Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Неделята на Нова", Нова ТВ

 

Водещ: В студиото вече е здравният министър проф. Константин Ангелов. Добре дошли.

Проф. Костадин Ангелов: Добър ден на вас и на вашите зрители.

Водещ: Започваме, надявам се, с добри новини. Кажете ни какво е състоянието на пострадалите при катастрофата край Лесово?

Проф. Костадин Ангелов: Двете жени, които бяха транспортирани в „Пирогов“, са в стабилно състояние. Предстоят допълнителни изследвания и подготовката им за оперативно лечение. Това ще стане най-вероятно утре и в следващите дни. Чух се с директора на лечебното заведение. Те са стабилни. Останалите жертви, които са в Ямбол в болницата, също са в стабилно състояние. Няма риск за живота им. Също ги подготвят за оперативно лечение някои от тях, които имат показатели за това. Така че, в момента сме спокойни за състоянието на пострадалите.

Водещ: Добре, радвам се, че поне тази новина е хубава. Успяхте да вдигнете военния „Спартан“, за което поздравления. Вие сте един от малкото, които ходят на подобно тежко място. Как се справихте със „Спартана“? Разбирам, че не е толкова лесно. И без това си нямаме медицински хеликоптери.

Проф. Костадин Ангелов: Аз в работата си съм участвал в такива, бих казал, спасителни операции. В тези моменти са важни две неща. Първото е всички да работят в екип. Това, което видях там, беше именно това. Бяха мобилизирани две области от центровете за Спешна медицинска помощ. Всички държавни, общински служби, лекарите, болницата, полиция, РЗИ. Нямаше служба, която да не участваше в спасителната акция. На всички искам да благодаря. И второто нещо, което е много важно, са хората, които работят там, да знаят, че не са сами. Моята роля беше именно тази: тогава, когато си в най-тежкия момент, да знаеш, че ти не си сам. При тях беше, бих казал, цялата държава.

Водещ: По-често искаме да виждаме подобна инициатива и от други министри. Кой ви помогна за „Спартана“?

Проф. Костадин Ангелов: Министерството на здравеопазването съвместно с министерството на отбраната. Разбира се, премиерът господин Борисов в момента, в който разбра, че има нужда, веднага разпореди. Това се случи на момента.

Водещ: Добре, стискаме палци всички пострадали да се възстановят възможно най-бързо. Минаваме към темата от седмицата. На какво се дължи, професор Ангелов, този наистина сериозен брой заболели или положителни за коронавирус у нас. Над 600 за тази седмица на ден.

Проф. Костадин Ангелов: Хората не спазват мерките. Тези мерки, които, бих казал, не са толкова затормозяващи – да  спазват дистанция и да носят маски на закрито, да използват някакъв вид дезинфекция: да си мият ръцете и дезинфектанти, там, където няма възможност за това. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него. Много хора загиват, много лекари си отидоха. Всички помним техните имена. Всеки един от българските граждани, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка. Това не е отговорно поведение. Това не е социално отговорно поведение, защото демокрацията, заради която всички се борехме преди, тя изисква да спазваме правата на всички хора. А едно от основните права на човека е правото му на живот. С нашето поведение, с нашата отговорност и демонстративното неносене на маски, ние застрашаваме основното право на всеки един човек. И застрашаваме както възрастните хора, които са най-уязвими, така и медиците на първа линия. Вие виждате колко много медици напоследък се позитивират с такъв тест.

Водещ: Имаме ли за момента заболели, при които вирусът е повторил. Това е изключително важен въпрос, тъй като вашите колеги оспорват това, че имунитетът не е траен. Откъдето вече и тръгват всички съмнения колко опасен е вирусът. За нас наистина е важно да знаем: Имаме ли вече в България подобна статистика за хора, които повторно са заболели?

Проф. Костадин Ангелов: Не, такава статистика все още няма. Но искам да ви кажа, че твърденията за коронавируса са много противоречиви. В света има, като натиснете в специфичните научни, така наречени търсачки, има над 40000 публикации, свързани с коронавируса за толкова кратко време. Тоест има твърдения от едната крайност, има твърдения и от другата крайност. Ако някой ви твърди нещо абсолютно окончателно, то това не е абсолютно вярно. То е с определена доза съмнение в него. Така че, абсолютните твърдения в момента са неверни.

Водещ: Вижте какво каза днес доцент Мангъров по БНТ, че трябва да се разпусне Националният оперативен щаб, защото той твърде много плаши хората. Вие плашите ли хората или просто искате да носим маски?

Проф. Костадин Ангелов: Първо ми е много трудно да коментирам такива думи, особено когато медицинската гилдия е разделена. Аз виждам с очите си какво се случва с всички лечебни заведения, които обикалям. Както болните пациенти, така и болните лекари, така и мои близки лекари, които загубиха битката с коронавируса още в самото начало на тази епидемия. Не считам, че подобен тип твърдения са плодотворни по отношение на нашето единство в битката, която водим в момента. Една война се печели само с единство и само с единоначалие. Тогава, когато всеки дава различни, бих казал, насоки на действие, всеки, който критикува, без да дава градивни твърдения, той не е полезен в тази битка.

Водещ: В крайна сметка е важно и кой го слуша. Иначе всеки може да дава своите идеи. Да видим разума обаче. Всъщност вие оглавявате Националния оперативен щаб, нали?

Проф. Костадин Ангелов: Националният оперативен щаб се оглавява от професор Мутафчийски.

Водещ: Виждам обаче, че той е малко пасивен. И останахме с впечатление, че вие сте иззели тези функции. Професор Балтов, който беше при нас в студиото, каза, че вие ще водите нещата.

Проф. Костадин Ангелов: Аз обичам консенсуса, обичам да чувам различни мнения, обичам да сядаме на една маса, да спорим. Да се бием с научни факти, както обичаме да казваме в научните среди и да взимаме едно решение. И когато вземем едно решение, всички да го следваме. Всички ние и професор Мутафчийски, и професор Балтов, и професор Кантарджиев сме хора, които сме част от науката в България.

Водещ: Да не се обидите накрая и вие като професор Мутафчийски, който, след като беше публично нападнат за това, че очакваше да има сериозен брой жертви на коронавируса, в крайна сметка наистина се засегна и реши да се оттегли. Да не стане накрая и при вас така, ако вземете да предложите по-сериозни мерки?

Проф. Костадин Ангелов: Всеки си носи кръста. Знаете ли, в един такъв момент тази инфекция, тази епидемия така се случи, че изкара на повърхността най-добрите качества на хората и най-лошите качества на хората. Сега е моментът, когато всеки показва онези неща, които е крил дълбоко в себе си. Не можем да се сърдим за това, че сме различни. Трябва да намерим общ език, с който да победим тази ситуация. Това става само с разум и с интелект.

Водещ: Когато професор Балтов гостува при нас миналата седмица, леко го нападнахме, че тестовете за коронавирус не са достъпни до всички граждани, тоест, че личните лекари не ги издават. Голяма част от хората не могат да си ги позволят. Видяхме вашето решение, за което предполагам, че голяма част от хората са ви наистина благодарни за това, че личните лекари ще могат да издават подобни направления за изследване. Докъде стигна работата ви по този въпрос и как ще предотвратите това да няма злоупотреби?

Проф. Костадин Ангелов: Професор Балтов е един от хората, които работят тази работа с много сърце и оттам идва неговата емоция. Когато взехме това решение, той беше там. Там бяха всички представители на щаба, там бяха Лекарският съюз, там бяха представителите на касата в лицето на нейния управител, надзорният съвет, общопрактикуващите лекари. Това решение беше консенсусно. В момента ние очакваме Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заедно с Лекарския съюз да изработят критерии, по които да се пуска този PCR тест. Те настояват да изработят тези правила. И така е редно. Това е най-съвременното поведение: съсловната организация изработва правила, по които да се работи.

Водещ: Разбрах ви. Да обясним защо да няма много хипохондрици, които всяка седмица или през ден да си казват, че трябва да си правят тестове.

Проф. Костадин Ангелов: Не само хипохондрици, за да може да имаме правила. И когато тези правила важат за всички лекари, те са спокойни, че са взели правилното решение. Ние трябва да бъдем синхронизирани навсякъде.

Водещ: Трябва ли да има обаче лимит на направленията? Да има някаква граница-да не могат да бъдат издавани безкрайно много направления от един лекар.

Проф. Костадин Ангелов: Тогава, когато има критерии, тогава, когато знаем, че заболеваемостта е някъде около 10 процента от всички изследвани тестове, е съвсем логично да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един общопрактикуващ лекар.

Водещ: Тоест, колкото пациенти имаш?

Проф. Костадин Ангелов: Това са само разговори. Ние в момента не обсъждаме лимити и нямаме намерение да говорим за лимитиране на тази дейност. В момента чакаме критериите. Когато тези критерии бъдат готови, Надзорният съвет ще се събере и ще вземе нужното решение.

Водещ: Спрямо заболеваемостта ли?

Проф. Костадин Ангелов: Това са само първоначални разговори. Нямаме консенсусно решение за момента за лимити и не мислим. Мислим как всички заедно да водим тази битка синхронизирано.

Водещ: Крие ли риск падането на теста след 14-тия ден, което решихте да направите?

Проф. Костадин Ангелов: Не крие рискове, защото такива са практиките в много държави. Ние натрупахме достатъчно данни. Това решение ще бъде въведено нормативно от следващата седмица. Ще има такава заповед. Всички резултати показват, че след 10-ти, 12-ти, 14-ти ден могат да бъдат откривани части от вируса. Но този човек, който може да позитивира теста, не може да бъде заразен. Той не може да бъде опасен за околните, близките му хора или тези, с които се среща.

Водещ: Ограниченият брой заболели има ли връзка с училищата, които започнаха вече и с децата, които ходят редовно на училище?

Проф. Костадин Ангелов: Ние виждаме, че броят на заболелите деца и учители е по-нисък от средния брой на тестовете в страната. Към настоящия момент не можем да твърдим категорично, че увеличаването на числата, които наблюдаваме, се дължи на учениците. Не, категорично. Дори тази седмица, която идва, на брифинга смятам, че би било добре да участва и министърът на образованието и заедно да отговорим на въпросите на всички ваши колеги.

Водещ: Тоест, за момента вината си е в нас - възрастните, а не в децата?

Проф. Костадин Ангелов: Нека да не кажем вина. Просто мерките не се спазват и ние ще завишим контрола там, където трябва да се спазват мерките.

Водещ: Къде? И ще затваряте ли градовете?

Проф. Костадин Ангелов: В пространствата на закрито, където трябва да се носят маски, а не се носят. Всяка една институция, която трябва да упражни контрол, ще го упражнява, защото само по този начин можем да спасим както възрастните хора, така и лекарите, и сестрите, които са на първа линия.

Водещ: Тоест, ще искате носене на маски и в работни помещения, където има повече хора?

Проф. Костадин Ангелов: Там, където това се налага, съгласно заповедта на министъра.

Водещ: Как обаче се измъквате. Тоест навсякъде, където има закрито помещение?

Проф. Костадин Ангелов: Разбира се, навсякъде, където има закрито помещение. Това е мястото, където като се отделя вирусът, експозицията нараства и рискът да бъде заразен някой без маска, е много по-голям.

Водещ: Частните болници включени ли са в борбата с COVID-19, защото видяхме, че по едно време се оттеглиха.

Проф. Костадин Ангелов: Включени са частните болници. Пловдив е един от примерите, в които благодарение на частните болници, там ситуацията е под контрол.

Водещ: А болниците, които не реализират постъпления заради намаления брой дейности покрай коронавируса, как ще ги компенсирате, за да нямаме напуснали лекари? Професор Балтов го притесняваше същият въпрос.

Проф. Костадин Ангелов: На практика няма такива болници, тъй като от Националната здравноосигурителна каса се заплаща независимо от процента реализирана дейност. Тоест на процента лежащоболни легла се плаща 80 процента от месечните бюджети на лечебните заведения. От първи август те бяха увеличени с 10 процента. Нека да не забравяме за ръста на клиничните пътеки. Нямаме лечебно заведение в България, което да не получава финансов ресурс заради коронавирусната инфекция.

Водещ: Не се опасявате, че лекари ще напуснат, тъй като не могат да разполагат с достатъчно средства заради намалена дейност.

Проф. Костадин Ангелов: Не, не се опасявам. Причината за напускането на медицински специалисти, не може да бъде обяснявана с липсата на приходи по линия на Националната здравноосигурителна каса в лечебните заведения, защото такава в момента няма.

Водещ: Ще затваряте ли градове?

Проф. Костадин Ангелов: Не, категорично.

Водещ: Няма да спирате и децата от училище засега?

Проф. Костадин Ангелов: Към момента не се налага. Цифрите не го искат.

Водещ: Коронавирус-кризата оказа лошо въздействие и върху донорството у нас. Нека видим едно клипче, което призовава за донорство. Какви мерки се взимат?

Проф. Костадин Ангелов: Мерките са много. Направихме среща с всички координатори по донорството, които бяха миналата седмица. Този петък трябваше да направим среща с донорските бази, но не успяхме заради катастрофата. От декември всички координатори по донорство ще почнат да получават възнагражденията си по нашата програма. Сега се сетих и за клипчето, което видяхме. Историята на това клипче е много интересна. Александър е брат на донор. Димитър, който също участва в това клипче, е преживял две трансплантации. Благодарение на добротата и солидарността на близките на Александър е трансплантирана жена, която по-късно е осиновила дете.

Водещ: Чухте за инициативата на българите, които са преплували Атлантическия океан в подкрепа на донорството.

Проф. Костадин Ангелов: Ще се срещна с тях. Ние отправихме покана към тях, още когато бяха в океана. Писахме по фейсбук, по сателитни телефони. Надявам се да прочетат какво сме им написали. Аз съм много горд, че има българи, които ни помагат в тази благородна кауза за донорството.

Сподели в: