Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Тази сутрин", БТВ

 

Водещ: Здравният министър проф. Костадин Ангелов е при нас, за да разберем какво предприема държавата, за да овладее COVID епидемията. Добро утро, проф. Ангелов.

Костадин Ангелов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Защо позволихте България да е на първите места по смъртност в света?

Костадин Ангелов: Не сме го позволили. Бих казал нещо, което е изключително важно, в самото начало, за зрителите, от самото начало на започване на епидемията ние насърчавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките и от подценяването на вируса, от горенето на маски пред Министерски съвет, пред Министерство на здравеопазването. Голямото недоверие в системата, трупано през годините, доведе до този резултат.

Водещ: Значи хората са Ви виновни.

Костадин Ангелов: Не, не казвам, че хората са виновни. Тогава, когато има проблем, много лесно може да бъде намерен виновен. Не е необходимо да търсим виновни в момента. Трябва да намерим решението. Решението е едно – спазване на мерки, спазване на дезинфекция, дистанция, заповедите, които предлагаме, и най-вече - уважаването на лекарите. Това е решението.

Водещ: И въпреки всичко – при условие, че толкова години обясняваме, че сме една от най-бързо изчезващите нации в света, сега сме и на първо място по смъртност на дневна база в различните дни. Това звучи кошмарно.

Костадин Ангелов: Много неща звучат кошмарни, много неща, които гледаме от международния телевизионен обмен, за държавите, които са много по-напред от нас по заболяемост, са изключително притеснителни. Аз се надявам, че България няма да стигне до тях. Това може да се постигне, този резултат, който ние целим, само със спазване на мерките.

Водещ: Тъй като всяка сутрин съобщаваме броя на починалите и това някак си по статистика, нека да Ви потопя малко в нея. Сигурен съм, че я знаете много добре. Двама мъже починаха на стълбите в пловдивска болница. В Сливен почина жена, която 4 дни е чакала линейка. Във Видин почина мъж след усложнения. Чакал е 5 часа линейка. Млад мъж почина в Бургас след отказ да бъде настанен в болница. Мъж почина в Своге, след като обикаля няколко часа с линейка в София, но нямаше места.

Костадин Ангелов: Господин Хекимян, изброихте няколко случая, които са наистина изключително притеснителни, съболезнования на близките. Само за вчера са изклекувани 2518 човека. Трябва да разкажем историята на всеки един от тях, историята на всеки един от тях е успех за българската здравеопазна система.

Водещ: А историята на всеки един от тях не е ли, че са успели да влязат в болница? Всъщност успехът е да влезеш в болница в днешно време, така ли, да успееш да си намериш място?

Костадин Ангелов: Не, успехът не е да влезеш в болница. Успехът е здравеопазната система такава, каквато я имаме в момента. Това е нашата здравеопазна система. От тази здравеопазна система ние да изкараме най-добрия резултат, който можем да дадем. И ние го постигаме.

Водещ: Специално случаят в Пловдив, чухме, че е въпрос на логистика, повече няма да правим така, образно така можем да обобщим ситуацията там. Всеки един от тези случаи е строго индивидуален за здравословното състояние на пациентите, но какво ще кажете на техните близки, които са се опитвали …?

Костадин Ангелов: Аз казах – съболезнования на семействата. Това за мен, което се случва, е недопустимо. Това е ненормално да се случва в лечебно заведение. Въпрос на логистика. Аз чух всички обяснения. Все още прокуратурата не е приключила своите действия. Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните, те са наказани.

Водещ: Добре, искам да Ви покажа едни кадри от Сливен обаче сега, за да видим дали това пък е нормална обстановка вече, като влезеш в болницата.

„Великият изолатор се състои от, може би, трима, двама, не знам, вътре беше натъпкано, като не знам, хората са на заколение просто вътре. Никой не им обръща внимание. Хвърлени са вътре на произвола на съдбата“.

Водещ: Това ли е състоянието на изолаторите, ето в Сливен, нормална ли Ви се струва тази обстановка?

Костадин Ангелов: Господин Хекимян, такива кадри като тези аз виждам с очите си на много места, на които ходя в България. Това, отново повтарям, това са възможностите на нашата здравеопазна система към днешния момент. Всички знаем каква е българската здравеопазна система. Много пъти във Вашето студио аз съм казвал, че тя е нереформирана, че тази система има нужда от сериозен ремонт. Дали трябва да завърши реформата, която беше започната и не е завършена, дали тази реформа трябва да започне отново? Нямаме обществен консенсус за това, нямаме политически консенсус. Това, което виждате в момента в Сливен, това е изолаторът, с който колегите разполагат. Лекарите, които работят в Сливен, са разположени на няколко места. Едното е в отделна сграда в Инфекциозно отделение, другото е в основната сграда в големия блок. Там предстои ремонт на Спешния център. Спешният център долу на първия етаж е изключително малък, т.е. такива са възможностите на това лечебно заведение.

Водещ: И няма по-голяма стая, и няма две-три стаи? Защото, съгласете се, ако човек е с усложнения, диша тежко, има температура и симптоми и слуша всичко това, което се случва с другите болни с COVID-19, и да е натъпкан в такава стая, как се чувстваш?

Костадин Ангелов: Ситуацията е извънредна. Освен тези пациенти, за които говорим с коронавирус, има много други пациенти, които нямат коронавирус, имат нужда да постъпят в болница. Ако ние започнем максимално да разширяваме стаите за пациенти с коронавирус, то тогава ние ще блокираме другия прием на другите пациенти. Затова Ви казвам, че трябва да се намери най-подходящата среда между едните и другите пациенти, да имаме разделяне на потоците. Голяма част от лечебните заведения са така построени, че това е почти невъзможно. Това се прави с прегради, това се прави с нови стени, които се изграждат. Трябва да Ви кажа, че това е едно предизвикателство, пред което всеки директор е изправен.

Водещ: И тук идва големият въпрос – проспахте ли летните месеци, през които да направите строга и ясна подготовка какво следва при 1000, 2000, 4000 заразени и увеличаване на броя на смъртните случаи?

Костадин Ангелов: Това е едно твърдение, което се разпространява напоследък. Категорично искам да заявя – нито един ден от летните месеци не е проспан. Аз дойдох като здравен министър в края на м. юли. Два-три дни след това пуснах заповедта, с която да укажа каква трябва да е организацията по всяко едно лечебно заведение. След това – още в събота и неделя посетих Чирпан, Сливен, Ямбол. След това започнах обиколките по всички областни градове да се срещна с щабовете. Организацията беше направена такава, каквато позволява системата в съответната област. И Вие виждате днес какъв е проблемът. Проблемът са хората. Ако някой може за 3 месеца да създаде нови доктори, нови медицински сестри, нови санитари, аз не мога да го направя.

Водещ: Не може. Но може да се реорганизират. Поне това очакваме ние от властта – да реорганизира системата, тя не може да се реформира за един месец, няма как да се случи, но да се реорганизира така, че когато дойде новата вълна и тя е много по-мощна от предишната, да може и Вие да отговорите по правилния начин.

Костадин Ангелов: Сега, дайте ми малко време да Ви разкажа каква е организацията, която сме направили в системата, за да не остават зрителите с впечатление за това, което казахте във Вашия въпрос. Нека да започнем от м. юли. Пак казвам, в края на м. юли заповед, издадена тук, която касае абсолютно всички участници в здравеопазната система по области. След това проверка на всяка една област на територията на България. Това бе картата на България. Организация на всеки един областен медицински щаб какви легла да разгърне във всяка една болнична структура. Организация с органите на РЗИ, с полиция, с пожарната, допълнителни коли, които да бъдат предоставени от органите на държавата, това са: МВР, пожарната и абсолютно всички държавни служби. След това, господин Хекимян, беше приета строга организация по обезпечаването с лични предпазни средства на всяка една област с лекарства, с ваксини, ясно разписани правила кои структури в лечебните заведения се трансформират, кои се затварят, кои се отварят. И в един момент стигнахме до ситуацията, в която в голяма част от структурите много трудно можем да намерим лекари и сестри. Това е основният проблем пред здравеопазната система. Не е проблемът организационен, не е проблемът липсата на сгради, не е проблем липсата на легла, не е проблем липсата на снабдяване с … Да сте чули, че няма апарати за дишане? Да сте чули, че няма легла? Да сте чули, че няма техника? Всичко това, което може да бъде направено, е направено. Хората, които могат да бъдат командировани, бяха ясно очертани.

Водещ: Това означава, че всичките тези легла, колкото и да са свободни, те са излишни, защото няма кой да се грижи за болните пациенти. Това ли е причината да бъдат връщани пациенти от болниците?

Костадин Ангелов: Пациенти от болниците не се връщат. В момента в България нямаме недостиг на болнични легла.

Водещ: Но имаме недостиг на медицински лица, които да се грижат.

Костадин Ангелов: Ние го компенсираме…

Водещ: Ще има ли кой да се грижи за болните качествено, не просто да ги обслужва и обгрижва?

Костадин Ангелов: Не знам какво влагате в думата качествено, но има лекари, които следят, пишат …, аз го видях с очите си, бях там на място. Там пациентите, които бяха в Свищовската болница, бяха 8, от тях 1 имаше нужда от кислородолечение.

Водещ: Да, но не можете да отречете, че в един момент в болниците не беше ясно приемат ли се или не се приемат хора. Не можете да отречете, че имаше момент, в който нямаше места, и тогава, като че ли и така изглеждаше хаотично – откриваме триажи, откриваме COVID зони в ДКЦ, търсим допълнително линейки. Нали всичко това е било подготвено предварително?

Костадин Ангелов: Точно така. То беше подготвено стъпка по стъпка в зависимост от заболеваемостта, която беше достигната. Когато достигнахме 600 заболяемост, всичко това, което беше разписано в плана, беше направено – COVID зони в ДКЦ. Нека да Ви дам един пример с Швейцария. Швейцария е страна, която има 8 милиона население приблизително. Там има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, в която казват, че Швейцария вече няма болнични легла. Системите на другите европейски държави, когато извозваха пациенти от една държава до друга държава, и те ли не бяха подготвени, господин Хекимян?

Водещ: Най-вероятно и те не се били подготвени.

Костадин Ангелов: А има ли система в света, която може да бъде подготвена на такъв натиск, който е пандемичен в целия свят? Отговорът е - не. Въпросът е, отново Ви казвам, максимален брой хора да бъдат спасени. Максимален брой български граждани да бъдат излекувани.

Водещ: Въпросът е всички тези мерки, за които говорим сега, дали бяха разписани черно на бяло някъде и ги има написани черно на бяло, как се действа в определената ситуация или се действаше ден за ден?

Костадин Ангелов: Как ще се действа ден за ден? За пореден път се връщам на края на м. юли. Тогава разработихме ясен план, който план е стъпка по стъпка. Първо беше при 150 новозаболели за 2 седмици, след това беше при 300 за 14-дневна заболяемост на 100 хиляди души население, след това 600 на 14 дни на 100 хиляди население и по този план, стъпка по стъпка, ние осъществяваме редица организационни мерки в системата.

Водещ: Добре. И сега от петък вечерта влизат новите мерки. Нека да говорим за тях. Чухме на брифинга, който дадохте няколко дни по-рано, доста по-твърди мерки, от тези, които накрая са описани в заповедта Ви. Кое Ви разубеди, чисто медицински, да не е карантината до края на март, примерно, или пък да работят само магазините без моловете? Как направихте тази преценка, за да смекчите мерките от предишните дни?

Костадин Ангелов: Не. Когато говорим, нито една от мерките не е смекчена. Нека да го кажем в самото начало. Аз казах, че предлагаме да бъде удължена епидемичната обстановка до края на м. март за 4 месеца. Решението беше да го направим на две стъпки. Първата стъпка - да бъде удължена за 2 месеца извънредната епидемична обстановка до края на м. януари и в зависимост от числата, които ние следим ежедневно, ще преценим средата на януари дали ще бъде удължена още или не. Така го правят във всяка една държава.

Водещ: Имаше ли стъпка назад за спортните събития например?

Костадин Ангелов: Не, нямаше стъпка назад за спортните събития. Тук съм донесъл една таблица, която сравнява всички европейки държави, коя какви мерки е предприела. Българската държава предприема мерки като Австрия, Белгия, Литва, Люксембург, Полша, Словения, Унгария, Франция, Чехия.

Водещ: Въпросът е казахте ли по-твърди мерки във вторник, а в следващия ден след МС, нещата се промениха?

Костадин Ангелов: Не, не съм казал по-твърди мерки във вторник, а казахме мерките, които ние предлагаме като принципни положения. Тези мерки трябваше да бъдат обсъдени, аз го казах и във вторник, с всички ресорни министри, да се отчете какъв ще бъде ефектът върху всяка една сфера от живота в България, след това, когато това се направи, да се отчете какъв ще бъде медицинският ефект, който търсим, и най-накрая това да бъде облечено в заповед. Всеки един сектор сме го гледали сектор по сектор, отделно с ефектите, които ще има върху здравната система.

Водещ: Заведенията се затварят, нали така?

Костадин Ангелов: Да.

Водещ: Но тържествата с до 15 души остават. Може да изглежда малко, но 15 души са си много хора. Това означава ли, че 8 декември е позволен?

Костадин Ангелов: 8 декември е позволен на местата, където се спазват противоепидемичните мерки, които са разписани в заповедта на министъра. Бъдете сигурни, че контролът, който сме организирали, ще бъде изключително сериозен.

Водещ: Добре, но толкова къщи за гости, ето - чухме коментари, че всички вече са заети за празниците.

Костадин Ангелов: Наясно съм, господин Хекимян.

Водещ: Това означава ли, че те са в порядъка на 10-15 души в къща?

Костадин Ангелов: Създали сме организация, която да проследи всяко едно действие, което е извън заповедта на здравния министър.

Водещ: Да, но частно събиране от порядъка на 12-15 души също може да разпространи заразата. Това не е ли пак отстъпление от тези по-твърди мерки?

Костадин Ангелов: Не е отстъпление. Вчера го обясних много ясно на българските граждани с ген. Мутафчийски. Основната идея е ние да спрем масовото разпространение на заразата и предаването й от човек на човек. Ние не можем да спрем заразата. Можем да контролираме темпа на разпространение. Там, където имаме много хора струпване, това са целите, които сме преследвали. Ние не можем да спрем хората да живеят, ние не можем да ги направим затворници или заложници на системата като в други държави да пускат есемеси, да сложим вечерен час, все още не сме стигнали числа, които да налагат такъв тип поведение. Нашите мерки са подобни на мерките в държавите, които са го постигнали това нещо. И Италия, тогава когато имаме 600 човека, както е в България, и Румъния, и Франция увеличават индекса на строгост на мерките. Т.е. ние следваме ясна политика, която е в синхрон с всички европейски държави.

Водещ: Добре. Фитнесите затварят, но плувните басейни остават, така ли е?

Костадин Ангелов: Плувните басейни, знаете на какво разстояние плуват хората един от друг, знаете, че има отстояние. Според медицинските специалисти рисковете там са много по-малки, отколкото такива, каквито са във фитнесите. Пак казах, министърът не издава заповедта сам. Той я издава след консултации с всички специалисти, които имат отношение към това.

Водещ: Имаше ли отстъпление от „зелените коридори“?

Костадин Ангелов: Отстъпление от „зелените коридори“ - не. Пак Ви казах – една мярка, за да работи, тя трябва да намери обществен консенсус. Такъв консенсус не беше намерен, видяхте, Вие показвахте по Вашата телевизия колко много струпвания има след обяд на хора, които са пред големите магазини. Ние не търсим такъв ефект. Ние търсим ефект да осигурим живота и здравето на хората. Консултирахме го отново с тях, консултирахме го отново със заведенията. Това е мярката.

Водещ: Тъй като много пъти се променяше тази мярка, може би част от критиките към Вас са именно заради това, че един ден една мярка, на другия ден тя се променя, а след една седмица се видоизменя. Да кажем сега на възрастните хора кога е техният коридор за пазаруване?

Костадин Ангелов: Сутрин от 8.30 до 10.30 часа. Това е техният коридор за пазаруване.

Водещ: След това ще бъдат ли допускани до магазините?

Костадин Ангелов: Да, да.

Водещ: Приоритетно обаче те ще пазаруват в този интервал. Добре, хайде да видим сега какво се случва с електронните направления за PCR. Да чуем един Ваш коментар преди няколко седмици.

Репортер: Електронни направления за PCR кога ще могат реално да се издават?

Костадин Ангелов: До края на тази седмица приключват тестовете на тази система и от другата седмица госпожа Начева ме увери, че това ще се случи заедно с „Информационни системи“ за всички пациенти, които са на общопрактикуващите лекари.

Водещ: Датата е 3 ноември, сега сме 26 ноември.

Костадин Ангелов: Абсолютно казаното тогава го потвърждавам и днес. Ние сме готови с електронното направление. Въпрос на подписване на Национален рамков договор. Това стана вчера. Снощи, вечерта, в 7 часа ми беше донесен подписаният Национален рамков договор между Надзорния съвет на Касата и съответната институция Български лекарски съюз. След като е подписан Националният рамков договор, това може да стане факт. Министърът на здравеопазването не е страна в Националния рамков договор. Той не участва в преговорите, а създавам среда, подходяща за постигане на баланс. Можете да говорите и с БЛС. Можете да говорите с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Можете да говорите с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, с Българския фармацевтичен съюз - отворено ли е Министерството на здравеопазването, канени ли са на срещи, постигнат ли е консенсус на моята маса, разписан ли е този консенсус, вкаран ли е в Националния рамков договор.

Водещ: Каква беше причината тогава да има такова закъснение – повече от 20 дни?

Костадин Ангелов: Националният рамков договор се подписва от Надзорния съвет на НЗОК и от БЛС. Това стана вчера. Министърът е човекът, който не участва по никакъв начин в този процес.

Водещ: Цената ли беше проблемът, проф. Ангелов?

Костадин Ангелов: Не. Цената не е проблемът. Проблемът беше, че в Националния рамков договор има и други хипотези, които трябваше да залегнат. Процесът, който сме описали вчера с Информационно обслужване, последно при мен го гледахме, е следният: отива пациентът при общопрактикуващия лекар.

Водещ: Това е като протокол, така ли? Или му се обажда по телефона?

Костадин Ангелов: Така, това е едната хипотеза. Другата хипотеза е обаждане по телефона. Общопрактикуващият лекар издава електронно направление. Това електронно направление генерира код, който код е с много цифри. Този код има определени цифри, които са, да кажем, четири XYZA, да кажем. Тези 4 цифри се дават на пациента, той отива в лаборатория, която лаборатория е сертифицирана от МЗ, има договор с Касата, получила е направлението, дава тези 4 цифри и на него му се извършва PCR тест. Това е целият път. Пациентът не разнася хартия, не ходи от гише на гише. Tова е пътят на това електронно направление.

Водещ: Добре, каква е обаче цената и дали тя е реална? Нека да чуем още един откъс от шефа на Kасата, за да коментираме дали са скъпи или не PCR тестовете в България?

Петко Салчев: При нас се фактурират на 60 лв.

Репортер: Другото си доплаща пациентът ли?

Петко Салчев: Лабораториите имат право да определят своите цени. За мен тази цена, която и Касата плаща, е висока. Цената, която заплаща Касата на лабораторията, е договорена цена, а не реална. Това е договорена между Касата и БЛС. Доставната цена е между 17 и 25 лв. на един тест.

Иван Маджаров: Ние получавахме няколко пъти едни анекси празни, в които нямаше нищо освен първият анекс - 25 лв. за PCR, след това го промениха, последният анекс, който ни изпратиха преди 2 седмици, беше - променя се цената на PCR-a с точка, точка, точка. Няма цена. Представяте ли си ние какво трябва да подпишем, PCR без цена?

Водещ: Има ли разминаване в това на каква цена получаваме PCR тестовете и колко плащаме накрая като потребители, независимо дали вадим парите от нашия си джоб или от този на държавата, който пак е нашият всъщност?

Костадин Ангелов: Господин Хекимян, ценностите на системата, за която сме се борили, една от ценностите е конкуренцията. Пазарът определя цените. МЗ или държавата нямат никакво законово право да регулират пазара или да определят цени. Държавата е преценила, в случая НЗОК, че цената на теста, който ще заплаща, е 60 лв. Това, което каза проф. Салчев за цената на теста, това е така. Такива са консумативите, които се доставят в България. Всяка една лаборатория, освен тези консумативи, има цени на труд, на апаратура, амортизация, ток, вода и т.н., допълнителни косвени разходи. И аз, като директор на болница, бивш, знам какво струва един такъв PCR тест. Оттам нататък цената над 60 лв., тя се определя от организацията, която предлага. Това може да бъде всяко едно юридическо лице или лаборатория. Това е ценообразуването.

Водещ: Стига обаче до 120 лв.

Костадин Ангелов: Знам, че струва 120 лв. и аз съм плащал 120 лв.

Водещ: И ако едно семейство се притеснява за здравето си, според вас, ще отдели ли 400-500 лв. да отиде да си направи PCR тест?

Костадин Ангелов: Ето сега, когато тези тестове бъдат, когато получат направление от общопрактикуващия си лекар по показания, могат да си направят PCR тест, който да е безплатен за всеки един български гражданин, който има такова направление.

Водещ: А държавата ще може ли да поеме целия поток от хора, които ще искат със сигурност, може би и профилактично да се тестват, казвайки по телефона на личния си лекар, че имат симптоми?

Костадин Ангелов: Тестването, господин Хекимян, не става по желание, а става по преценка на лекар.

Водещ: Която, ако е по телефона, как ще я направи?

Костадин Ангелов: Като всеки лекар носи отговорността за решенията, които взима.

Водещ: Трябва ли да бъдат приравнени PCR тестовете с бързите антигенни тестове?

Костадин Ангелов: Това е един въпрос, който стои и на европейко ниво. Все още в България това няма да се случи в следващите дни.

Водещ: Защо, каква е причината, за да не се увеличи броят на пациентите чисто статистически?

Костадин Ангелов: Не, не. Защото, господин Хекимян, Европейският център за контрол на заболяванията, казва че антигенните тестове могат да се прилагат в места, където имаме големи групи от хора, където не можем да направим на всички PCR тестове, но да ги правим за скрининг. След като бъде направен такъв антигенен тест, той трябва да бъде доказан с PCR тест. Т.е. отново се изисква PCR тест потвърждаването. Ние обсъждаме дали да се прави антигенен тест на хора, които имат клинични симптоми, и дали това да се счита за положителен пациент и той да се вкарва в системата. В момента практикуваме следното нещо. Антигенните тестове са абсолютно безплатни, те са раздадени на личните лекари, те са раздадени на, съжалявам, на лекарите в линейките, на РЗИ-та, на фургоните, които са пред болниците. Там се правят безплатно на пациенти, които имат клинична симптоматика и са показани за тези тестове. На тези пациенти, които имат клинична картина, имат такъв позитивен тест, личният лекар има възможността да започне и лечението, тъй като лечението не се започва на базата на позитивен тест. Лечението се започва на базата на ясна клинична картина.

Водещ: Тук отново, знаете, последните изследвания, няколко дни го коментираме, кой в какви теории на конспирациите вярва … мнение, че има закупени PCR тестове и е добре да бъдат използвани всичките на тази висока цена, за да може печалбата да отиде в съответната насока.

Костадин Ангелов: Това отново е конспирация, която нито споделям, нито разбирам.

Водещ: Добре. Кажете ни обаче подготвяте ли се, рано или късно ваксините ще дойдат, колко хора ще се ваксинират оттук нататък също е спорна тема, но вие готови ли сте чисто логистично да поемете хората, по какъв начин, по какъв ред и протокол ще минават, за да бъдат ваксинирани срещу COVID-19?

Костадин Ангелов: Ваксинационният план на България се работи в момента. Той беше обсъждан на няколко срещи, които имахме ние, както здравните министри в ЕС, така и лидерите на срещата на върха, която имаха преди седмица. Този ваксинационен план за България има две посоки. Едната посока е кои ще бъдат групите, които ще бъдат ваксинирани първи. Тук споделяме мнението на нашите европейски колеги, до голяма степен нашият план ще бъде подобен на тези и на европейските планове. Т.е. започваме от хората, които са уязвими на първа линия, минаваме през възрастните хора и след това всички останали. Много е важно, господин Хекимян, когато се прави един план, всички ваксини, които ще участват в този план, да бъдат факт, да бъдат на пазара. Техните кратки характеристики да бъдат факт, т.е. те да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ние да се запознаем с тях, за да видим какви са възможните диапазони на действие на тази ваксина, за да можем да ги вкараме в този план.

Водещ: Да не стане така, че да имаме ваксина, а да не знаем как да ваксинираме населението. Или по какъв протокол.

Костадин Ангелов: България има едни от най-добрите ваксинационни календари в света. Организацията за ваксините е направена.

Водещ: Много призиви за даряване на плазма, но няма центрове за това.

Костадин Ангелов: Не е вярно. Имаме в момента работещи 3 центъра. До края на седмицата ще бъдат открити още 2 центъра в Стара Загора и Плевен, не е вярно това, господин Хекимян.

Водещ: Добре, още ще станат 5.

Костадин Ангелов: Те са толкова в страната.

Водещ: Да, толкова в страната. Но това означава хората да отидат доброволно да пътуват и да дарят, така ли разбираме? Ще се стимулира ли и по какъв начин този процес, ако това е едно от решенията за качествено лечение?

Костадин Ангелов: Всеки един човек, който иска да дари плазма и трябва да пътува от точка А до точка Б, т.е. до центъра, държавата ще поеме разходите за неговото пътуване. Това бе съобщено от заместник-министър Пенков, мисля че във Вашето студио.

Водещ: Да, важно е да го уточним още веднъж. Наистина с едно изречение – Вашият призив към лекарите, но и към хората.

Костадин Ангелов: Благодаря на лекарите. Това, което правим, е да постигнем глътка въздух в системата на здравеопазването, отново казвам, за да могат лекарите и те да посрещнат нормалните коледни празници, да прегърнат семействата си, да кажат „Обичам те“ на любим човек. На хората – нека да избягват максимално социалните контакти, да спазват мерките. Благодаря на всички български граждани, които проявяват разбиране и които подкрепят мерките.

Водещ: Ще ги призовете ли да не се събират на Коледа?

Костадин Ангелов: Имаме време до тогава.

Водещ: Добре. Благодаря на проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, гост на предаването „Тази сутрин“.

Сподели в: