Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Лице в лице", БТВ

Водещ: Разговор по най-важната тема на годината - COVID, ваксини и здраве, с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Къде са ваксините?

Костадин Ангелов: Ваксините пътуват към България.

Водещ: Кога идват?

Костадин Ангелов: На 25-ти вечерта или на 26-ти сутринта минават българската граница.

Водещ: Кога започват ваксинациите? Кога ще е първият ваксиниран у нас?

Костадин Ангелов: На 27-ми декември.

Водещ: Вие ли ще бъдете първият ваксиниран?

Костадин Ангелов: Има вероятност и аз да съм първият ваксиниран, да. Това ще се реши от Националния ваксинационен щаб предния ден.

Водещ: Дали ще Ви разрешат?

Костадин Ангелов: Не, просто трябва да вземем решение как ще стартираме кампанията в България, за да бъде максимално добре отразена и от вас - медиите, тъй като интересът на всички български граждани расте с всеки изминал ден в тази посока.

Водещ: Това е ваксината на „Пфайзер“, нали така?

Костадин Ангелов:  Да.

Водещ: Други ваксини кога ще пристигнат, защото разбрах, че сте сключили договори и очакваме ваксини и от други фирми?

Костадин Ангелов: Вижте, аз искам да избягам малко от говоренето за фирми и за конкретни ваксини, не очаквайте от мен да правя това. Искам да говорим за принципите на ваксинирането и за това, че ваксинирането е пътят към победата над това заболяване.

Водещ: Ще говорим, професоре. Исках да разбера само ще има ли още други видове ваксини?
Костадин Ангелов: Разбира се, че ще има. Всички ваксини, които са достъпни за европейските граждани, ще дойдат в България във времето, когато те ще дойдат в Европа. Българските граждани ще имат достъп до същите ваксини, каквито имат гражданите на останалите държави в Европа.

Водещ: И сега, да започнем – къде ще се ваксинират българските граждани?
Костадин Ангелов: Първо, започваме с фазите на ваксинационния план. Първа фаза обхваща лекарите в лечебните заведения, фармацевтите, тези, които са на първа линия, стоматолозите. В началото започваме ваксинацията в лечебните заведения. След това ще минат РЗИ, с мобилни кабинети. Всяка една фаза е специфична сама за себе си. Създали сме тази организация, всичко да стане по начина, по който е разписано във ваксинационния план. Така че, моят ангажимент и ангажиментът на Националния ваксинационен план е всеки един българин, който е заявил желанието си да се ваксинира, до него да стигне ваксина.

Водещ: Ако аз пожелая сега да се ваксинирам, какво трябва да направя? Не съм лекар, не съм аптекар, но имам желание. Какво трябва да направя? Да чакам някого, някакво указание?
Костадин Ангелов: Да. Когато започне ваксинирането извън първа фаза, т.е. нека да го кажем така, тогава, когато дойде Вашият ред, ще започнем организацията, така че всяка една институция, която попада в обхвата на фазата за ваксинирането, да събере желаещите хора да се ваксинират и да бъде поставена тази ваксина. След това ще укажем какъв ще бъде редът и мястото това да се случи. Моят ангажимент, нещото, за което аз няма да спра да работя, е да направим така в България, че българските граждани да бъдат най-информираните граждани в ЕС. Именно затова в дните между Коледа и Нова година ще поканя всички български медии, най-вероятно ще бъде видеоконферентна връзка, за да ги поканя да бъдат партньори с МЗ, за да може информацията да стигне до всеки един български гражданин, за да може той да бъде информиран, да вземе информирано решение. Ето например, днес, на сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата, на Фейсбук страницата на МЗ ние разпространихме кратката характеристика на продукта с информация за професионалисти, т.е. за лекари, и информация за пациентите.

Водещ: На бТВ сайта нашите зрители могат да открият тази информация.
Костадин Ангелов: Благодаря на вас, че сте го направили. Вие вече сте партньор на МЗ, защото тази битка не може да бъде спечелена от един човек или от една институция. Именно затова моята цел ще бъде всички информационни институции, всички медии, не само софийски, национални, тъй като знаете, в различните градове, в различните села има медии, които са регионални, също да бъдат наши партньори. От нас да получават информацията, така че тя да стигне до всеки един човек. По този начин ние ще ликвидираме страховете на много хора.

Водещ: Само да уточним нещо, наистина, ако аз реша да се ваксинирам при личния си лекар, сега трябва да го заявя или има някакъв интернет-портал, в който трябва да се заявя като желаеща за ваксиниране?

Костадин Ангелов: При личния си лекар ще се заявите тогава, когато дойде Вашето време за ваксинация.

Водещ: То ще бъде по възраст, по професии?

Костадин Ангелов: Не. Фазите за ваксиниране са много ясно разписани във ваксинационния план. Нашата огромна цел е да ги спазим, и когато спазим първа фаза и тя приключи, започваме с втора фаза. Тук искам да отворя една скоба – ние сме изключително големи длъжници на възрастните хора. Максимално бързо ще се опитаме да свършим първа фаза, за да можем да стигнем и до възрастните хора.

Водещ: Те ли са втора фаза?

Костадин Ангелов: Не, те не са втора фаза. Те са трета фаза. Втора фаза минават представители на администрации, които са ключови за съществуването на нашата държава, и след това са възрастните хора, домовете за социални грижи. Тъй като аз си спомням от преди много време една приказка за един цар, който наредил да избият всички възрастни хора, но един единствен човек спасил своя баща. В един момент настанал много голям глад и царството било пред гибел. Тогава синът попитал баща си, който скрил и не го убил, как да спаси царството. Баща му казал разровете мравуняците, там ще намерите достатъчно жито, за да нахраните хората. Т.е. във възрастните хора е мъдростта и опитът, който е събран, и ние ще положим цялата грижа, която можем да направим, за да стигнат и до тях, ако можем и едновременно да вървим с фазите, защото трябва да запазим тези хора живи.

Водещ: Сега, практичните въпроси. Зрители отново питат кой може и кой не може да се ваксинира? Има ли противопоказания тази ваксина?

Костадин Ангелов: Всичките въпроси, които задавате, са в кратката характеристика на продукта. Всеки един желаещ да се ваксинира, когато отиде при своя лекар, било то при своя личен лекар, било то при лекар от РЗИ, било лекар в лечебно заведение, лекарите ще Ви предоставят на Вас необходимата информация на разбираем език. Вие ще подпишете информирано съгласие, ще си зададете всичките въпроси. Ангажимент на МЗ е така да направи, че информацията да стига максимално бързо, смляна, на български език до всеки един български лекар. Работим върху уеб базирано предложение, което след това да се използва и като приложение в мобилните телефони. Всеки лекар да получава информацията пръв, за да може да Ви отговори на всичките въпроси.

Водещ: И все пак, кажете на нашите зрители, защото имаме много въпроси – има ли хора, които така или иначе не трябва да тръгват към ваксината?

Костадин Ангелов: В момента първата ваксина, която е излязла към настоящия момент, е показана за лица над 16 г. Кратката характеристика, която сме качили, и информацията за пациента, пак казвам, отговаря на всички въпроси. Нямаме място за страх вече.

Водещ: Но хората с онкологични, автоимунни заболявания, с алергии, изключени ли са от тази ваксина, с която в момента разполагаме?

Костадин Ангелов: Не, не са изключени от тази ваксина. Тази ваксина, пак казвам, лекарят, като отидете, който Ви познава най-добре, той ще Ви каже какво трябва да направите. Със сигурност има ваксини и почти всички ваксини са реактогенни, тъй като в голяма част от ваксините има биологични продукти, които водят до имунен, понякога и бърз отговор, така наречената анафилактична реакция. В тази ситуация, когато един човек е склонен към алергии, може да се направи подготовка. В такива моменти, за да профилактираме, нека така да кажем, тази опасност, във всяко едно място, в което се извършва, извън лечебно заведение, ще има линейка на Спешна медицинска помощ, която при необходимост да окаже нужда на човек, който получи някакъв тип здравен проблем в тази ситуация.

Водещ: Имате ли някакво обяснение, че броят на лекарите, които са заявили желание за поставяне на ваксини, не са особено голям брой?

Костадин Ангелов: Нямам такива наблюдения.

Водещ: Колко човека са заявили желание?

Костадин Ангелов: В самото начало бяха 33%, но броят започва да се увеличава. Аз разбирам, че тогава, когато нямаш информацията за нещо, страхът преобладава. Незнанието поражда страх. Тогава, когато ние дадем отговорите, затова Ви казах, че нашата грижа ще бъде българските граждани да бъдат най-добре информирани, когато всеки един човек – и лекарят, и пациентът получи информацията навреме, има времето да я осмисли, тогава броят започва да се покачва. Сега броят на лекарите, които искат да се ваксинират и сестрите, се увеличава всеки ден, всеки ден нови и нови хора желаят да се ваксинират. Нека да бъдат спокойни, ваксини ще има за всички, желаещи да получат ваксина в България.

Водещ: Какво значи за всички желаещи? Кога можем да очакваме приблизително, дето се казва, последният пожелал да бъде ваксиниран?

Костадин Ангелов: Това ще продължи през 2021 г. цялата. Има още ваксини, които очакваме да дойдат, за които има сключени споразумения за доставка. Пак казах, нека не налагаме едно темпо на притеснение или да пораждаме някакъв тип натиск, за да се случва това бързо. То трябва да се случва нормално, подчинено само на медицинската логика, за да не направим грешка.

Водещ: Новият щам, който побърка Европа и затвори Великобритания, можем ли да кажем, че той е включен в тази ваксина и този, който ще се ваксинира ще бъде предпазен и от новия щам?

Костадин Ангелов: Ваксината, първата, която в момента ще дойде в България, тази ваксина влияе и върху първия щам.

Водещ: Вие пуснахте и самолетите. Днес, от 12 ч. вече могат да летят самолети между  България и Великобритания, макар че онзи ден затворихме въздушното си пространство. Въпросът ми е конкретно за самолетите, но и по-широк – каква е политиката оттук насетне на Вас – ще отпускате ли мерките или ще ги затягате? Защото по самолетите съдя, че нещата вървят към отпускане на мерките?

Костадин Ангелов: Неправилно заключвате като такова заключение в този момент. Напротив. Първо, информацията, която имахме, че има нов щам. Не знаехме абсолютно нищо. В този дефицит на информация, първото важно действие, което трябва да предприеме една държава, е да осигури здравето и живота на гражданите в държавата, т.е. сигурността на държавата. Ние бяхме длъжни да предприемем това действие да запазим България свободна от този щам.

Водещ: За два дена, проф. Ангелов?

Костадин Ангелов: Момент. В тези два дни се случиха много неща. Вие виждате едното действие и другото действие, но от това до това действие има една линия на мерки, действия и резултати, които се случват. Имаше събиране на Европейския съвет. Там казаха, че този щам, който е в момента, единственото нещо, което се знаеше в самото начало, че той се предава по-бързо. Когато разбрахме, че този щам не може сам по себе си да компрометира както ваксинацията, така и поведението му не му е по-различно от познатия до този момент щам, разбрахме, че всъщност проблемът не е толкова драстичен.

Водещ: Той не е по-опасен, не е по-заразен за децата, така ли?

Костадин Ангелов: Аз не знам кой е казал, че е бил по-опасен за децата?

Водещ: Това беше първата информация, че този щам много по-бързо се предава, отколкото предишният на COVID-19. И второ, че той е много опасен за децата, защото заразява и поразява и децата?

Костадин Ангелов: Аз не бих си позволил да си служа с такава информация, не знам откъде черпите тази информация?

Водещ: Английските професори, имунолози, премиера Джонсън.

Костадин Ангелов: Със сигурност всеки лекар, който идва при Вас в студиото, или някой, който говори сам, може да си позволи да направи такъв тип твърдение. Аз, като министър, не мога да си позволя да направя такъв тип твърдение, защото знам, че думите ми тежат, не мога да се заигравам с надеждите или страховете на хората. Ние трябва да кажем истината такава, каквато е, защото мислим и за психическото здраве на хората, и за физическото здраве на хората. Информацията, която имаме, е, че този вирус може да се контролира по начина, по който се контролира и до сега. На базата на това и на препоръките на ЕС, препоръките са, че трябва да се разрешат пътуванията между държавите. Трябва да се въведе изискването за извършване на PCR тест, представен при пътуване от Великобритания до съответната държава членка, в случая България, до 72 часа преди пътуването и, разбира се, този пътуващ човек да се постави под 10-дневна карантина. Това сме го направили. Тъй като в момента са празници, голяма част от хората са напуснали своите жилища, ние не можем да оставим българските граждани в Англия някъде. Ние трябва да покажем цялата грижа, която можем да покажем в този момент, включително видяхте и днес, че премиерът се разпореди на транспортния министър правителственият самолет, ако трябва, за всеки един гражданин да покажем и да се погрижим своевременно. Българските граждани в момента, които са напуснали домовете си и чакат някъде да си дойдат в България, не можем да им кажем: Направете си PCR тест веднага. Къде да го направят, празници са? Трябва да подходим човешки. Именно заради това на 4 летища в България ще сложим органите на РЗИ, които да извършват бързи антигенни тестове. Все пак, да знаем, да можем да имаме филтър на входа на България, за да гарантираме сигурността на техните семейства и близки. Това е медицинската част.

Водещ: Добре, разбрах. Вие отговаряте за медицинската част и успяхте.

Костадин Ангелов: И организацията.

Водещ: Така. Следващ въпрос обаче. Заразността намалява, макар че Ваши колеги прогнозират след приравняването на антигенните тестове до PCR-те, че ще имаме някакво повишаване на инфектираните, вероятно. Но това е някаква теория на вероятностите, да не я коментираме сега. Друг е по-важният въпрос. Инфектираните намаляват, а смъртността ни остава все така висока. Проф. Ангелов, това признание ли е, че „А“ – нашата здравна система има огромни проблеми и „Б“ – че българското население е изключително болно и този вирус само показва наяве колко сме болни, активирайки заболявания - латентни и неизвестни?

Костадин Ангелов: Аз затова казвам, че ние сме изправени пред едно изпитание. Българската нация и преди този вирус имаше лоши демографски показатели. Ние сме на водещи места по смъртност, на водещи места по заболяемост по много критерии, като започнете от социално значимите заболявания, сърдечносъдовите, онкологични заболявания.

Водещ: Доскоро и по детска смъртност, за огромно мое съжаление.

Костадин Ангелов: Детската смъртност пък е показател, който показва функционирането на цялата здравна система като цяло. Той е сборен показател. За моя голяма радост тя за последните години намалява, но ще си позволя да го повторя и тук пред Вас. Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Искам българските граждани да бъдат здрави. Именно затова казвам, че мерките, които се налагат целят именно това – те да останат здрави, докато дойде ваксината. За да можем да поставим тази ваксина на всеки, който желае, пак казвам тя ще е доброволна, тя ще е безплатна. За да можем тези хора да ги изведем от тази световна пандемия. А имунитетът, за който всички говорим, ще се постигне тогава, когато не по-малко от 70% от хората се ваксинират.

Водещ: А преболедувалите приемат ли се за ваксинирани в кавички?

Костадин Ангелов: Много неясноти има покрай коронавируса. В тази ситуация -конкретната, в която се намираме, няма ясен отговор на този въпрос. Ако ме питате дали тези хора могат да се ваксинират, да, могат да се ваксинират. Това, че някой е преболедувал, не е изключение, той не попада в изключенията за това, че не трябва да се ваксинира. Нито знаем какъв е титърът на антителата, нито знаем над кой титър като количество антитела се намираш в безопасната зона.

Водещ: Финалният ми въпрос е след Нова година накъде? Ще има ли облекчаване на мерките?
Костадин Ангелов: Вие разглеждате мерките, тяхното налагане и тяхното отменяне като това е само върхът на айсберга. Отдолу стои изключително голяма работа на много хора. Т.е. резултатите, които виждаме в момента, не са просто така, като резултат, те са постижение на труда на много хора. Какво ще се случи след Нова година? Вие виждате, че мерките дават резултат. Заболеваемостта намалява, процентът на положителните тестове намалява. Когато дойде моментът да преосмисляме, ние ще имаме информация назад във времето и тогава ще решим, пак казвам, ние отпуснахме детските градини, отпуснахме от първи до четвърти клас. Следва да мислим за учениците. Много неизвестни има, много твърдения има. Ние ще слушаме гласа на науката, гласа на разума и интелекта.

Водещ: Благодаря ви за разговора.

Костадин Ангелов: И аз благодаря.

Сподели в: