Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Годината", Дарик радио

 

Водещ: Тук ще обявим кой е политикът на 2020 г. Дарик радио избра за политик на 2020 г. медиците срещу COVID-19, защото те определяха политическите решения през 2020 г. Лекарите, медицинските сестри, санитарите, доброволците бяха на първа линия срещу коронавируса в условия на пълна неизвестност за новото заболяване - в началото без предпазни средства, без специфични условия за работа. Въпреки липсата на конкретно лекарство за COVID-19, те спасиха хиляди човешки животи. Благодарение на техните усилия, животът в България продължи в тежките условия на масова зараза и спасените от болестта се връщаха и продължават да се връщат на работа. На два пъти през годините медиците успяха да убедят българските политици да наложат българите да спазват редица противоепидемични мерки срещу заразата. Затова Дарик радио избра за политик на 2020 г. медиците срещу COVID-19 като хората, които определяха политическите решения през 2020 г. Сега в студиото е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Аз ще връча на Вас грамотата, професоре, но с уговорката, че тя е за всички медици. Ние ще Ви я дадем в електронен вариант с молба да я изпратите на болниците, на лекарите и от доболничната помощ. Те заслужават да имат тази грамота в своите кабинети.
Костадин Ангелов: Много Ви благодаря за тази награда. Тя събира в себе си всичко онова, което са направили тези хора през годината. Това са една невидима армия, която се бори с един невидим враг. Тук не трябва да забравяме лекарите, общопрактикуващите лекари, стоматолозите, фармацевтите, професионалистите по здравни грижи. Най-голямото предизвикателство, което ни накара да направим тази епидемия, е, че тя поиска всеки един от нас да стане лекар. Всеки един от нас да стане медик. Всеки един от нас да се съобразява с писаните правила в медицинската наука и епидемиология, за да можем да победим в тази битка.

Водещ: Събитие на годината, абсолютно очаквано, става кризата с COVID-19 заради това, че COVID-19 безпрецедентно събра в себе си различни кризи – здравна, икономическа, социална, психична. Коя е думата на 2020 г. според министъра на здравеопазването?
Костадин Ангелов: Според мен думата е позитивен в недобрия смисъл на тази дума. Това е думата според мен.

Водещ: Като позитивен тест?

Костадин Ангелов: Да. И като позитивен човек.

Водещ: Колко са медиците срещу COVID-19 в България?

Костадин Ангелов: Лекарите са приблизително 30 хиляди души. Зъболекарите са около 7500. Фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хиляди души. Общопрактикуващите лекари са около 4500 души. Аз Ви казах, че става въпрос за една многолюдна армия, която, когато действа като един, ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени.

Водещ: Защо България се озова на челните места по смъртност?

Костадин Ангелов: Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи, образно казано, за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причина за неблагоприятния изход на това заболяване. Именно затова аз казах на един от брифингите, ще го повторя и пред Вас – аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам българските граждани да бъдат здрави. И именно в тази посока ще насочим усилия да предложим този план за здравето на нацията, който да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смърт, за да можем да постигнем след време демографски показатели, които да са измерими и съпоставими с тези в европейските държави.

Водещ: Аз Ви разбрах, че Вие сега ни казвате, че заради COVID-19 разбрахме, че здравеопазването в България е лошо?

Костадин Ангелов: Не. Заради COVID-19 разбрахме много истини, господин Вълчев. Здравеопазването в България не е лошо. Здравеопазването в България, сравнено със здравеопазването в много държави от ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно. Вие знаете…

Водещ: Защо умират толкова?

Костадин Ангелов: Аз Ви казах, че причината за умирането са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия.

Водещ: Те не се дължат на здравеопазването, на последващата грижа, а изобщо на начина на живот?

Костадин Ангелов: Напротив. Имаме два фактора. Единият фактор е лошата здравна характеристика на нашата нация. Да, нашата нация има здравословни проблеми. Ако днес започнем да решаваме тези проблеми, ако днес започнем да правим тези здравни събития, за които Ви говоря, резултатите ще дойдат след 20 г., когато се завърти едно поколение. По отношение на здравеопазната система, тя е нереформирана. Ние трябва да извадим от тази нереформирана система най-доброто. Колкото и усилия да ни коства, трябва да вложим усилията си, за да изкараме от нереформираната система най-доброто, за да го дадем на българските граждани. Трудно е.

Водещ: Какви реформи планирате да правите, когато това с коронавируса приключи?
Костадин Ангелов: Реформите, които трябва да се направят, трябва да бъдат насочени отново в две посоки. Първо, те да решат каква е нуждата на българските граждани от медицинска грижа по области и реформата трябва да гарантира равен достъп на всеки един български гражданин до качествена медицинска грижа.

Водещ: Това е прословутата здравна карта, така ли?

Костадин Ангелов: Освен здравна карта, това е едно райониране на държавата, такова, че да направим България на толкова региони и във всеки един регион да направим по една голяма високотехнологична болница, която да има профилите, всички онези профили, които има, да кажем, една голяма софийска болница и след това да гарантираме достъпа чрез системата за спешна медицинска помощ на всеки един български гражданин.

Водещ: Колко такива региона Ви показват сега експертите, че трябва да има в България?
Костадин Ангелов: …за да гарантираме златния час за решаване на спешния пациент, това е най-важно. Според мен 10 региона в България могат да бъдат достатъчни. В момента страната е районирана на 7 региона. Правим този анализ, аз ще го представя, имам амбицията да реша този проблем, защото, повярвайте ми, и на мен не ми е приятно, когато чета докладите за здравето на нацията.

Водещ: Къде е грешката в доболничната помощ, която първоначално изглеждаше, че въобще не се включи, мнозина упрекват тези лекари - джипитата, че лекуват по телефона, че за да получиш информация за състоянието си, трябва задължително да идеш в болницата да те преслушат?

Костадин Ангелов: Това, което казвате, е така. Но аз не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинения. Ние трябва да даваме решения. И ако тази здравна криза направи нещо, тя ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем, тя ни дава възможност както за проверка, така и за израстване. Проверка на всеки един човек, израстването на всеки един човек, на всеки един политик, ако щете, по света, на всяко едно общество като цяло. Това ни даде тази здравна криза.

Водещ: В доболничната помощ какво трябва да се направи? Вие казахте за 10-те региона за болниците.
Костадин Ангелов: Доболничната помощ е разделена на две основни съставни части. Едната е първичната извънболнична медицинска помощ, общопрактикуващите лекари. И другата е специализираната извънболнична медицинска помощ, това са специалистите в ДКЦ-та. В хода на тази здравна криза ние включихме и успяхме да въвлечем в решаването на тази здравна криза, колкото и да беше трудно, и общопрактикуващите лекари, и, разбира се, специалистите в специализираната извънболнична медицинска помощ, съставлявайки COVID зоните в ДКЦ-та. Много, много трудно, много, много трудно е за обяснение това, което се случва, господин Вълчев. Но, ако погледнем жертвите на лекарите, Вие ще видите, че там има много общопрактикуващи лекари. Това дава отговор на въпроса Ви - общопрактикуващите лекари и техните усилия, които те полагат. Със сигурност всички сме недоволни, със сигурност в света нямаше система, която да е подготвена и да може да поеме този, ако можем, да я наречем, тази атака на вируса. Но ние се стремим да направим всичко онова, което е по силите ни, за да могат българските граждани да получат тази грижа, от която имат нужда.

Водещ: Според Вас, доболничната помощ можеше ли за тази вълна, може ли за следваща вълна, сега, когато е късно, така да бъде реорганизирана, че тези лекари да бъдат първата линия, да не се налага човек, за да бъде прегледан, да трябва да постъпи в болница?
Костадин Ангелов: Не, не. Тези лекари в момента, за които говорите, са първата линия. Тези лекари в момента решават проблемите на пациентите. Тези лекари консултират пациентите. Вие виждате, че ние издадохме и електронната рецепта, и електронното направление с оглед да подпомогнем този процес на диагностика и лечение на българските граждани, колкото и трудно да беше – поех ангажимент в края на м. юли, че до края на годината това ще се случи и то вече е факт.

Водещ: Трябва ли, може ли да се обявят критериите за мерките? Българите не знаят към какво се стремят. Това усилие - да носиш маска, спазване на дистанция, да стоиш вкъщи, към какво в края на краищата е насочено? Колко трябва да е заетостта в реанимациите, в общите болнични легла, колко трябва да са заразените, каква да е смъртността? Нацията ни няма, господин  министър, цел. Изглежда, че /…/. Министър-председателят ни казваше: „Как не ви е срам, че ще говорите, че ще затваряме?“ Вие седмица по-късно затваряте. Министър-председателят казваше: „На 21-ви отваряме.“ Даже, каква ирония, аз записах интервю в сряда с вицепремиера Красимир Каракачанов, хората ще го чуят колко оптимистично казва какъв живот започва на 21-ви, това го казва в сряда, Вие в четвъртък затваряте. Можете ли да кажете на българите какви цели, дори да са повече показатели, преследваме и какъв е планът Ви?

Костадин Ангелов: Най-важното, което трябва да кажа в момента, е следното, че в медицината и в такъв тип световна криза не можем да изведем онези математически правила, които Вие очаквате. Това е непредвидимо. В нито един момент ние не можем да прогнозираме поведението на вируса, за да можем да изведем правила. Със сигурност всеки един политик не иска държавата да е затворена. Всеки един политик иска българските граждани да са здрави, да са свободни. Тяхното психично равновесие и здраве да е на достатъчно високо ниво, за да може да имаме една нация, която да е здрава, да произвежда продукт, да може нацията да е икономически стабилна. Но тогава, когато отсреща има наука, когато има медици, когато има специалисти, които казват, аргументирано, точно и ясно, то ние политиците трябва да се вслушваме в гласа на науката. Именно затова и министър-председателят, и целият кабинет изслуша предложенията на всички специалисти и взе информирано решение, което да е в полза на българските граждани.

Водещ: Да, но вчера проф. Николай Витанов казва – училищата бяха затворени не от необходимост, а заради натиск. Това е професорът, математик на щаба.
Костадин Ангелов: Не бих се съгласил с такъв тип заключение, защото има достатъчно публикации. По темата COVID в момента има публикации с коренно противоположни твърдения, които са доказани. Има над 50 хиляди публикации по този въпрос. И, именно, трябва да прилагаме критично мислене коя от тези публикации ние да вземем, за да стъпим на разумни факти и да вземем информирани решения. В една от тези публикации се казва, че в училищата, там където имаме събиране на ученици в една стая, достатъчно дълго време, вероятността вирусът да се разпространява между тях е по-голяма, т.е., ако имаме едно заразено дете, имаме ясно и точно посочен коефициент колко допълнително болни деца може да има, заразени по-точно. Ние знаем, че децата не боледуват, но децата могат да разпространяват този вирус. Сега в България заболеваемостта падна под 600, по нашия план ние вървим в трети сценарий. Този сценарий, казахме, когато стигнем до това ниво, първото нещо, което ще направим, са детските градини, яслите и учениците от първи до четвърти клас. Ние сме последователни в тези действия.

Водещ: Кое е нивото, когато ще бъдат отворени последователно всички училища и университети?
Костадин Ангелов: Тогава, когато заболеваемостта падне достатъчно под 600. Не може само от един показател да изкараме извод и резултат в действията. Имаме над 17 показателя. Много е важно…

Водещ: Защо не ги обявите, господин министър?

Костадин Ангелов: Обявени са. На всеки един от брифингите ние ги показваме.

Водещ: Казвам като план. Да кажете – значи, искаме при тези 17 показателя, при еди какви си комбинации…

Костадин Ангелов: Защото, господин Вълчев, комбинацията от 17-те показателя са много резултатни. Това Ви казвам – в медицината много е трудно намирането на математическо решение. Вие знаете, едно плюс едно не винаги прави две, колкото и да ни се иска да е така. Ние също искаме да намерим една формула, която да е приложима навсякъде. Само че не успяваме да го направим. И никой не е успял да го направи.

Водещ: Откъде идват противоречията в заповедите, които и предшественикът Ви, а и Вие сега допускате? Защо вирусът може да отиде на концертни изпълнения на една опера, но в оперния театър, ако дори Ромео и Жулиета се прегръщат, а не са на разстояние като на концертите, не може да отиде. Защо спирате концертите, а не театрите? Правилата са различни. Защо един вирус ще отиде на международен футболен мач, а няма да отиде във вътрешното първенство?

Костадин Ангелов: Вирусът не отива на международен футболен мач, защото…

Водещ: Разбирате шегата.

Костадин Ангелов:…да, защото международните футболни мачове се провеждат без публика, а играчите, които играят, са тествани предварително.

Водещ: Защо да не важи това и за всякакви български първенства?
Костадин Ангелов: Българските първенства също се провеждат без публика и футболистите също се тестват преди да излязат да играят. Т.е. контролът, който трябва д се направи, той съществува и се прави. Но пак казах – ние, когато обявихме мерките, казахме следното нещо – много е важно хората да разберат философията. А тя е следната – много лесно можем да затворим абсолютно всичко. Но хората вече психически не издържат. Нашата цел е да затворим максимално много опасности, където може вирусът да се предава и да се разпространява, за да можем да намалим или да контролираме темпа на предаване на заразата. И отново да повторя – колкото повече българи стигнат здрави до ваксината, това ще е по-голям успех за всички нас. Защото, ако българите се разболяват от COVID-19 и с хронични заболявания, рискът голяма част от тях да загубят живота си е по-голям.

Водещ: Но тези противоречия объркват хората и ги усъмняват в мерките Ви. Защо на концерт да не може, а театър да може?

Костадин Ангелов: В театъра имаме ясно разписани…

Водещ: То и на концерта може да има ясно разписани. В зала 1 на НДК всеки трети стол да е зает. Или в Зала България.

Костадин Ангелов: Много е голяма вместимостта на тези зали. И пак казах, всеки един от експертите, експертните съвети, които са и по инфекциозни болести, и по епидемиология дават ясно разписани заключения, на които ние стъпваме и не подлагаме на съмнения. Това стои в основата на нашите решения. В основата на нашите решения не стоят политически виждания или политически решения, категорично не. Именно заради това решението за мерките е такова. Политическото виждане е едно, но професионалистите казват друго. И ние, като отговорни политици, трябва да се съобразим с решението на българските експерти.

Водещ: Не можеше ли здравните мерки да вървят в един и същи ден, в една и съща минута със социалните, с икономическите, а не след това да се натъманяват, когато Вие сядате и казвате - взимам решение да затворим например ресторантите, в същия момент да бъде казано каква помощ получават хората, които ще загубят работата си за месеца?
Костадин Ангелов: Вие отново давате пример с ресторантите.

Водещ: Добре, нека да бъде, каквото поискате.
Костадин Ангелов: Аз слушам последните дни много, много говорене, свързано с ресторантите и с наближаващите Коледни празници. И това ме кара да се замисля в следната посока – наближават светли празници, наближават Коледни празници. Празникът обаче е у душата на всеки един човек. Всеки човек може да го съпреживее, всеки който иска да съпреживее Рождество Христово, ще го направи. Никой не може да му отнеме това право. Всеки, който иска да се напие, също ще го направи. И никой не може да му отнеме това право. И точно тук е въпросът на избора. Правото на избор. Правото на избор е и наше гражданско задължение. Това е европейската ценност. Затова Ви казах, че тези дни, пред които ни е изправил коронавирусът, са дни на проверка и на израстване.

Водещ: Защо две трети от лекарите не искат да се ваксинират, проф. Ангелов? Как да убедите хората, които не са лекари, когато те виждат, че тези, дето са правоимащи, първи да бъдат ваксинирани, не се записват за тези ваксини?
Костадин Ангелов: Отваряме въпроса за ваксината. В момента все още нямаме категорични ясноти, свързани с ваксината. Какво казвам? Все още кратката характеристика на продукта не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Какво ще направим? Ние ще създадем такава информационна среда в България, че българските лекари първи да получават информацията. Няма да оставим пациентите да се лутат в някакви медицински термини и лабиринти, да търсят истината сами за себе си, а ще привлечем лекарите в нашия отбор. И заедно ще обясняваме на българските граждани, като казвам заедно, имам предвид българските лекари. Те ще получават първи информацията. Не си представяйте, че Министерство на здравеопазването ще се превърне в някакъв дистрибутор на ваксини или че ние ще предлагаме на българските граждани и ще посочваме коя ваксина да изберат. Нека фирмите ясно да разберат от мен, че аз ще изисквам от фирмите да представят отговор на всеки един въпрос, който българските граждани задават. Ние ще застанем на страната на гражданите, а аз ще гарантирам на гражданите, че фирмите ще отговорят на всеки един въпрос, който вълнува българските граждани по темата за ваксините. А лекарите ще бъдат нашите съюзници, които да помогнат на българските граждани да направят своя информиран избор.

Водещ: Защо лекарите към този момент обаче не дават пример, даже повече политици казват ще се ваксинирам, поне последните, може би, аз имам данните, които бяха, около една трета се записват до момента за ваксиниране, две трети - не?
Костадин Ангелов: Една трета се записват, две трети мислят, господин Вълчев, защото българските лекари са отговорни, защото българските лекари никога не са вземали емоционални решения. Ваксинирането само по себе си е един емоционален и еднократен акт. То е вземането на една спринцовка в един кабинет, поставянето на ваксината и след това ти си спасен. Ти си защитен. Само че целият процес от появата на ваксината до поставянето на този еднократен акт е един изключително сериозен процес, който ние трябва с хирургическа прецизност да гарантираме всеки един етап от него, за да могат българските граждани да получат това спасение, за което говорим.

Водещ: Кога ще има свободен избор на ваксини, според Вас? Всички тези фирми да обяснят как действат техните ваксини, лекарите да насочват според познанието за съответния конкретен пациент, пациента към определена ваксина без това да е свързано с първа група, втора група чакане или да ти сложат, каквото има в края на краищата?
Костадин Ангелов: Да Ви призная, ще имаме нужда и от Вашата помощ. Имаме амбицията да работим много тясно с медиите. Даже ще кажа една новина. Във Вашето студио много често се раждат новини. Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, повтарям не в София, а в България. Като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, които са свързани с ваксините. Да се направят, ако щете, кръгли маси, диспути, да се поканят различни мнения, да се изнесе цялата информация на разбираем език. Ние ще помагаме на вас медиите, ще ви даваме събеседници, ще ви помагаме, различни мнения ще търсим. Така че, когато направим това, вие сте професионалисти, за вас информацията е както професия да стига до хората, така и кауза. На това разчитаме. Когато направим това, аз искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от всички европейски граждани. Това е амбицията, която ние искаме.

Водещ: Т.е. Вие ще промените една политика, която се наложи в началото – лекарите, медицинският съвет, например, който беше направен, си правят протоколи, гайдлайни, които са за затворени групи и за разлика от всички други заболявания, където можеш да отидеш и да си купиш учебник по хирургия, ако толкова искаш да прочетеш, точно за COVID публичната информация станаха лъжите, разпространяваха се всякакви идеи за лечение, чул - недочул, мой приятел така го лекуваха, по фейсбук си споделяха. Вие смятате да направите абсолютно публично цялата информация, противно на досегашната политика?
Костадин Ангелов: Това отчитам като слабост, което се случваше до момента. Ние като че ли не работихме достатъчно добре с медиите, като че ли се затваряхме, ако щете, на моменти и карахме Вашите колеги да стигат до информацията по алтернативни техни пътища. Именно затова Ви казвам – искам да седнем заедно да направим един отбор. Един отбор, който да въвлечем в него много хора, за да можем да дадем на българските граждани тази информираност, от която те имат нужда. Ако в началото страхът беше водещ, сега българските граждани могат да взимат решения, могат да взимат информирани решения. За целта обаче ние трябва да им дадем информацията, която те трябва да получават. Лошото е, че в момента наблюдавам един процес, в който много политици се опитват да говорят за ваксините. Ваксините, господин Вълчев, това е един национален проблем. Аз усещам, че има страх у хората. Този национален проблем обаче не се решава на партийни сбирки, на пленуми, на конгреси и т.н. Той се решава на национално ниво. Той се решава с постоянна работа. Ежедневно, ежечасно, ежеминутно, ако щете. Изключително важно, когато говорим за решаването на такъв един проблем, аз ще говоря като лекар и като човек, може би и като прохождащ политик, затова като че ли ми е по-лесно да погледна нещата отстрани. Нека българските политици да разберат, че в момента не е време за дребнотемие и за политиканстване. В момента е време за единение. И ако всички говорят за лекари, за ваксини, за пациенти, когато се вгледам дълбоко, аз като че ли виждам на заден план думата избирател. Ако ние за секунда, за минута, за няколко месеца не забравим, че идват избори, то хората ще забравят за нас, господин Вълчев.

Водещ: Има ли проблем според вас изборите да са през март?
Костадин Ангелов: Никакъв проблем няма. Трябва да се подготвим за тях, но не трябва в тези дни да мислим за нашите избиратели. В момента политиците нямат право да искат доверието на хората. Те трябва да го заслужат с ежедневна работа, с ежеминутна работа, с ежесекундни усилия в полза на българските граждани.

Водещ: Кога ще сте готов със здравната си заповед как трябва да изглежда от противоепидемична гледна точка провеждането на едни парламентарни избори?
Костадин Ангелов: Ежедневно говорим по тази тема. Има сформирана комисия към вицепремиера Дончев, обсъждаме мерките с нашите колеги в държавите-членки, в които се провеждаха избори, в Румъния. Ще направим провеждането на изборите  от медицинска гледна точка, че те да се проведат максимално безопасно и да гарантираме най-вече правата на всички български граждани. Но дотогава има…

Водещ: Кога ще сте готов за този разговор?

Костадин Ангелов: За провеждането на изборите ли?

Водещ: Да.

Костадин Ангелов: Може би чак през началото на м. февруари, според мен. Дотогава имаме да уточним изключително важни детайли, които да гарантират здравето и на гласоподавателите, и на хората, които са в избирателните секции.

Водещ: Кога ще свърши всичко това с COVID-19?

Костадин Ангелов: Много труден въпрос ми задавате. До момента всички отговори, които давахме, всички сбъркахме. Всички очаквахме да свърши лятото. Всички казвахме, че ще свърши лятото и всички сбъркахме. Нека не даваме поводи вирусът да ни опровергава отново. Нека да покажем на вируса, че цялата мощ на науката се изправя срещу него, защото освен страхът от ваксината, ваксината е и пътят към спасението и надеждата на много хора. А за да гарантираме надеждата на хората, зад тази надежда стоят усилията на много човеци.

Водещ: Коя ще бъде думата на 2021 г.?

Костадин Ангелов: Надежда.

Водещ: Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в студиото на „Годината“. Дарик радио избра за политик на годината медиците срещу COVID-19, защото те определяха политическите решения през 2020 г. Събитие на 2020 г. е кризата с COVID-19.

Сподели в: