да ги изпратим в чужбина, където те биха могли да си проведат това лечение в държави, където то се реимбурсира с публични средства. Само че в тези клиники, където това се случваше, те бяха превърнати в COVID отделения и беше невъзможно и дори опасно за тях. Тогава използвах една възможност, която има, проблемът да бъде решен, без да се губи време за публично обсъждане, за да може те максимално бързо да си получат лекарството. Вече имаме тази нормативна промяна лекарството да се получи и те да получат това лечение в лечебно заведение в страната. Възможностите за провеждане на това лечение са в две болници в София, където се наблюдават пациенти над 18 години. Това са Университетска болница „Лозенец“ и Военномедицинска академия. Ще проведем разговор с ръководството на двете болници. Средствата са осигурени. Те ще се изплатят от Министерството на здравеопазването чрез трансфер към Националната здравноосигурителна каса, така че, този проблем за тях е решен. Категорично за двете пациентки. По отношение на белодробната трансплантация – България, знаете, че преди две години започна процес, който е свързан както с обучение на екипите, които да извършват тази трансплантация в България, така и с оборудването на учебни заведения, където това да се извършва. Също така и с подготовката на екипи, които да следят следтрансплантационно пациентите, при които това е извършено. Доста сме напреднали в тази посока. Огромният проблем в България стои с донорите. Този проблем, ние тази година проведохме една информационна кампания, с оглед да постигнем по-голям ефект, по-голям процент на донорите. Предстоят обсъждания с много обществени организации, които искат да променим под някаква форма законодателството, то да бъде облекчено, процесът на донорството. Преди два дни гледах едно момче, което е с изкуствено сърце, които предложиха също промяна в законодателството. Аз съм твърдо решен да проведем такава дискусия, за да можем да намерим най-доброто решение за извършването и подобряването на процеса на трансплантациите в България. Това е много труден процес. 

Водещ: Съгласна съм, ние тук също сме говорили за това. Като че ли COVID темата малко измести и тази кампания, за която говорихме, но тя беше много важна и може би трябва да се помисли отново да се заговори, защото наистина са малко тези ситуации в нашата страна. Да се върнем отново обаче на COVID-19. Да поговорим малко повече за мерките. Удължихте ги - мерките срещу разпространението. До края на януари те ще действат. Като презастраховане ли да го приемем това или наистина се налага още да сме толкова стриктни?

Костадин Ангелов: Мерките, тяхната роля е да предпази, колкото се може повече български граждани от среща с COVID-19. Именно затова аз няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, аз искам българските граждани да бъдат здрави. Именно това е идеята на тези мерки. Колкото се може повече български граждани да останат здрави, да могат да стигнат здрави до ваксината.

Водещ:  Тогава имат ли ефект тези мерки според Вас?

Костадин Ангелов:  Разбира се, че имат ефект. Вие виждате какви са числата, Вие виждате, че намаляват заболелите. Натискът върху лечебните заведения е много по-малък, отколкото преди.

Водещ: Да, но сега са празници, Коледа, Нова Година, мислите ли, че хората не се събраха, не празнуват?

Костадин Ангелов: Не мисля такова нещо. Рождество Христово е много светъл празник, но Рождество Христово е празник, който се случва в душата на човек. Всеки, който иска да съпреживее Рождество Христово, може да го направи във всеки един момент, независимо от мерките. Всеки, който иска да се напие в кръчмата или вкъщи, също ще го направи, независимо от мерките. Това е много личен избор, това е една от ценностите всъщност на демокрацията, всеки да направи своя избор. Дори всеки е длъжен да направи своя избор. Именно затова се борихме.

Водещ: Да, спомням си и Вашите думи по Великден. Тогава, като директор на Александровска болница, също толкова емоционално. Но все пак, когато говорим за контрол, той се осъществява от властите, сега за Нова Година ще бъдат ли повече мерките и контролът по тях?

Костадин Ангелов: Контролът не е спирал, мерките са ясни. Нашите институции, в лицето на регионалната здравна инспекция, съвместно с полицията, съвместно с пожарната, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, направили сме мобилни екипи, решени сме да извършваме контрол навсякъде. Подавайте сигнали, когато намерите такива или където видите, че мерките не се спазват. Ние имаме готовност да ги проверяваме денонощно.

Водещ: Малките ученици, децата се връщат в детските градини от 4-ти януари. Категорични ли сте в това, добре ли го обмислихте?

Костадин Ангелов: Много дълго го обмисляхме. Това не е мое отношение, еднолично. Винаги съм се вслушвал в гласовете на хората, на специалистите, и тяхното предложение беше такова. Ние сме много големи длъжници на българските деца, много големи длъжници сме на родителите на деца, които са ученици, както в детската градина, в яслите, в предучилищна, в училищна възраст, където електронната среда на обучение изобщо не бих казал, че е ефективна.

Водещ: Грешка ли беше това тогава, да Ви попитам така, защото някак си училищата и детските градини бяха посочени за огнища на COVID-19. Наистина ли беше така?

Костадин Ангелов: Пак Ви казвам, че аз съм слушал през цялото време гласа на професионалистите и експертите и според тях това беше нужно и навременно решение и ние го взехме. В нито един момент няма да се колебая да взема решение, тогава, когато професионалистите съветват и държат то да се направи.

Водещ: А за следващите ученици, по-големите, кога?

Костадин Ангелов: Ние обяснихме на брифинга, че ще изчакаме да мине една седмица, ще анализираме мерките, ще анализираме числата такива, каквито са, и чак тогава ще вземем решение как да постъпим с по-големите ученици. Има идеи да се редува присъствена форма с електронна среда, но това ще го решим малко по-късно. Още е много рано да говорим или да предвиждаме решението си.

Водещ: А извънкласните дейности, обучението в езикови школи или в спортни такива?

Костадин Ангелов: Много е рано да говорим за това.

Водещ: Засега остават забраните за тях. Ситуацията в болниците, дадохме ли достатъчно време да отдъхнат и лекарите, а и да има достатъчно място и възможност за лекуване на пациентите?

Костадин Ангелов: Аз ще запомня 2020 г. с всичко онова, което се случи в болниците, което ни доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва и силата на клетвата на Флорънс Найтингейл. Дали лекарите са уморени, сестрите са уморени, със сигурност. Всички са уморени, но нито един от тях не се отказа, Вие го видяхте. Никой не се отказа, включително и тези, които стояха месеци вътре, без да виждат семействата си. Те не се отказаха. Това са българските лекари и сестри.

Водещ: Да, но закъсняващи линейки, липсващи такива или пациенти, които умират, докато чакат да бъдат приети, забравихме ли го това, минало ли е вече?

Костадин Ангелов: В момента нямаме такива данни. Нямахме готова система в началото, навсякъде това се случваше, по целия свят. Беше изключително голямо предизвикателство да преодолеем всичко това с ежеминутни решения и промени, за да можем да дадем на българските граждани това, което те заслужават. Това е нашата здравна система, тя е такава.

Водещ: Достатъчно финансирана ли е тази система, очакват ли се фалити на болници, в какво състояние са?

Костадин Ангелов: Системата на здравеопазване е много консервативна система. Тя е финансирана към настоящия момент достатъчно добре според експертите и според хората, които се занимават с бюджетирането на системата на здравеопазването. Дали това е фиктивно, дали това е рационално, тогава, когато една система не е реформирана, ясно е, че тя може да бъде оптимизирана. Въпросът е обаче дали сега, в това състояние на криза, е моментът това да се случи. Категорично не. В момента системата не трябва да бъде променяна, тя трябва да бъде насърчавана да извади най-добрия продукт от себе си, за да може хората да получат навременна медицинска помощ. Това е най-важното сега.

Водещ: Тогава проф. Ангелов, съжалявате ли, че точно сега станахте министър на здравеопазването?

Костадин Ангелов: Вижте, през целия си професионален път винаги за мен е било изключително голямо предизвикателство, тогава, когато е най-трудно, да скоча в огъня и да вземам решения, които да променят, ако щете, посоката на движението. На колкото повече хора помогна, толкова по-удовлетворен се чувствам. Това е удовлетворението, което ми носи позицията, която заемам в момента. Тя е временна. Аз няма да спра да бъда лекар.

Водещ: Казвате временна, тоест още няколко месеца има до изборите. А след това, как се виждате?

Костадин Ангелов: Не съм мислил за след това. Аз обещах, че ще работя денонощно, за да се справя с COVID кризата в България. Нямам време да погледна как стоят нещата отстрани, но няма да спра да работя в тази посока, за да изпълня моето обещание.

Водещ: Казано е, че който трупа знания, трупа и печалби за тези месеци. Какво натрупахте повече?

Костадин Ангелов: Натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, сестрите, в близките си хора.

Водещ: Има ли нещо, което бихте направили по-добре?

Костадин Ангелов: Винаги може по-добре. Когато правиш нещата, със сигурност отстрани изглеждат по-лесни или изглеждат неправилни, само че много трудно се вземат решения в състояние на криза. Това, което искам да кажа на хората е, че независимо дали нещата им харесват, независимо дали те ги оценяват като добри или като лоши, аз не държа да бъда обичан или да бъда харесван. Искам да бъда полезен на хората. Това е моето верую.

Водещ: Благодаря Ви много за този разговор. Държа да кажа, че на нашата Фейсбук страница има хора, които Ви благодарят в качеството Ви на лекар и в качеството Ви на министър.

Костадин Ангелов: Благодаря Ви и аз.

Водещ: Така, че се надяваме догодина да бъде по-добра за всички нас.

Сподели в: