Върни се горе

Линк към интервюто на Проф. Илко Гетов за "Събуди се", Нова ТВ

 

Водещ: За горещите проблеми, липсите в здравеопазването, къде се къса връзката между пациент и лекар и докога ще протестират медици за заплати – следва разговор със заместник-министъра по здравеопазването проф. Илко Гетов. Здравейте и добре дошли.

Илко Гетов: Добро утро. Благодаря за поканата.

Водещ: Поемате един тежък ресор. Видяхме току-що в репортажа на колегата Мартин Георгиев лекар, който от 15 години не е почивал, защото няма кой да го замести – става дума за личните лекари. Има ли лечение на това хронично заболяване?

Илко Гетов: Има лечение, ако се изпълни политиката и програмата на правителството. Предвидено е създаването на специален Национален фонд за подкрепа на лекарите в местата и регионите на страната, където липсват такива, достатъчно медицински услуги.

Водещ: Как ще работи този фонд?

Илко Гетов: Този фонд се предвижда да бъде създаден от следващата година и да подпомага млади лекари и специалисти, които биха желали да отидат да работят в неблагоприятни райони и там, където няма достатъчно медицинска услуга, там, където няма достатъчно лечебни заведения, където са много големи практиките и са на отдалечени места. Но това предстои да бъде създадено, защото първото и основно изискване е да бъде нормативно регламентирано и след това финансово осигурено.

Водещ: Т.е. предлага се командироване на лекари например от столицата, от Пловдив и големи градове?

Илко Гетов: Командироване не бих казал, но подпомагане с цел те да работят известен период от време там, те да специализират по улеснен начин, да могат да бъдат подпомагани от гледна точка на това да им се осигурят и битови условия, за семействата им също. Защото първото нещо, което е необходимо, освен нормативната промяна, е да бъдат идентифицирани тези райони, да бъдат идентифицирани тези специалности и да бъде осигурен финансовия ресурс.

Водещ: Т.е. да се намери къде има тази хронична липса.

Илко Гетов: Точно така, да.

Водещ: И след това да се помисли как да се изпратят лекари там. Как обаче ще ги мотивирате тези специалисти да отидат в едно далечно изоставено място, като Сухиндол, което видяхме в момента?

Илко Гетов: Например, с по-лесна на специализация, с покриване на таксите за специализация, с възможност на избор на т.нар. специалности, които са проблемни, където няма достатъчно специалисти, с подпомагане на семейството с нисколихвени кредити. Това е един цялостен пакет, който е предвиден даже и в проектите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Водещ: И казвате, от следващата година има реален шанс да се реализира?

Илко Гетов: Да, имаме амбицията от следващата година вече този проект да стартира, т.е. да работи и да можем да се възползваме от това, което предлага.

Водещ: Профилактиката е един от основните приоритети…

Илко Гетов: Да, точно така.

Водещ: … на които набляга новото ръководство на здравното министерство . Миналата седмица обаче се появи един спор сред личните лекари – дали те ще глобяват пациентите си, ако не отидат на профилактичен преглед. Доста разпалена дискусия имахме с д-р Николова, която каза, че няма как лекарите, образно казано, да изринат Авгиевите обори в здравеопазването и цялата тази тежест да се прехвърля върху тях. Как дойде тази идея изобщо?

Илко Гетов: Значи никой няма да възлага на личните лекари да глобяват, защото те не са санкционен орган, първо. Второ, и сега има много възможности за профилактика и за съжаление, малка част от здравноосигурените лица се възползват от възможностите за профилактика. Идеята тук е, слагайки профилактиката като приоритет на правителството, ние да намалим натоварването на здравната система в следващ етап и да намалим необходимите ресурси за специализирана медицинска помощ, за болнично лечение, за продължително лечение и долекуване. Защото вижте, това е Министерство на здравеопазването , не е Министерство на болестите, както каза министър Хинков. Ние трябва да се грижим за това хората да бъдат по-здрави, да живеят по-дълго и животът им да бъде по-качествен.

Водещ: И да бъдат по-осведомени.

Илко Гетов: Абсолютно.

Водещ: Защото точно личните лекари казаха, че е разширен пакетът за профилактични прегледи при тях, но…

Илко Гетов: Ето, те са го казали, те са го потвърдили.

Водещ: Въпреки това, повечето хора отиват в болница за изследвания, където тръгват по клинични пътеки, които струват много повече на държавата, отколкото прегледите при лекари. Как ще се прекъсне тази практика и ще се пречупят хората да търсят помощ, доболничната помощ?

Илко Гетов: Тази практика може да се прекъсне по няколко начина. Единият начин е масирана информационна кампания за това на какво имаме право, на какво имаме възможност, какво покрива Здравната каса. И другото е с т.нар. „стимули“ или „бонуси“. Например, ако един общопрактикуващ лекар постигне 70% профилактични прегледи за неговата практика, за неговата капитация, получава Х пари. Ако постигне 80% - Y, 90% - Z. Ако вие минете през всички профилактични прегледи да ви се опрости например една месечна здравноосигурителна вноска или да имате право на един ден отпуска, с който вие да се възползвате от…

Водещ: Т.е. предлагате стимули и за пациентите, и за самите лекари?

Илко Гетов: Разбира се, категорично. И масирана информационна кампания.

Водещ: И масирана информация. Как обаче ще прекратите и опитите за злоупотреби? Защото пък може да се окаже, че някои от тези прегледи ще са фиктивни. Ще има ли как да следите?

Илко Гетов: Националната здравноинформационна система вече дава абсолютна светлина на всичко, което се случва в системата на здравеопазване. Ние знаем колко са направленията, колко са хоспитализациите, колко рецепти са предписани, колко лекарства се отпуснати. Затова борбата за въпросната дигитализация и надграждане на функционалностите на Националната здравноинформационна система е от изключителна важност.

Водещ: Сам повдигнахте и въпроса за лекарствата. В момента отговаряте за лекарствената политика. Всички знаем, че бяха и българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Илко Гетов: Да.

Водещ: Но също така е добре известно, че България е в топ 3 страните, в които най-много се употребяват и изписват антибиотици.

Илко Гетов: Да.

Водещ: Как ще прекъснете тази практика? Защото имаше идея те да се изписват само с електронни рецепти, но след това видяхме стъпка назад от служебния кабинет. В момента на какъв етап са електронните рецепти за антибиотиците?

Илко Гетов: Така, по отношение на предписването на антибиотици две са стъпките, които ще бъдат въведени. Първата стъпка е приемането на Националната стратегия за антимикробна резистентност, която обхваща много сектори, включително и здравеопазването, но най-вече животновъдството, растениевъдството и т.н. И втората стъпка, тя е заложена и в програмата на правителството, е въвеждането на задължително електронно предписание за употребата на антибактериални средства, не само антибиотици, защото те са няколко групи.

Водещ: От кога ще важи то?

Илко Гетов: Предполагам, че това ще важи от началото на следващата година, защото е необходима малка нормативна промяна в една от наредбите на министъра. И това беше една от сериозните грешки, които бяха допуснати по време на служебното правителство. Нещо, което е постигнато, договорено, публикувано, да бъде отменено – това просто е непростимо.

Водещ: Проблемът е, че доколкото си спомням, имаше и отпор на самите лекари, които пък казаха, че не са готови да започнат да предписват електронни рецепти.

Илко Гетов: Вижте, трябва да търсят т.нар. меки мерки. Не може всичко да бъде задължително електронно, защото лекарската професия е свободна професия. Ако вие сте на вилата и дойде при вас вашият съсед и ви помоли за нещо обезболяващо или някакво друго лекарство, вие как ще реагирате? Ще му кажете „Забранено е!“. Вие сте лекар! Трябва да се търсят варианти, но когато лекарят практикува в практиката си, където е регистриран, ще трябва задължително да използва електронно предписание, за да имаме яснота върху това какво се случва в сектора.

Водещ: Тези електронни рецепти за всички пациенти ли ще важат?

Илко Гетов: Да. Да, антибиотиците не се покриват от Националната здравноосигурителна каса. Те не са в позитивния лекарствен списък и те са предписват на обикновена бяла рецепта. Нашата амбиция е да въведем електронно предписание задължително и за някои групи от децата. Все още не е дефинирано точно до каква възраст, но децата също са рискова група. Децата също се нуждаят от специално внимание и един от приоритетите е майчиното и детско здравеопазване на ръководството на Министерството. Включително ние имаме предложения за промени в Устройствения правилник, където да бъде фокусирана грижата за майчиното и детско здравеопазване.

Водещ: Сам казахте, че ще се обърне внимание и на здравето на децата и антибиотиците, които не се изписват по Здравната каса. Защо все още се налага да доплащаме толкова за лекарства и къде се намираме спрямо останалите европейски страни?

Илко Гетов: Няма да ни стигне сигурно един час, за да обсъдим всичките тези неща.

Водещ: Толкова ли сме назад?

Илко Гетов: Ами не, не сме назад, просто сме специфична страна. В България пациентите доплащат най-много за лекарства и причините са няколко. На първо място – това, че в България не е въведена т.нар. „прогенерична политика“, или предписването на по-евтини и популярни лекарства.

Водещ: На генериците, да.

Илко Гетов: Да. Не се стимулира да кажем предписването на по-евтини комбинирани лекарства, отколкото няколко самостоятелни лекарствени продукти. В България някои социално значими заболявания се лекуват с лекарства, които не са 100% реимбурсирани, т.е. нивото на реимбурсация е различно.

Водещ: Но ще връщат пари от Здравната каса.

Илко Гетов: В България ДДС на върху лекарствата е 20%, а почти няма държава в Европейския съюз, където да е запазена тази стандартна ставка. Многобройни са причините. Т.е. проблемът с доплащането е един комплектен проблем, който не може да бъде решен само от Министерство на здравеопазването . Тук трябва да се включи Националният съвет по цени и реимбурсиране, тук трябва да се включи Националната здравноосигурителна каса и ние ще търсим варианти за това още от следващата година, поне за социално значимите и уязвими групи пациенти да бъде намалено доплащането или увеличена реимбурсацията – зависи от коя страна на огледало се…

Водещ: Кой влиза в тези социално уязвими групи?

Илко Гетов: Например астма, деца. В България редките заболявания се плащат от общия фонд, лечението на редките заболявания. Например, ако имате двама пациенти, които се нуждаят от терапия, която струва половин милион, е хубаво някак си да има баланс между тези, които са половин милиона пациенти, и се нуждаят от 2 лева.

Водещ: То проблемът е, че няма и достатъчно добра статистика за хората с редки заболявания.

Илко Гетов: Да. Пак казвам, Националната здравна информационна система ни дава тези възможности, но всичко е въпрос на анализ, на контрол и на въвеждането на стриктни качествени и количествени показатели за измерване на резултата от проведената терапия.

Водещ: Понеже споменахте и ДДС-то за лекарствата, което е 20%, знаем, че вие сте и застъпник за намаляването му. Ще се предприемат ли такива действия и особено в ограничен бюджет?

Илко Гетов: Сега аз тук ще кажа моето с собствено лично мнение, не като заместник-министър.

Водещ: Да, като експерт много пъти сте изразявали това мнение.

Илко Гетов: Да. Ценообразуването на лекарствата е изключително регулирана материя и тогава, когато там се пипне ДДС-то или надбавката на лекарствата по веригата на лекарствоснабдяването, може веднага да се отчете резултата. Защото във всички останали сектори, в които бяха намалени или редуцирани ДДС ставките, те са на свободно ценообразуване.

Водещ: Те бяха много…

Илко Гетов: Няма да коментирам, няма да коментирам, те са свободни.

Водещ: На хляба все още е нулева.

Илко Гетов: Те правят свободно ценообразуване и там намаляването на ДДС прелива в други, така да се каже, елементи на цената. В лекарствата това не е така.

Водещ: Т.е. казвате, че малко намаляване на ДДС-то веднага ще се отрази в цената на на крайния продукт на лекарството, което си пазаруваме.

Илко Гетов: Категорично, да, да. Освен това и Националната здравноосигурителна каса ще плаща по-малко средства за лекарствени продукти…

Водещ: От бюджета си за лекарства.

Илко Гетов: Точно така, защото ще има…

Водещ: А тази идея ще намери ли приложение?

Илко Гетов: Преговорите по „Бюджет 2024“ не са започнали още. Тепърва, може би в средата на август, ще започнем да работим по бюджета за 2024 г., ще представим нашите идеи, разчети, обосновки и мотиви на финансовото министерство. Колегите са изключително позитивни. Това, което трябва да можем да докажем, е, че в обозримо време ще видим реален резултат.

Водещ: Надяваме се и ние за това, ще следим тази тема, понеже здравеопазването е необятно, има много проблеми в него.

Илко Гетов: Точно така.

Водещ: Само на финала, тъй като по-рано си говорихме с проф. Иво Петров за автоматичните дефибрилатори, това, че страната ни изостава…

Илко Гетов: Да.

Водещ: Ще се направят ли действия и в тази посока?

Илко Гетов: Те са направени. Трябва да се направят промени в три закона – те са направени. Готови са за внасяне в Народното събрание. Това е във връзка с въвеждането на външни автоматични дефибрилатори. Предстои приемането и на специален закон, който доколкото си спомням, в предишното Народно събрание беше подкрепен от всички парламентарни групи. Така че мисля, че не е проблем да мине по бързата писта и да се случи в…

Водещ: Казвате няколко стъпки, т.е. до края на годината е възможно да се случи, дори и по-рано, да разбираме?

Илко Гетов: Да. Да, разбира се, би могло да се случи до края на годината. Ние с промените в Закона за здравето, Наказателния кодекс и Закона за единия европейски номер 112 сме готови. В момента, в който депутатите са готови да го…

Водещ: На едно копче разстояние то гласуването, казвате, са нещата.

Илко Гетов: Точно така, да, да.

Водещ: Надяваме се наистина да намерят време депутатите за това по-скоро, защото тук говорим и за спасяване на човешки животни.

Илко Гетов: Да, изключително важно е, да.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.

Илко Гетов: Това, което мога да кажа, е, че детето в Бургас е вече добре.

Водещ: Удареното от мълния. Да?

Илко Гетов: Точно така, да. Това е последната ми информация от екипа и от д-р Миразчийски, директора на болницата. То е събудено, добре е, контактно е, така че…

Водещ: Имаме една добра новина – възстановява се.

Илко Гетов: Да.

Водещ: Благодаря ви за тази информация и за този разговор.

Илко Гетов: И аз благодаря.

Сподели в: