Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Панорама", БНТ

 

Водещ: А сега проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването. Как така стана, господин министър, че оглавихме класациите по смъртност?

Костадин Ангелов: Следим всяко едно число с изключително сериозна загриженост. От анализа, който наблюдаваме, виждаме, че голяма част от българските граждани, които попадат, за съжаление, в тази статистика, имат много придружаващи заболявания. Нещо повече, България е на водещите места по заболяемост от сърдечно-съдови заболявания. Това не е извинение, господин Василев. Това означава, че българската нация има сериозни здравословни проблеми. Имаме недобра медицинска култура и точно тук трябва да работим. Аз поех един ангажимент, ще го изпълня. Ще представя план за здравето на нацията, който ще съдържа линията на човешкия живот от раждането до смъртта и необходимостта от допълнителни здравни събития в областта на профилактиката, които да подобрят демографските показатели на нацията. Именно това стои в основата на въпроса, който Вие зададохте.

Водещ: Да, но защо всички планове и организации не бяха приети още през лятото? Нали за това си взехме време през пролетта с карантината, за да се подготвим? Защо сега не сме готови?

Костадин Ангелов: Готови сме, господин Василев. И това, което виждаме в момента, е онова, което може да даде нашата здравна система. Нямаше подготвена система в света. Ако погледнете и на запад, и на изток, всяка една от здравните системи се задъхваше. Считате ли, че Швейцария, която всички знаем какво може като държава, която е подобна на България, не се е подготвила на време, та интензивните легла в Швейцария свършиха? Не, категорично. От първия ден, в който съм министър, още в този ден поисках да се направи анализ за необходимостта от решения за обезпечаване на здравната система. На третия ден издадох заповед в края на м. юли, с която да гарантираме обезпечеността на здравната система. Но каквото и да направим като обезпеченост – ние имаме достатъчно брой легла, ние сме на една от водещите позиции в Европа по болнични легла на глава от населението. Имаме апаратура, нямаме недостиг на медикаменти. Имаме достатъчно лекарства, имаме достатъчно ремдесивир, имаме достатъчно центрове за плазма. Имаме проблем с персонала.

Водещ: Да, но можехме точно заради това да затворим по-рано и по-твърдо. Защо не го направихте, защото не можехте или защото не искахте?

Костадин Ангелов: Направихме го навреме. Можехме да го направим и искахме да го направим. Искахме, защото виждахме какво се случва в Европа. Можехме.

Водещ: Но не го направихте, защото хората не Ви вярват, така ли?

Костадин Ангелов: Не, но го отложихме във времето, защото заболеваемостта към онзи момент беше ниска. Нашия план, по който работим и който следваме, увеличаването на строгостта на мерките започва тогава, когато България достигне нива на заболеваемост не по-ниски от 600 на 100 хиляди. По същите нива на заболеваемост страните от ЕС увеличиха своя индекс на строгост на мерките.

Водещ: Говорите за статистика, която може въобще да не е вярна. Защото Вие не хващате хората с антигенни тестове, не хващате хората, които въобще не се тестват и ходят болни, асимптомни или симптомни на работа. Как тогава можете да изведете обективни решения от една статистика, която абсолютно издиша?

Костадин Ангелов: Не мога да се съглася с Вас, че решенията, които се извеждат, не стъпват на истината такава, каквато я дава медицината. Не можем в момента да приемем антигенните тестове, защото това към настоящия момент не среща разбиране у всички професионалисти, които трябва да дадат своето професионално мнение към момента. Бъдете убедени, че аз повече от всеки един искам антигенните тестове, ако специалистите кажат, че те могат да бъдат приравнени към PCR-рите, да го направя от този миг, в който това се казва. Само че нашите лекари, европейските лекари, Европейският център за контрол на заболяванията не дават тази препоръка, господин Василев.

Водещ: Да, обаче не можете да карантинирате хората, които ходят болни на работа, например?

Костадин Ангелов: Хората, които ходят болни на работа, през цялото време, когато е започнала тази криза, винаги говорим за разум и за лична отговорност. Ако всеки един от нас не осъзнае личната си отговорност, тогава няма да стигнем до никъде. Резултатът ще бъде нежелан от нас.

Водещ: Колко ваксини от колко фирми са поръчани за България?

Костадин Ангелов: Към настоящия момент има сключени договори за 4 ваксини от 4 фирми. Тези договори бяха представени на българския парламент, за да бъде информиран и за да вземе решение как България да постъпи.

Водещ: Това не е ли много скъпо да са толкова много фирмите?

Костадин Ангелов: Здравето, господин Василев, няма цена. Всеки един български гражданин трябва да има същия достъп до ваксини, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една държава в ЕС. Не можем да отнемем това право.

Водещ: Нали ваксините са доброволни и безплатни, така казвате?

Костадин Ангелов: Категорично.

Водещ: Защо тогава попречихте това да бъде записано в закона, както искаше БСП?

Костадин Ангелов: Защото нямаме нужда да запишем една обективна истина в закон. Това е политика, която важи в целия ЕС. Няма нужда България да става прецедент в един момент, в който ние трябва да бъдем единни. Тук е моментът да кажа нещо много важно. Нека, ако щете днес, проблемът с коронавируса може да бъде първата възможност, може и да е последната възможност, около която всички български политици да се обединят и да не търсят този момент за политически дивиденти. Само така можем да спечелим тази битка. И сега е моментът, когато цялото човечество, благодарение на резултата от денонощния труд на учените в целия свят, се изправят срещу този невидим враг - коронавируса. Започва атаката на човечеството срещу коронавируса. Ние ще го победим благодарение на ваксините, господин Василев.

Водещ: Вие искате обединение. Обаче къде заставате вие като правителство – ще убеждавате ли активно хората в ползата от ваксините или казвате – ето ви ги доброволно и безплатно, ако искате се ваксинирайте, ако искате не? Защото тази победа, за която говорите, трябва да я води някой лидер?

Костадин Ангелов: Във ваксинационния план, който прие правителството, имаме провеждането на информационна кампания. Твърдо сме решени да изправим цялата сила на държавата, целият ресурс, който може да бъде отделен в тази посока, за да достигне ваксина до всеки един български гражданин. Той да бъде навреме информиран, да му бъде обяснено на разбираем език за ползите от всяка една ваксина, която е на пазара, той да вземе информирано решение. Въпросът на логистиката е проблем, който ние ще решим и ваксината ще достигне до всяка една точка на нашата страна.

Водещ: Не е въпросът само за логистиката, а недоверието, защото мнозина се притесняват от рекордно бързите срокове, по които тези ваксини бяха разработени. Това е рекорд в историята на човечеството. Въпросът е, ако хората се притесняват дали тези ваксини са безопасни, Вие къде ще застанете, ще ги убеждавате ли активно в това?

Костадин Ангелов: За нас е изключително важно тези ваксини да влязат в страната тогава, когато имат разрешение от Европейската агенция за контрол на лекарствата. Това е институцията, която гарантира, че ваксината, която ЕК сключва договор с производителите, е безопасна и е ефективна. Това за нас е изключително важно. И от самото начало казваме, че ваксината ще бъде безопасна, ефективна, безплатна и доброволна за всеки един българин.

Водещ: А откъде ще намерите толкова много хора, които да изработят толкова много време, защото казвате че всяка ваксина се поставя от лекар?

Костадин Ангелов: Всяка ваксина се поставя от лекар, защото такива са правилата, които са в България, лекар трябва да прецени здравословното състояние на човека.

Водещ: Те са и без това претоварени.

Костадин Ангелов: Така е. В имунизационния календар, който България спазва, имунизациите се провеждат от лекарите. Това са общопрактикуващите лекари. Именно за това Ви казах, че ще изправим цялата мощ на държавата срещу този вирус. Всички лекари, всички фелдшери, които могат да бъдат ангажирани в поставянето на ваксината, ще го направим. Ще работим денонощно, ще създадем мобилни екипи. Пак Ви казвам, амбицията ни е всеки български гражданин, който има нужда от ваксина и е заявил желанието си, и е подписал информираното съгласие, да получи тази ваксина.

Водещ: Господин министър, електронните направления за PCR се забавиха доста. Вие обаче в това студио обещахте, че още електронни услуги, да не кажа цялото електронно здравеопазване, ще заработи до Нова година. Ще заработи ли?

Костадин Ангелов: Всяко едно обещание, което давам, заставам зад него и работя, за да го изпълня. Обещах в това студио, че до Нова година ще има електронна рецепта и електронно направление. И ще ги има до тогава.

Водещ: Има ли в момента болни, които се нуждаят от достъп до болница, а нямат достъп до болница?

Костадин Ангелов: От създадения координационен съвет, който е логистичният център в Министерство на здравеопазването, където се събира информация, нямаме информация за такъв проблем на национално ниво или на локално. Правим всякаква логистика, транспортираме болни от една област до друга област, благодарение на усилията на колегите от центровете за спешна медицинска помощ. Със сигурност има някъде забавяне, със сигурност има ненавременно стигане на линейка или чакане на линейка пред лечебно заведение, но това не е само в нашата страна. И това мен не ме успокоява, напротив. Всички ние виждаме проблемите в здравеопазната система и, господин Василев, това не е извинение. Когато искаш да решиш един проблем, първо трябва да го назовеш. Нашата здравеопазна система е такава. Това е резултатът, който виждаме. Наш дълг е от това, което имаме, да изведем максимума и да дадем на българските граждани това, което може да изкара тази система.

Водещ: Въпросът е носите ли отговорността или се оправдавате с хората – те не спазват мерките, те не слагат маски, не искат ваксини и така?

Костадин Ангелов: Никога не съм се оправдавал с никого. Нося отговорността си осъзнато. Само че тази епидемия изправи пред нас нещо много важно – тя иска всеки един човек и Вие, и всички, присъстващи тук, в студиото, да се превърне в лекар, да носи маска, да спазва дистанция, да спазва дезинфекция. Много пъти говоря това и много пъти съм упрекван в това. Именно това иска вирусът – всеки един да стане лекар, за да можем обединени да се изправим и да победим този невидим враг. Това е гаранцията за успех.

Водещ: Благодаря Ви засега.

Сподели в: